Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 01

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól

2023.01.01.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet a Hajdúnánás Városi Önkormányzat tulajdonában lévő határozatlan és határozott időre bérbe adott lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki.

(2) Bérlőkijelölési joggal érintett lakások a képviselő-testület külön határozata után akkor értékesíthetők, ha a jog gyakorlója előzetes írásbeli hozzájárulását adja.

(3) Szolgálati és szakember elhelyezés céljára bérbe adott lakások akkor értékesíthetők, ha a bérbeadás feltételei az elidegenítés időpontjában is fennállnak.

(4) Feltételhez kötött hatósági kiutalás alapján bérbe adott lakások akkor értékesíthetők, ha a bérlő, vagy házastársa az elidegenítés időpontjában is az önkormányzatnál, vagy az intézménynél áll munkaviszonyban.

II. Fejezet

Az önkormányzati tulajdonú lakások eladásának szabályai

2. A vételár megállapítása

2. § (1) Ha a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, a vételár a bérlő által a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházások számlával igazolt értékével csökkentett üres és beköltözhető lakás forgalmi értékének

a) 95 %-a a határozott időre bérbe adott lakások esetében,

b)1 85 %-a a határozatlan időre bérbe adott lakások esetében.

(2) Ha a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, a vételárba be kell számítani a szerződés tárgyát képező lakásra a bérlő által az önkormányzat vagy jogelődje részére ténylegesen befizetett, vagy a kiutaló határozatban jóváírt lakás-használatbavételi díj összegét.

(3) A (2) bekezdésben foglalt kedvezmény az elővásárlásra jogosultat csak abban az esetben illeti meg, ha a saját részére szerez tulajdonjogot és csak arra az összegre, amelyet a bérbeadón keresztül közvetlenül az önkormányzat vagy jogelődje javára igazoltan megfizetett.

2/A. § (1) A lakást elővásárlásra jogosult legalább 2 éves bérleti jogviszonyt követően vásárolhatja meg.

(2) Lakást és nem lakás céljára szolgáló helyiséget csak olyan személy, szervezet vehet meg, akinek helyi adó, közös költség, bérleti díj és közüzemi tartozása igazoltan nincs.

3. A lakás vételárának megfizetése, kedvezmények

3. § (1) Ha a lakást a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény, illetve a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) alapján elővásárlási joggal rendelkező jogosult vásárolja meg, a vételárat egy összegben, vagy kérelmére havonként egyenlő részletben legfeljebb 15 évi részletfizetési kedvezménnyel fizetheti meg. Részletfizetést csak igazolt rendszeres jövedelemmel rendelkező jogosult vehet igénybe.

(2)2 Ha az (1) bekezdés szerinti jogosult az egy összegű teljesítést vállalja, és a teljes vételárat a szerződéskötéssel egyidejűleg kifizeti, részére a vételár 5 %-ának megfelelő összegű árengedményt kell megállapítani.Szerződéskötéssel egyidejű kifizetésnek tekinthető hitelintézet illetve lakástakarékpénztár közreműködésével történő legkésőbb 150 napon belüli halasztott megfizetés is.

(3) Ha az (1) bekezdés szerinti jogosult a vételárat részletfizetéssel kívánja megfizetni, a szerződés megkötésekor megállapított vételár 10 %-át egy összegben kell megfizetnie. A vételár 10 %-ának szerződéskötéssel egyidejű kifizetésének tekinthető a hitelintézet, illetve lakástakarékpénztár közreműködésével történő legkésőbb 150 napon belüli halasztott megfizetési is.

(4)3 Részletfizetés esetén az éves kamat mértéke 20 %.

(5) Ha a jogosult a szerződés megkötésétől számított 4 éven belül fizeti meg a vételár-hátralékot, a fennálló tartozásra 5 % engedmény illeti meg.

(6) A részletfizetési kedvezménnyel történő értékesítés esetén a törlesztési határidő elmulasztásakor az adóst a teljesítésre teljesítési határidő kitűzésével írásban fel kell szólítani.

