Tiszafüred Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (IV.4.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2024. 03. 22

Tiszafüred Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (IV.4.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2024.03.22.

Tiszafüred Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában, valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 1. pontjában, valamint a településkép védelméről 2016. évi LXXIV. törvény 2.§ (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésében előírt partnerségi egyeztetés lefolytatásával, továbbá a 43/A. §-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítész, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság; valamint a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 13/2017 (IX. 14.) önkormányzati rendelete alapján a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, a tiszafüredi székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek és a tiszafüredi székhellyel bejegyzett civil szervezetek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1.2 A rendelet célja, alkalmazása

1. §3 E rendelet célja Tiszafüred Város sajátos településképének, jellegzetes arculatának megőrzése, védelme és alakítása

a) a helyi védelem megállapításának és megszüntetésének szabályozásával,

b) a településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával,

c) a településképi követelmények meghatározásával,

d) a településkép-érvényesítési eszközök helyi szabályainak megállapításával.

2. § (1)4

(2)5

(3)6 A településképi véleményezéssel, bejelentéssel és kötelezéssel kapcsolatos hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

2. Értelmező rendelkezések

3. § Jelen rendelet alkalmazásában

a)7 védett épület, építmény: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy műszaki-, ipari-, vagy agrár szempontból jelentős alkotás. A védett épület, építmény minden alkotórészét – ideértve a hozzátartozó kiegészítő, külső és belső díszelemeket is, védelem illeti.

b)8 védett épületrész: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épületrész, amely egészében nem védett építményen, építményben helyezkedik el. Védett épületrész lehet különösen az épület tömege, homlokzata, tetőzete, portálja, lépcsőháza, díszítményei vagy különleges tartószerkezete.

c) védett műtárgy: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított építmény, műtárgy, különösen emlékmű, szobor, síremlék, utcabútorzat, díszkút, kerítés.

d) védett értékek károsodása: minden olyan esemény, amely a védett érték teljes, vagy részleges megsemmisülését, karakterének előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenést eredményez.

e)9 cégtábla: kereskedelmi-, szolgáltató-, vagy vendéglátó létesítmény nevét és az ott folytatott tevékenységet a bejáratnál feltüntető tábla vagy felirat;

f) címtábla: az intézmény vagy vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla, névtábla.

II. Fejezet

A helyi védelem 10

3.11 A helyi védelem feladata

4. § (1)12

(2)13 A helyi védelem feladata a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, város- és utcaképi, építészeti, történeti, régészeti, képző- és iparművészeti, műszaki- ipartörténeti szempontból védelemre érdemes területek, épület-együttesek, építmények, épületrészek, köz- és műtárgyak, növények vagy növény-együttesek számbavétele, meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, valamint a nyilvánossággal történő megismertetése.

(3)14

(4)15

(5)16

4.17 A helyi védelem megállapítása és megszüntetése

5. § (1)18 A helyi védelem megállapítását vagy megszüntetését bármely természetes személy, jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező jogalany írásban kezdeményezheti a Polgármesternél.

(2)19 A helyi védelem megállapítására vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell

a) a kezdeményező nevét/megnevezését, címét;

b) a védendő érték megnevezését;

c) a védendő érték pontos helyének megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület, telek és szükség szerint telekrész);

d) a védendő érték rövid leírását;

e) a kezdeményezés indokolását,

f) az önkormányzati főépítész szakmai véleményét.

(3)20 A helyi védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell

a) a kezdeményező nevét/megnevezését, címét;

b) a védett érték megnevezését;

c) a védett érték pontos helyének megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület, telek és szükség szerint telekrész);

d) a kezdeményezés indokolását,

e) az önkormányzati főépítész szakmai véleményét.

(4)21

(5)22 A helyi védelem megállapítására vagy megszüntetésére vonatkozó eljárás megindításáról a kezdeményezés alapján a Képviselő-testület dönt.

