Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016.(VI.28. ) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2024. 01. 01

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016.(VI.28. ) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

2024.01.01.

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 9. §(1) bekezdésében, 10. § (2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 13. §(1)-(2) bekezdésében, 15. §-ában, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § 1)(2)(3) (4)(5) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében , 54. § (1) és (3) bekezdésében, 58. §-ában, 68. § (2) bekezdésében, 80. § (1)-(2) bekezdésében és 84. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában, 41. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított Pénzügyi Bizottság, az Ügyrendi Bizottság, a Szociális, Egészségügyi és Vallásügyi Bizottság véleményének a kikérésével a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Tompa Város Önkormányzata tulajdonában lévő minden lakásra és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre, valamint a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre (a továbbiakban: lakás, helyiség).

(2) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlőire és használóira.

(3) Az önkormányzati lakásbérleti jogviszony alanya, a piaci alapon történő bérbeadás kivételével, csak tompai lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, vagy tompai munkahellyel rendelkező nagykorú természetes személy.

(4) A jelen rendelet hatálybalépésekor érvényes szerződésekre a rendelet szabályait a fennálló bérleti jogviszony közös megegyezéssel történő módosításával kell alkalmazni.

2. Értelmező rendelkezés

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1)1 a) jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban Szt.) 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jövedelem,

b) vagyon: az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyon,

c) jövedelemszámításra irányuló időszak: az Szt. 10. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott időszak.

d) háztartás: a Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott fogalom,

e) jogszerűen együtt költöző: az a természetes személy, aki a lakás bérbeadását igénylő vagy arra pályázó személlyel együtt költözik a lakásba és az e) pontban meghatározott feltételeknek megfelel,

f) jogszerűen együtt lakó: az a természetes személy, akit a bérlő a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) rendelkezéseire tekintettel a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhat be, vagy akit a bérlő a bérbeadó vagy – bérlő kiválasztási joggal érintett lakás esetén – a bérlő kiválasztási jog jogosultja hozzájárulásával fogadott be,

g) személyes adat: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Info tv.) 3. § (2) pontja szerinti fogalom.

3. Az önkormányzati bérlakások típusai

3. § (1) szociális helyzet alapján bérbe adható lakások,

(2) költségelven bérbe adható lakások,

(3) piaci alapon történő bérbeadással hasznosított lakások,

(4) átmeneti elhelyezést szolgáló lakások, melyek lakásbérleti díjának mértéke a szociális helyzet alapján bérbe adható lakásokkal azonos szabályok szerint meghatározott.

(5) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások e bekezdésben meghatározott kategóriák szerinti besorolását a Rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

4. A bérlőkijelölési jogkör gyakorlója

4. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek vonatkozásában a tulajdonosi jogok valamint a bérbeadáshoz fűződő jogok és kötelezettségek gyakorlására

a) Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete vagy

b) szerződés hosszabbítás esetén Tompa Város Polgármestere (a továbbiakban: polgármester) jogosult.

(2) A bérbeadó a bérbeadói jogokat és kötelezettségeket a jelen rendeletben foglaltak, alapján gyakorolja és teljesíti.

(3) A bérbeadó jogainak és kötelezettségeinek a gyakorlásához szükséges döntések – mint pl. pályáztatás, szerződéskötés, üzemeltetés, lakáshasználat ellenőrzése, hátralékok behajtása - előkészítése és végrehajtása a Tompai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) feladata.

5. A személyes adatok kezelésének szabályai

5. § (1) A Hivatal az e rendeletben meghatározott lakásgazdálkodási feladatok ellátása, az egyes kérelmek vagy pályázatok elbírálása céljából személyes adatokat kezel.

(2) Személyes adatot kezelni csak az Ltv. 84. §-ában és az Info tv. 4. §-ában foglalt követelményeknek megfelelően lehet.

(3) Az érintett önkéntes hozzájárulása alapján az alábbi személyes adatok kezelhetők:

a) a lakásigénylő neve, születési neve, születési helye, ideje, anyja születési neve, valamint lakóhelye vagy tartózkodási helye,

b) valamennyi a lakásigénylővel együtt költöző személy neve, születési helye, ideje, anyja születési neve és a lakásigénylővel fennálló rokonsági kapcsolata, valamint lakóhelye vagy tartózkodási helye,

c) valamennyi az a)-b) pontban meghatározott személy vagyoni helyzetére vonatkozó adat,

d) valamennyi az a)-b) pontban meghatározott személy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyára, családtámogatási ellátására, rendszeres pénzellátására, álláskeresők ellátására vagy egyéb Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jövedelmére vonatkozó adat,

e) valamennyi az a)-b) pontban meghatározott személy egészségi állapotára vonatkozó – a szociális rászorultság feltételei fennállásának igazolásához szükséges – adat,

f) a bérleti jogviszony megszüntetésére tekintettel adott pénzbeli megváltás ténye és összege.

(4) Az érintettnek az Info tv. 5. § (1) bekezdés a) pontja és (2) bekezdés a) pontja szerinti nyilatkozatát a kérelemhez vagy a pályázathoz kell mellékelni.

II. Fejezet

A lakásbérleti jogviszonyok általános szabályai

6. A lakásbérleti jogviszony létrejöttének szabályai

6. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakásokat szociális helyzet alapján, költségelven vagy piaci alapon lehet bérbe adni.

(2) Lakás kizárólag természetes személynek adható bérbe.

(3) Lakás nem lakás célra történő használata nem engedélyezhető.

(4) Amennyiben e rendelet másképpen nem rendelkezik, a lakásbérleti szerződés határozott, legfeljebb 3 év időtartamra köthető.

7. A lakás bérbeadásának általános feltételei

7. § (1) A lakásbérleti jogviszony a bérbeadóval írásban megkötött bérleti szerződéssel jön létre az e rendeletben foglaltak szerinti határozott időtartamra.

(2) A bérbeadás feltétele, hogy a bérlő köteles a lakásbérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a lakásban lakni.

(3) A bérlő a 2 hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni, ennek megszegése rendkívüli felmondási ok.

8. § (1) Ahol az Ltv. a bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei vonatkozásában a felek megállapodására utal, annak tartalmát a bérbeadó tekintetében az Ltv. és e rendelet keretei között a bérbeadó szabadon állapítja meg.

(2) A bérleti szerződés nem hosszabbítható meg, ha az erre irányuló kérelem benyújtásakor a bérlő 100.000,- Ft összeget meghaladó bérleti díj-, közüzemi díj- vagy helyi adó tartozással rendelkezik.

