Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2001. (XI.16.) önkormányzati rendelete

a Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában foglalkozatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről és vezetői pótlékáról, az őket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2024. 03. 01

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2001. (XI.16.) önkormányzati rendelete

a Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában foglalkozatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről és vezetői pótlékáról, az őket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

2024.03.01.

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában, valamint a 44/A. §-ának (1)-(3) és (5) bekezdésében, illetve a 46. § (5) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a, 49/J. §-a és 49/M. §-a alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya a Budaörsi Polgármesteri Hivatal által foglalkoztatott, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.) hatálya alá tartozó köztisztviselőkre és közszolgálati ügykezelőkre, továbbá – a 10/A. §-ban foglaltak kivételével – a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatottakra, valamint Budaörs Város Önkormányzat polgármesterére és alpolgármestereire (a továbbiakban együtt: köztisztviselő) terjed ki.

II. Fejezet

Köztisztviselői juttatások, támogatások

2. § A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő, Kttv. 237. § szerinti egyéb juttatásokat biztosítja:

a) lakhatási támogatás;

b) lakásépítési, lakásvásárlási munkáltatói támogatás;

c) ruházati hozzájárulás;

d) munkába járással kapcsolatos utazási költségekhez való hozzájárulás;

e) családalapítási támogatások

ea) fiatal házasok egyösszegű - vissza nem térítendő - támogatása;

eb) gyermekszületés egyösszegű – vissza nem térítendő – támogatása;

f) szociális támogatások

fa) rendkívüli (eseti) pénzbeli szociális segély;

fb) temetési segély;

fc) illetményelőleg

g) képzési, továbbképzési támogatás;

h) egészségügyi juttatások

ha) egészségyi szűrővizsgálat;

hb) képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg készítésének díjához történő – vissza nem térítendő – hozzájárulás.

2/A. § (1) Minden naptári évben, a Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából – külön juttatásként – a tárgyév első napjától közszolgálati jogviszonyban álló

a) a köztisztviselő egy havi

b)1 a

ba) vezető beosztású köztisztviselő másfél havi

bb) jegyző, az aljegyző, a főosztályvezetői, vagy főosztályvezető-helyettesi szintnek megfelelő vezetői megbízású köztisztviselő és az alpolgármester három havi

c)2 a b) pont hatálya alá nem tartozó sajátos közszolgálati jogviszonyban álló foglalkoztatott a b) pont ba) pontjában foglaltakon túl további három havi

illetményre jogosult.

(2) Amennyiben a közszolgálati jogviszony év közben keletkezik, vagy az – a (4) bekezdésben meghatározottakra is figyelemmel – nem tekinthető folyamatosnak, az (1) bekezdésben meghatározott juttatásra való jogosultság feltétele a tárgyévben legalább hat hónap közszolgálati jogviszonyban töltött idő.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott juttatást legkésőbb tárgyév július 1. napjáig – a (2) bekezdésben meghatározott esetben a jogosultsági feltétel teljesítésének napját követő 10. napig – kell kifizetni.

(4) E § alkalmazában nem tekinthető közszolgálati jogviszonyban töltött időnek

a) a szülési szabadság,

b) a fizetés nélküli szabadság,

c) az egybefüggő 30 napot meghaladó keresőképtelen állomány

időtartama.

3. § A rendelet 2. §-ában meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

4. §

5. §

6. §

7. §

7/A. §

7/B. §

8. §

III. Fejezet

Az illetménykiegészítés és a vezetői pótlék

9. §

10. §

10/A. § (1)3 A Polgármesteri Hivatal

a) felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselője alapilletménye 30%-ának megfelelő,

b) középiskolai végzettségű köztisztviselője alapilletménye 10%-ának megfelelő

illetménykiegészítésre jogosult a 2024. évben.

(2) A Polgármesteri Hivatalban – figyelemmel a Kttv. 236. § (5) bekezdésének c) pontjára – főosztályvezetői, főosztályvezető-helyettesi és osztályvezetői szintnek megfelelő vezetői megbízás adható. Az ügyosztályvezetői megbízás főosztályvezetői, az irodavezetői megbízás főosztályvezető-helyettesi, az osztályvezetői megbízás osztályvezetői megbízásnak felel meg.

(3) A Polgármesteri Hivatal köztisztviselőjének vezetői pótléka:

a) a főosztályvezetői és főosztályvezető-helyettesi szintnek megfelelő vezetői megbízás esetén alapilletményének 15%-a,

b) az osztályvezetői szintnek megfelelő vezetői megbízás esetén alapilletményének 10%-a.

Vezetői pótlék

11. §

IV. Fejezet

Cafetéria keret

12. §

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet december 01-én lép hatályba azzal, hogy a 10. § rendelkezéseit 2001. július 1-től december 31-ig, a 11. § rendelkezéseit 2001. november 1-től december 31-ig kell alkalmazni. A rendelet 2. § (1) bek. b) pont első bekezdése, az e) pont második bekezdése, az f) pont, a g) pont második bekezdése, a 2. § a)-b) pont, a 4. § (1) bek., 5. § (1), a 6. §.(1) bek. és a 12. §. (1) bekezdésének rendelkezéseit 2002. január 1- től kell alkalmazni.

(2) E rendeletnek a Budaörs Város Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 4/2020. (II.27.) önkormányzati rendelettel megállapított rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

A 2/A. § (1) bekezdés b) pontja a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 20. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2/A. § (1) bekezdés c) pontja a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 21. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 10/A. § (1) bekezdés záró szövegrésze a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 21. § b) pontja szerint módosított szöveg. A 10/A. § (1) bekezdés záró szövegrésze a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 20. §-a szerint módosított szöveg. A 10/A. § (1) bekezdés záró szövegrésze a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 21. §-a szerint módosított szöveg.