(6)23 Az (5) bekezdésben meghatározott döntésről az ingatlanok tulajdonosait az Önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján vagy levélben tájékoztatja a döntést követő 8 napon belül.

(6a)24 A helyi védelem megállapításáról szóló döntés előterjesztéséhez mellékelni kell az értékvizsgálatot és az önkormányzati főépítész ehhez fűzött véleményét.

(7)25 A védelem megállapítása vagy megszüntetése független a tárgyi érték tulajdoni viszonyaitól.

(8)26 A helyi védelem megállapításáról vagy megszüntetéséről az Önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján vagy levélben értesíti

a) a védett érték tulajdonosát,

b) műalkotás esetén az élő alkotót vagy a szerzői jog jogosultját,

c) a védelem megállapítására vagy megszüntetésére vonatkozó javaslat előterjesztőjét,

d) az illetékes általános építésügyi hatóságot, az illetékes örökségvédelmi szervet,

e) helyi területi védelem esetén az érintett közhasználatra szolgáló terület kezelőjét.

(9)27 A helyi védelem megszüntetését elrendelő önkormányzati rendelet hatálybalépésétől számított tizenöt napon belül a jegyző kezdeményezi az ingatlanügyi hatóságnál a védelem feljegyzésének törlését..

(10)28

5. A védettséggel összefüggő korlátozások, kötelezettségek

6. § (1)29 A védett érték jó karbantartása a tulajdonos kötelezettsége.

(2)30 A védett értékek használata nem veszélyeztetheti a védett értéket.

6. A helyi védelem alatt álló értékek nyilvántartása

7. § (1)31 A helyileg védett értékek adatait az 1. melléklet tartalmazza.

(2)32 A helyi védelem megszűnése esetén a korábban védett érték megnevezésének a hozzátartozó adatokkal és a törlésről szóló döntés pontos megjelölésével együtt, mint védelem alól kivont elemnek, szerepelnie kell a nyilvántartásban.

7.33 Helyi védelem alatt álló értékek megjelölése

8. § (1)34 A helyi védelem alatt álló értékeket táblával meg kell jelölni. A jelzés elhelyezéséről, fenntartásáról és pótlásáról az Önkormányzat gondoskodik. A tábla elhelyezését az érintett ingatlan tulajdonosa tűrni köteles.

(2)35 A helyi védelem alá helyezett építmény, közterülettel határos építményrészlet, alkotás, utcabútor csak egységes megjelenésű táblával jelölhető meg, amelynek a védelem tárgyának megnevezése mellett a következő szöveget kell tartalmaznia: „Tiszafüred Város építészeti értéke”.

III. Fejezet

Településképi szempontból meghatározó területek

8. Településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása

9. § (1) Meghatározó terület a belváros.

(2)36 A belváros lehatárolását a 2. melléklet tartalmazza.

IV. Fejezet

Településképi követelmények

9. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános követelmények

10. § (1) Az építmények anyaghasználatára vonatkozó követelmények a település teljes igazgatási területére terjednek ki.

(2)37 Nem alkalmazhatók az építmény közterületről, közhasználatú területről nem látható részének vagy az építmény belső udvarának kivételével:

a) a homlokzaton hullámlemez burkolat,

b) díszítő elemként csempe az ablakok, ajtók körül,

c) olyan elemek, díszítőelemek, amelyek más éghajlati tájak építészeti stílusára jellemzőek, de annak anyaghasználata és funkciója nélkül kerülnének alkalmazásra.

(3) A helyi egyedi védelem alatt álló építmények bővítését, átalakítását, felújítását úgy kell megvalósítani, hogy az az építmény korhű megjelenését biztosítsa tömegkialakításában, tetőformájában, homlokzati jellegében (nyílásrend, nyílásosztás, díszek, tagozatok, színezés), belső kialakításában.