(3) Bérbeadó a rendeltetésszerű használatot

a) rendszeres bérleményellenőrzés keretében évente egy alkalommal, és

b) bejelentés alapján, az abban foglaltak kivizsgálása érdekében ellenőrzi.

9. § (1) A bérlő a bérleti díjat havonta előre a tárgyhónap 5. napjáig köteles a bérbeadónak megfizetni.

(2) A bérlőnek a lakásbérleti szerződése meghosszabbítására irányuló kérelméhez csatolnia kell valamennyi közműszolgáltató által kibocsátott, a kérelem benyújtását megelőző hónap számla befizetéséről szóló igazolását.

(3) A bérlő köteles

a) az ingatlanhoz tartozó udvart és kertet tisztántartani, művelni. A kertre vonatkozóan a művelés minimálisan a folyamatos gazmentesen tartást és a benne lévő fák, egyéb ültetvények gondozását jelenti. Több lakásból álló ingatlan esetén a kerti és az udvari munkálatok elvégzésére a bérlők egyetemlegesen kötelezettek

b) a bérlő és a bérbeadó megállapodhatnak az ingatlanhoz tartozó kert bérbeadó általi művelésében.

8. A jogcím nélküli lakáshasználat

10. § Az Ltv. 91/A. § 13. pontja szerinti jogcím nélküli használó a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltéig a lakásra megállapított lakbérrel azonos összegű használati díjat köteles fizetni.

11. § (1) A jogcím nélküli lakáshasználótól a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított két hónap elteltével a lakásból való kiköltözésig az Ltv. 20. § (2) bekezdése szerint emelt használati díj fizetendő2.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt emelt használati díj mértéke – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a lakás lakbérének kétszerese.

9. Hozzájárulás bérlőtársi jogviszonyhoz

12. § (1) A szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén - csak akkor köthető bérlőtársi szerződés, ha a bérlő és a bérlőtárs együttesen megfelelnek a szociális helyzet alapján történő bérlőkiválasztás feltételeinek, és közeli hozzátartozók vagy élettársi kapcsolatban élnek.

(2) A piaci alapon és költségelven bérbe adott lakásra akkor köthető bérlőtársi szerződés - az Ltv.4. § (4) bekezdésében rögzített feltételeken túl - ha a bérlőtársak egymás közeli hozzátartozói, vagy élettársi kapcsolatban élnek.

(3) Bérlő kiválasztási joggal érintett lakás esetén a bérlő és a bérlőtárs közös kérelme alapján a bérlőtársi szerződés akkor köthető meg, ha ahhoz a bérlő kiválasztási jog jogosultja hozzájárult.

10. A társbérletre vonatkozó rendelkezések

13. § (1) A megüresedett társbérleti lakrész a másik társbérlő részére – annak kérésére – csak akkor adható bérbe, ha vállalja a megnövekedett lakás-alapterület után számított lakbér megfizetését.

(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott feltételek nem állnak fenn, a lakásban visszamaradó társbérlő lakásbérleti szerződését a bérbeadó felmondja.

11. Az albérlet

14. § Önkormányzati tulajdonban lévő lakást a bérlő albérletbe nem adhatja ki.

12. A befogadás szabályai

15. § (1) A bérlő, bérlőtárs és a társbérlő kérelmére Ltv. 21. § (2) bekezdésében szabályozott eseteken kívül – a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával, az önkormányzati bérlakásba befogadhatja élettársát, amennyiben beköltözhető lakás tulajdonjogával jogával nem rendelkezik.

(2) A bérbeadói hozzájárulásban ki kell kötni, hogy a lakásbérleti szerződés megszűnését követően az (1) bekezdés alapján befogadott személyek a lakásból elhelyezési igény nélkül kötelesek kiköltözni.

(3)3 Az élettárs befogadásához nyújtandó hozzájárulás megadására kérelemre, a polgármester jogosult.

13. A lakásbérlet közös megegyezéssel történő megszüntetése

16. § (1) A felek az Ltv. 23. § (3) bekezdése alapján történő megszüntetése esetén a lakásbérleti szerződést úgy is megszüntethetik, hogy a bérbeadó a bérlő részére másik lakást ad bérbe.

(2) A bérbeadó az (1) bekezdésben szabályozott esetben egyedi mérlegelés alapján, a rendelkezésre álló lakásállományra tekintettel választ.

(3) Az Ltv. 23. § (3) bekezdés alapján történő megszűnés esetén csak akkor kerülhet sor másik lakás bérbeadására, ha a bérlőnek vagy a vele jogszerűen együtt költözőnek a tulajdonában nincs beköltözhető lakás vagy családi ház.

(4) Az Ltv. 23. §(3) bekezdése alapján történő megszűnés esetén az önkormányzat pénzbeli térítést nem fizet.

III. Fejezet

A szociális alapon történő bérbeadás szabályai

14. A lakásigénylési névjegyzék

17. § (1) A bérbeadó az Ltv. 84. § (1) bekezdése szerinti lakásigénylési névjegyzéket vezet. A lakások bérbevételére vonatkozó igényeket az arra rendszeresített formanyomtatványon folyamatosan lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalnál.

(2) A lakásigénylési névjegyzékbe vétel az igénylés benyújtása évének december 31. napjáig tartó határozott időre szól. A lakásigénylési névjegyzékbe vétel egymást követő több alkalommal, ismételten is kérhető. Amennyiben az igénylő ismételt kérelmet nem nyújt be, úgy őt a lakásigénylési névjegyzékből a nyilvántartásba vételt követő év január 1. napjára szóló időponttal törölni kell.

(3) Nem vehető fel a lakásigénylési névjegyzékbe az a személy, aki

a) nem felel meg a szociális alapon történő bérbeadás feltételeinek, vagy

b) az e rendeletben foglalt kizáró okokra tekintettel nem lehet bérlő, vagy

c) írásbeli felhívást követően nem pótolja a kérelem hiányosságait, vagy nem szolgáltatja – a kérelem elbírálásához szükséges – adatot vagy az azt alátámasztó dokumentumot, nyilatkozatot vagy,

d) korábban önkormányzati tulajdonú lakás bérlője vagy jogcím nélküli használója volt és bérleti-, használati díj vagy közüzemi díj hátralékát nem rendezte.

(4) A szerződéskötést megelőzően az igénylő szociális helyzetére, jövedelmi és vagyoni viszonyaira, valamint családi és lakáskörülményeire vonatkozó környezettanulmány készíthető.

(5) A lakásigénylési névjegyzékbe vételről az igénylőt írásban kell értesíteni.