(7) Részletfizetési kedvezménnyel történő értékesítés esetén az adásvételi szerződésben a vételár teljes kiegyenlítéséig az önkormányzat javára visszavásárlási jogot kell kikötni. A visszavásárlási jog bejegyzésének Földhivatal általi költségei a Hajdúnánás Városi Önkormányzatot terhelik, míg ezen jog törlését a lakás vásárlói kötelesek kérelmezni és díját megtéríteni.

(8) Az ingatlan-nyilvántartásba a Hajdúnánás Városi Önkormányzat javára, az adásvételi szerződésben a megkötéstől számított 5 évre elidegenítési tilalmat kell bejegyeztetni. Amennyiben a megvásárolt lakást 5 éven belül a vevő el kívánja idegeníteni, azt megelőzően köteles a nyújtott vételárkedvezményeket és árengedményeket visszafizetni a Hajdúnánás Városi Önkormányzat részére.

4. Üres, vagy lakott lakások értékesítése

4. § (1) Ha a lakás üres és beköltözhető, az csak nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján értékesíthető. A kikiáltási ár azonos a lakás üres és beköltözhető forgalmi értékével.

(2) Ha a hátralékos bérlő kilakoltatására végrehajtható bírósági ítélet van, akkor a lakás nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján lakottan is értékesíthető. A kikiáltási ár azonos a lakás üres és beköltözhető forgalmi értékének 50 %-ával.

(3) A pályázóknak a végrehajtás alá vont lakáson fennálló tartozás összegének megfizetésére kötelezettséget kell vállalni. A pályázat további feltételeit hirdetményben kell meghatározni.

(4) A pályázatot elnyert vevőnek az adásvételi szerződés megkötése előtt a fennálló tartozást egy összegben meg kell fizetni.

III. Fejezet

A nem lakás céljára szolgáló helyiségek eladása

5. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek vételára

5. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek vételára - ha azt az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg - azonos a helyiség beköltözhető forgalmi értékével.

(2) A helyiség vételárából le kell vonni a bérlő által az önkormányzatnak vagy jogelődjének igazoltan megfizetett igénybevételi díjat.

(3) Az üresen álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket versenytárgyalás útján kell értékesíteni. A kikiáltási ár azonos a helyiség beköltözhető forgalmi értékével.

6. A vételár megfizetése

6. § A helyiségek vételárát egy összegben kell megfizetni a szerződésben megjelölt időpontig.

IV. Fejezet

Az értékesítéssel kapcsolatos eljárási szabályok

7. A vásárlási szándéknyilatkozat

7. § (1) A vásárlásra jogosultak a vásárlási szándéknyilatkozatukat minden negyedév utolsó napjáig jelentik be a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Közgazdasági Irodájának Vagyoncsoportján.

(2) A Közgazdasági Iroda Vagyoncsoportja megvizsgálja az elővásárlási jog fennállását, és előterjesztést készít a Képviselő-testület ülésére az elidegenítésre kerülő önkormányzati ingatlanok üres, beköltözhető forgalmi értékének meghatározására.

(3) Ha a Közgazdasági Iroda Vagyoncsoportja azt állapítja meg, hogy a bejelentőnek elővásárlási joga nincs, erről az ügyfelet 60 napon belül értesíti.

(4) Ha Hajdúnánás Városi Önkormányzat, mint tulajdonos az elővásárlásra jogosult személynek adásvételi ajánlatot tesz, ajánlatához 45 napig, vagy legkésőbb a hatályos bérleti szerződés lejártának napjáig van kötve. Ezen idő alatt élhet a jogosult az elővásárlási jogával, jelentheti be vételi szándékát. A határidő elmulasztása az ajánlat elutasítását jelenti, erre a jogosult figyelmét az ajánlatban fel kell hívni.

(5) Ha a jogosult az ajánlatot elfogadja, vele az adásvételi szerződést meg kell kötni.

8. Az értékesítés előkészítése, szerződéskötés

8. § (1) A Képviselő-testület jóváhagyja a lakás és nem lakás célú helyiségek forgalmi értékét, és megállapítja a vételárat. A forgalmi érték meghatározását a Hajdúnánás Városi Önkormányzat által megbízott, ingatlanok értékbecslésére jogosult szervezetnek kell végeznie.

