LitkeKözség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017.(IX.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyongazdálkodásáról

Hatályos: 2017. 09. 29- 2018. 01. 04

Litke Község Önkormányzat Képviselő-testületének

11/2017. (IX.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyongazdálkodásáról



Litke Község Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1. §


  1. A rendelet hatálya Litke Községi Önkormányzat tulajdonába tartozó ingatlanokra, ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, gazdasági társaságban lévő üzletrészekre, értékpapírokra, pénzeszközökre terjed ki.

Az önkormányzat vagyona


2. §


  1. Az önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

A törzsvagyon


3. §


  1. A forgalomképtelen törzsvagyon körébe tartozó vagyontárgyak körét a kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő, nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben (továbbiakban: Nvtv.) meghatározott vagyontárgyak alkotják, melyek jegyzékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


  1. Az önkormányzat az önkormányzati vagyonból nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonná vagyonelemet nem minősít.



  1. A forgalomképtelen vagyontárgyak elidegenítésére kötött szerződés semmis, azok hitelfedezetéül nem használhatóak fel és semmilyen más módon nem terhelhetőek meg.


  1. A forgalomképtelen vagyon tulajdonjogát nem érintő hasznosítás a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.



4. §


  1. A rendelet szerint korlátozottan forgalomképes vagyonelemeket a 2. melléklet tartalmazza.
  2. A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik, vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel a jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.


  1. A (2) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.


Az üzleti vagyon


5. §


  1. Az önkormányzat üzleti vagyona mindaz a vagyon, amely nem tartozik az 3-4 § ok szerinti törzsvagyonba. Az üzleti vagyon felsorolását a rendelet 3. melléklete tartalmazza.


A tulajdonosi jogok gyakorlása, gazdálkodási szabályok


6. §


(1)  Litke Község Önkormányzatot megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik.


(2) A tulajdonost megillető jogokat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Tv. (továbbiakban Mötv.) 107-110. §-ában foglaltak értelmében a képviselő-testület gyakorolja.


(3) Az önkormányzat vagyona feletti használati jogot azok az intézmények gyakorolják, amelyek a rendelet hatályba lépésekor a vagyon felett a használati joggal rendelkeztek, illetőleg ezt követően a rendelet szerint a használati jogot megszerezték.


(4) Az önkormányzat intézményei a használat jogánál fogva jogosultak és kötelesek a vagyoni eszközök rendeltetésszerű használatára, működtetésére, fenntartására, tevékenységégi körükben a hasznok szedésére.


(5) A bérbeadás útján történő hasznosítás az intézmény alapfeladatainak ellátását nem korlátozhatja, az csakis a feladatellátás színvonalának megtartása vagy javítása mellett történhet.


(6) Az intézmények által megszerzett vagyontárgyak az önkormányzat tulajdonába kerülnek és a megszerző intézmény használatában maradnak.


(7) Az önkormányzat által szervezett vagyonnak az önkormányzati intézményei használatába adásáról a vagyon szerzője dönt.


7. §


(1) A Képviselő-testület a helyi önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyonból olyan vagyonelemet, melyre vagyonkezelő jogot létesíthető – kivéve törvényben meghatározott vagyonelemet – nem határoz meg.


(2) Az önkormányzat tulajdonába tartozó vagyonelemekről, annak változásairól és értékéről nyilvántartást kell vezetni.


(3)  A vagyonnyilvántartás vezetéséről a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a jegyző gondoskodik.


8. §


(1)  Az önkormányzati vagyon 500.000 Ft feletti elidegenítésére tett javaslatot csak forgalmi értékbecsléssel megalapozva lehet előterjeszteni a képviselő-testület felé.


(2) Amennyiben a földterület vagy épület piaci értéken történő értékesítése az értékbecslő által megállapított áron nem lehetséges, a Képviselő-testület a megállapított árhoz képest legfeljebb 5 %-kal alacsonyabb áron az ingatlant értékesítheti.


(3)  Az önkormányzat szabad rendelkezésű vagyona - az e rendeletben szabályozott feltételek szerint – üzleti vállalkozásba fektethető. Az üzleti vállalkozásba adott vagyonnal a legnagyobb jövedelmet biztosító és vagyongyarapodással járó módon kell gazdálkodni.


(4)  Az önkormányzati vagyont ingyenesen átruházni, továbbá önkormányzati követelésről lemondani csak törvényben meghatározott esetben lehet.


(5) Az önkormányzati vagyon védelme, az előre nem látható rendkívüli események hatásainak védelme érdekében az önkormányzat vagyontárgyaira vagyonbiztosítást kell kötni.