(6) Törölni kell a lakásigénylési névjegyzékből, azt a személyt, aki a bérbeadás feltételének, vagy a kizáró ok hiányának igazolásával összefüggésben valótlan adat, azt alátámasztó hamis dokumentum vagy nyilatkozat szolgáltatásával, vagy az adatokban történt változások elhallgatásával a bérbeadót megtévesztette.

(7) A lakásigénylési névjegyzékből a (6) bekezdés alapján való törlésről az igénylőt írásban kell értesíteni.

(8) Az igénylő a nyilvántartásba vett adatainak megváltozását a változástól számított 30 napon belül köteles bejelenteni.

(9) Szociális alapon lakást bérbe adni – a szerződés időtartama meghosszabbítása esetét kivéve – csak olyan személy részére lehet, aki a lakásigénylési névjegyzékben szerepel.

(10) A lakásbérleti szerződést – a (12) bekezdésben foglaltak kivételével – azzal az igénylővel kell megkötni, aki a szociális alapon történő bérbeadás feltételeinek és a szociális rászorultság mértékének részletes vizsgálat alapján megállapítást nyer, hogy az egy főre eső nettó jövedelem alacsonyabb. A bérlőként történő kiválasztásról az igénylőt írásban kell értesíteni.

(11)4

(12) A jövedelmi és vagyoni viszonyokon túlmenően a szociális rászorultság körében előnyben kell részesíteni azt, ha az igénylő:

a) romos, legfeljebb félkomfortos lakásban vagy egészségre ártalmas körülmények között él,

b) a háztartáson belül tartósan beteg személyről kell gondoskodnia,

c) vagy családtagjait egyedülállóként tartja el.

15. A szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételei

18. § (1) Szociális alapon történő bérbeadásra az a nagykorú személy nyújthat be, akinek állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye legalább 3 éve Tompán van és neki vagy a vele jogszerűen együtt költöző személynek a tulajdonában nincs:

a) beköltözhető lakás, vagy családi ház, vagy

b) a létfenntartásához szükséges mértéken felül ingó és ingatlan vagyon.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl további feltétel az is, hogy a kérelmező vagy a vele jogszerűen együtt költözők együttes jövedelméből számított egy főre eső nettó jövedelem a kérelem benyújtásának időpontjában a mindenkori öregségi nyugdíjminimum egyedülálló személy vagy az együttköltöző hozzátartozó családtagok esetén a 100%-át meghaladja, de a 250 %-át nem haladja meg,

19. § (1) A bérbe adható lakás nagysága – az együtt költözők számától függően – a következő:

a) 1-2 személy esetén 1 szoba

b) 3 személy esetén 1-1,5 szoba

c) 4 személy esetén 1,5-2 szoba

d) minden további költöző esetén: + fél szoba.

16. A lakásbérleti szerződés időtartama, meghosszabbítása

20. § (1) A szociális helyzet alapján bérbe adható lakásra vonatkozó lakásbérleti szerződés legfeljebb 3 éves határozott időtartamra köthető.

(2)5 A lakásbérleti szerződésben meghatározott idő lejártát megelőzően - a bérlő kérelme alapján – a Hivatal megvizsgálja a bérlő vagyoni és jövedelmi viszonyainak e rendelet 18. § - ában foglaltaknak való megfelelését.

(3)6 Ha a bérlő megfelel a 18. § -ban foglalt feltételeknek, úgy a lakásbérleti szerződést a polgármester újabb, legfeljebb 3 éves határozott időtartamra meghosszabbíthatja.

17. Az átmeneti elhelyezést szolgáló lakások

21. § (1)7 Az átmeneti elhelyezést szolgáló lakásokat a rendkívüli élethelyzetbe került család elhelyezése érdekében a egyedi esetekben a polgármester jelöli ki.

(2) Az átmeneti elhelyezést szolgáló lakások bérbeadására vonatkozóan – a rendkívüli élethelyzetbe került család elhelyezése érdekében a szociális helyzet alapján bérbe adandó lakásokra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

(3) Az átmeneti elhelyezést szolgáló lakás legfeljebb hat hónap időtartamra szóló elhelyezésre szolgál. A lakás igénybevételének időtartama alatt a bérlő a szociális helyzet alapján bérbe adott lakásra fizetendő lakbért köteles fizetni.

(4) Kérelemre a polgármester a bérleti szerződést egy alkalommal, hat hónap időtartamra meghosszabbíthatja.

IV. Fejezet

18. A költségelven történő bérbeadás szabályai

22. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzati bérlakást Tompa város szakember-ellátottságának biztosítása és a pályakezdő szakemberek letelepítése érdekében Tompa közigazgatási területén működő önkormányzat és intézményei, valamint az önkormányzat tulajdonában álló, de állami fenntartású intézmény közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalója, valamint területi ellátási kötelezettség teljesítésére az Önkormányzattal kötött szerződés keretében egészségügyi feladatot ellátó háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos szakemberek részére - a polgármester javaslatára - pályázat kiírása nélkül 3 évre, de legfeljebb a bérlő közszolgálati jogviszonyának fennállásáig adja bérbe.

(2) A polgármester a lakásbérleti jogviszonyt a közszolgálati jogviszony fennállása esetén alkalmanként 2 évi időtartamra meghosszabbíthatja, amennyiben a bérlőnek nincs lakbér- és közüzemi díj hátraléka és szerződésben vállalt valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen, késedelem nélkül teljesítette.

(3) Költségelven történő bérlet esetén a bérlő személyére Tompa közigazgatási területén működő önkormányzati, és állami fenntartású intézmény vezetői javaslatot tehetnek az általuk foglalkoztatottakra vonatkozóan, amennyiben e személyek munkavégzése az adott szervnél, intézménynél kiemelkedő fontosságú, vagy szakemberhiányt pótol.

(4) A lakások bérbevételére vonatkozó igényeket az arra rendszeresített formanyomtatványon folyamatosan lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalnál. A bérbeadó a költségelven benyújtott lakásigénylési kérelmekről nyilvántartást vezet.

(5) A lakásigénylési kérelem az igénylés benyújtása évének december 31. napjáig tartó határozott időre szól.

(6) Amennyiben a lakás kérelmek száma meghaladja a rendelkezésre álló üres költségelven bérbe adható ingatlanok számát a bérbeadásra a polgármester és a Pénzügyi Bizottság tesz javaslatot.

