Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018 (II.23..) önkormányzati rendelete

A CLEMENTIS LÁSZLÓ ÖNKORMÁNYZATI ÖSZTÖNDÍJRÓL

Hatályos: 2024. 03. 01

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018 (II.23..) önkormányzati rendelete

A CLEMENTIS LÁSZLÓ ÖNKORMÁNYZATI ÖSZTÖNDÍJRÓL

2024.03.01.

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a budaörsi székhelyű, a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján állami köznevelési alapfeladatot ellátó

a) az állami intézményfenntartó által fenntartott, az önkormányzat tulajdonában lévő épületben működő; és

b) – az önkormányzat és a fenntartó között létrejött megállapodás erre irányuló rendelkezése esetén – egyházi

köznevelési intézményben foglalkoztatott iskola-pedagógusokra.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1.1 iskola-pedagógus:

a) az 1. § a) pontban meghatározott köznevelési intézményben - a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben és végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott - pedagógus munkakörben, továbbá a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben

b) az 1. § b) pontban meghatározott köznevelési intézményben az önkormányzat és a fenntartó között létrejött megállapodásban meghatározott munkakörben

köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban foglalkoztatott személy.

2. ösztöndíjas időszak: az adott költségvetési évben az az időszak, amelyben az 1. §-ban meghatározott intézményben az iskola-pedagógusi jogviszony fennáll, ide nem értve a tartós távollét idejét.

3. költségvetési rendelet: Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének a mindenkori tárgyévre vonatkozó költségvetési rendelete.

4. tartós távollét: fizetés nélküli szabadság; 30 napot meghaladó táppénz; terhességi gyermekágyi segély, GYED, GYES ideje; a munkavégzési kötelezettség alól jogszabály vagy a munkáltató intézkedése alapján való mentesülés 30 napot meghaladó időtartama.

3. Hatáskör-átruházás

3. § A Képviselő-testület az e rendeletben szabályozott ösztöndíjakkal kapcsolatos első fokú hatáskörét

a) a köznevelési intézmény minőségi jellemzőknek való megfelelősége tárgyában a Közoktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Bizottságra (a továbbiakban: KMISB)

b) az ösztöndíjra való jogosultság és az ösztöndíj megszűnésének megállapítása tárgyában, a folyósításból kizárással kapcsolatos ügyekben valamint a jogosulatlanul felvett összeg visszafizetésére kötelezés tárgyában a polgármesterre

ruházza át.

4. Az ösztöndíjra való jogosultság feltételei

4. §2 Az ösztöndíjra való jogosultság általános feltétele – az 5. §-ban található különös feltételek figyelembe vételével –, hogy

a)3 a pályázó a rendelet hatálya alá tartozó köznevelési intézménnyel az ösztöndíjas időszakban iskola-pedagógusként köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álljon, és

b) a pályázó kinevezésben megállapított próbaidő – amennyiben ilyent az iskola-pedagógusi jogviszony létesítésekor kikötöttek – lejárt.

5. § (1) A pályázó minden más feltétel teljesítése esetén is csak akkor jogosult ösztöndíjra, ha a munkavégzésének helye ténylegesen is Budaörsön van. Ezt a pályázónak igazolnia kell, a munkavégzési helye esetleges megváltozását pedig haladéktalanul be kell jelentenie a polgármesternek. A budaörsi munkavégzési hely valamennyi ösztöndíjas számára kötelező feltétel.

(2)45 Karácsonyi ösztöndíjra minden más feltétel teljesítése esetén az az iskola-pedagógus jogosult, aki a tárgyév december 15-én köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban áll és próbaideje tárgyév december 31-ig lejár.

5. Az ösztöndíj formája, mértéke és jogosultjai

6. § (1)6 Az ösztöndíj havonta folyósítandó, valamint karácsonyi ösztöndíjrészből áll.

(1a)7 Hónap közben változó jogviszony esetén a fordulónap az adott hónap 15. napja. A fordulónapig létesített vagy a fordulónapon még betöltött jogviszony esetén arra a hónapra jár, a fordulónapot követően létesített vagy az addig megszűnt jogviszony esetén arra a hónapra nem jár a havonta folyósítandó ösztöndíj.