(4)38 A helyi egyedi védelem alatt álló építmények utcai homlokzatán épületgépészeti berendezés nem helyezhető el, egyéb épületek esetében csak akkor, ha nincs lehetőség utcáról nem látható homlokzaton történő elhelyezésre.

10.39 A településkép szempontjából meghatározó területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

11. § (1)40

(2)41

(3)42

(4) A telekbehajtó és a közterületi járda burkolatának az útszakasz egységes megjelenése érdekében igazodnia kell a már kialakult állapothoz.

(5)43 Az építési munkák és az építmények használata során kötelező a fás szárú növényállomány megőrzése, kivéve, ha igazoltan beteg, kiöregedett a faállomány vagy az építmény elhelyezése ellehetetlenül.

11.44 A helyi védett értékekre vonatkozó egyedi és területi építészeti követelmények

12. § (1)45 A védett épületek építészeti jellegzetességeit – beépítési módot, tömegarányokat, tetőformát, tetőhajlásszöget, homlokzati jellegzetességeket, nyílászáró arányt és osztásrendet – meg kell őrizni.

(2) Védett épületet, épületrészt tilos lebontani, bővítéssel, átalakítással megváltoztatni.

(3) A védett épület eredeti tetőformáját, a tető dőlésszögét, eredeti tetőfelépítményeket meg kell tartani, a héjalás anyaga indokolt esetben – az eredetihez színében és formájában hasonló – új építőanyaggal felváltható.

(4)46 A homlokzati burkolatokat, díszítőelemeket, tagozatokat meg kell tartani, vagy lehetőség szerint hiteles dokumentumok alapján vissza kell állítani.

(5)47 Védett épület utólagos külső hőszigetelése csak abban az esetben megengedett, ha az épület arányai és homlokzati elemei, részei nem változnak meg.

(6)48 Az épületeken található nyílászárók eredeti formájukban és anyagukban legyenek kialakítva a homlokzatokon.

V. Fejezet

Energiaellátási és hírközlési létesítményekre vonatkozó településképi követelmények49

12. A felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésének szabályai

13. §50 (1) Beépítésre szánt új fejlesztési területeken új vezetékes energiaellátási és elektronikus hírközlési hálózatokat földalatti elhelyezéssel kell kiépíteni.

(2) Belterület már beépített területén, valamint külterület beépítésre szánt területén, ahol a meglevő gyenge és erősáramú hálózatok föld feletti vezetésűek, új energiaellátási elektronikus hírközlési hálózatokat a meglevő oszlopsorra, vagy közös tartóoszlopra kell fektetni.

(3)51 Új elektronikus hírközlési hálózatokat beépítésre nem szánt területen a villamosenergia elosztási, a közvilágítási és egyéb hírközlési szabadvezetékekkel közös, egyoldali oszlopsorra kell fektetni, amelyre egyúttal a közvilágítást szolgáló lámpafejek is elhelyezhetőek.

(4)52 Már beépített területen üzemelő föld feletti hálózat rekonstrukciója, ideértve az egyes földfeletti bekötésű ingatlanok átkötési igényét is

a) a városközpont területén

b) közparkokban

csak földalatti elhelyezéssel hajtható végre.

13. Teljes település ellátását biztosító vezeték nélküli elektronikus hírközlés

14. § (1) Új antenna csak a településképi szempontok érvényesítésével és a környezethez illeszkedően helyezhető el.

(2) Belterületen belül, valamint a külterület beépítésre szánt területein antenna

a) gazdasági területek kivételével csak meglévő építményre telepíthető,

b)53 helyi területi vagy egyedi védettséggel érintett építményen, közparkban nem telepíthető,

c)54 elhelyezésére szolgáló építmény önállóan nem létesíthető.

VI. Fejezet

Reklámok elhelyezése55

14. Reklámhordozókra és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelmények

15. § (1) A reklám, reklámhordozó vagy cégér elhelyezésére csak a környezettel összhangban és úgy kerülhet sor, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát, ne sértse a szomszédok jogait és törvényes érdekeit és ne okozzon közlekedési veszélyhelyzetet.

