Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01- 2999. 12. 31

Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.01.

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Budaörs Város Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat) és az általa irányított költségvetési szervekre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület figyelemmel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (2) bekezdés c) pontjában foglalt előírásra az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek együttes 2024. évi költségvetésének

a) költségvetési bevételét 23 102 228 ezer Ft-ban, ezen belül

aa) működési költségvetési bevételét 23 073 157 ezer Ft-ban,

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 29 071 ezer Ft-ban,

b) költségvetési kiadását 34 098 509 ezer Ft-ban, ezen belül

ba) működési költségvetési kiadását 25 877 492 ezer Ft-ban,

bb) felhalmozási költségvetési kiadását 8 221 017 ezer Ft-ban,

c) költségvetési egyenlegét – 10 996 281 ezer Ft-ban, ezen belül

ca) működési költségvetési egyenlegét – 2 804 335 ezer Ft-ban,

cb) felhalmozási költségvetési egyenlegét – 8 191 946 ezer Ft-ban

állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított 10 996 281 ezer Ft összegű költségvetési hiányt belső finanszírozással, az előző évek költségvetési maradványának bevonásával fedezi az Önkormányzat.

(3) A bevételi főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet tartalmazza.

3. A rendelet szerkezete, mellékleteinek tartalma

3. § (1) Az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek összesített költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait:

a) működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az 1. melléklet,

b) kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 44. melléklet

tartalmazza.

(2) Az Áht. 24. § (4) bekezdés a) pontja alapján az Önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban a 38. melléklet, a költségvetésben megállapított eredeti költségvetési bevételi előirányzat és költségvetési kiadási előirányzat összegének várható teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet a 43. melléklet tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület az Áht. 24. § (4) bekezdés d) pontjának megfelelően az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek bemutatását a 45. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § (1) A 3. § (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételi előirányzat és költségvetési kiadási előirányzat címenkénti megbontását a 2–36. mellékletek tartalmazzák.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat dologi kiadásait feladatonként, szervezeti egységenként a 5–10. mellékletek szerint hagyja jóvá.

(3) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházási kiadásokat beruházásonként a 14. melléklet, a felújítási kiadásokat felújításonként a 15. melléklet, a költségvetési szervek tárgyi eszköz beszerzéseit a 18–36. mellékletek tartalmazzák.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetésében szereplő támogatásokat az 11., 12. és 16. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek és a Védőnői Szolgálat létszámkeretét a 37. melléklet tartalmazza.

(6) Létszámbővítés csak Képviselő-testületi döntés alapján, a szükséges anyagi fedezet egyidejű biztosításával lehetséges.

5. § (1) A Képviselő-testület az Áht. 23. § (3) bekezdésében, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011 (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 24. § (1) bekezdés b) pont bc) alpontjában foglalt rendelkezés alapján az Önkormányzat 2024. évi általános tartalékát a 3. melléklet, működési céltartalékát az 13. melléklet, felhalmozási céltartalékát a 17. mellékletben foglaltak alapján hagyja jóvá.

(2) Az (1) bekezdésben tervezett általános tartalék összege az évközi többletigények fedezésére, valamint az elmaradt bevétel pótlására szolgál.

6. § (1) A Képviselő-testület az Áht. 24. § (4) bekezdés b) pontja alapján a több éves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségeit éves bontásban a 39. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat adósságszolgálati kötelezettségei és kezességvállalásai lejárat szerint a 40. mellékletben kerülnek bemutatásra.

(3) Az Ávr. 24. § (1) bekezdés a) pontja és bd) alpontja alapján az Európai Uniós támogatással finanszírozott programok, projektek előirányzatait elkülönítetten a 41. melléklet tartalmazza.

(4) Az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja és az Ávr. 28. §-a szerint az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 42. melléklet mutatja be.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § Az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek gazdálkodására, költségvetésük végrehajtására és a beszámoló rendjére – jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben - Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) és az Áht., valamint az Ávr.-ben előírtak az irányadók.

8. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzati gazdálkodás folyamatossága érdekében két testületi ülés közötti időszakban 20.000 e Ft-ig kötelezettséget vállaljon az általános tartalék keret terhére a költségvetésben nem szereplő feladatok végrehajtására. A polgármester ezekről a kötelezettségvállalásokról a Képviselő-testületet a soron következő ülésen köteles tájékoztatni.

(2) A Képviselő-testület a dologi kiadások és a beruházásokon belül az immateriális javak, informatikai eszközök, valamint az egyéb tárgyi eszközök rovatok közötti, a beruházások és a felújítások kiemelt előirányzatai közötti, továbbá a dologi és a beruházások, illetve felújítások kiemelt előirányzatai közötti, a fordított adózás rendje miatti átcsoportosítás jogát az Ávr. 43/A. § (2) bekezdése alapján a polgármesterre ruházza át.

(3) A Képviselő-testület a személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosítás jogát az Ávr. 43/A. § (2) bekezdése alapján a polgármesterre ruházza át.

(4) Az Ávr. 34/A. §-a alapján az egységes rovatrend B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről, B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, B6. Működési célú átvett pénzeszközök és B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatain megtervezett költségvetési bevételi előirányzatok a költségvetési évben meghatározott céllal rendelkezésre bocsátott költségvetési bevételekkel abban az esetben is megnövelhetők, ha a költségvetési bevételi előirányzatok még nem teljesültek túl, azonban az adott cél a költségvetési év költségvetési bevételi előirányzatainak tervezésekor nem volt figyelembe vehető. Ezekben az esetekben a Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján a bevételek és a kiadások módosításának jogát a polgármesterre ruházza át.

(5) A Képviselő-testület - az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(6) Ha az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei elmaradnak a tervezettől, e tényről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

9. § (1) Az Önkormányzat költségvetési szervei e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek. A jogszerű gazdálkodásért a költségvetési szerv vezetője felelős.

(2) A költségvetési szerv a költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettséget csak a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig – a saját bevételek teljesítési ütemére figyelemmel – vállalhat és kifizetéseket is ezen összeghatárig rendelhet el.

(3) A költségvetési szerv a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli intézményi működési többletbevételét csak a Képviselő-testület előzetes engedélyével, a felhasználásra engedélyezett többletnek megfelelő összegű és a Képviselő-testület hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosítás után használhatja fel. Amennyiben az étkeztetés jogcímhez kapcsolódóan tényleges bevételi többlet keletkezik, azt az intézményvezető saját hatáskörben is megemelheti, de az csak élelmezési kiadásokra fordítható.

(4) Az Önkormányzatnál és az irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél az egységes rovatrend B410 Biztosító által fizetett kártérítés teljes összegét a kapcsolódó kiadási előirányzatok emelésére kell felhasználni. Ebben az esetben az Ávr. 35. § (10) bekezdésének megfelelően az irányító szerv hatáskörében az előirányzat módosításra utólag, a költségvetési szerv adatszolgáltatása alapján kerül sor.

(5) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél a tervezett saját bevételek elmaradása nem vonja maga után az irányító szervi támogatás növekedését, hanem azt a kiadás csökkentésével kell ellensúlyozni.

(6) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzatain belüli rovatok között – a (7)–(8) bekezdésben foglalt kivétellel – saját hatáskörben átcsoportosítást hajthat végre. A Képviselő-testület az előirányzat átcsoportosítás átvezetéseként – az első negyedév kivételével- negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(7) Az intézményi költségvetésekben a dologi kiadások körében megtervezett részelőirányzatok között a vásárolt élelmezésre, élelmiszer beszerzésre, karbantartásra és közüzemi költségekre megtervezett előirányzatok maradványa nem használható fel más előirányzatra.

(8) Az intézményi költségvetésekben a K312 Üzemeltetési anyagok beszerzése rovatról a K63 Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és a K64 Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatra saját hatáskörben átcsoportosítást végrehajtani nem lehet.

(9) A Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselőkre vonatkozó illetményalap 2024. január és február hónapra 60 000 Ft; március 1. napjától 66 000 Ft.

