Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2012(IV.24.) önkormányzati rendelete

Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2012. (IV.24.) önkormányzati rendelete Nagyberény Község Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról

Hatályos: 2020. 10. 01

Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testülete

7/2012. (IV.24.) önkormányzati rendelete

Nagyberény Község Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról


-  Egységes szerkezetben   -



Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény ( továbbiakban: Vagyontörvény ) 18. § (1) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján Nagyberény Község Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya

1. §


 (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyberény Község az Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, illetve tulajdonába kerülő minden ingatlan és ingó vagyonra, továbbá bármely vagyoni értékkel rendelkező jogosultságra, amelyet jogszabály vagyoni értékű jogként nevesít, a pénzügyi eszközökre és társasági részesedésekre (továbbiakban: vagyon).


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a külön rendelettel szabályozott költségvetési pénzeszközökre.


 Az Önkormányzat vagyona

2. §


(1) Az Önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. A törzsvagyon az Önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része. A törzsvagyon körébe tartozó vagyon forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes.


(2) Forgalomképtelen a törzsvagyon azon része, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati      feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja és amelyet a Vagyontörvény kizárólagos önkormányzati tulajdonnak minősít. Az Önkormányzat vagyonából nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonelemet nem jelöl meg.


(3) A (2) bekezdés alapján az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


3. §.


(1) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyontárgyak:

-   közművek

-   az önkormányzati költségvetési szervek használatában lévő ingatlan vagyon

-   az önkormányzat által alapított gazdasági társaságnak átadott vagyon

-   a közüzemi tevékenységet ellátó társaságban lévő önkormányzati részesedés

-   műemlékek

-   a köztemető

-   sportpálya és sportcélú létesítmény

-  mindazon vagyon, amelyet, melyet törvény, vagy a Képviselő-testület rendeletével annak nyilvánít.


(2) Az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát a rendelet 2. számú    melléklete tartalmazza.


4. §.


(1) Üzleti vagyon – ha jogszabály másként nem rendelkezik – mindazon vagyontárgy, amely

nem tartozik a törzsvagyon körébe, különösen:

  • lakások,
  • beépítetlen ingatlanok
  • nem lakás céljára szolgáló helységek
  • mezőgazdasági ingatlanok


(2) Az Önkormányzat üzleti vagyonát a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.


A vagyon nyilvántartása

5. §.


(1) A vagyon kimutatás az Önkormányzat tulajdonában a költségvetési év zárónapján meglévő – az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 91. §. (2) bekezdés c.) pontjában meghatározott - vagyon állapot szerinti kimutatás, melynek célja az önkormányzati vagyontárgyak értékben és mennyiségben történő számbavétele. A vagyonkimutatást az éves költségvetési beszámolóhoz csatolva kell bemutatni a Képviselő-testületnek. A vagyonkimutatásban szerepeltetni kell az önkormányzati vagyon terheit is.


(2) A vagyonkimutatás alapját képező nyilvántartások létrehozásáról, a vagyonkimutatás összeállításáról, közzétételéről a polgármester gondoskodik.


(3) A vagyonnyilvántartásban nyilvántartott ingatlanokban bekövetkezett változások folyamatos vezetéséért, az adatok hitelességéért a jegyző felelős.


Forgalomképtelen törzsvagyon

6. §


(1) Forgalomképtelen vagyontárgyat elidegeníteni nem lehet, az arra kötött szerződés érvénytelen. Az érvénytelenségre bárki határidő nélkül hivatkozhat.


(2) A forgalomképtelen vagyontárgy nem terhelhető meg, nem lehet követelés biztosítéka, tartozás fedezete.


(3) A közterületek használatáról helyi rendelet rendelkezik.


Vagyongazdálkodás irányelvei

7. §.


(1) A vagyongazdálkodás célja és alapvető feladata az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatai eredményes ellátásának elősegítése.


(2) A vagyongazdálkodás során a vagyontárgyak hasznosítása nem veszélyeztetheti az Önkormányzat kötelező feladatainak ellátását.


(3) E rendelet alkalmazásában vagyonnal való rendelkezésnek minősül a vagyontárgyon fennálló jog vagy kötelezettség megváltoztatása, megszűntetése.


(4) A tulajdonosi jogok gyakorlója gondoskodik a vagyontárgyak hasznosítására irányuló megállapodások, szerződések megkötéséről, valamint a tulajdonosi pozícióból eredő jognyilatkozatok megadásáról.