(2) A reklám, reklámhordozó vagy cégér:

a) épületdíszítő elemet nem takarhat el;

b) eltávolítást követően az épületet, közterületet eredeti állapotának megfelelően kell helyreállítania a létesítőnek, vagy ha annak személye nem állapítható meg, akkor az ingatlan tulajdonosának.

(3) Közterületi reklámhordozó a vonatkozó előírások szerint települési főépítész véleményének figyelembevételével alakítható ki vagy üzemeltethető akkor, ha azt jogszabály nem zárja ki.

16. § (1)56 Üzletenként, irodánként vagy telephelyenként kettő darab cégér, cégtábla vagy címtábla és az üzletet, tevékenységet, szolgáltatást vagy vállalkozást népszerűsítő felirat helyezhető el, amennyiben az elhelyezés nem utcabútoron történik

(2) Építési telken, épületen, kerítésen, elő- vagy oldalkertben ingatlan eladásáról vagy bérbeadásáról szóló hirdetmény elhelyezhető.

(3)57 Valamely, a település szempontjából jelentős - főleg kulturális, sport, idegenforgalmi, szórakoztató, egyházi, egészségvédelmi, gasztronómiai - eseménnyel kapcsolatos tájékoztatás érdekében, legfeljebb évente összesen tizenkét naptári hét időszakra az érintettek eltérhetnek a vonatkozó előírásoktól. Ebben az időszakban fokozott védelem alatt álló területen:

a) közterületen földrészletenként legfeljebb öt,

b) közterületnek nem minősülő területen földrészletenként legfeljebb három reklámhordozó helyezhető el.

(4)58 Saját tevékenységet hirdető ideiglenes reklám építési reklámhálón az építkezés időtartama alatt, a vonatkozó szabályok szerint helyezhető el.

17. § (1)59 Emlékműveken vagy köztéri műalkotásokon, fatörzsön reklám nem helyezhető el.

(2) Reklámhordozó céljára szolgáló utánfutó közterületen nem helyezhető el.

18. §60

VII. Fejezet

Tájékoztatás 61

15.62 A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció

19. § (1)63 Az építtető vagy az általa megbízott tervező az építési tevékenységgel érintett ingatlanra vonatkozóan a településképi követelményekről tájékoztatást, szakmai konzultációt kérhet.

(2)64

(3) A kérelemnek tartalmaznia kell a Kérelmező nevét, a Kérelmező elérhetőségét, az érintett ingatlan címét, helyrajzi számát, az építési tevékenység jellegét.

20. § (1)65

(2)66 Szakmai konzultációt kell kérni, ha:

a) a kérelmező új épület építését, emeletráépítést, vagy tetőtér beépítését tervezi,

b) a tervezett funkcióváltás az épület az összes szintterületének több, mint 50%-át érinti,

c) a kérelmező utcai homlokzat teljes felújítását tervezi,

d) a kérelmező védett területen a meglévő épület átalakítását, felújítását, bővítését, cégtábla, cégér, hirdetés elhelyezését tervezi,

e) a kérelmező helyi védett épület felújítását, bővítését, annak funkcióváltását, cégtábla, cégér, hirdetés elhelyezését tervezi.

(3)67

VIII. Fejezet

A településképi véleményezési eljárás68

16.69 A településképi véleményezési eljárás alkalmazási köre

21. § (1)70

(2)71

17.72 A településképi véleményezési eljárás helyi szabályai

22. § (1)73

(2)74 A településképi véleményt minden esetben az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjára kell alapozni.