(10) Az intézmények költségvetésében – a Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Budaörs Város Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézményekben foglalkoztatottakat, valamit az egyesített bölcsődében pedagógus munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottakat megillető pótlékok meghatározásáról szóló 4/2024. (II.29.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) hatálya alá tartozó foglalkoztatottak kivételével – jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából megtervezett előirányzat az eredeti, kereset-kiegészítés, kulturális pótlék, valamint budaörsi pótlék nélküli törvény szerinti illetmények összegére vetített 8 %.

(11) A Polgármesteri Hivatal költségvetésében, valamint a védőnői szolgáltatást nyújtó szolgáltató által foglalkoztatott védőnők számára jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából megtervezett előirányzat az eredeti törvény szerinti illetmények, munkabérek összegére vetített 8 %.

(12) A Polgármesteri Hivatal költségvetésében a K1103 Céljuttatás, projektprémium rovaton tervezhető előirányzat – ide nem értve a kötelezettséggel terhelt maradvány és az adó bevétel teljesítési és adókimunkálási jutalék összegét – a törvény szerinti illetmény eredeti előirányzatára vetítve 10 %.

(13) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek foglalkoztatottjai számára jutalom címén biztosított összeg kifizetése a munkáltató döntése alapján, de évente legalább két alkalommal történik.

(14) A Képviselő-testület az Önkormányzat fenntartásában működő egyesített bölcsődében a fenntartói bölcsődék napi pótlék keretösszegeit az alábbiak szerint biztosítja (e Ft):

a) Pitypang Bölcsőde: 3 400

b) Százszorszép Bölcsőde: 600

(15) A Képviselő-testület az Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézményekben a fenntartói pedagógusnapi pótlék keretösszegeit az alábbiak szerint biztosítja (e Ft):

a) Budaörsi Csicsergő Óvoda: 4 580

b) Rózsa Utcai Tagóvoda: 3 945

c) Budaörsi Vackor Óvoda: 3 050

d) Budaörsi Csillagfürt Óvoda: 3 930

e) Kamaraerdei Óvoda: 2 110

f) Farkasréti Pagony Óvoda: 3 100

g) Zippel-Zappel Német Nemzetiségi Óvoda: 3 100

h) Holdfény Utcai Óvoda: 3 520

i) Budaörsi Kincskereső Óvoda: 3 550

j) Budaörsi Mákszem Óvoda: 2 860

(16) A Képviselő-testület az Önkormányzat által irányított bölcsődében foglalkoztatott közalkalmazottak számára – az R. hatálya alá tartozó közalkalmazottak kivételével – önkormányzati kereset-kiegészítést állapít meg, az alábbi keretösszegek szerint (e Ft):

a) Pitypang Bölcsőde 2023. december – 2024. november havi időszakra járó illetményekhez: 35 403

b) Százszorszép Bölcsőde 2023. december – 2024. november havi időszakra járó illetményekhez: 27 318

(17) A (16) bekezdésben meghatározott keret felosztását a Képviselő-testület az intézményvezető hatáskörébe utalja. A kereset-kiegészítés megállapításakor az üres álláshelyre eső keretösszeg nem használható fel.

(18) A Képviselő-testület az Önkormányzattal sajátos közszolgálati jogviszonyban álló foglalkoztatottak, a Polgármesteri Hivatalnál köztisztviselői és munkaviszonyban állók részére egyhavi külön juttatást biztosít az Önkormányzat, valamit a Polgármesteri Hivatal 2024. évi költségvetésében, melynek kifizetésére a tárgyév december 1-15. között kerül sor. Az egyhavi külön juttatás kifizetését teljesíteni annak a köztisztviselőnek, munkavállalónak lehet, aki a tárgyév december 1-jén köztisztviselői, illetve munkaviszonyban áll és a próbaidejét letöltötte. A tárgyévben 30 napot meghaladó távollét, valamint év közbeni jogviszony létesítése esetén – kivéve, ha a jogosult budaörsi intézményből való áthelyezéssel létesít köztisztviselői, illetve munkajogviszonyt – a juttatás időarányos része fizethető ki.