A rendelkezési jog gyakorlása különösen a bérleti szerződések, továbbá használati jogra vonatkozó megállapodások, valamint a telekrendezési eljárás végrehajtását szolgáló megállapodások megkötését foglalja magába.


(5) A vagyonnal való rendelkezésre vonatkozó szabályokat a vagyont érintő megállapodások módosítása (kiegészítése), megszűntetése és felmondása esetén is alkalmazni kell.


Vagyonkezelés

8. §.


(1)  A vagyonkezelés mindazon tevékenységek összessége, melyek célja az ingatlannak (ingónak) a rajta, vele vagy benne végzendő feladatok rendeltetésének alkalmas állapotának megóvása, korszerűsítése, átalakítása, az ingatlan természetesállapotának megőrzése, gondozása, művelése vagy átalakítása, valamint e rendeletben foglalt nyilvántartási és adatszolgáltatási feladatok ellátása.


(2) Az ingatlankezelés – függetlenül az ingatlan nyilvántartási megjelölésétől, elnevezésétől, elhelyezkedésétől – kiterjed az ingatlan határain elül valamennyi természetben is meghatározható ismert alkotóelemére ( föld,  nyílt vizek, növényzet, burkolat, felszíni és felszín alatti műtárgyak, épületekre, építményekre ), valamint az ingatlan határain kívül jogszabály által előírt feladatok elvégzésére.


9. §.


(1) Vagyonkezelési feladatot látnak, láthatnak el:

 -  Nagyberényi Polgármesteri Hivatal

-  költségvetési szervek (intézmények)

-  önkormányzati kizárólagos vagy résztulajdonú gazdasági társaságok a kezelésükben

   lévő önkormányzati vagyon vonatkozásában.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott vagyonkezelők a feladataikat a velük kötött szerződés, illetve  alapító okirat, alapszabály  alapján és ezen rendeletben foglalt alapelvek figyelembe vételével kötelesek ellátni.


10. §.


(1) A vagyonkezelő jogai – ha jogszabály vagy szerződés másként nem rendelkezik:

  •  a birtoklás joga, a birtokvédelem
  •  használat és hasznok szedésének joga
  • a vagyon birtoklásának vagy hasznai szedésének jogát más részére átengedje, amennyiben azt jogszabály, vagy szerződéses kikötés nem tiltja
  • a vagyontárgy üzemeltetése.


(2) A vagyonkezelő kötelezettségei különösen:

  • a vagyontárgy őrzése a felelős őrzés szabályai szerint
  • a karbantartás
  • felújítás, átalakítás (a tulajdonossal kötött megállapodás alapján)
  • üzemeltetés és az azzal kapcsolatos költségek viselése
  • gondoskodni a kezelésében lévő önkormányzati vagyon nyilvántartásáról, leltározásáról, állományváltozásainak       átvezetéséről és a tulajdonos felé történő elszámolásról
  • a kezelésében lévő, de nem birtokolt vagyon rendeltetésszerű használatának ellenőrzése.


(3) A vagyonkezelő a kezelésében lévő ingatlanvagyon állapotában, értékében bekövetkező változásról a vagyonkataszter vezetésével megbízott szervezeti egysége vezetőjét - jogszabályban előírt bizonylatokkal, dokumentumokkal- haladéktalanul köteles tájékoztatni.


(4) A vagyonkezelési feladatok ellátásával kapcsolatos mindennemű felelősség kizárólag a vagyonkezelő felelős vezetőjét terheli.


11. §.


(1) A vagyon kezelésbe adni, illetve onnan kivonni kizárólag a tulajdonosi jogok gyakorlója jogosult.  A vagyonkezelő mindaddig köteles az ingatlant kezelni amíg azt a kezeléséből ki nem vonták és birtokba nem vették. A kezelésből kivont vagyon birtokba adását a vagyonkezelő nem tagadhatja meg, feltételhez nem kötheti.


(2) Ha a kezelésbe adott ingatlan a kezelő alapfeladatainak ellátásához nem szükséges a vagyonkezelő felelős vezetője köteles azt haladéktalanul írásban a polgármesternek


(3) A volt vagyonkezelő kezelői jogának megszűnésekor, a birtokbaadás előtt köteles:

  • rendezni az ingatlanra fennálló közterheket és az üzemeltetéssel kapcsolatos kifizetéseket, teljesítéseket
  • el kell végeznie a megkezdett, de még be nem fejezett kezelői feladatokat, a folyamatban lévő beruházások kivételével
  • vagyonleltárt kell készítenie
  • az ingatlant – egyéb megállapodás hiányában – ki kell üríteni és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba kell hozni.