(7) Tompa közigazgatási területén működő önkormányzat és intézményei, valamint az önkormányzat tulajdonában álló, de állami fenntartású intézmény közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállaló, közszolgálati jogviszonya megszűnése esetén a költségelven történő lakásbérlete kérelme meghosszabbítható ha:

a) a közszolgálati jogviszony nyugdíjazás miatt szűnt meg és

b) a bérlőnek vagy a vele jogszerűen együttlakónak nincs a tulajdonában vagy haszonélvezetében beköltözhető ingatlana, valamint

c) a bérlőnek nincs lakbér- és közüzemi díj hátraléka és szerződésben vállalt valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen, késedelem nélkül teljesítette.

(8)8

19. A lakások piaci alapon történő bérbeadására vonatkozó rendelkezések

23. § (1)9 A Polgármester a pályázatot a lakás megüresedésétől számított 8 napon belül köteles meghirdetni. Lakás pályázat alapján történő bérbevételére irányuló pályázati felhívást a Hivatal írja ki. A pályázati felhívást helyben szokásos módon kell közzé tenni 15 napra.

(2) Lakás pályázat útján piaci alapon 3 év határozott időtartamra adató bérbe, piaci elvű bérleti díj alkalmazása mellett. A pályázathoz csatolni kell a lakást együtt használni kívánó személyeknek a kérelem benyújtását megelőző egyhavi jövedelemről szóló igazolást. A lakást együtt használni kívánó személyek vonatkozásában az egy főre jutó nettó jövedelemnek el kell érnie a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250%-át.

(3)10 A polgármester – a bérlő lakásbérleti jogviszony lejártát legalább harminc nappal megelőzően benyújtott kérelme alapján – pályázati eljárás lefolytatása nélkül a bérleti időtartamát legfeljebb egy alkalommal, három év határozott időtartamra meghosszabbíthatja.

(4) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) pályázati jogcímet (piaci elvű),

b) bérbeadás kezdő időpontját és maximális tartamát,

c) a lakás megnevezését, címét, alapterületét, helyiségei felsorolását, közös használatú helyiségeket, közműfizetés módját, a lakás műszaki állapotának leírását,

d) a lakás megtekintésére vonatkozó lehetőséget,

e)11 a pályázat közzétételének napját, pályázat benyújtására nyitva álló határidőt, értesítés módját,

f) ha a pályázat a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételével kapcsolatos feltételeket is tartalmaz, az elvégzendő munkák megnevezését és azok elismerhető költségeit,

g) az elbíráláshoz elvárt nyilatkozatokat, igazolásokat,

h) a pályázat elbírálásnál kiemelten kezelendő (preferált) körülményeket,

i) a lakásra a kiíráskor rendeletben megállapított bérleti díjat.

(5) A pályázatot írásban kell benyújtani. A pályázat hiánypótlására egy alkalommal van lehetőség.

(6) A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) a pályázó nevét természetes személyazonosító adatait, állampolgárságát, lakó- és tartózkodási helyét,

b) a megpályázott lakás címét,

c) a pályázat időpontjában fennálló lakhatásának jogcímét és lakásviszonyait,

d) a pályázóval együttlakó és jogszerűen együttköltöző személyek természetes személyazonosító adatait, hozzátartozói minőségét,

e) a pályázó és a vele együttköltözők jövedelmének összegszerű meghatározását és azok hitelt érdemlő igazolását,

f) a pályázó nyilatkozatát a bérleti szándékát alátámasztó adatokról és lényeges körülményekről,

g) a pályázó nyilatkozatát, hogy nyertesség esetén az Ltv.-ben és e rendeletben foglalt rendelkezéseket elfogadja.

(7) A pályázatok elbírálásánál előnyben kell részesíteni azt aki:

a) életvitelszerűen Tomán él,

b) pályakezdő

c) kisgyermeket nevel.

(8) A benyújtott pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el a Pénzügyi Bizottság javaslata alapján.

(9) A lakásbérleti szerződés megkötésére jogosult visszalépése esetén a sorrendben őt követő pályázóval létesíthető bérleti jogviszony.

20. Bérbeadás bérlőkijelölési jog alapján

24. § (1) Önkormányzati bérlakásra jogi személy részére bérlőkijelölési jog biztosítható.

(2) A bérlőkijelölési jog biztosítása megállapodás lapján törtéhet, határozott időre.

(3) Bérlőkijelölési jog alapján a kijelölésre jogosult jelöli meg a bérlő személyét, akivel képviselő-testület bérleti szerződést köt ezen rendelet előírásai alapján.

(4) Önkormányzati lakás bérlőkijelölési joggal történő bérbeadása csak piaci alapon történhet.

21. A bérleti szerződés megkötése

25. § (1) A bérlő a bérlő kijelöléséről szóló döntést követő 30 napon belül köteles a bérleti szerződést megkötni.

(2) Ha a kijelölt bérlő mulasztása, vagy ilyen irányú nyilatkozata miatt a bérleti szerződés nem jön létre, az ajánlati kötöttség megszűnik, bérbeadó ezt a kijelölt személlyel 5 napon belül közli.

(3) A bérbeadás feltétele, hogy a lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. Ezt a feltételt a lakásbérleti szerződésnek tartalmaznia kell.

V. Fejezet

A felek jogai és kötelezettségei

22. A lakbér

26. § (1) Lakásbérleti jog fennállása esetében a lakás és helyiségei használatáért a bérlő lakbért köteles fizetni.

(2) A lakbér mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A lakás komfortfokozatának meghatározására az Ltv. rendelkezései az irányadó.

(4) A bérlő a lakhatással összefüggő közüzemi és egyéb szolgáltatásokért (pl. elektromos energia, gáz, szilárd hulladék elszállítása stb.) az adott közüzemi és egyéb szolgáltatóval köteles szolgáltatási szerződést kötni és részére jogszabályban illetve a szerződésben megállapított díjat megfizetni.

(5)12 A bérlő a lakásbérleti jogviszony keretében a lakáshoz tartozó területeket és helyiségeket – a garázsok kivételével -továbbá a társasházi közös használatra szolgáló területeket és helyiségeket térítés nélkül jogosult használni.

(6) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá.

(7) Erre vonatkozó megállapodás esetén tételesen rögzíteni kell az elvégzendő munkákat, a kezdés és befejezés határidejét és a mindkét fél által elfogadott, szakértő által készített költségvetés szerinti bekerülési összeget.

(8) A megállapodásban rögzíteni kell azt is, hogy a bérlő ráfordításait milyen formában, mértékben és időtartam alatt nyerheti vissza (lelakás).

(9) Ha a felek írásban megállapodnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a bérlő által fizetendő havi lakbére 50% -al csökkenthető.