(2) A havonta folyósítandó és a karácsonyi ösztöndíjak a költségvetési rendeletben intézményenként egységes keretösszegként kerülnek megállapításra. Az ösztöndíjra való jogosultságot és annak mértékét a (3)-(7) bekezdés szerint a teljes költségvetési évre – év közbeni jogviszony-létesítés esetén a költségvetési év végéig – kell megállapítani.

(3) Havonta folyósítandó ösztöndíjra – az adott intézmény egységes keretösszege terhére, a karácsonyi ösztöndíjra szolgáló rész figyelembevételével – az intézmény vezetője által erre javasolt iskola-pedagógus a vezető által javasolt összegben, a budaörsi feladatellátás mértékének, álláshelyének megfelelően jogosult.

(4) Az intézményvezető havonta folyósítandó és karácsonyi ösztöndíjra jogosult.

(5)8 A karácsonyi ösztöndíjra egyébként jogosult részére a tárgyévben 30 napot meghaladó tartós távolléte, valamint év közbeni jogviszony-létesítése vagy a budaörsi feladatellátás illetve az álláshely mértékének módosulása esetén a karácsonyi ösztöndíja időarányos része állapítható meg, figyelembe véve az álláshely vagy feladatellátás módosulásának mértékét is. A karácsonyi ösztöndíj a tárgyévre vonatkozó költségvetési rendeletben megállapított intézményi egységes keretösszegből kerül megállapításra és kifizetésre.

(6)910 A karácsonyi ösztöndíj mértéke az adott iskola-pedagógus tárgyév január 1-jén – jogviszony év közbeni létesítése esetén annak létesítésekor – megállapított havi alapilletménye 50%-ának megfelelő összeg. A budaörsi feladatellátás vagy az álláshely mértékének tárgyév közbeni módosulása esetén a karácsonyi ösztöndíj mértékét külön-külön és időarányosan kell megállapítani, az egyes jogviszonyok kezdő hónapját követő hónap első napján megállapított illetményre tekintettel.

(7) Az intézményvezető a karácsonyi ösztöndíjjal egyidejűleg tesz javaslatot a költségvetési rendelet által meghatározott intézményi keretösszeg évközi maradványösszegének differenciált megosztására is. A maradványösszegből az iskola-pedagógus részére megállapított ösztöndíj-többlet a karácsonyi ösztöndíjjal összevonva kerül kifizetésre.

(8) Az ösztöndíj után a kifizető viseli a kifizetői közterheket, a jogosult az őt terhelő közterheket. A jogosult részére az ösztöndíj személyi jövedelemadóval és a jogosultat terhelő egyéb közterhekkel csökkentett összege kerül kifizetésre.

6. Az ösztöndíj igénylése

7. § (1)11 Az ösztöndíjra az iskola-pedagógus a 2. melléklet alapján – évente, a költségvetési rendelethez igazítottan aktualizált – pályázati adatlapon írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton, egyénileg pályázhat, az ösztöndíjra jogosító jogviszonya egyidejű igazolásával. A pályázathoz csatolni kell az iskola-pedagógus besorolására és illetménye megállapítására vonatkozó okirat másolatát.

(2) Az igénylő az ösztöndíj hivatalos igénylésével egyidejűleg kötelezettséget vállal ezen rendelet szabályainak megtartására.

(3) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmát a Hivatal ellenőrizheti

a) az illetékes adóhatóság és társadalombiztosítási szerv,

b) az igazolást kiállító szerv, munkáltató

megkeresésével.

7. Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása

8. § (1) A havonta folyósítandó ösztöndíj esetében az ösztöndíjra való jogosultságot, annak mértékét a 6. § (3) bekezdésében meghatározottak esetében az intézményvezető javaslatával egyezően, az intézményvezetők esetében a polgármester állapítja meg. A polgármester szükség esetén – e rendelet szabályainak megfelelően – dönt az ösztöndíj megszűnéséről és a folyósításból kizárásról, valamint a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetéséről is. Nem tagadható meg az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása, ha az igénylő az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.

