Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2013. (III.29..) önkormányzati rendelete

A településfejlesztéssel és a településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2013. 04. 01- 2017. 03. 29

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


  1. §


Jelen rendelet Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) a) településfejlesztési koncepciója,

b) integrált településfejlesztési stratégiája, valamint

c) településrendezési eszközeinek elkészítése, módosítása, azok jóváhagyása (a továbbiakban: eljárás) során a településfejlesztési településrendezési eszközökről szóló kormányrendeletben meghatározott partnerségi egyeztetés szabályaira alkalmazandó.


2. Az egyeztetésben résztvevők köre


  1. §


(1) Az egyeztetésben részt vevő állandó partnerek köre valamennyi eljárás során:

a) az adott településrendezési eszköz tervezésével érintett településrészen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy,

b) az adott településrendezési eszköz tervezésével érintett településrészen székhellyel és telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, egyház és a c) pontba és a (2) bekezdésbe nem tartozó győri székhelyű érdekképviseleti és civil szervezetek,

c) az 1. függelék 1. pontjában nevesített, Győr Megyei Jogú Város területén működő, hálózatos közszolgáltatásokat végző szervek listájába felvett gazdálkodó szervezetek, valamint

d) az 1. függelék 2. pontjában nevesített győri székhelyű, általános szakmai érintettséggel rendelkező köztestületek.


(2) Az egyeztetésben részt vevő eljárástól függő, eseti partnerek köre:

a) kereskedelmi területi kijelölés esetén az 1. függelék 3.1 pontjába felvett érdekképviseleti és civil szervek,

b) külterületi szántó területek érintettsége esetén az 1. függelék 3.2 pontjába felvett érdekképviseleti és civil szervezetek, valamint

c) erdő, természetvédelmi területek érintettsége esetén az 1. függelék 3.3 pontjába felvett érdekképviseleti és civil szervek.


(3) A partnerségi egyeztetésben a (2) bekezdésben meghatározott partnert a polgármester az előzetes tájékoztató megküldésével vagy egyszerűsített eljárás esetén a véleményezési szakasz megkezdésével egy időben vonja be.



(4) A polgármester évente felülvizsgálja az 1. függeléket és átvezeti azt az (1) bekezdés b) pontjába tartozó partnert, amely egy naptári év alatt legalább három alkalommal írásos javaslatot, észrevételt tesz, véleményt (a továbbiakban: vélemény) nyilvánít.

3. A partner tájékoztatásának módja és eszközei a teljes eljárásban


3. §


(1) Teljes eljárás esetén az előzetes tájékoztatási szakaszban a 2. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott partner hirdetményi formában értesül, mely Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala központi épületének aulájában (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal aulája) kerül közzétételre.

(2) A kifüggesztés napjával a tájékoztató kézbesítettnek minősül.

(3) A hirdetmény tájékoztatásul megjelenik a Győr+ hetilapban és az önkormányzat honlapján is.


4. §


(1) Teljes eljárás esetén az előzetes tájékoztatási szakaszban a 2. § (1) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott partner a jogszabályban meghatározott tartalommal postai vagy elektronikus úton előzetes tájékoztatót kap.

(2) A postai úton megküldött tájékoztató a postára adás napját követő ötödik napon kézbesítettnek minősül.

(3) Az elektronikus úton megküldött tájékoztató a megküldését követő harmadik napon kézbesítettnek minősül.


5. §


(1) Valamennyi partner a rendelkezésére álló határidőn belül postai vagy elektronikus úton, a 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott partner a hirdetmény mellett kifüggesztett formanyomtatványon

a) véleményt nyilváníthat,

b) megjelöli az eljárás további szakaszaiban való részvételi szándékát, és

c) nyilatkozik arról, hogy a véleményezési dokumentációt elektronikus úton vagy postai úton elektronikus adathordozón kéri.


(2) Amennyiben a partner a 3-4. §-ban meghatározott megkeresésre részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további szakaszában nem vesz részt, és kifogást nem emelő véleményezőnek tekintendő.


6. §


(1) Teljes eljárás esetén a véleményezési szakaszban az a partner, aki vagy amely az előzetes tájékoztatási szakaszban az 5. § (1) bekezdésnek megfelelően jelzi részvételi szándékát, elektronikus úton vagy postai úton elektronikus adathordozón véleményezési anyagot kap.


(2) A véleményezésre kiküldött településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia és településrendezési eszköz 30 napig közzétételre kerül a polgármesteri hivatal aulájában.


4. A partner tájékoztatásának módja és eszközei az egyszerűsített eljárásban


7. §


(1) Egyszerűsített eljárás esetében az elkészült településrendezési eszköz a 2. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott partner számára történő kézbesítésére a 3. § rendelkezései az irányadók.

(2) Egyszerűsített eljárás esetében az elkészült településrendezési eszközt a 2. § (1) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott partner postai vagy elektronikus úton kapja meg. A kézbesítésre a 4. § rendelkezései az irányadók.

5. A vélemények dokumentálásának és nyilvántartásának módja


8. §


(1) Valamennyi érintett partnertől beérkezett vélemény az eljárás ügyiratának részét képezi, és az önkormányzati főépítész (a továbbiakban: főépítész) gondoskodik a tervezőnek való továbbításáról.


(2) A tervező valamennyi elfogadásra és el nem fogadásra javasolt véleményt szakmai indokolással együtt megküldi a főépítésznek. Valamennyi véleményt a polgármester a vonatkozó jogszabálynak megfelelően a döntéshozóval ismerteti.


(3) A véleményezési eljárás során a beérkezett vélemény elfogadásáról vagy el nem fogadásáról rendelkező döntés jogát átruházza a Városstratégiai Bizottságra.

9. §


A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszköz az elfogadását követő 20 napon belül az Önkormányzat honlapján közzétételre kerül.


6. Záró rendelkezések


10. §


Ez a rendelet 2013. április 1. napján lép hatályba.