Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 13/2011. (IV.29.) önkormányzati rendelete

a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2024. 03. 01

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 13/2011. (IV.29.) önkormányzati rendelete

a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról

2024.03.01.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1)-(2) bekezdésében, a 115. § (10) bekezdésében, a 116. § (2) bekezdésében és a 140/C. §-ában foglalt felhatalmazás alapján alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulással (a továbbiakban: Társulás) kötött megállapodás alapján a Társulás fenntartásában működő szociális intézmények útján, a személyes gondoskodás keretén belül biztosítja a szociális alapszolgáltatásokat, valamint a szakosított szociális ellátásokat. Jelen rendelet hatálya ezen intézményekre, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevő és a szolgáltatásért térítési díj fizetésére kötelezett személyekre terjed ki.

(2) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése, illetve megőrzése érdekében meghatározza a Társulás által fenntartott intézményekben az egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáit, az ellátásra való jogosultság feltételeit, az ellátások igénybe vételének módját és a fizetendő térítési díjak mértékét.

2. § (1) E rendelet hatálya a rendeletben szabályozott szociális ellátások tekintetében kiterjed a Társulást alkotó települések közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c)1 a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre,

d) a településen életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokra,

e) hontalanokra.

(2)2 E rendelet hatálya – az (1) bekezdésben foglaltakon túl – kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyekre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát a Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(3)3

II. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

3. §4 (1) E rendelet hatálya alá tartozó személyes gondoskodást nyújtó ellátások a szociális alapszolgáltatások, valamint a szakosított szociális ellátások.

(2) A szociális alapszolgáltatások:

a) étkeztetés;

b) házi segítségnyújtás;

c) támogató szolgáltatás;

d)5 nappali ellátás, ezen belül demens személyek nappali ellátása

da) fogyatékos személyek nappali intézménye,

db) szenvedélybetegek nappali intézménye,

e) tanyagondnoki szolgáltatás.

(3)6 A szakosított szociális ellátások:

a)7 ápolást, gondozást – nyújtó intézmény - idősek otthona,

b)8 átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény - időskorúk gondozóháza.

III. Fejezet

Szociálpolitikai kerekasztal

4. §9

IV. Fejezet

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételének módja

5. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes. Az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az intézmény, illetve a szolgáltatás vezetőjénél terjeszti elő kérelmét szóban vagy írásban. Az intézmények saját használatú nyomtatvány összeállítására jogosultak.

(2)10 A kérelemhez mellékelni kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló SzCsM rendelet (a továbbiakban: SzCsM rendelet) 1. számú melléklet I. része szerinti orvosi igazolást vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás ideje alatt, illetve annak megszűnését követő 30 napon belül történő igénylésnél a kórházi zárójelentést az SzCsM rendelet 3. § (2) bekezdésében foglaltak szerint.

(3)11 A szociális ellátások igénybe vétele iránti kérelemhez csatolni kell az SzCsM rendelet 1. számú melléklet II. része szerinti jövedelemnyilatkozatot és az adatok valódiságát bizonyító okiratokat.

(4) A Szoctv. 115/A §-a vagy a fenntartó döntése alapján térítésmentesen biztosítandó ellátások esetén jövedelemnyilatkozatot nem kell benyújtani. Tartós bentlakásos ellátás esetén, az intézményi térítési díjjal egyező mértékű személyi térítési díj megfizetésének vállalása hiányában az SzCsM rendelet 1. sz. melléklete III. része szerinti vagyonnyilatkozatot csatolni kell a kérelem benyújtásakor.

(5)12 Amennyiben a szolgáltatást igénylő, vagy a térítési díj fizetésére kötelezett a teljes térítési díjat nem tudja megfizetni, akkor az ellátást igénylő és családja vagyoni, jövedelmi viszonyainak, szociális körülményeinek feltárása céljából az adatok igazolására szolgáló dokumentumokat kell csatolni.

(6) A szociális rászorultságot az intézményvezető vizsgálja az ellátás igénybevételét megelőzően, amelynek fennállását a nyilvántartásban rögzíti a szolgáltatás megkezdésekor, a rászorultságot megalapozó körülményekre vonatkozó adatokkal. A szociális rászorultság felülvizsgálata később csak akkor szükséges, ha a rászorultság alapjául szolgáló körülmény határozott ideig áll fenn. A felülvizsgálatot a határozott idő elteltét követően 60 napon belül kell elvégezni.

(7) Az intézmények vezetőinek hatáskörébe tartozó intézményi elhelyezés részletes szabályait az SzCsM rendelet szabályozza. A benyújtott kérelem alapján az intézményvezető dönt a szolgáltatás nyújtásáról, vagy a kérelem elutasításáról, amelyről a kérelmezőt tájékoztatja. Az elutasításról és a jogorvoslati lehetőségről a kérelmezőt írásban kell tájékoztatni. Az intézményi ellátás igénybevételének megkezdése előtt az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője megállapodást köt a Szoctv. szerinti tartalommal.

