Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva tartásáról

Hatályos: 2018. 01. 01

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva tartásáról

2018.01.01.

(egységes szerkezetben a módosító 10/2015. (IV.24.) önk. r., 11/2016. (V.26.) önk. r., valamint 23/2017. (XII.15.) önk. rendeletekkel)

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 23.§ (5) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. §1 Jelen rendelet célja, hogy szabályozza a szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét; rögzítse a világörökségi területen működő szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásával összefüggő – a közbiztonság és a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó többletfeladatokhoz igazodó – felügyeleti díjnak és elszámolásának részletes szabályait, valamint biztosítsa a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) 2. § 31. pontjában meghatározottak ellenőrzését.

2. A rendelet hatálya

2. §2 Jelen rendelet hatálya kiterjed

a) az éjszakai (22 és 06 óra közötti) nyitva tartás engedélyezése vonatkozásában a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) működési területén szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletekre, (a továbbiakban együtt: üzletek), valamint

b) a felügyeleti díj vonatkozásában a világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító (24 óra és 6 óra között nyitva lévő) kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletekre (továbbiakban: világörökségi üzletek), valamint

c) a Kertv. 2. § 31. pontjában foglaltak ellenőrzése tekintetében a Kertv. 2. § 27. pontjában foglaltaknak megfelelő üzletekre.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. Üzletek éjszakai nyitva tartása

3. §3 Az üzletek 22 óra és az azt követő nap 06 óra között kizárólag jegyző által kiadott engedély (a továbbiakban: engedély) birtokában tarthatnak nyitva.

4. Éjszakai nyitva tartás engedélyezése

4. § (1)4 Az üzlet kereskedője az éjszakai nyitva tartás engedélye iránti kérelmet jelen rendelet 1. függelékében megjelölt tartalommal terjesztheti elő. Az eljárás illetékköteles, a hatósági eljárásért általános tételű eljárási illetéket kell fizetni.

(2)5 A jegyző annak az üzletnek engedélyezhet éjszakai nyitva tartást,

a) amelynek a működésére a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapon belül lakossági panaszt nem tettek, vagy a panasz esetén a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt megalapozott, vagy az eljárás megszüntetésre került,

b) a mely esetében a jegyző a Kertv.-ben és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendeletben meghatározott jogkövetkezmény valamelyikét a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül nem alkalmazta,

c)6 amely vonatkozásában a jegyzőnek hivatalból nincs arról tudomása, hogy – a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül – bármelyik ellenőrzésre jogosult hatóság az üzlet vonatkozásában szankciót alkalmazott volna, vagy az üzletet olyan jogszabályi hiányosságok pótlására szólította volna fel, melynek az üzlet határidőben nem tett eleget,

d)7 amely vonatkozásában a hivatalból rendelkezésre álló adatok (beleértve az ellenőrzésre jogosult hatóságok, szervek megkeresését vagy tájékoztatását is) alapján nem merült fel a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül személy- és vagyonvédelmet, közbiztonságot, köztisztaságot jelentősen sértő vagy ismétlődő cselekmény, továbbá az üzlet működésével összefüggésben elkövetett jogellenes cselekmény.

(3)8 A jegyző az engedély megadásáról vagy a kérelem elutasításáról hatóságként dönt az Ákr. által rögzített határidőben.

(4) A kérelem tárgyában hozott döntést közölni kell a kérelmezővel, a kerületi rendőrkapitánysággal és a közterület-felügyelettel.

(5)9 Engedély megadása a korábbi kérelem elutasításának véglegessé válásától számított legalább hat hónap elteltével kérelmezhető ismételten ugyanarra az üzletre.

5. § (1)10 Az éjszakai nyitva tartásra vonatkozó engedély – kérelem alapján vagy hivatalból indult eljárásban – visszavonható vagy korlátozható, ha

a) az üzlet működésével kapcsolatban panaszt tettek, és a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz megalapozott, vagy

b) a jegyző az üzlettel szemben a Kertv.-ben és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendeletben meghatározott jogkövetkezmény valamelyikét alkalmazta, vagy

c)11 a rendelet 9. § (4) bekezdésében foglaltak megvalósulnak,

d)12 a világörökségi üzlet a rendelet 8. §-ában foglalt felügyeleti díj fizetési kötelezettségének felszólítást követően 30 napot meghaladóan sem tesz eleget.

e)13 bármelyik ellenőrzésre jogosult hatóság az üzlet vonatkozásában szankciót alkalmaz, vagy az üzletet jogszabályi hiányosságok pótlására felszólítja, melynek az üzlet határidőben nem tesz eleget.

(2)14 Az engedély visszavonásáról vagy korlátozásáról szóló határozat véglegessé válásától számított legalább 6 hónap elteltével kérelmezhető ismételten engedély ugyanarra az üzletre.

6. §15 (1) A világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi illetve vendéglátó üzlet 22 óra és 06 óra közötti nyitva tartását akkor engedélyezi a jegyző, ha a rendelet 4. § (2) bekezdésében foglaltakon túl a Kertv. 6. § (8) bekezdésében megjelölt feltételek is teljesülnek.