(2) Amennyiben az ilyen módon meghatározott forgalmi értéket a Képviselő-testület nem fogadja el, úgy külön költség terhére kér fel értékbecslésre jogosult szervezetet az ingatlan forgalmi értékének megállapítására.

(3) A Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal

1. ellátja az általános tájékoztatással kapcsolatos feladatokat,

2. nyilvántartja az elővásárlási joggal rendelkezők bejelentéseit, tájékoztatja vevőket a vételi lehetőségekről, a vételárról és a fizetési feltételekről,

3. elbírálja a jogosultság fennállását,

4. az adott ingatlanok értékesítéséről előterjesztést készít a Képviselő-testületnek,

5. lefolytatja a versenytárgyalást,

6. ellátja az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyeztetéssel kapcsolatos feladatokat

7. elkészítteti az adott ingatlan értékbecslését,

8. szükség szerint elvégzi az ingatlanok társasházzá történő alakítását,

9. a vevővel megköti a szerződést, átveszi a vételárat, nyilvántartja a részletfizetést,

10. befolyt pénzösszegeket és a kamatokat elkülönített számlán kezeli, és

11. előkészíti az ingatlant értékesítésre alkalmas állapotba.

(4) A (3) bekezdésekben fel nem sorolt, szükség szerinti feladatokat a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal a Polgármester által kiadott külön szabályzatban foglaltak szerint látja el.

(5) Az elővásárlási jog jogosultja az eladási ajánlat kézhezvételétől számított 45 napon belül, de legkésőbb a bérleti szerződés lejártát megelőző 10. napig köteles nyilatkozni az ajánlatot tevőnek, mely nyilatkozat alapján - vételi szándék esetén - a szerződést további 90 napon belül kell megkötni, illetve legkésőbb a hatályos bérleti szerződés lejártának napjáig.

(6) Ha az elővásárlásra jogosult személy részére a Hajdúnánás Városi Önkormányzat, mint tulajdonos által tett adásvételi ajánlatot nem fogadja el, vagy az ajánlat elfogadására nyitva álló határidőn belül nem jelenti be vételi szándékát, úgy az Önkormányzat érdekkörén kívül a szerződés előkészítésével felmerülő költségeket és az értékbecslés elvégzésével kapcsolatos költségeket meg kell fizetnie a bérbeadó részére.

(7) Részletfizetési kedvezménnyel történő értékesítés esetén a törlesztési határidőnek 60 nappal történő elmulasztásakor a Hajdúnánási Városi Önkormányzat az adóst a teljesítésre legalább 30 napos teljesítési határidő kitűzésével írásban felszólítja.

(8) Ha a vevő a részletfizetési kötelezettségét a (7) bekezdésben meghatározott felszólítás ellenére sem teljesíti, a Hajdúnánási Városi Önkormányzat köteles a vevőt további 30 napon belüli teljesítésre ismételten felszólítani.

(9) Ha a vevő a (7)-(8) bekezdésekben meghatározott felszólítások ellenére sem teljesíti részletfizetési kötelezettségét, a Hajdúnánási Városi Önkormányzat köteles a tartozások behajtására intézkedni és élhet visszavásárlási jogával.

(10) Visszavásárlás esetén a Vevő a visszavásárlási áron felül követelheti azt az összeget, amellyel az ingatlan értéke hasznos ráfordításai folytán a visszavásárlás időpontjáig gyarapodott, a Hajdúnánási Városi Önkormányzat pedig levonhatja a dolog időközi romlásból eredő értékcsökkenést, valamint az eltelt időszakot terhelő, piaci mértékű, mindenkor hatályos, lakásbérletekre vonatkozó lakásbérleti díj összegét.

9. Versenytárgyalás útján történő értékesítés

9. § (1) Ha a lakás vagy a helyiség üresen áll vagy az elővásárlási jog jogosultja lemondott a jogának gyakorlásáról, a lakást nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján kell értékesíteni. Versenytárgyalás útján kell értékesíteni a lakást vagy a bérbe adott helyiséget akkor is, ha lakott, de a bentlakóknak vagy bérlőknek elővásárlási joga nincs.