(19) A Képviselő-testület az Önkormányzat által irányított köznevelési intézményeknél foglalkoztatott köznevelési dolgozóknak és a pedagógus szakképzettséggel vagy szakképesítéssel nem rendelkező, a nevelést közvetlenül segítőknek, valamint az egyesített bölcsődében közalkalmazotti jogviszonyban állóknak– az R. hatálya alá tartozó közalkalmazottak kivételével – (a továbbiakban: köznevelési foglalkoztatott) év végi külön juttatásként a hatályos bérminimummal megegyező összeget biztosít a költségvetési szervek 2024. évi költségvetésében, melynek kifizetésére a tárgyév december 1-15. között kerül sor. Az év végi külön juttatás kifizetését teljesíteni annak a köznevelési foglalkoztatottnak lehet, aki a tárgyév december 1-jén foglalkoztatotti jogviszonyban állt és a próbaidejét letöltötte. A tárgyévben 30 napot meghaladó távollét, valamint év közbeni jogviszony létesítése esetén – kivéve, ha a jogosult budaörsi intézményből való áthelyezéssel létesít közalkalmazotti, köznevelési vagy köztisztviselői jogviszonyt – a juttatás időarányos része fizethető ki.

(20) A Képviselő-testület az Önkormányzat által irányított Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtárnál, a Budaörsi Latinovits Színháznál, valamint a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Háznál munkaviszonyban állók számára év végi külön juttatásként a hatályos garantált bérminimummal megegyező összeget biztosít, melynek kifizetésére a tárgyév december 1-15. között kerül sor. Az év végi külön juttatás kifizetését teljesíteni annak munkavállalónak lehet, aki a tárgyév december 1-jén munkaviszonyban áll és a próbaidejét letöltötte. A tárgyévben 30 napot meghaladó távollét, valamint év közbeni jogviszony létesítése esetén – kivéve, ha a jogosult budaörsi intézményből való áthelyezéssel létesít munkaviszonyt – a juttatás időarányos része fizethető ki.

(21) A Képviselő-testülete az Önkormányzat, mint védőnői szolgáltatást nyújtó szolgáltató által foglalkoztatott védőnők számára év végi külön juttatásként a hatályos garantált bérminimummal megegyező összeget biztosít, melynek kifizetésére a tárgyév december 1-15. között kerül sor. Az év végi külön juttatás kifizetését teljesíteni annak a védőnőnek lehet, aki a tárgyév december 1-jén jogviszonyban áll és a próbaidejét letöltötte. A tárgyévben 30 napot meghaladó távollét, valamint év közbeni jogviszony létesítése esetén a juttatás időarányos része fizethető ki.

(22) A Képviselő-testület az Önkormányzat által irányított Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtárnál, a Budaörsi Latinovits Színháznál, valamint a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Háznál munkaviszonyban állók számára - intézményvezetők kivételével - 2024. január 1. és november 30. közötti időszakra kulturális intézményi pótlékot állapít meg. A pótlékok mértéke 15 %, alapja a munkavállaló alapbére.

(23) A Képviselő-testület az Önkormányzat, mint védőnői szolgáltatást nyújtó szolgáltató által foglalkoztatott védőnők részére 50 000 Ft/fő összegben budaörsi egészségügyi pótlékot állapít meg 2024. január 1. és 2024. november 30. napja közötti időszakban.

(24) A Képviselő-testület az Ávr. 51. § (1) bekezdésével összhangban az Önkormányzat által irányított költségvetési szerveknél az egységes rovatrend K1102 Normatív jutalmak és a K1103 Céljuttatás, projektprémium rovatai költségvetési kiadási előirányzatai terhére a költségvetési évben együttesen az egységes rovatrend K1101 Törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának hetven százalékáig engedélyez kifizetést.

(25) Az intézmények által foglalkoztatottak, valamint az Önkormányzat, mint a védőnői szolgáltatást nyújtó szolgáltató által foglalkoztatottak védőnők éves cafetéria juttatásának kerete bruttó 300 000 Ft/álláshely.

(26) A Polgármesteri Hivatal által foglalkoztatottak éves cafetéria juttatásának összegét a Jegyző a Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, valamint a Kvtv. rendelkezései alapján évi bruttó 330 000 Ft/fő összegben határozta meg.