(10) Ha a felek írásban megállapodnak abban, hogy a lakást a bérlő korszerűsíti, a bérlő által fizetendő havi lakbére legfeljebb 50%-kal csökkenthető

(11)

23. Lakbértámogatás mértéke

27. § (3) A lakbértámogatásra való jogosultságot – a Képviselő-testület nem állapít meg.

VI. Fejezet

Az elidegenítés szabályai

24. Az elidegenítés általános szabályai

28. § (1) A Képviselő-testület a lakások és helyiségek elidegenítéséről esetenként, egyedileg dönt, figyelembe véve az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás részletes szabályairól szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendelet előírásait.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakás megvásárlásához önkormányzati támogatás nem adható.

25. Az elővásárlási joggal nem érintett lakások eladása

29. §13 (1) A Képviselő - testület által határozatban értékesítésre kijelölt az elővásárlási joggal nem érintett lakás elidegenítése esetén Tompa Város Önkormányzat Képviselő – testülete az értékesítéshez szükséges értékbecslés és adásvételi szerződés elkészíttetésének költségei az Önkormányzatot terhelik.

(2) A vevő a vételár 50 százalékát az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben köteles megfizetni.

(3) A vevőt kérelmére, a vételárhátralékra 5 évi egyenlő részletben történő részletfizetési kedvezmény illeti meg.

(4) A tulajdonjog változás ingatlan - nyilvántartásba történő bejegyzésének a költsége a vevőt terheli.

(5)14 Amennyiben a vevő az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg a vételár teljes összegét megfizeti, a vételárból 10 százalék kedvezmény illeti meg.

26. Az elővásárlási joggal érintett lakások eladása

30. § (1) Az Ltv. 49. § (1) bekezdése szerinti elővásárlásra jog gyakorlása esetén az eladó ajánlati kötöttségének ideje az ajánlatnak a jogosult általi kézhezvételétől számított 90 nap. Az ajánlatnak tartalmaznia kell a lakás ingatlan-nyilvántartási adatait, a műszaki állapotára vonatkozó lényeges tájékoztatást, a vételár összegét és megfizetésének feltételeit.

(2) Ha a lakást az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, a vételár mértéke a bérlő által a lakásra fordított és részére meg nem térített értéknövelő beruházások összegével csökkentett beköltözhető forgalmi érték.

(3) A lakás forgalmi értéke meghatározásánál a független ingatlanközvetítői és értékbecslői szakirányú végzettséggel rendelkező szakértő értékbecslése alapján kell megállapítani, melynek költsége az önkormányzatot terheli.

(4) Az adásvételi szerződést a Hivatal készíti elő és kezdeményezi a tulajdonjog változás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését.

(5) Az adásvételi szerződés elkészítésének költsége az önkormányzatot terheli.

(6) A tulajdonjog változás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének a költsége a vevőt terheli.

27. Fizetési feltételek

31. § (1) Az Ltv. 49. § (1) bekezdése szerinti elővásárlási joggal rendelkező vevő a vételár 20 százalékát az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben köteles megfizetni.

(2) A vevőt kérelmére, a vételárhátralékra 15 évi egyenlő részletben történő részletfizetési kedvezmény illeti meg, amelyre évente a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti mindenkori törvényes ügyleti kamatot köteles fizetni.

(3) A törlesztő részletek minden hónap 10. napján válnak esedékessé és a tárgyhónap végéig késedelmi kamatmentesen teljesíthetők. A határidőre be nem fizetett törlesztő részlet után a Ptk. szerinti mindenkori törvényes késedelmi kamat jár.

(4)15 Ha az Ltv. 49. § (1) bekezdése szerinti elővásárlási joggal rendelkező vevő az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg a vételár teljes összegét megfizeti, a vételárból 25 százalék kedvezmény illeti meg.

(5) Ha az Ltv. 49. § (1) bekezdése szerinti elővásárlási joggal rendelkező vevő a (2) bekezdésben meghatározottnál rövidebb törlesztési időt vállal a vételárhátralék megfizetésére, úgy a vételárhátralékból a 10 % kedvezmény illeti meg. (a továbbiakban: vételárhátralék engedmény).

(6) Ha a vevő törlesztési kötelezettségének felhívására sem tesz eleget, és a hátralék meghaladja a 2 havi törlesztő részlet összegét, a részletfizetési kedvezmény megszűnik és teljes vételárhátralék - a Polgári Törvénykönyv szerinti mindenkori késedelmi kamat mellett - esedékessé válik.

(7) Az elővásárlási jogosult részére történő elidegenítés szerződésben foglalt feltételeinek elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

28. Az önkormányzati tulajdonú lakások elidegenítéséből származó bevételek felhasználása

32. § (1) A lakások elidegenítéséből befolyó – az Lt. 62. § (5) bekezdése szerint csökkentett – bevételét az önkormányzat a tulajdonában lévő lakások felújítására és az azzal együtt végzett korszerűsítésre, új lakás építésére, szociális célra használt lakás vásárlására, lakóövezetbe sorolt területek közművesítésére, építési telkek kialakítására, lakásépítési és lakásvásárlási támogatás nyújtására, cserelakás biztosítására irányuló kötelezettség teljesítésére használja fel.

(2) A lakóépületek elidegenítéséből származó bevételek felhasználásáról a Képviselő-testület az éves költségvetési rendelet elfogadásával dönt, meghatározva, hogy a bevételeket a tárgyévben az e rendelet által meghatározottak közül mely célokra és milyen arányban osztja fel.

VII. Fejezet

29. Nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlete

33. § (1)16 A nem lakás céljára szolgáló helyiség legfeljebb 15 éves határozott időtartamra adható bérbe.

(2) A helyiség 1 évet meghaladó bérletéről -------- 17 a Képviselő-testület dönt.

(3)1819 A helyiség 1 éves és az 1 évet meg nem haladó bérletéről valamint helyiség bérletének meghosszabbításáról - alkalmanként legfeljebb 1 évi időtartamra - a polgármester dönt.

(4) Helyiség csak annak adható bérbe, akinek

a) a bérleti szerződés megkötésekor nem áll fenn bérbeadóval szemben bérleti díj tartozása és köztartozása valamint

b) a bérleti szerződés megkötésekor nem áll fenn – önkormányzati helyiségbérleti jogviszonya során felhalmozott – közüzemi díjtartozása közüzemi szolgáltatóval szemben.

(5) A nem lakás célú, megüresedett vagy 3 hónapon belül megüresedő, bérbe adható helyiségek jegyzékét helyben szokásos módon legalább 15 napra ki kell függeszteni.

(6) Ha a kifüggesztés és közzététel ideje alatt egy adott helyiség bérlete vonatkozásában több kérelem érkezik, a helyiség bérbeadása kizárólag nyilvános pályázat útján történhet.