(2) A jegyző a világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi illetve vendéglátó üzlet 22 óra 24 óra közötti éjszakai nyitva tartását is módosíthatja, visszavonhatja vagy korlátozhatja, amennyiben

a) a Kertv. 6. § (8) bekezdése alapján a felülvizsgálat következtében az engedély az eredeti tartalommal már nem adható meg, vagy

b) a Kertv. 6. § (10) bekezdésében foglalt feltételek megvalósulnak.

7. §16 A jegyző döntésével szemben az Ákr. szabályai szerint van helye jogorvoslatnak.

5. Felügyeleti díj

8. § (1)17 A világörökségi üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásával összefüggő – a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó – többletfeladatok fedezetére szolgáló felügyeleti díj a Kertv. 6. § (4a) bekezdésében megjelölt legmagasabb mértékben kerül meghatározásra.

(2)18 A kereskedő a felügyeleti díjat negyedévente, az azt követő hónap 15. napjáig köteles megfizetni a Polgármesteri Hivatal erre a célra létrehozott bankszámlájára a jegyző felügyeleti díjat kiszámoló, előíró határozata alapján. A jegyző a felügyeleti díjat a kereskedelmi nyilvántartáson alapuló igazolás vagy működési engedély adatai alapján számítja ki minden évben az első esedékességet megelőzően határozatban. A felügyeleti díj késedelmes megfizetése esetén a törvényes kamatnak megfelelő mértékű késedelmi pótlék fizetendő. Ha a kereskedő végleges döntésben foglalt felügyeleti díj fizetési kötelezettségének nem tett eleget, az végrehajtható.

(3)19 Az éves felügyeleti díj összege a világörökségi üzlet éves korrigált iparűzési adóalapjának 0,5 %-át nem haladhatja meg. Tekintettel arra, hogy az adott évben befizetett felügyeleti díj elszámolása mindig a következő évben, azaz az iparűzési adóbevallás beküldésének évében kerül elszámolásra, a kereskedő köteles a korrigált iparűzési adóalapját a tárgyévet követő év május 31. napjáig hitelt érdemlően – külön felszólítás nélkül – igazolni a jegyző felé, egyúttal a felügyeleti díj, továbbá, az esetleges, tárgyévben esedékessé vált késedelmi pótlék megfizetését is igazolni.

(4)20 A jegyző az kereskedő (3) bekezdésben megjelölt adatszolgáltatási kötelezettségét követően, de legkésőbb minden év július 31. napjáig az világörökségi üzletek adott évre befizetett felügyeleti díjának felülvizsgálatát elvégzi, és annak eredményéről az kereskedőt értesíti. Amennyiben az éves befizetett felügyeleti díj összege meghaladja az világörökségi üzlet éves korrigált iparűzési adóalapjának 0,5%-át, a túlfizetés legkésőbb a felülvizsgálat eredményéről szóló értesítés megküldését követő 30 napon belül visszautalásra kerül. Ha a jegyző felülvizsgálat során azt észleli, hogy az világörökségi üzlet felügyeleti díjfizetési kötelezettségének nem vagy nem megfelelően tett eleget, felszólítja fizetési kötelezettségére, majd annak eredménytelensége esetén az elmaradt felügyeleti díj összegének végrehajtását elrendeli.

(5)21 A kereskedő a tárgyévben esedékes első felügyeleti díj részlet megfizetését követően előterjesztett kérelmében – melyhez az általános tételű eljárási illetéket megfizette - kérheti a tárgyévben még esedékessé nem vált felügyeleti díj részletek megfizetésének felfüggesztését, amennyiben hitelt érdemlően igazolja, hogy a tárgyévet megelőző évre vonatkozó korrigált iparűzési adóalapjának 0,5%-át lényegesen meghaladná a tárgyévben fizetendő felügyeleti díj éves összesített mértéke és a tárgyévi felügyeleti díj megfizetése a gazdasági tevékenységét súlyosan hátráltatná vagy ellehetetlenítené. A felfüggesztés kérdésében a jegyző mérlegelési jogkörben dönt, döntésével szemben az Ákr szabályai szerint jogorvoslatnak van helye.

(6)22 A felügyeleti díjat az Önkormányzat kizárólag a világörökségi üzletek által közvetlenül vagy közvetve okozott, az Önkormányzatot egyébként terhelő közbiztonsági, illetve köztisztasági feladatokat meghaladóan az éjszakai nyitva tartással összefüggésben keletkező – az önkormányzat által elkülönítetten kimutatott – közbiztonsági, illetve köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja. A felügyeleti díj felhasználása mindig a tárgyév elszámolásának lezárását követően kezdődhet meg, az elszámolás lebonyolításáért a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Irodája felel. A tárgyévet követő év július 31. napjáig minden érintett szervezeti egység, továbbá önkormányzati költségvetési szerv vagy a feladatok ellátásában közreműködő szerv, szervezet, vállalkozás köteles a közbiztonsági és köztisztasági többletfeladatok ellátására vonatkozó elszámolásait a Gazdasági Iroda felé továbbítani.