(8)13

(9)14 Ha az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének az ellátás igénybevételéről szóló döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat, amely a kérelem elbírálásáról 30 napon belül határozattal dönt.

(10)15 Az ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges tényekben, családi körülményeiben, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban bekövetkezett változást legkésőbb 15 napon belül az intézmény vezetőjének bejelenteni.

(11)16 Az intézmény vezetője az ellátást igénylő személy soron kívüli elhelyezéséről az SzCsM rendelet szerint dönt. A döntés ellen, annak közlésétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat.

V. Fejezet

A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások

1. Étkeztetés

6. § (1)17 Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi legalább egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk,

d) pszichiátriai betegségük,

e) szenvedélybetegségük,

f) hajléktalanságuk miatt.

(2) E szakasz alkalmazásában rászorulónak tekintendő:

a) kora miatt, aki 70. életévét betöltötte;

b) egészségi állapota, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni;

c) fogyatékossága miatt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül;

d) pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes;

e) hajléktalansága miatt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(3)18 Az étkeztetés igénybevételéről a döntést:

a) az (1) bekezdés a) pontja esetében a személyazonosításra alkalmas okirat,

b) az (1) bekezdés b) pontja esetén a háziorvos vagy kezelőorvos vagy szakorvos igazolása,

c) az (1) bekezdés c) pontja esetén a fogyatékossági támogatásról vagy az emelt családi pótlékról szóló határozat,

d) az (1) bekezdés d)–e) pontjai esetén kezelőorvos vagy szakorvos igazolása,

e) az (1) bekezdés f) pontja esetén a lakcímkártya vagy a hajléktalan ellátást végző intézmény igazolása

alapozza meg.

(4) A (3) bekezdés b)–e) pontjai szerinti igazolásnak ki kell térnie a megbetegedés, mozgáskorlátozottság fennállásának várható időtartamára. Az étkeztetésre való jogosultság erre az időtartamra, határozott időre állapítható meg. A jogosultság lejártát megelőzően az ellátott egészségi állapotát felül kell vizsgálni, és amennyiben jogosultsága továbbra is fennáll, az ellátás – megfelelő orvosi igazolás ismételt csatolásával – meghosszabbítható.

2. Nappali ellátást nyújtó intézmények

7. §19 A nappali ellátás keretében időskorúak nappali ellátását, ezen belül demens személyek nappali ellátását, fogyatékos személyek nappali ellátását és szenvedélybetegek nappali ellátását biztosítja az intézmény.

8. § (1)20 Az időskorúak nappali ellátásába felvehetőek a tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek. A nappali ellátás lehetőséget biztosít a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére.

(2)21 Nem vehető fel az időskorúak nappali ellátásába az a személy, aki egészségi állapota, összeférhetetlen magatartása miatt, vagy bármely más okból közösségi életre alkalmatlan.

8/A. §22 (1) A demens személyek nappali ellátása megszervezhető más nappali ellátás részeként. A demens személyek nappali ellátása a Pszichiátriai/Neurológiai Szakkollégium által befogadott demencia centrum, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, a rehabilitációs szakértői szerv, vagy pszichiáter, neurológus, geriáter szakorvos demencia kórképet megállapító szakvéleményével rendelkező személyeket látja el.

(2) A demens személyek nappali ellátása egyéni és csoportos foglalkozásokat napi rendszerességgel biztosít. A nyitvatartási idő alatt folyamatosan biztosítja a gondozói felügyeletet.

9. § (1) A fogyatékos nappali ellátás a saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését.

(2) Nem vehető fel a fogyatékosok nappali intézményébe az a személy, aki egészségi állapota, összeférhetetlen magatartása miatt, vagy bármely más okból közösségi életre alkalmatlan.

(3) Az intézménybe az ellátottakat egy hónapos próbaidő kikötésével lehet felvenni.

10. § (1) A szenvedélybetegek számára nyújtott nappali ellátás a saját otthonukban élő, a Szoctv. 93. § (4) bekezdése szerinti kivétellel a tizennyolcadik életévüket betöltött, fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő szenvedélybetegek, részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak – ide nem értve az idős személyeket – napközbeni étkeztetését.

(2) A kiskorúság miatt korlátozottan cselekvőképes 16 és 18 év közötti személynek a szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi alapellátással és nappali ellátással összefüggésben tett jognyilatkozatához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyezése vagy utólagos jóváhagyása.

