Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 8/2011. (V.2.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetendő díjakról

Hatályos: 2023. 09. 28

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 8/2011. (V.2.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetendő díjakról

2023.09.28.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. 15/A. § (6)-(7) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. §1 E rendelet hatálya Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén történő házasságkötésekre, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével összefüggő eljárásokra és az azokkal kapcsolatos többletszolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. anyakönyvi esemény: házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,

2.2

3. 3 hivatali helyiség: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) által az anyakönyvi esemény lebonyolítására a Békéscsaba, Szent István tér 7. szám alatti épületben biztosított alkalmas hivatali helyiség,

4. hivatali munkaidő: a Hivatal Közszolgálati Szabályzatában meghatározott hivatali munkarend.

2. Hivatali munkaidőn kívül, valamint a hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény megtartásának szabályai

3. §4 (1) Az anyakönyvi eseményeket úgy kell megszervezni és lefolytatni, hogy kifejezze azok méltóságát.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak érdekében az anyakönyvvezetők hivatali munkaidőn kívül a Hivatal erre kijelölt helyiségében, a Hivatal dísztermében, a Hivatal udvarán vagy külső helyszínen tarthatnak anyakönyvi eseményt.

(3)5

(4)6

4. §7 (1)8

(2) Az anyakönyvvezetőnek és a családi rendezvényszervezőnek az anyakönyvi esemény helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való visszajuttatásáról a Hivatal gondoskodik.

(3)9 Szabadtéren az anyakönyvi esemény kizárólag május 1. és szeptember 30. napja közötti időszakban engedélyezhető azzal a feltétellel, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok (zápor, zivatar, 18 Celsius fok alatti, 30 Celsius fok feletti hőmérséklet, egyéb hasonló kedvezőtlen időjárási körülmény) esetén az anyakönyvi esemény megtartásánál közreműködő anyakönyvvezető védelmére napernyő, sátor vagy egyéb tetőzet biztosítása kötelező. Ezen kötelezettség a hivatali udvaron szervezett esemény esetén a Hivatalt, míg hivatalon kívüli helyszínen a feleket terheli. Szélsőségessé váló kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén a családi rendezvényszervező jogosult az anyakönyvi esemény helyszínét áthelyezni a Hivatal udvaráról a Hivatal dísztermébe, míg hivatalon kívüli szabadtéri helyszín esetén a felek által biztosított beltéri helyszínre.

(4)10 Amennyiben az anyakönyvi esemény helyszíne a (3) bekezdés szerint áthelyezésre kerül, a jegyző dönt kérelem alapján az eset összes körülményének és a már elvégzett előkészületi munkálatoknak a figyelembe vételével a nagytermi és az udvari szolgáltatások közti díjkülönbözet részben vagy egészben történő visszafizetéséről. Az erre vonatkozó kérelmet a jegyzőhöz kell benyújtani.

5. §11 (1) Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó ceremónia lebonyolítása iránti igényt a házasságkötési vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentését követően, de legkésőbb az anyakönyvi esemény időpontját megelőző 30 nappal korábban kell bejelenteni a családi rendezvényszervezőnél.

(2)12 Az anyakönyvi eseményekkel kapcsolatos szolgáltatások az 1. mellékletben meghatározott szolgáltatási díj megfizetése ellenében vehetők igénybe a megállapodás megkötésével.

(3)13 Az e rendelet alapján fizetendő szolgáltatási díjak megfizetése átutalással történik, amelyet a házasságkötési vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló szándék bejelentését követően – az anyakönyvi eseménnyel kapcsolatos szolgáltatások családi rendezvényszervezővel való egyeztetése után, legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 5. napig megfizetni és igazolni kell. A szolgáltatási díjak megfizetésének elmulasztása esetén az anyakönyvi esemény a megrendelt szolgáltatások biztosítása nélkül kerül megtartásra a Hivatal erre kijelölt helyiségében az 1. melléklet 1. pontja szerint.

(4)14 A (3) bekezdésben meghatározott szolgáltatási díj megfizetése alól kizárólag akkor adható mentesség, ha valamelyik szolgáltatást igénybe vevő fél egészségi állapota miatt az anyakönyvi eseményre a fél lakcímén vagy a tartózkodási helyén kerülhet sor. A mentesség tárgyában a jegyző dönt.

(5)15 Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő feleknél olyan körülmény áll be, amely miatt az anyakönyvi esemény lemondására kerül sor, a családi rendezvényszervezőt erről azonnal kötelesek értesíteni. Ez esetben a jegyző dönt kérelem alapján az eset összes körülményének és a már elvégzett előkészületi munkálatoknak a figyelembe vételével a megfizetett díj részben vagy egészben történő visszafizetéséről. Az erre vonatkozó kérelmet – indoklással együtt – a jegyzőhöz kell benyújtani.

3. Az anyakönyvvezető és a családi rendezvényszervező részére fizetendő díj mértéke

6. §16 (1) Amennyiben az anyakönyvvezető az anyakönyvi eseményeken történő hivatali munkaidőn kívüli közreműködéséért a foglalkoztatási jogviszonyára irányadó jogszabályban meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, - anyakönyvi eseményenként – a kifizetés időpontjában irányadó önkormányzati rendeletben meghatározott illetményalap 10 %-ára jogosult, amelyet havonta utólag kell kifizetni.

(2) Az anyakönyvi eseményeken az anyakönyvvezető mellett működő családi rendezvényszervezőt hivatali munkaidőn kívüli közreműködéséért, ha a foglalkoztatási jogviszonyára irányadó jogszabályban meghatározott szabadidő kiadását nem kérte – anyakönyvi eseményenként -, a kifizetési időpontjában irányadó önkormányzati rendeletben meghatározott illetményalap 10 %-a illeti meg, amelyet havonta utólag kell kifizetni.