(27) Az Önkormányzattal sajátos közszolgálati jogviszonyban álló foglalkoztatottak éves cafetéria juttatásának összege bruttó 330 000 Ft.

(28) A fizetési számlához kapcsolódóan a bankszámla-hozzájárulás mértéke évi 12 000 Ft, amelynek kifizetése félévente, az I. félévben a félév utolsó munkanapján, a II. félévre vonatkozóan legkésőbb december 10-én történik. A hozzájárulás az Önkormányzatnál, valamint az Önkormányzat által irányított költségvetési szerveknél foglalkoztatottakon kívül megilleti a közfoglalkoztatottakat, valamint a nyári diákmunka programban résztvevőket is.

(29) E rendelettel nem szabályozott személyi juttatások és a munkaerővel való gazdálkodás tekintetében az Ávr. előírásait kell alkalmazni.

10. § (1) A Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház és a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár munkavállalóinak alapbére átlag 15 %-kal, a Budaörsi Latinovits Színház munkavállalóinak alapbére átlag 10 %-kal emelkedik 2024. január 1-jétől.

(2) A Képviselő-testület az alapbérek (1) bekezdésében meghatározott átlagos emeléséhez szükséges forrást az intézmények költségvetésében biztosítja, annak munkavállalónkénti felosztását az intézmény vezetőjének a hatáskörébe utalja.

(3) Az Önkormányzat által irányított köznevelési intézményeknél foglalkoztatott felsőfokú végzettségű pedagógus szakképzettséggel vagy szakképesítéssel nem rendelkező, a nevelést közvetlenül segítők illetménye 2024. január 1-jétől havonta 50 000 Ft/fő összeggel emelkedik.

11. § A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat-túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

12. § A Képviselő-testület a költségvetési szervek irányító szervi támogatásként folyósított támogatását – figyelemmel a költségvetési szervek saját bevételeinek teljesítésére is – a feladatellátáshoz szükséges kiadások esedékességének megfelelő ütemben biztosítja.

5. A Clementis László önkormányzati ösztöndíjra vonatkozó szabályok

13. § (1) A Clementis László önkormányzati ösztöndíj egységes keretösszege az intézmények összességére nézve: 324 000 e Ft.

(2) Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Clementis László önkormányzati ösztöndíjról szóló 3/2018. (II.23.) önkormányzati rendeletében meghatározott ösztöndíjak intézményi egységes keretösszege a következő (eFt):

a) Budaörsi 1. sz. Általános Iskola: 64 040

b) Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola: 62 642

c) Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola: 54 678

d) Kesjár Csaba Általános Iskola: 42 335

e) Leopold Mozart Zeneiskola: 22 423

f) Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Budaörsi Tagintézménye: 23 932

g) Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola: 53 950

6. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

14. § A költségvetés végrehajtását a költségvetési szervek tekintetében a Polgármester i Hivatal köteles ellenőrizni, az éves ellenőrzési munkatervében foglaltak szerint. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni.

7. A kiadások készpénzben történő teljesítéséről szóló szabályok

15. § (1) A bevételek beszedésekor, a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.

(2) A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak kivételes, indokolt esetekben kerülhet sor.

(3) A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak az e rendeletben szabályozott esetekben kerülhet sor.

(4) Az alábbi esetekben igényelhető készpénz felvétele, illetve készpénzes kifizetés a házipénztárból:

a) a 100 e Ft alatti készlet, valamint kis értékű tárgyi eszköz beszerzésekre,

b) kiküldetési, reprezentációs kiadásokra,

c) a 200 e Ft alatti szolgáltatási kiadások készpénzben történő teljesítésére,

d) a K47. Intézményi ellátások pénzbeli juttatásai, valamint a K48. Egyéb nem intézmény ellátások rovatain készpénzben kifizetendő összegére,

e) a közfoglalkoztatottak személyi juttatásaira,

f) a lakossági folyószámlával nem rendelkező nyári diákmunka programban résztvevők személyi juttatásaira,

g) üzemanyag vásárlással kapcsolatos kiadások, amennyiben az üzemanyagkártyák használata nem lehetséges.