(3)75

(4)76

(5)77

23. § (1)78 Amennyiben a településképi véleményezési eljárást településkép-védelmi tájékoztatás vagy szakmai konzultáció előzte meg, úgy a településképi véleményezési eljárás során vizsgálni kell, hogy az építészeti műszaki tervdokumentáció

a) kidolgozása a tájékoztatásnak vagy konzultációnak megfelelően készült-e,

b) az a) pont szerinti javaslatoktól eltérő megoldás azokkal egyenértékű vagy kedvezőbb beépítést, településképi megjelenést eredményez-e.

(2) A telepítéssel kapcsolatban vizsgálni kell, hogy

a)79 a beépítés módja megfelel-e a környezetbe illeszkedés követelményeinek,

b)80 megfelelően veszi-e figyelembe a kialakult vagy átalakuló környező beépítés adottságait, rendeltetésszerű használatának és fejlesztésének lehetőségeit,

c)81

d)82 több építési ütemben megvalósuló új beépítés vagy meglévő építmények bővítése esetén

da) biztosított lesz vagy marad-e az előírásoknak és az illeszkedési követelményeknek megfelelő további fejlesztés, bővítés megvalósíthatósága,

db) a beépítés javasolt sorrendje megfelel-e a rendezett településképpel kapcsolatos követelményeknek.

(3)83 Az épület homlokzatának és tetőzetének kialakításával kapcsolatosan vizsgálni kell, hogy

a) azok építészeti megoldásai megfelelően illeszkednek-e a kialakult vagy átalakuló épített környezethez,

b) a terv javaslatot ad-e a rendeltetéssel összefüggő reklám-és információs berendezések elhelyezésére és kialakítására,

c) a terv városképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület gépészeti és egyéb berendezései, tartozékai elhelyezésére.

(4)84 Az alaprajzi elrendezéssel kapcsolatosan vizsgálni kell, hogy az alaprajzi megoldások nem eredményezik-e az épület tömegének vagy homlokzatainak településképi szempontból kedvezőtlen megjelenését.

(5) A határoló közterülettel való kapcsolatot illetően vizsgálni kell, hogy

a)85 a közterülethez közvetlenül kapcsolódó szint alaprajzi kialakítása vagy ebből eredő használata

aa) megfelelően veszi-e figyelembe a közterület adottságait és esetleges berendezéseit, műtárgyait, valamint növényzetét, továbbá ebből eredően

ab) a terv megfelelő javaslatokat ad-e az esetleg szükségessé váló – a közterületet érintő – beavatkozásokra,

b)86 az esetleg a közterület fölé benyúló építmény-részek, szerkezetek és berendezések milyen módon befolyásolják a közterület használatát, különös tekintettel a meglévő vagy a telepítendő fákra, fasorokra.

(6)87

IX. Fejezet

A településképi bejelentési eljárás

18.88 A településképi bejelentési eljárás alkalmazási köre

24. § (1)89 Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni – amennyiben azt jogszabály nem tiltja – építési engedélyhez, rendeltetésmódosítási hatósági engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött építési tevékenységek közül az alábbiak esetén:

a) építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik,

b) kizárólag az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása,

c) nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot, lapostetős épület esetén a 3,5 m homlokzatmagasságot,

d) szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, elhelyezése, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t,

e) emlékfal építése, amelynek talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 3,0 m-t.

(2)90 A településképi bejelentési eljárást az (1) bekezdésben meghatározott építési tevékenységek esetén akkor kell lefolytatni, ha a tevékenység közterületről látható változást eredményez.

19.91 A településképi bejelentési eljárás szabályai

25. § (1)92 A településképi bejelentési eljárás díjmentes.

(2)93

(3)94 A településképi bejelentési eljárásban a döntést az önkormányzati főépítész szakmai álláspontja alapján kell meghozni.