11. §23

3. Egyéb személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások

12. §24 (1)25 A házi segítségnyújtás, a támogató szolgáltatás és a tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételére a Szoctv. 60. §-át, 63. §-át, valamint 65/C. §-át megfelelően kell alkalmazni.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén

a) a Nagyrét tanyákon (Veszei - Élővíz-csatorna - Békéscsaba belterületének közigazgatási határa – Élővíz-csatorna - Sikonyi gátőrház - Ó-Körös terület),

b) a Kisrét tanyákon (Sikony - Élővíz-csatorna - Békéscsaba belterületének közigazgatási határa - Budapest-Lőkösháza vasútvonal - Murony község közigazgatási határa - Békés város közigazgatási határa, illetve Felső-nyomás-Kisrét határvonalán található Felsőnyomás 134 -213. számú tanyákig),

c) a Felső-nyomás tanyákon (Budapest-Lőkösháza vasútvonal - Békéscsaba belterületének közigazgatási határa - a 47-es főút Szeged irányába - Telekgerendás község közigazgatási határa - Kétsoprony község közigazgatási határa - Kamut község közigazgatási határa - Murony község közigazgatási határa)

biztosítható.

(3)26 A tanyagondnoki szolgáltatás keretében közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatok:

a) közreműködés az étkeztetésben a napi egyszeri meleg étel (ebéd) házhoz szállítása által,

b) a házi segítségnyújtásban való közreműködés keretében a gondozónak a szolgáltatást igénybe vevő lakására történő szállítása,

c)27

c) közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

d) a szolgáltatást igénybe vevő egészségügyi intézménybe szállítása, amennyiben az illető tömegközlekedési eszközt nem tud igénybe venni,

e) gyógyszer felíratása, kiváltása és a gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás biztosítása,

f) a bevásárlás, segítségnyújtás a bevásárláskor,

g) lakossági szolgáltatás keretében fűnyírás, tüzelő beszerzés, favágás, tüzelő bekészítés, meghibásodott háztartási gépek szervizbe történő eljuttatása, hóeltakarítás,

h) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása óvodába, iskolába, egészségügyi intézményekbe, és közösségi programokra.

(4) A tanyagondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek az alábbi lakossági szolgáltatások:

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése, a helyi rendezvényekre történő szállítás,

b) a lakossági igények továbbítása,

c) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, a felmerülő szállítási feladatok, amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő nem tud tömegközlekedési eszközt igénybe venni,

d) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az étkeztetésen, házi segítségnyújtáson, közösségi és szociális információk szolgáltatásán kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés, idősek klubjába történő eljuttatás.

(5) A tanyagondnoki szolgáltatás számára meghatározott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatásnak minősül:

a) az ételszállítás,

b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) a tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása, a szolgáltatással kapcsolatos dokumentáció vezetése.”

VI. Fejezet

A személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátások

4.28 Ápolást, gondozást nyújtó bentlakásos intézmények

13. §29

14. §30

15. §31 (1)32 Ápolást, gondozást nyújtó intézmény az idősek otthona.

(2) Az idősek otthona ellátást nyújtó intézményekre a Szoctv. 67–68/B. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

5. Átmeneti elhelyezést nyújtó ellátási formák

16. § (1)33 Az átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény ideiglenes jelleggel legfeljebb egyévi időtartamra teljes körű ellátást biztosít.

(2) Az átmeneti elhelyezés különös méltánylást érdemlő esetben az intézmény orvosa szakvéleményének figyelembevételével, egy alkalommal, egy évvel meghosszabbítható.

(3)34 Az átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény az időskorúak gondozóháza.

17. § Az időskorúak gondozóházába azok az időskorúak, valamint azok a 18. életévüket betöltött beteg személyek vehetők fel, akik önmagukról betegségük miatt vagy más okból otthonukban időlegesen nem képesek gondoskodni.

18. §35

VII. Fejezet

A térítési díjak megállapításának szabályai

19. § (1)36 Ha az Szoctv. másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni, azok mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(1a)37 A Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ Ady Endre utcai Idősek Otthonában egyszemélyes szobában 13 férőhely és kétszemélyes szobában 40 férőhely belépési hozzájárulás megfizetése esetén vehető igénybe. A beköltözéskor fizetendő belépési hozzájárulás összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(1b)38

(2) A térítési díjat a Szoctv. 114. § (2) bekezdésében felsorolt személy köteles megfizetni.

(3)39 A személyi térítési díj összegét a fenntartó az ellátott kérelme alapján mérsékelheti, ha a jövedelemvizsgálat alapján az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap kétszeresét, valamint a tartásra köteles hozzátartozó családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett nem haladja meg a szociális vetítési alap két és félszeresét. Az ellátott kérelméhez csatolni kell a jövedelem igazolásához szükséges iratokat.