(7) Nem kell pályázatot kiírni abban az esetben, ha:

- a nem lakás céljára szolgáló helyiség legalább egy éve üresen áll, vagy
- ha a helyiség használatára közérdekből van szükség.
(8) A pályázati kiírást helyben szokásos módon 15 napra kell közzétenni. A pályázati határidő a pályázatnak a Hivatal hirdetőtábláján történő közzétételtől számítandó.
(9) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:
a) a nem lakás céljára szolgáló helyiség címét, alapterületét, felszereltségét, műszaki állapotát,
b) a hasznosítás célját és a helyiségben végezhető tevékenység megjelölését,
c) a helyiség megtekintésére biztosított időpontot,
d) a bérleti szerződés határozott, vagy határozatlan időtartamát,
e) a bérleti díj alsó határát, melyre licitálni lehet,
f) a pályázat benyújtásának módját, helyét, határidejét, a pályázatok elbírálásának helyét, idejét.
(10) A pályázati ajánlatok benyújtásának határidejét ügy kell meghatározni, hogy a benyújtásra a kiírástól számított 10 munkanap álljon rendelkezésre.
(11) A pályázatot zárt borítékban kell benyújtani. A pályázatnak tartalmaznia kell:
- a bérbevételre ajánlatot tevő nevét, címét, adatait,
- a bérleti díjra vonatkozó ajánlatot,
- a hasznosítás célját.
(12) Érvénytelen az a pályázat, amely a (11) bekezdésben megjelölteket nem tartalmazza.
(13) A pályázat alapján annak kell a helyiséget bérbe adni, aki legmagasabb bérleti díj megfizetését vállalja és a pályázó által megjelölt hasznosítási cél a pályázati kiírásnak megfelel.
(14) A pályázatokat a Pénzügyi Bizottság a pályázati határidő leteltét követő harminc napon belül, illetőleg a soron következő ülésén bírálja el.
(15) A helyiségbérleti szerződést a bérlőkijelölésről történt értesítés közlésétől számított 15 napon belül kell megkötni, a határidő jogvesztő, a szerződéskötésre megszabott határidő elmulasztása esetén a kijelölt pályázó a helyiségbérletre való jogosultságát elveszíti. Ha a kijelölt bérlő a szerződés megkötésére rendelkezésre álló határidőt elmulasztja, illetőleg a bérleti szerződés megkötésétől eláll, a pályázati kiírást meg kell ismételni.

30. Hozzájárulás a helyiségbérleti jog átruházásához

34. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiség bérleti jogának átruházásához a következő együttes feltétek megléte esetén adható hozzájárulás:

a) az új bérlő az előző bérlőnek a közeli hozzátartozója, illetve jogutódja,

b) az új bérlő által a helyiségben folytatni kívánt tevékenység nem ellentétes a helyiség hasznosítási céljával.

31. Nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályai

35. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek értékesítésre történő kijelöléséről a Képviselő-testület dönt. Az értékesítésre kijelölés nem teremt elidegenítési kötelezettséget.

(2) Az Ltv.58. §-ban szabályozott elővásárlási jog gyakorlása esetén az eladó ajánlati kötöttségének ideje az ajánlatnak a jogosult általi kézhezvételétől számított 90 nap. Az ajánlatnak tartalmaznia kell a helyiség ingatlan-nyilvántartási adatait, a műszaki állapotára vonatkozó lényeges tájékoztatást, a vételár összegét és megfizetésének feltételeit.

(3) Ha a helyiséget az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, a vételár mértéke a bérlő által a helyiségre fordított és részére meg nem térített értéknövelő beruházások összegével csökkentett beköltözhető forgalmi értéke. A helyiség forgalmi értékét független ingatlanközvetítői és értékbecslői szakirányú végzettséggel rendelkező szakértő értékbecslése alapján kell megállapítani.

(4) A jogosult a vételárat egy összegben, a szerződés megkötésével egyidejűleg köteles megfizetni. Az elővásárlásra jogosult részére történő elidegenítés szerződésben foglalt feltételeinek elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

36. § (1) Az elidegenítésre kijelölt, elővásárlási joggal nem érintett helyiségeket elidegenítése esetén a szerződésben foglalt feltételeinek elfogadásáról a Képviselő-testület dönt. A helyiség forgalmi értékét független ingatlanközvetítői és értékbecslői szakirányú végzettséggel rendelkező szakértő értékbecslése alapján kell megállapítani.

VIII. Fejezet

Záró rendelkezések

32. Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések

37. § (1) Ez a rendelet 2016. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

1. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelete;

2. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 16/1994.(IV.21.) önkormányzati rendelet;

3. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 2/1996.(I.30.) önkormányzati rendelet;

4. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 11/1998.(VIII.25.) önkormányzati rendelet;

5. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 18/1999.(IX.08.) önkormányzati rendelet;

6. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 33/2000.(IX.15.) önkormányzati rendelet;

7. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 37/2000.(XI.07.) önkormányzati rendelet;

8. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 20/2001.(IX.12.) önkormányzati rendelet;

9. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 19/2002.(VIII.30.) önkormányzati rendelet;

10. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 18/2003.(VIII.13.) önkormányzati rendelet;

11. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 40/2004.(IX.14.) önkormányzati rendelet;

12. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 47/2004.(IX.14.) önkormányzati rendelet;

13. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 19/2005.(IX.16.) önkormányzati rendelet;

14. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 11/2006.(IV.04.) önkormányzati rendelet;

15. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 23/2006.(IX.11.) önkormányzati rendelet;

16. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 1/2008.(I.29.) önkormányzati rendelet;

17. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 5/2009.(II.13.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 17/1994.(IX.26.) önkormányzati rendelet;

18. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 22/2009.(IX.11.) önkormányzati rendelet;

19. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 28/2009.(X.27.) önkormányzati rendelet;

20. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 4/2010.(II.16.) önkormányzati rendelet;

21. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 20/2011.(IX.16.) önkormányzati rendelet;

22. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 14/2012.(IX.20.) önkormányzati rendelet;

23. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 13/2013.(VIII.24.) önkormányzati rendelet;

24. Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1/1994.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 7/2015.(III.27.) önkormányzati rendelet;

25. Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 12/1994.(IV.01.) önkormányzati rendelete

26. Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 18/1995.(IX.26.) önkormányzati rendelete

27. Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 10/2006.(IV.04.) önkormányzati rendelete

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez

A komfortfokozattól függő egy m2-re eső havi lakbér mértéke:

Ft/m2 esetén

Szociális

Költségelvű

Piaci

összkomfortos 20

260

600

980

komfortos 21

200

490

690

félkomfortos 22

110

240

490

komfort nélküli 23

80

160

390

2. melléklet24

1) Szociális alapon bérbe adható lakások:

1. Örökföld tanya 17.