(2) A döntésről a kérelmezőt annak meghozatalát követő 8 munkanapon belül írásban értesíteni kell.

(3) Év közbeni jogviszony-létesítés esetén az ösztöndíj időarányos része állapítható meg.

8. Az ösztöndíj folyósítása

9. § Az ösztöndíjból

a) a havonta folyósítandó ösztöndíjrészt a tárgyévben első alkalommal a költségvetési rendelet elfogadásától számított 30 napon belül (a jogosultság tartamára visszamenőleg is), azt követően pedig havonta, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig,

b)12 a karácsonyi ösztöndíjrészt a tárgyév december 17. napjáig

az ösztöndíjas által megadott számlaszámra átutalással kell folyósítani.

9. Az ösztöndíjas kötelezettségei, a mulasztás következményei

10. § (1) Az ösztöndíjas az ösztöndíjas időszak alatt köteles az 1. §-ban és az 5. § (1) bekezdésben meghatározott köznevelési intézményben kifejteni iskola-pedagógusi tevékenységét, hozzájárulva az intézmény színvonalának megőrzéséhez.

(2) Az ösztöndíjban részesülő, valamint rá vonatkozóan az intézmény vezetője köteles az ösztöndíjra való jogosultságot és a folyósítást érintő lényeges tények, körülmények megváltozását 15 napon belül írásban bejelenteni a polgármesternek.

(3) Ha az ösztöndíjas értesítési kötelezettségét ismételt írásbeli felszólítás ellenére sem teljesíti, az ösztöndíj folyósításából kizárható. Az értesítési kötelezettség teljesítése esetén a folyósítást ismételten elrendelhető, visszamenőleg a kizárás időtartamára is. 90 napnál hosszabb kizárás esetén az ezt meghaladó időszakra visszamenőleg csak akkor rendelhető el folyósítás, ha a jogosult önhibáján kívül mulasztotta el az értesítési kötelezettségét. A jogosult mulasztása miatt visszamenőleg folyósított összegekre kamat nem jár.

10. Az ösztöndíjra való jogosultság megszűnése

11. § Az ösztöndíjra való jogosultság megszűnik, ha az annak alapjául szolgáló iskola-pedagógusi jogviszony bármilyen okból megszűnik. Az ösztöndíjra való jogosultság megszűnik attól a naptól is, amikortól az ösztöndíjas az 5. § (1) vagy (2) bekezdésében foglalt feltételnek nem felel meg. Az esetlegesen jogalap nélkül folyósított összeget az érintett a folyósítás napjától számított 30 napon belül köteles visszafizetni az önkormányzatnak. Ennek elmulasztása esetén a 31. naptól kezdődően a tartozást késedelmi kamat terheli, melynek mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

11. Záró és átmeneti rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – 2018. március 1-jén lép hatályba.

(2) A 6. § (6) bekezdés 2019. január 1-jén lép hatályba.

(3)13

(4)14

(5)15 Hatályát veszti a Clementis László működtetői ösztöndíjról szóló 50/2012. (XII.17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.).

(6)16 E rendeletnek a Clementis László önkormányzati ösztöndíjról szóló 3/2018 (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 26/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelete által módosított rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(7)17 E rendeletnek a Budaörs Város Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 4/2020. (II.27.) önkormányzati rendelettel megállapított rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.

(8)18 E rendeletnek a Clementis László önkormányzati ösztöndíjról szóló 3/2018. (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Módr.) által módosított rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni azzal, hogy a karácsonyi ösztöndíj Módr. által megállapított 6. § (6) bekezdés alkalmazásával megállapított összege nem lehet kevesebb a Módr. hatálybalépését megelőző napon hatályos rendelkezés alkalmazásával megállapított összegnél.