(4)95

(5)96

(6)97

(7)98

(8)99

X. Fejezet

A településképi kötelezés

20.100 A településképi követelmények megszegésének esetei és a jogkövetkezményei

26. §101

21.102 A településképi kötelezési eljárás helyi szabályai

27. § (1)103

(2)104 A polgármester, amennyiben a végrehajtható kötelezettséget – annak nem teljesítése miatt a kötelezett terhére hatósági úton, a felmerülő költségeket megelőlegezve – maga végzi el, a költségek erejéig, azok megtérítéséig az érintett ingatlanra jelzálogot jegyeztethet be az ingatlan-nyilvántartásba.

(3)105 Amennyiben a polgármester a végrehajtható kötelezettséget maga végzi el, akkor

a) a vagyon- és személyvédelem érdekében a végrehajtást – amennyiben az indokolt – annak teljes időtartama alatt rendőri biztosítás mellett kell elvégezni,

b) jegyzőkönyvbe kell foglalni a fényképfelvételekkel kell dokumentálni a végrehajtással érintett létesítmény állapotát legalább a végrehajtás megkezdése előtt és befejezését követően,

c) gondoskodni kell a helyszínen található ingóságok és egyéb vagyonelemek, különösen a bontásból visszamaradt, további felhasználásra alkalmas építési anyagok, szerkezetek leltározásáról és a vonatkozó előírásoknak megfelelő értékesítéséről vagy felhasználásáról, ha azokat a tulajdonos a végrehajtás helyszínén, a végrehajtás során nem veszi át,

d) gondoskodni kell a végrehajtást követően visszamaradó, további felhasználásra alkalmatlan építési törmelék és egyéb hulladék megfelelő elhelyezéséről és ártalmatlanításáról.

XI. Fejezet

Záró rendelkezések

22.106 Hatályba léptető rendelkezések

28. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Tiszafüred Város Önkormányzat Képviselő – testületének a Helyi Építési Szabályzatról szóló 26/2009. (XI. 2.) számú rendeletének alábbi részei hatályukat vesztik:

a) 5. § (1) bekezdés m) pontja,

b) 5. § (2) bekezdés n) pontja,

c) 6. § (2) bekezdés l), o) pontja,

d) 6. § (4) bekezdés l) pontja,

e) 6. § (7) bekezdés k) pontja,

f) 8. § (24) bekezdés m) pontja,

g) 8. § (25) bekezdés l) pontja,

h) 8. § (26) bekezdés k) pontja,

i) 8. § (28) bekezdés n) pontja,

j) 12. § (7) bekezdése,

k) 12. § (9) bekezdés c) pontja,

l) 12. § (9) bekezdés d) pontja,

m) 15. § (4) bekezdése.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti

a) a helyi építészeti értékek és településkép védelméről szóló 38/2004. (XI. 24.) önkormányzati rendelet, valamint

b) a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezéséről szóló 24/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelet.

(4)107

1

A bevezető a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 2. § (2) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 2. § (3) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

7

A 3. § a) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 3. § b) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 3. § e) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az II. Fejezet címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 3. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

12

A 4. § (1) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 4. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

14

A 4. § (3) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 4. § (4) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 4. § (5) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 4. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

18

Az 5. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Az 5. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

Az 5. § (3) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

21

Az 5. § (4) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

22

Az 5. § (5) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

Az 5. § (6) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

Az 5. § (6a) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 9. § (3) bekezdése iktatta be.

25

Az 5. § (7) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 9. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

26

Az 5. § (8) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 9. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

27

Az 5. § (9) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 9. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

28

Az 5. § (10) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

29

A 6. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

30

A 6. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

31

A 7. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

32

A 7. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

33

A 7. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

34

A 8. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

35

A 8. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

36

A 9. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

37

A 10. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 15. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

38

A 10. § (4) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

39

A 10. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

40

A 11. § (1) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

41

A 11. § (2) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

42

A 11. § (3) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

43

A 11. § (5) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 17. §-ával megállapított szöveg.

44

A 11. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 18. §-ával megállapított szöveg.

45

A 12. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 19. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

46

A 12. § (4) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 19. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

47

A 12. § (5) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 19. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

48

A 12. § (6) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

49

A V. Fejezet címét a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 20. §-a iktatta be.

