Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2017 (XII.18..) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 12. 19- 2018. 04. 27

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

43/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelete


a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól



Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. A rendelet hatálya

1. §

Budaörs Város településfejlesztési koncepciója, integrált településfejlesztési stratégiája, településrendezési eszközei, települési arculati kézikönyve és településképi rendelete készítésének vagy módosításának a településen, a tervezési területen és hatáskörnyezetében érintett partnerekkel történő egyeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált területfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendeletben (a továbbiakban: Kormányrendelet) és e rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.


2. A partnerségi egyeztetésben részt vevők köre

2. §

A partnerségi egyeztetésben részt vehetnek:

  1. a partnerek listáján megjelölt szervezetek,
  2. a város közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek,
  3. a városban székhellyel rendelkező civil szervezetek, székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek, a városban működő vallási közösségek

[a)-c) pontban foglaltak a továbbiakban együttesen: partnerek].

3. §

(1) A partnerek listáját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A partnerek listájára való felvételét a városban székhellyel rendelkező civil szervezet folyamatban levő tervezéstől függetlenül, vagy teljes eljárás tájékoztatási szakaszában a polgármesternél kezdeményezheti.

(3) A (2) bekezdés szerinti kezdeményezéshez csatolni kell

a) a szervezet bírósági nyilvántartási adatairól készült, 30 napnál nem régebbi kivonatot,

b) a szervezet létesítő okiratát,

c) a szervezet képviselőjének elérhetőségeire vonatkozó adatokat (postai értesítési cím, elektronikus levélcím, telefonszám).

(4) A szervezet partnerek listájára való felvételéről a polgármester előterjesztése alapján a Képviselő-testület a rendelet 1. mellékletének módosításával dönt.

(5) A felvételt el kell utasítani, amennyiben a kezdeményezés és a (3) bekezdés szerinti dokumentumok alapján a szervezet tevékenységének tervezési területtel vagy hatáskörnyezetével, illetve településfejlesztéssel, településrendezéssel, környezetvédelmi érdekek képviseletével való kapcsolata nem igazolható.


3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. §

A polgármester a partnerek tájékoztatásának elősegítésére az önkormányzat hivatalos honlapján külön tárhelyet biztosít az egyeztetés során keletkező dokumentációk és más dokumentumok egyszerűbb elérhetősége érdekében.

5. §

(1) A polgármester a partnereket az egyeztetés szakaszától függően a 2. mellékletben meghatározott helyen és módon hirdetményben tájékozatja az 1. §-ban meghatározott dokumentumok egyeztetési eljárásának módjáról, és a 4. § szerinti tárhelyre feltölti a véleményezendő dokumentumokat, valamint a partnerek listáján szereplő szervezeteket elektronikus levélben külön is értesíti.

(2) A hirdetmény – előzetes tájékoztató esetén – tartalmazza:

a) a Kormányrendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakkal összhangban az érintett államigazgatási szervek számára tájékoztatásra bocsátott dokumentumokat,
b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és
c) a postacímet vagy elektronikus levélcímet, ahova az észrevétel megküldhető.


(3) A hirdetmény – munkaközi tájékoztató esetén – tartalmazza:

a) az érintett államigazgatási szervek számára tájékoztatásra bocsátott dokumentumokat, tárgyalásos és állami főépítészi eljárás esetén, legalább a tervezet összefoglaló leírását és az elkészült jóváhagyandó munkarészeket,
b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és
c) a postacímet vagy elektronikus levélcímet, ahova az észrevétel megküldhető.


6. §


A lakossági fórum meghívóját annak időpontját megelőzően legalább 8 nappal a helyben szokásos módon közzé kell tenni.







4. A partnerségi észrevételek, javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának

vagy el nem fogadásának és nyilvántartásának módja


7. §


(1) A hirdetményben meghatározott, az észrevételek benyújtására nyitva álló, a lakossági fórumot követő legalább 8 napos határidőig a partnerek javaslatokat, észrevételeket tehetnek, véleményt nyilváníthatnak

a) írásban, postai úton a Polgármesteri Hivatal székhelyének címére történő megküldéssel,

b) elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott elektronikus levélcímen történő megküldéssel,
c) a lakossági fórumon szóban.




(3) Azt a partnert, aki a véleményezési szakasz során a közétett határidőn belül véleményt nem nyilvánított, javaslatot nem tett, a határidő leteltét követően hozzájáruló partnernek kell tekinteni, az egyeztetés további szakaszaiban és elfogadási szakaszban egyaránt.


(4) A partnerek benyújtott javaslatai, észrevételei, véleménye, továbbá a lakossági fórumról készített hangfelvétel és jegyzőkönyv az ügy iratának részét képezik.


(5) A név nélkül beérkező lakossági javaslatokat, észrevételeket, véleményeket nem kell a partnerségi eljárás részeként kezelni. Amennyiben a természetes személy él véleményezési jogával – a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényben foglalt vélelem alapján – adatainak (nevének, elektronikus levélcímének) kezeléséhez szükséges hozzájárulása megadottnak tekinthető.


8. §


(1) A beérkezett partneri javaslatok, vélemények, észrevételek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a tervezői válasz részeként – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a Képviselő-testület dönt. 


(2)    Településrendezési eszköz elfogadásának vagy módosításának tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett partneri javaslatok, vélemények, észrevételek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottság dönt, ezzel lezárva a véleményezési szakaszt.


9. §


(1) Az eljárás során keletkezett dokumentumokat (pl.: megkeresések, adatszolgáltatások, javaslatok, vélemények, észrevételek, nyilatkozatok, jegyzőkönyvek, emlékeztetők, előterjesztések) a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint, az ott meghatározott határidőig kell őrizni.


(2) A lakossági fórumon szóban elhangzott javaslatokról, véleményekről, észrevételekről és az azokra szóban adott válaszokról jegyzőkönyvet kell felvenni.



5. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet

és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések


10. §


A polgármester az elfogadott koncepciót, stratégiát, kézikönyvet, településképi rendeletet és településrendezési eszközt vagy azok módosítását a Polgármester a honlapon a Kormányrendelet szerint teszi közzé.



6. Záró rendelkezések


11. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásoknál is alkalmazni kell.



Budaörs, 2017. december 13.




                        Wittinghoff Tamás                                                      dr. Bocsi István

                            polgármester                                                                   jegyző















A 43/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet 2017. december 18. napján a Polgármesteri Hivatal (Budaörs, Szabadság út 134. sz.) hirdetőtábláján való kifüggesztéssel kihirdetésre került.


Erdős Károlyné

irodavezető