Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 09. 26- 2021. 12. 31

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról1

2020.09.26.

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában biztosított jogkörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. rész

Általános rendelkezések

1. §

A rendelet célja

(1)A rendelet célja, hogy a Gyöngyös Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Kulturális Koncepciójában elfogadott egységes elvek szerint, a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait és ellátásuk feltételeit.
(2)Az Önkormányzat a város minden polgárának és közösségének biztosítja a kulturális örökség és a kulturális értékek megismerését, segíti a személyiség művelődés általi fejlesztését, továbbá hozzájárul az esélyegyenlőség biztosításához.

2. §

A rendelet hatálya

(1)2 A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, a közösségi színterek, közművelődési intézmények fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre.

II. rész

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1)34 Az Önkormányzat a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdése szerinti közművelődési alapszolgáltatások közül a következők ellátásáról gondoskodik:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszín biztosítása,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

c) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység támogatása, feltételeinek biztosítása,

d) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

e) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti:

a) a város szellemi-és művészeti idegenforgalmi vonzerejének és a civil társadalom kulturális, önszerveződő tevékenységének erősítését,

b) a helyi kulturális értékek védelmét,

c) a humán információs szolgáltatásokat, a helytörténeti és művelődéstörténeti kutatásokat,

d) a megyei és kistérségi kulturális együttműködést,

e) a város testvérvárosi és nemzetközi kulturális kapcsolatainak kiszélesítését, a meglévők erősítését,

f) a kiemelkedő tehetségű helyi alkotók közismertté tételét, fejlődésük szakmai támogatásának biztosítását,

g) a gyermekek és a fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

h) a hátrányos helyzetűek kulturális elesettségének mérséklését,

i) a környezetkultúra javítását.

III. rész

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

4. §56 (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait elsősorban a kizárólagos tulajdonában álló Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft.) útján látja el közművelődési megállapodás keretében.

(2) A Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. a közművelődési feladatokat a 3200 Gyöngyös, Barátok tere 3. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 1939 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett kultúrház” megnevezésű közművelődési intézmény működtetése útján biztosítja.

(3) A (1) bekezdésben megjelölt közművelődési intézmény típusa: művelődési központ.

(4) A közművelődési intézmény működtetésének szakmai feltételeinek biztosításáról a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. köteles gondoskodni.

(5) Az Önkormányzat a közösségi színtereket a 3200 Gyöngyös, Fő tér 10. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 2056 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett üzlet, iroda és könyvtár, a 3200 Gyöngyös, Eszperantó út 6/a. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 4522 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett kultúrház”, a 3200 Gyöngyös, Fő tér 9. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 4534 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett kultúrház művelődési intézmény” és a 3200 Gyöngyös, Török Ignác utca 1. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 1957 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett kultúrház” megnevezésű ingatlanok működése útján biztosítja.

(6) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a törvény követelményeinek megfelelően magánszeméllyel, jogi személlyel, nem önkormányzati fenntartású intézményekkel közművelődési megállapodást köthet a törvényben meghatározottak szerint.

IV. rész

A közművelődési feladatellátás támogatása

5. §789 (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait ellátó szervezeteknek a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében ki kell használniuk a pályázati lehetőségeket.

(2) Az Önkormányzat támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában résztvevő nem önkormányzati fenntartású intézményeket, civil szervezeteket az egyes önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendelet alapján.

(3) Az Önkormányzat a város kiemelt közművelődési nagyrendezvényeinek támogatásáról az éves költségvetési rendeletében elkülönítetten dönt.

(4) E rendelet hatálya alá tartozó, önkormányzati támogatásban részesülő szervezet köteles minden tárgyév december 1. napjáig az előző tizenkettő hónapról szóló tevékenységéről adatszolgáltatást teljesíteni a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatósága részére.

5/A. §10 Az Önkormányzat jóváhagyja tárgyév március 1-ig a közművelődési feladatokat ellátó Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. éves munkatervét, melynek része az éves Szolgáltatási Terv.

V. rész

A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

6. § (1) A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása és forrásai a következők:

a) állami hozzájárulás,

b) központi költségvetési támogatás,

c) pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot,

d) helyi költségvetési forrás,

e) saját bevétel és

f) a költségvetésen kívüli egyéb forrás

g)11 Önkormányzat részéről a pályázati önerő biztosítása

(2)12 A Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft.-nél ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokat a rendelet melléklete tartalmazza.

VI. rész

A kiemelkedő kulturális teljesítmények elismerése

7. § (1) Az Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a Gyöngyös város kulturális, közművelődési, közgyűjteményi, művészeti életében kiemelkedő eredményeket elért személyek, közösségek tevékenységek elismerésére, és részükre a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló rendelete alapján helyi elismeréseket, kitüntetéseket adományozhat.

7/A. §13 [,14]

7/B. §15

Együttműködő partnerek

A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében az Önkormányzat
a)köznevelési helyi, térségi és megyei intézménnyel, valamint oktatási intézménnyel,
b)kulturális feladatot ellátó helyi, térségi és megyei civil szervezettel,
c)helyi, térségi és megyei közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, sport, egészségügyi szervezettel, alapítvánnyal, gazdálkodó szervezettel és intézménnyel,
d)helyi könyvtári és muzeális intézménnyel,
e)városban működő egyházakkal,
f)roma és ruszin nemzetiségi önkormányzattal és nemzetiségi hagyomány ápolását végző civil szervezettel,
g)turizmus és idegenforgalomi feladatot ellátó szervezettel, valamint
h)országos és területi szintű közművelődési szakmai szolgáltató szervezettel együttműködésre törekszik.

VII. rész

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Gyöngyös Város Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 46/1999. (XII.21.) önkormányzati rendelete.

Melléklet

A Mátra Művelődési Központban díjmentesen igénybe vehető szolgáltatások:

Igénybevevők:

Igénybevétel célja:

Igénybevétel lehetősége:

Roma Nemzetiségi Önkormányzat,
Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat

Roma Kulturális Nap,
Ruszin Kulturális Nap

évente egy alkalommal, az intézmény működési rendjéhez igazodva, előzetes egyeztetés és szerződés alapján

Gyöngyös Városi Önkormányzat közigazgatási területén működő köznevelési intézmények

állami ünnepség,
évnyitó-évzáró
az intézmény éves művészeti bemutatója (amennyiben nem bevételes)


évente egy alkalommal, az intézmény működési rendjéhez igazodva, előzetes egyeztetés és szerződés alapján


„PRO CIVITATE” kitüntetéssel rendelkező művészeti együttesek

művészeti bemutatók

évente egy alkalommal, az intézmény működési rendjéhez igazodva, előzetes egyeztetés és szerződés alapján

A díjmentes szolgáltatás alkalmankénti időtartama maximum 4 óra, illetve a hozzá kapcsolódó próba időtartama maximum 3 óra.
A díjmentes szolgáltatás igénybevételének lehetősége másnak nem engedhető át.
A kedvezmény igénybevétele szempontjából a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda tagintézményei külön-külön intézményeknek minősülnek.
1

Az önkormányzati rendeletet a Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 1. napjával.