50

Az 1. § a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 21. §-ával megállapított szöveg.

51

Az 1. § (3) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 22. §-ával megállapított szöveg.

52

Az 1. § (4) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 22. §-ával megállapított szöveg.

53

A 14. § (2) bekezdés b) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 23. §-ával megállapított szöveg.

54

A 14. § (2) bekezdés c) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 23. §-ával megállapított szöveg.

55

A VI. Fejezet címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 24. §-ával megállapított szöveg.

56

A 16. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

57

A 16. § (3) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 25. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

58

A 16. § (4) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 25. § (2) bekezdése iktatta be.

59

A 17. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

60

A 18. §-t a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

61

A VII. Fejezet címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 26. §-ával megállapított szöveg.

62

A 2/A. alcím címét a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 27. §-a iktatta be.

63

A 19. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 28. §-ával megállapított szöveg.

64

A 19. § (2) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

65

A 20. § (1) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

66

A 20. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 29. §-ával megállapított szöveg.

67

A 20. § (3) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § j) pontja hatályon kívül helyezte.

68

A VIII. Fejezet címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 30. §-ával megállapított szöveg.

69

A 17. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 31. §-ával megállapított szöveg.

70

A 21. § (1) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § k) pontja hatályon kívül helyezte.

71

A 21. § (2) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § k) pontja hatályon kívül helyezte.

72

A 18. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 32. §-ával megállapított szöveg.

73

A 22. § (1) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § l) pontja hatályon kívül helyezte.

74

A 22. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 33. §-ával megállapított szöveg.

75

A 22. § (3) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § m) pontja hatályon kívül helyezte.

76

A 22. § (4) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § m) pontja hatályon kívül helyezte.

77

A 22. § (5) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § m) pontja hatályon kívül helyezte.

78

A 23. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 34. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

79

A 23. § (2) bekezdés a) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 34. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

80

A 23. § (2) bekezdés b) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 34. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

81

A 23. § (2) bekezdés c) pontját a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § n) pontja hatályon kívül helyezte.

82

A 23. § (2) bekezdés d) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 34. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

83

A 23. § (3) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 34. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

84

A 23. § (4) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 34. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

85

A 23. § (5) bekezdés a) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 34. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

86

A 23. § (5) bekezdés b) pontja a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 34. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

87

A 23. § (6) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § o) pontja hatályon kívül helyezte.

88

A 19. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 35. §-ával megállapított szöveg.

89

A 24. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 24. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 36. §-ával megállapított szöveg.

90

A 24. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 36. §-ával megállapított szöveg.

91

A 20. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 37. §-ával megállapított szöveg.

92

A 25. § (1) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 38. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

93

A 25. § (2) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § p) pontja hatályon kívül helyezte.

94

A 25. § (3) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 38. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

95

A 25. § (4) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § q) pontja hatályon kívül helyezte.

96

A 25. § (5) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § q) pontja hatályon kívül helyezte.

97

A 25. § (6) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § q) pontja hatályon kívül helyezte.

98

A 25. § (7) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § q) pontja hatályon kívül helyezte.

99

A 25. § (8) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § q) pontja hatályon kívül helyezte.

100

A 21. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 39. §-ával megállapított szöveg.

101

A 26. §-t a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § r) pontja hatályon kívül helyezte.

102

A 22. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 40. §-ával megállapított szöveg.

103

A 27. § (1) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § s) pontja hatályon kívül helyezte.

104

A 27. § (2) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 41. §-ával megállapított szöveg.

105

A 27. § (3) bekezdése a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 41. §-ával megállapított szöveg.

106

A 23. alcím címe a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 42. §-ával megállapított szöveg.

107

A 28. § (4) bekezdését a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 43. § t) pontja hatályon kívül helyezte.

108

Az 1. melléklet a Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.