2. Jósika u. 22.

3. Damjanich u. 45.

4. Május 1. utca 4.

2) Költségelven bérbe adható lakások:

5. Attila u. 95

6. Szabadság tér 6. C épület földszint 1 ajtó

3) Piaci elven bérbe adható lakások:

7. Táncsics utca 1. 2 ajtó

8. Táncsics u. 1. 3 ajtó

9. Táncsics u. 1. 4. ajtó

10. Táncsics u. 1. 5 ajtó

11. Táncsics u. 1. 6. ajtó

12. Táncsics u. 1. 7 ajtó

13. Táncsics u. 1. 1 ajtó

4) Garázsok:

14. Szabadság tér 2.

15. Szabadság tér 2.

16. Szabadság tér 2.

17. Szabadság tér 6. épület mögött

18. Szabadság tér 6. épület mögött

3. melléklet

EFOP-1.2.11-16-2017-00055 azonosítószámú Esély Otthon-Tompa város népességmegtartó képességének javítása című projekt keretében felújított lakások bérbeadására vonatkozó rendelkezések a „Tompa-Otthon egy életen át” lakhatási támogatásra
Pályázati felhívás
Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testülete az EFOP-1.2.11-16-2017-00055 azonosítószámú, Esély Otthon- Tompa város népességmegtartó képességének javítása „Tompa-Otthon egy életen át” című pályázat keretében lakhatási támogatás pályázatot hirdet 18-35 éves korosztály számára önkormányzati bérlakások ingyenes igénybevételére.

1. A pályázat célja

Az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati bérlakások pályázati úton történő bérletbe adása legfeljebb 2 éves időtartamra a célcsoportba tartozó fiatalok önálló életkezdésének és családalapításának támogatásának céljából. A pályázati felhívással megpályázható lakások:
- 6422 Tompa Szabadság tér 2/1. szám alatti összkomfortos fokozatú, gázfűtéses
önkormányzati lakás.
- 6422 Tompa Szabadság tér 2/2. szám alatti összkomfortos fokozatú, gázfűtéses önkormányzati lakás
- 6422 Tompa Szabadság tér 2/3. szám alatti összkomfortos fokozatú, gázfűtéses önkormányzati lakás
- 6422 Tompa Szabadság tér 2/4. szám alatti összkomfortos fokozatú, gázfűtéses önkormányzati lakás
- 6422 Tompa, Szabadság tér 10. 1.em.2 ajtó szám alatti összkomfortos fokozatú gázfűtéses önkormányzati lakás
A bérelt ingatlanok összközművesek és azonnal költözhető állapotúak. A lakások a következő berendezésekkel kerülnek felszerelésre: szekrény, konyhabútor, ágy, íróasztal, irodaszék, mosógép, beépített mosogatógép, villanytűzhely, mikrohullámú sütő, hűtőszekrény, laptop internet elérhetőséggel, televízió, porszívó, étkezőasztal székekkel, kanapé, split klíma, tévészekrény, előszoba bútor, szőnyegek, sötétítő függönyök.
A beköltözőknek megőrzési felelősséget kell vállalniuk az ingatlanban lévő eszközök és berendezések tekintetében.

2. A pályázók köre, a támogatás feltételei

A lakhatási támogatás pályázat útján nyerhető el.
Támogatás nyújtható azon fiatal részére, aki a következő feltételeknek együttesen megfelel:
- a pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 35. életévét;
- a lakhatási támogatásban részesített fiatal vagy beköltöző pár, illetve család esetében annak minimum az egyik tagja foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik;
- aki vállalja, hogy a pályázat elnyerése esetén lakásbérleti szerződést köt az önkormányzattal, és elfogadja a szerződésben foglaltakat;
- aki nyilatkozatban vállalja, hogy a lakásbérleti szerződés megkötését követő 5 munkanapon belül állandó lakcímeként az elnyert lakást jelenti be a hatóságok felé;
- aki nyilatkozatban vállalja, hogy az EFOP-1.2.11-16-2017-00055 azonosítószámú, Esély Otthon- Tompa város népességmegtartó képességének javítása „Tompa-Otthon egy életen át” című projekt programjaiban aktívan részt vesz, és a lakhatási időszak alatt közösségi/önkéntes munkát vállal a Tompa Város Önkormányzatánál, illetve annak intézményeiben vagy tompai civil szervezeteknél legalább évi 20 órában.
- aki nyilatkozatban vállalja, hogy a közüzemi számlákat havi rendszerességgel fizeti.
- aki nyilatkozatban vállalja, hogy a lakásbérleti-szerződés aláírásakor kaukcióként 50.000 Ft-ot megfizet az önkormányzat részére.
A pályázat elbírálásánál előnyben részesül(nek):
- aki a pályázat benyújtásakor a 30. életévét még nem töltötte be;
- aki legalább egy fő, ugyancsak támogatott korcsoportba tartozó személlyel együtt költözik;
- a gyermekes családok, gyermeküket egyedül nevelő szülők;
- aki a Pályázati Felhívásban jelzett hiányszakmával rendelkezik,
- aki munka mellett felsőfokú tanulmányokat folytat, felsőfokú szakképzésben vagy OKJ szakképzésben vesz részt;
- aki vállalja, hogy 24 hónapig lakik a lakásban.
Pályázaton nem vehet(nek) részt:
- a projektet megvalósító Tompa Város Önkormányzata vezető tisztségviselői, az önkormányzati képviselő-testület tagjai, valamint fentiek PTK szerinti közeli hozzátartozói (házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér).

3. A pályázat részeként benyújtandó dokumentumok

- pályázati adatlap;
- a beköltözni szándékozók személyigazolvány és lakcímkártyáinak egyszerű másolata;
- iskolai végzettséget tanúsító oklevél;
- gyermek születési anyakönyvi kivonatának egyszerű másolata (amennyiben releváns);
- munkáltatóval fennálló munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony igazolása (pl. munkaszerződés, kinevezés, megbízási szerződés) vagy vállalkozói igazolvány;
- nyilatkozat a lakhatás feltételeiről (a pályázati kiírás szerinti nyomtatványon);
- nyilatkozat a Tompán végezni kívánt önkéntes munkára tett vállalásról (a pályázati kiírás szerinti nyomtatványon);
- nyilatkozat összeférhetetlenségről (a pályázati kiírás szerinti nyomtatványon);
- minden olyan irat és igazolás, mely az elbírálás során előnyt biztosító, felsorolt elemeket igazolja (amennyiben rendelkezésre áll).
A pályázati adatlap a www.tompa.hu oldalon érhető el. A kitöltött adatlapot kinyomtatás és aláírás után a szükséges mellékletekkel együtt kell benyújtani.
A pályázati elbírálás alatt a benyújtott pályázatok tekintetében a pályázat kiírója szükség
esetén további dokumentumok benyújtását kérheti.