(2) Azon nem lakás céljára szolgáló helyiségeket, melyet az önkormányzat a saját eszközeiből 1992. január 1-jét követően létesített, versenytárgyalás útján lehet értékesíteni az értékbecslést követően.

(3) A versenytárgyalásról a hirdetményt a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, a piaci hirdetőtáblán és a Hajdúnánási Újságban kell közzé tenni legalább 30 nappal korábban.

(4) A hirdetményben közölni kell a lakás, helyiség ingatlan-nyilvántartási adatait, címét, jellegét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát. Meg kell jelölni a jelentkezők számára nyitva álló jelentkezési határidőt, versenytárgyalás időpontját, helyét és a letétbe helyezendő bánatpénz összegét. A bánatpénz összege a lakás vagy helyiség kikiáltási árának 10 %-a.

(5) A versenytárgyaláson csak olyan jelentkező vehet részt, aki a hirdetményben foglalt feltételeket elfogadja, továbbá helyi adó tartozása igazoltan nincs.

(6)4 A versenytárgyalás útján történő értékesítés esetén csak egy összegben lehet vételárat kiegyenlíteni. A vételár egyidejű kifizetésének tekinthető hitelintézet, vagy lakástakarékpénztár közreműködésével történő legkésőbb 150 napon belüli halasztott megfizetés is.

(7) A Hajdúnánás Városi Önkormányzat a versenytárgyalás nyertesével megköti a szerződést. Amennyiben a versenytárgyalás nyertese a szerződést, a versenytárgyalás lefolytatásától számított 30 napon belül önhibájából nem köti meg, a bánatpénz összege az önkormányzatot illeti meg.

(8) A nyertes visszalépése esetén az értékesítéssel megbízott köteles lehetőséget biztosítani a második legtöbbet ígérő vevőnek, hogy szerződést kössön az általa felajánlott vételár mellett.

(9) A versenytárgyalás eredménytelensége esetén új hirdetményt kell kiadni.

(10) A versenyeztetés fent nem szabályozott kérdéseiben a Képviselő-testület által elfogadott versenytárgyalásra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazó szabályzat szerint kell eljárni.

10. Az elidegenítésből származó bevételek felhasználása

10. § A Képviselő-testület az Ltv. 62. §-ának (1) bekezdésében meghatározott lakások, helyiségek elidegenítéséből származó bevételeit kizárólag az Ltv. 62. § (3) bekezdésében foglaltak teljesítésére használhatja fel.

11. A kedvezményesen vásárolt lakások továbbadásának feltételei

11. § Ha a vevő a lakást részletvételre vásárolja meg, a lakás tulajdonjogának további átruházásához a polgármester csak akkor járulhat hozzá, ha a vevő a még fennálló vételárhátralékot és annak járulékait kiegyenlítette.

V. Fejezet

12. Átmeneti rendelkezések

12. § (1) A határozott időre bérbe adott lakások bérlői közül nem élhetnek elővásárlási jogukkal azok a bérlők, akik pénzbeli térítés ellenében mondtak le bérleti jogviszonyukról, és ezt követően kapták meg határozott időtartamra a lakást.

(2) Az értékesítésre kijelölt, vagy az elővásárlási jog bejelentése alapján értékesítésre előkészített épületen, lakásban, helyiségben a kezelő csak azonnali beavatkozást igénylő munkákat végezhet el. Amennyiben a karbantartás körét meghaladó javítási munka kerül elvégzésre, arról a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatalt értesíteni kell és a vételárát újból meg kell állapítani.

(3) A lakást, a helyiséget és a hozzátartozó épületrészt terhelő köztartozások és a fenntartással kapcsolatos költségek fedezetéről és kiegyenlítéséről az adás-vételi szerződés megkötését követő hónap 1. napjáig a kezelő köteles gondoskodni.

13. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2017. november 01-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 34/2013. (XII. 20.) Önkormányzati Rendelet.

(3) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésének napjától a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (4) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 9. § (6) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.