(4)40 A személyi térítési díj megfizetését a fenntartó elengedheti, ha a jövedelemvizsgálat alapján az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap másfélszeresét, valamint a tartásra köteles hozzátartozó családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett nem haladja meg a szociális vetítési alap két és félszeresét. Az ellátott kérelméhez csatolni kell a jövedelem igazolásához szükséges iratokat.

(5) Az intézményvezető a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért fizetendő térítési díjat e rendelet hatályba lépését követően, 15 napon belül felülvizsgálja, és a megállapított új intézményi és személyi térítési díj összegéről írásban értesíti a díj fizetésére kötelezettet.

(6) Az intézmény vezetője minden negyedév első hónap 15. napjáig az előző negyedévről szóló térítésidíj-hátralékosok aktuális névsorát tartalmazó listát, a felszólításokat és azok átvételét igazoló dokumentumokat eljuttatja a fenntartónak.

(7)41 A (6) bekezdésben foglalt tájékoztatás alapján a fenntartó a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló Korm. rendeletben szabályozottak szerint intézkedik a térítésidíj-hátralék behajtásáról.

(8) A fenntartó a díjhátralékot a kötelezett szociális, jövedelmi, vagyoni helyzete mérlegelésével részben vagy egészben elengedheti, vagy részletfizetési kedvezményt engedélyezhet, amennyiben a kérelmező megfelel a (3)–(4) bekezdésében foglalt feltételeknek. A fenntartó a behajthatatlan hátralékot törli.

VIII. Fejezet

Az intézményi jogviszony megszűnése és megszüntetése

20. § Az intézményi jogviszony megszűnésére és megszüntetésére a Szoctv. 100–101. §-ait, valamint 103–104. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

IX. Fejezet

A jogosultak érdekvédelme

21. § A jogosultak érdekvédelmére a Szoctv. 97–99/A. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

X. Fejezet

Záró rendelkezések

22. § (1) Ez a rendelet 2011. május 1-jén lép hatályba.

(2)42

1

Módosította az 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2015.04.01.

2

A 2. § (2) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította az 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos 2015.04.01. A 2. § (3) bekezdését a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 14. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Módosította a 12/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2016.04.01.

5

A 3. § (2) bekezdés d) pontja a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

Módosította a 39/2016. (II.21.) önkormányzati rendelet 7. §. Hatályos 2017.01.01.

7

A 3. § (3) bekezdés a) pontja a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 13. § a) pont, 14. § b) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 3. § (3) bekezdés b) pontja a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 13. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

Hatályon kívül helyezte a 39/2016. (II.21.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bek. Hatálytalan 2017.01.01.

10

Módosította az 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2015.04.01. Az 5. § (2) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 5. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5. § (5) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

13

Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 9. §. Hatálytalan 2016.04.01.

14

Az 5. § (9) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

15

Módosította az 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet 5. §. Hatályos 2015.04.01.

16

Az 5. § (11) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 6. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 6. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Módosította a 12/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos 2016.04.01. A 7. § a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

20

Módosította az 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet 7. §. Hatályos 2015.04.01.

21

Módosította az 26/2013. (X.21.) önkormányzati rendelet 8. §. Hatályos 2013.10.22.

22

A 8/A. §-t a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

23

Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 9. §. Hatálytalan 2016.04.01.

24

Módosította az 26/2013. (X.21.) önkormányzati rendelet 8. §. Hatályos 2013.10.22.

25

Módosította a 12/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2016.04.01.

26

A 12. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

27

Hatályon kívül helyezte az 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet 17. § Hatálytalan 2015.04.01.

28

A 4. alcím címe a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

29

Hatályon kívül helyezte a 39/2016. (II.21.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bek. Hatálytalan 2017.01.01.

30

Hatályon kívül helyezte a 39/2016. (II.21.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bek. Hatálytalan 2017.01.01.

31

Módosította a 39/2016. (II.21.) önkormányzati rendelet 8. §. Hatályos 2017.01.01.

32

A 15. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

33

A 16. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

34

Módosította a 12/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2016.04.01.

35

Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 9. §. Hatálytalan 2016.04.01.

36

Módosította a 12/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 5. §. Hatályos 2016.04.01. A 19. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

37

Kiegészítette a 12/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 6. §. Hatályos 2016.04.01.

38

Hatályon kívül helyezte a 39/2016. (II.21.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bek. Hatálytalan 2017.01.01.

39

A 19. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

40

A 19. § (4) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

41

A 19. § (7) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 11. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

42

Hatályát vesztette a Jat. 12. §-a alapján.

43

Az 1. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2022. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 15. § - 6. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.