4. A pályázat benyújtásának módja, helye, határideje:

A pályázatot elektronikusan (az aláírt dokumentumok szkennelt másolatainak benyújtásával) vagy postai úton vagy személyes átadás-átvétel útján, egy eredeti papír alapú példányban kell beküldeni, a Tompai Polgármesteri Hivatal címére (6422 Tompa, Szabadság tér. 3. ) vagy a tompaonk@tompa.hu email címre, a pályázati kiírástól számított 15 napon belül.
A pályáztató egyszeri hiánypótlás kiírására jogosult. A hiánypótlásra rendelkezésre álló határidő 5 nap.
A pályázati adatlap és a szükséges csatolandó nyilatkozatok Tompa Város honlapjáról letölthetők.
A lakások kérésre, előzetes időpont egyeztetés alapján megtekinthetők.

5. A pályázattal elnyerhető támogatás:

A kiválasztott bérlőnek a lakhatásért nem kell lakbért fizetnie, ellenben az általa használt bérlemény rezsiköltségének rendszeres megfizetésére köteles (rezsi költség: villamos energia, földgáz, víziközmű-szolgáltatás, hulladék szállítás, telefon, stb.). Egy fiatal, vagy pár, illetve család legfeljebb 2 éven keresztül lehet lakója a projekt keretében felújított ingatlannak.

6. Kiválasztási eljárásrend:

Jelen pályázati felhívás keretében támogatásban részesülhetnek azon pályázatok, amelyek megfelelnek a felhívásban foglalt kritériumoknak.
Kizárható az a pályázó, aki a pályázati adatlapon, vagy annak mellékleteiben valótlanságot állít vagy pályázattal összefüggő tényt elhallgat.
A pályázó tudomásul veszi, hogy a megítélt lakhatási támogatás legfeljebb 24 hónapig nyújtható.
A pályázatokról a döntést Tompa Város Önkormányzat Képviselő- testülete hozza meg, mely minden pályázóra nézve kötelező.
Az elnyert lakhatási támogatás visszavonásra kerül, amennyiben a pályázó nem írja alá a Tompa Város Önkormányzatával megkötött lakásbérleti szerződést. A megítélt lakhatási támogatás felfüggeszthető vagy megvonható, amennyiben a támogatott nem teljesíti vagy megszegi a lakásbérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit.
A döntéssel szemben fellebbezésnek nincs helye.
A pályázati felhívás közzétételének helye:
A pályázat a helyben szokásos módon kerül közzétételre.
További tájékoztatás a következő telefonszámon és email címen kérhető: 77/551-521, tompaonk@tompa.hu
Hiányszakmák
- háziorvos,
- házi gyermekorvos,
- munkaügyi ügyintéző,
- mérlegképes könyvelő,
- közgazdász,
- pszichológus,
- fejlesztő pedagógus,
- logopédus,
- gyógypedagógus,
- gyógytornász,
- informatikus,
- óvónő,
- tanár,
- szakács,
- ács,
- hegesztő,
- villanyszerelő,
- gázszerelő;
1

Módosította:4/2017.(II.15.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályba lép:2017. február 16.

2

Módosította:4/2017.(II.15.) önkormányzati rendelet 1.§(2) bekezdése. Hatályba lép:2017. február 16.

3

Kiegészítette: 4/2017. (II.15.) önkormányzati rendelet 1.§ (3) bekezdése. Hatályba lép: 2017. február 16.

4

Hatályon kívül helyezte:17/2019.(XI.29.) önk. r. 6.§-a. Hatályba lép:2019. november 30.

5

Módosította:17/2019.(XI.29.) önk. r. 1.§-a. Hatályba lép:2019.november 30.

6

Módosította:17/2019.(XI.29.) önk. r. 2.§-a. Hatályba lép:2019.november 30.

7

Módosította:17/2019.(XI.29.) önk. r. 3.§-a. Hatályba lép:2019.november 30.

8

Hatályon kívül helyezte: 4/2017. (II.15.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályba lép: 2017. február 16.

9

Módosította:12/2019.(X.8.)önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályba lép:2019.október 9.

10

Módosította: 4/2017. (II.15.) önkormányzati rendelet 1.§ (4) bekezdése. Hatályba lép: 2017. február 16.

11

Módosította: 12/2019.(X.8.)önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályba lép: 2019.október 9.

12

A 26. § (5) bekezdése a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

13

Módosította:17/2019.(XI.29.) önk. r. 4.§-a. Hatályba lép: 2019. november 30.

14

A 29. § (5) bekezdését a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

15

A 31. § (4) bekezdése a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

16

Módosította: 4/2017. (II.15.) önkormányzati rendelet 1.§ (5) bekezdése. Hatályba lép: 2017. február 16.

17

Hatályon kívül helyezte:17/2019.(XI.29.) önk. r. 6.§-a. Hatályba lép:2019. november 30.

18

Módosította: 4/2017. (II.15.) önkormányzati rendelet 1.§ (6) bekezdése. Hatályba lép: 2017. február 16.

19

Módosította:17/2019.(XI.29.) önk. r. 5.§-a. Hatályba lép: 2019. november 30.

20

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „összkomfortos” sora a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „összkomfortos” sora a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

21

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „komfortos” sora a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „komfortos” sora a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

22

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „félkomfortos” sora a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „félkomfortos” sora a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

23

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „komfort nélküli” sora a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „komfort nélküli” sora a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

24

A 2. melléklet a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

25

Módosította: 4/2017. (II.15.) önkormányzati rendelet 2.§ -a. Hatályba lép: 2017. február 16.

26

Módosította:7/2018.(III.14.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályba lép:2018. június1.

27

Módosította: 9/2019. (VIII.10.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályba lép: 2019. augusztus 11.

28

Módosította, kiegészítte:17/2019.(XI.29.) önk. r. 7.§-a. Hatályba lép: 2019. november 30.

29

Beiktatta: a 9/2019. (VIII.10.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályba lép: 2019. augusztus 11.

30

Módosította: a 12/2019.(X.8.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályba lép: 2019.október 9.