Wittinghoff Tamás
polgármester

dr. Bocsi István
jegyző

1. melléklet a 3/2018. (II. 23.) önkormányzati rendelethez a 3/2018. (II. 23.) önkormányzati rendelethez19

A rendelet 4. § (2) bekezdése szerinti minőségi jellemzők

2. melléklet a 3/2018. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Pályázati adatlap
A Clementis László önkormányzati ösztöndíj igénylőlapja

Az igénylő neve:

születési neve:

anyja neve:

születési helye, ideje:

lakóhelye:

levelezési címe:

adóazonosító jele:

tb száma:

számlaszáma:

Az intézmény megnevezése, ahol iskola-pedagógusként dolgozik:

Jogviszony kezdő időpontja az intézményben:

Munkaköre:

Fizetési fokozat/kategória:

Kapcsolat felvételre alkalmas adat (telefonszám és/vagy e-mail cím):

Kérem a polgármestert, hogy Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testülete …./2018. (II.21.) ÖKT sz. rendeletének megfelelően szíveskedjék megállapítani számomra a Clementis László önkormányzati ösztöndíjra való jogosultságot, továbbá kérem az ösztöndíj folyósítását.
Az önkormányzati rendeletben foglaltakat ismerem, azokat magamra nézve kötelezőnek fogadom el, különös tekintettel az ösztöndíjra való jogosultságot illetve a folyósítást érintő lényeges tények, körülmények megváltozásának 15 napon belüli írásban való a polgármesternek történő bejelentésére.
Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása és folyósítása céljaira hozzájárulok az Igénylőlapon szereplő személyes adataim kezeléséhez Budaörs Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala részéről.
Budaörs, …. év …………… hó ….. napján.
……………………………..
igénylő
20Igazolom, hogy az igénylő a ………………..…………. köznevelési intézményben, budaörsi feladatellátási helyen - az adatlap szerinti adatokkal …………..…. álláshelyen jogviszonyban áll.
Új kinevezés esetén kitöltendő:
Az igénylő jogviszonya határozott/határozatlan* időre jött létre.
Próbaideje lejár: ...............................
Határozott ideje lejár: ………………………
Az igénylő jogviszonya áthelyezéssel jött létre.*
Megjegyzés:………………………………………………………………………………………
*A megfelelő rész aláhúzandó!
Budaörs, …….. év ………………… hó ….. napján
………………………………..
intézményvezető
1

A 2. § 1. pontja a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a által módosítva. Hatályos: 2019. március 1. napjától, a folyamatban levő ügyekben is alkalmazandó.

3

A 4. § a) pontja a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a által módosítva. Hatályos: 2019. március 1. napjától.

5

Az 5. § (2) bekezdése a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A második mondat a 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdés a) pontja által hatályon kívül helyezve. Hatályát vesztette 2019. március 1. napján.

7

A 26/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése által kiegészítve. Hatályos: 2020. január 1-jétől (folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell).

8

A 26/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése által módosítva. Hatályos: 2020. január 1-jétől (folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell).

9

A 4/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 26. § (1) bekezdése által módosítva. Hatályos: 2020. február 28. napjától (alkalmazandó 2020. január 1. napjától).

10

A 6. § (6) bekezdése a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

11

Az utolsó mondat a 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdés b) pontja által hatályon kívül helyezve. Hatályát vesztette 2019. március 1. napján.

12

A 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 3. §-a által módosítva. Hatályos: 2019. március 1. napjától.

13

A 4/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 26. § (3) bekezdése által hatályon kívül helyezve. Hatálytalan: 2020. február 28. napjától (nem alkalmazandó: 2020. január 1. napjától).

14

A 4/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 26. § (3) bekezdése által hatályon kívül helyezve. Hatálytalan: 2020. február 28. napjától (nem alkalmazandó: 2020. január 1. napjától).

15

A 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése által módosítva. Hatályos: 2019. március 1. napjától.

16

A 26/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése által kiegészítve. Hatályos: 2020. január 1-jétől.

17

A 4/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 26. § (2) bekezdése által kiegészítve. Hatályos: 2020. február 28. napjától.

18

A 12. § (8) bekezdését a Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

19

A melléklet a 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdés c) pontja által hatályon kívül helyezve. Hatályát vesztette 2019. március 1. napján azzal, hogy már a folyamatban lévő ügyekben sem alkalmazandó.

20

A 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 4. §-a által módosítva. Hatályos: 2019. március 1. napjától.