8. Vegyes rendelkezések

16. § (1) Budaörs Város közigazgatási területén 2024. évben a fapótlási kötelezettség pénzben történő megváltásának bruttó összege: 118.245 Ft.

(2) 2024. év folyamán a Tervtanács tagjainak tiszteletdíja bruttó 8.000 Ft/napirendi pont, a felkért bíráló tiszteletdíja bruttó 25.000 Ft/terv.

17. § A Képviselő-testület fenntartja magának annak engedélyezési jogát, hogy az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek alapítványhoz hozzájáruljanak, támogatást nyújtsanak, illetve gazdasági társaságban érdekeltséget szerezzenek.

18. § (1) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával (kötelezettségvállalásával) nyújthatnak be szakmai programokra pályázatokat abban az esetben, ha a pályázott feladat ellátása fenntartói többlettámogatást igényel.

(2) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek az (1) bekezdésben meghatározott előzetes jóváhagyási kötelezettséggel nem érintett pályázatok benyújtásáról tájékoztatják a Polgármesteri Hivatalt.

19. § Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek költségvetési maradványát a Képviselő-testület hagyja jóvá. A Képviselő-testület dönt a költségvetési szervek költségvetési maradványának elvonandó és felhasználható összegéről.

20. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket rövid lejáratú betétként a legkedvezőbb kamatfeltételekkel lekösse.

9. Záró rendelkezések

21. § A Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában foglalkozatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről és vezetői pótlékáról, az őket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról szóló 40/2001. (XI.16.) önkormányzati rendelet 10/A. § (1) bekezdés záró szövegrészében a „2023. évben” szövegrész helyébe a „2024. évben” szöveg lép.

22. § Az adóügyi köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 14/2004 (III.24.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az 1. §-ban meghatározott adóügyi köztisztviselőket bevétel teljesítési jutalék illeti meg, ha az önkormányzat által bevezetett helyi adókból elszámolt bevétel eléri a nyilvántartott folyó évi fizetési kötelezettség (folyó évi helyesbített előírás) 85 %-át. A teljesítést a zárási összesítő adatai alapján kell megállapítani.”

23. § (1) Az adóügyi köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 14/2004 (III.24.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bevétel teljesítési jutalék az adóügyi köztisztviselőket illetményük arányában illeti meg. A köztisztviselő 60 munkanapot meghaladó távolléte esetén (kivéve a rendes szabadság időtartamát) a jutalékot arányosan csökkenteni kell. A bevétel teljesítési jutalékot a folyó évi helyesbített előírás és az elszámolt bevétel arányának 85 %-os teljesítése esetén a köztisztviselő legfeljebb 1 havi, minden további 1 %-os növekedés esetén legfeljebb 1-1 havi, összesen legfeljebb 4 havi - a kifizetés hónapjának első napján érvényes besorolás szerinti – illetményével azonos összegben kell kifizetni.”

(2) Az adóügyi köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 14/2004 (III.24.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az érdekeltségi alap terhére a külön jogcímeken történő összes kifizetés személyenként és naptári évenként nem haladhatja meg az adóügyi köztisztviselő 9 havi illetményének összegét.”

24. § Az adóügyi köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 14/2004 (III.24.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) E rendeletnek a Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Budaörs Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló 1/2024. (II.29.) önkormányzati rendelet által módosított 4. § (3) bekezdésében foglalt összeghatárt már figyelembe lehet venni a 2024. évben a január 31. napjáig megtörtént kifizetéseknél is akként, hogy a jutalékról hozott döntés szükséges mértékben módosítható. Az esetleges jutalékkiegészítést 2024. március 31. napjáig kell kifizetni.”

25. § Az adóügyi köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 14/2004 (III.24.) önkormányzati rendelet 1. §-ában a „jegyzőre,” szövegrész helyébe a „jegyzőre, az aljegyzőre,” szöveg lép.

26. § Hatályát veszti a 2024. évi átmeneti gazdálkodás szabályairól szóló 29/2023. (XII. 8.) önkormányzati rendelet.

27. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Wittinghoff Tamás
polgármester

dr. Bocsi István
jegyző