(3) Az egyes – adott napra szervezett – anyakönyvi események közötti, közreműködést nem igénylő időtartamra az anyakönyvvezetőt, illetve a családi rendezvényszervezőt, ha a hivatali munkaidőn kívüli közreműködéséért a foglalkoztatási jogviszonyára irányadó jogszabályban meghatározott szabadidő kiadását nem kérte – az anyakönyvi eseményekre eső időkeretenként – a kifizetés időpontjában irányadó önkormányzati rendeletben meghatározott illetményalap 5 %-a illeti meg, amelyet havonta utólag kell kifizetni.

(4)17 Az anyakönyvvezetőt és a családi rendezvényszervezőt a hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívüli házasságkötésben és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében való közreműködéséért, ha a foglalkoztatási jogviszonyára irányadó jogszabályban meghatározott szabadidő kiadását nem kérte – anyakönyvi eseményenként – 20.000,- Ft díj illeti meg. Ebben az esetben az (1)-(2) bekezdésben foglalt rendelkezések nem alkalmazhatók.

4. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2011. május 2. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően előjegyzett anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni.

1. melléklet18

Hivatali munkaidőn kívül, valamint a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi események kapcsán a kérelmezők által fizetendő többletszolgáltatási díjról

1. I. időszakban május 1-től október 31-ig

A

B

C

1

Helyszín

Hivatali munkaidőn kívüli időpont

Hivatali munkaidőn kívül fizetendő bruttó díj

2

Békéscsaba, Szent István tér 7. szám alatti épület házasságkötő kisterem

csak pénteki munkarend szerinti munkanapon, munkaidőn kívül

ingyenes

3

Békéscsaba, Szent István tér 7. szám alatti épület díszterme

elsődlegesen szombati munkaszüneti napon vagy a terem foglaltságának függvényében, igény szerint hivatali munkaidőn kívül pénteki munkarend szerinti munkanapon

35.000.-Ft

4

Békéscsaba, Szent István tér 7. szám alatti épület udvara

május 1.- szeptember 30. között elsődlegesen szombati munkaszüneti napon vagy igény szerint pénteki munkarend szerinti munkanapon leghamarabb 16.30 órától 19

50.000.-Ft

5

Hivatali helyiségen kívüli, egyéb helyszín

csak szombati munkaszüneti napon

120.000.-Ft

2. II. időszakban: november 1-től április 30-ig

A

B

C

1

Helyszín

Hivatali munkaidőn kívüli időpont

Hivatali munkaidőn kívül fizetendő bruttó díj

2

Békéscsaba, Szent István tér 7. szám alatti épület házasságkötő kisterem

csak pénteki munkarend szerinti munkanapon, munkaidőn kívül

ingyenes

3

Békéscsaba, Szent István tér 7. szám alatti épület díszterme

minden hónapban a második szombati munkaszüneti napon, amennyiben azon a napon valamennyi kiadható időpont betelt, úgy a hónap harmadik szombati munkaszüneti napon

kivéve:
- a 2022. október 1. előtt ezen időszakra kiadott időpontok változatlanul érvényesek,
- 2023 áprilisában a hónap harmadik és negyedik szombatján van lehetőség dísztermi esküvő tartására

35.000.-Ft

4

Hivatali helyiségen kívüli, egyéb helyszín

minden hónapban a második szombati munkaszüneti napon, amennyiben azon a napon valamennyi kiadható időpont betelt, úgy a hónap harmadik szombati munkaszüneti napon

kivéve:
- a 2022. október 1. előtt ezen időszakra kiadott időpontok változatlanul érvényesek,
- 2023 áprilisában a hónap harmadik és negyedik szombatján van lehetőség hivatali helyiségen kívüli, egyéb helyszíni esküvő tartására

120.000.-Ft

1

Módosította a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 6.§. Hatályos 2017. 10. 01.

2

Hatályon kívül helyezte a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 10.§(2). Hatálytalan 2017. 10. 01.

3

Módosította a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 10.§.(3). Hatályos 2017. 10. 01.

4

Módosította a 4/2017. (II. 1.) önkormányzati rendelet 1.§. Hatályos 2017. 02. 02.

5

Hatályon kívül helyezte a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 10.§(4). Hatálytalan 2017. 10. 01.

6

Hatályon kívül helyezte a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 10.§(4). Hatálytalan 2017. 10. 01.

7

Módosította a 4/2017. (II. 1.) önkormányzati rendelet 2.§. Hatályos 2017. 02. 02.

8

Hatályon kívül helyezte a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 10.§(5). Hatálytalan 2017. 10. 01.

9

Módosította a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 7.§ (1). Hatályos 2017. 10. 01.

10

Módosította a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 7.§ (2). Hatályos 2017. 10. 01.

11

Módosította a 4/2017. (II. 1.) önkormányzati rendelet 3.§. Hatályos 2017. 02. 02.

12

Módosította a 41/2017. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 3.§ Hatályos 2017. 11. 28.

13

Az 5. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

14

Módosította a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 7.§ (3). Hatályos 2017. 10. 01.

15

Módosította a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 7.§ (4). Hatályos 2017. 10. 01.

16

Módosította a 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 8.§ . Hatályos 2017. 10. 01.

17

A 6. § (4) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

18

Módosította a 6/2018. (II. 26.) önkormányzati rendelet 3.§. Hatályos 2018. II. 27. Az 1. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 14. § - 5. mellékletével megállapított szöveg.

19

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat B:4 mezője a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.