(7)23 Az Önkormányzat részére befolyt felügyeleti díj felhasználásáról készült beszámolót a tárgyévet követő évre vonatkozó, költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet benyújtásával egyidejűleg, annak részeként, elfogadásra a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.

6. Ellenőrzés

9. § (1) A Kertv. 2. § 31. pontjában foglaltakat a jegyző a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői (a továbbiakban: köztisztviselő) útján ellenőrzi.

(2)24 A köztisztviselő hivatalból vagy lakossági bejelentés alapján helyszínen ellenőrzi a Kertv. 2. § 27. pontjában foglaltaknak megfelelő üzletet. Az kereskedő köteles a helyszínen ellenőrző köztisztviselő részére az üzemeltetéshez szükséges engedélyeket bemutatni. A köztisztviselő éves ellenőrzési terv alapján köteles az éjszakai nyitva tartással üzemelő a Kertv. 2. § 27. pontjában foglaltaknak megfelelő üzletet helyszínen ellenőrizni.

(3) A Polgármesteri Hivatal a helyszíni ellenőrzésről készült okiratok egy példányát köteles az iratkezelésre vonatkozó szabályok szerint megőrizni.

(4)25 Ha a köztisztviselő a helyszíni ellenőrzés során az üzlet működésével összefüggésben jogellenes cselekmény elkövetését észleli, köteles erről haladéktalanul a jegyzőt értesíteni, aki a cselekménytől függően az illetékes hatóságot értesíti és az éjszakai nyitva tartásra vonatkozó engedélyt visszavonhatja, vagy korlátozhatja.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésekor üzemelő üzletek a felügyeleti díjat először 2014. január 15. napjáig kötelesek megfizetni.

(3) E rendelet hatályba lépésekor éjszakai nyitvatartási jogosultsággal már rendelkező üzletek kötelesek jelen rendelet szerint az éjszakai nyitva tartás engedélyezése iránt legkésőbb 2013. december 31. napjáig kérelemmel élni.

1. melléklet26

1. függelék27

Illetékbélyeg helye (3.000,-)
ÉJSZAKAI NYITVA TARTÁS IRÁNTI KÉRELEM*
Alulírott:
Név/Cégnév:
Lakcím/Székhely:
Vállalkozói igazolvány szám/Egyéni vállalkozó nyilvántartási szám:
Adószám:
mint a …………………………… elnevezésű, …………..………………….…… utca ….…. szám alatti,………………………… nyilvántartási számú/működési engedély számú üzlet üzemeltetője ezúton kérem az általam üzemeltetett üzlet éjszakai nyitva tartásának engedélyezését a következők szerint:
hétfő: ……………..-tól ...……………..-ig
kedd: ……………..-tól ………………..-ig
szerda: ……………..-tól ………………..-ig
csütörtök: ……………..-tól ………………..-ig
péntek: ……………..-tól ………………..-ig
szombat: ……………..-tól ………………..-ig
vasárnap: ……………..-tól ………………..-ig
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy jelen kérelemben megjelölt adatok valósak.
Dátum, ………………………………
………………………………………
kérelmező/üzemeltető cégszerű aláírása
Telefonszáma:
E-mail címe:
* Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló 25/2013. (IX.27.) önkormányzati rendeletének 1. számú függeléke
/A kérelem szeszesitalt kimérő, árusító kereskedelmi illetve vendéglátó üzletek vonatkozásában nyújtható be (22 óra és 06 óra közötti időtartam vonatkozásában)
Figyelem! a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § alapján a világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzlet 24 és 6 óra közötti engedélyezett nyitva tartás esetén felügyeleti díj fizetésére kötelezett/.
Csatolandó dokumentum:
- Aláírási címpéldány másolata
- Meghatalmazás (ha nem a kérelmező jár el, melyet két tanú aláírásával kell ellátni kivéve: ügyvédi meghatalmazás)
1

Módosította a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

2

Módosította a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

3

Módosította a 10/2015. (IV.24.) önk. rendelet 3.§-a, hatályos 2015. április 25-től.

4

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

5

Módosította a 10/2015. (IV.24.) önk. rendelet 4.§-a, hatályos 2015. április 25-től.

6

Módosította a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

7

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

8

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

9

Megalkotta a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

10

Módosította a 10/2015. (IV.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályos 2015. április 25-től.

11

Módosította a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

12

Módosította a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

13

Megalkotta a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

14

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 5.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

15

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 6.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

16

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 7.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

17

Módosította a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 8.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

18

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 8.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

19

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 11.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

20

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 11.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

21

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 9.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

22

Módosította a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 7.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

23

Módosította a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 7.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

24

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 12. §-a, hatályos 2018. január 1-től.

25

Módosította a 23/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet 10.§-a, hatályos 2018. január 1-től.

26

Hatályon kívül helyezte a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 9.§-a, hatályos 2016. május 27-től.

27

Megalkotta a 11/2016. (V.26.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2016. május 27-től.