A korlátozottan forgalomképes vagyon feletti tulajdonjog gyakorlása


9. §


(1)  A Képviselő-testület rendelkezik a 4. §-ban felsorolt önkormányzati vagyonszerzésről, elidegenítésről, megterhelésről és gazdasági társaságba való bevitelről.


(2) A korlátozottan forgalomképes vagyon esetében a hasznosítási jog, és használatba adás tekintetében figyelembe kell venni az adott vagyonelemre előírt forgalomképességi korlátokat.


(3)  A Képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg az egyes ingatlanok hasznosítására vonatkozó bérleti és használati díjakat.

Az üzleti vagyon hasznosítása


10. §


(1) Az Nvtv. 13.§-ára figyelemmel a bruttó 10 millió forint forgalmi érték feletti, a helyi önkormányzat tulajdonában álló vagyont elidegeníteni, a használat, illetve hasznosítás-, illetve tulajdonjogát átengedni, átruházni csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.


(2) A Képviselő-testület 10 millió Ft-ig terjedő értékhatárig eső ingatlan vagyon értékesítéséről a megyei lapban és helyben szokásos módon történő hirdetéssel, a legjobb ajánlattevő javára dönt.


(3) A Képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérlő kijelölési jogát és a bérleti szerződés megkötését a polgármesterre ruházza át.


A vagyontárgyak minősítése


11. §


(1) A Mötv. és a Nvtv. előírásai alapján a képviselő-testület dönt:

      vagyontárgy törzsvagyonná illetve üzleti vagyonná történő nyilvánításáról


(2)  Törzsvagyonnak az az önkormányzati tulajdon nyilvánítható, amely az önkormányzati

      feladatok és célok ellátását szolgálják.


Ellenérték nélkül kapott, felajánlott vagyon


12.§


(1)  Az önkormányzat számára más személy vagy szerv által ellenérték nélkül juttatott (a továbbiakban: térítés nélkül kapott) vagyon elfogadásáról a képviselő-testület dönt.


(2)  A térítés nélkül kapott vagy felajánlott vagyon elfogadásának feltétele, hogy

       a) az önkormányzat tudja teljesíteni az elfogadott vagyonnal kapcsolatos kötelezettségeket,

      b) az a) pont szerinti kötelezettség teljesítése likviditási problémát ne okozzon, és ne zavarja az önkormányzati feladatok ellátását.


13. §


Követelésről való lemondás


Az önkormányzat követeléseiről csak akkor lehet lemondani, ha


  1. az nem veszélyezteti az önkormányzat likviditását,
  2. a követelés érvényesítése érdekében indított eljárás során a követelést részben vagy egészben nem lehet behajtani, és az eljárás előreláthatóan a későbbiekben sem vezetne eredményre,
  3. a követelés érvényesítése, behajtása bizonyítottan a követelés összegét meghaladó költségekkel jár,
  4. a bíróság bevonásával történő behajtás során a követelésről való lemondásról bírói egyezség történt,
  5. a felszámolási eljárás vagy a csődeljárás során a követelést részben vagy egészben nagy valószínűséggel pénzügyileg nem lehet realizálni, vagy a csődeljárás során csődegyezségi megállapodást kötöttek.


Eljárási szabályok


14.§


(1)  A versenyeztetésnek nyilvánosnak kell lennie, szabályait az 4 .sz. melléklet tartalmazza.


(2)  A polgármester az átruházott hatáskörében hozott döntéséről a döntést követő Képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni.


(3)  A vagyon értékének meghatározásakor az adott vagyonnak az önkormányzat könyvviteli nyilvántartásában szereplő nettó értékét kell alapul venni.


(4)  Értékesítéskor  a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:

      a) értékpapír esetén a névérték alapján,

      b) ingó és ingatlan vagyon esetén 3 hónapnál nem régebbi szakértői értékbecslés alapján,

      c) örökölt vagyon esetén a hagyatéki eljárás során megállapított értéket kell a vagyon

      értékének tekintetében, amennyiben az adó-és értékbizonyítvány 3 hónapnál nem régebbi.


  1. Ingatlanvagyon szerzése esetén is be kell szerezni a vételár alátámasztására szakértői

        értékbecslést.



(6)  Az önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jogot, továbbá a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogát a polgármester gyakorolja.


(7)  Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester gondoskodik.

Záró és értelmező rendelkezések


15.§


(1)  E rendelet alkalmazásában a vagyontárgy hasznosítása: tulajdonjog átruházása, vállalkozásba való bevitele, bérbeadás és a használatba adás.

(2)  Ez a rendelet a kihirdetést követő lép hatályba.

(3)  E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Litke Község Önkormányzat képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 8/2013. (VI.5.) önkormányzati rendelet.






            Vámos Zoltán                                                                       Mészáros Zoltán

             polgármester                                                                                jegyző