(4) A birtokba adási és vételi eljárás során jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet 15 napon belül meg kell küldeni a vagyonkataszter vezetésével megbízott szervezeti egysége vezetőjének.


Az önkormányzati vagyon hasznosítása

12. §.


(1) Önkormányzati vagyont hasznosítani, hasznosításának jogát átengedni törvényben, illetve a (2)-(5) bekezdésben foglalt kivétellel csak versenyeztetés (pályáztatás, licitálás) útján, összességében s legelőnyösebb ajánlattevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet. A pályáztatásnak főszabályként nyilvánosnak.


(2) Amennyiben a hasznosítani kívánt önkormányzati vagyon bruttó értéke az egymillió forint értékhatárt nem haladja meg hasznosítani, hasznosításának jogát átengedni a képviselő-testület egyedi döntése alapján is lehet.


(3) Az önkormányzati tulajdonú beépítetlen ingatlanok, lakások és helyiségek bérbeadása, bérleti díjának meghatározása kizárólag a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A bérleti szerződés aláírására a polgármester jogosult.


(4) Mezőgazdasági ingatlan haszonbérbe adása csak határozott időre történhet, éves díját a föld minőségét (AK érték) figyelembe véve a Képviselő-testület határozza meg. A haszonbérbeadásnál a mindenkori hatályos jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni. A haszonbérleti szerződés aláírására a polgármester jogosult.


(5) Nem kell pályázati, licitálási felhívást kiírni abban az esetben, ha a hasznosítás államháztartási körbe tartozó szervezet, illetve jogszabályban előírt állami, önkormányzati feladatot ellátó gazdálkodó szervezet javára történik.


Az önkormányzati vagyon tulajdonjogának átruházása

13. §.


(1) A Képviselő-testület ingatlan vagyon elidegenítéséről, cseréjéről eseteként határoz. Független ingatlanforgalmi értékbecslő általötmillió forint összeget meghaladó összegre becsült ingatlant értékesíteni kizárólag versenytárgyalás útján a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.


(2) Ingó vagyon értékesítésekor versenytárgyalás tartása egymillió forintot meghaladó forgalmiérték esetén kötelező. A forgalmi érték megállapításánál független értékbecslő által készített szakvéleményt kell figyelembe venni.  


(3) Az (1) - (2) bekezdés alkalmazása során nem sérülhetnek a jogszabályban előírt elővásárlási jogok.


Vagyonhasznosítás és tulajdonjog átruházás szabályai

14. §.


(1) Az Önkormányzat vagyonát érintő kérdésekben a polgármester által elkészített előterjesztés alapján kizárólag a Képviselő-testület dönt.


(2) Versenyeztetési eljárás esetén az értékesítendő vagyont a helyben szokásos módon kell meghirdetni. Helyben szokásos módnak minősül a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, valamint az Önkormányzat honlapján történő meghirdetés


(3) A hirdetésnek tartalmaznia kell legalább a vagyontárgy megnevezését, lényeges adatait, az árat, az ár megfizetésének ütemezését, a pályázat benyújtásának határidejét, pályázat eredményének közzétételi időpontját, annak közlését, hogy több érvényes pályázat esetén    licittárgyalásra kerül sor és ez esetben a licittárgyalás helyét és időpontját.


(4) Az első hirdetésnél a hirdetményi ár nem lehet kevesebb:

-     ingatlan esetében a független ingatlanforgalmi értékbecslő által meghatározott

      forgalmi értéknél

-    ingóság esetén, a független értékbecslő által megállapított forgalmi érték.


(5) Amennyiben határidőn belül nem érkezik érvényes pályázat, a hirdetést az (1) bekezdés szerinti tartalommal meg kell ismételni. Ha a második hirdetés is eredménytelen a Képviselő-testület az első hirdetési árhoz képest 5 %-al alacsonyabb összegű új értékesítési árat is meghatározhat. Több azonos árajánlatúpályázat esetén licittárgyalást kell tartani.


15. §.


(1) A licittárgyalás az Önkormányzat által megbízott köztisztviselő folytatja le, melyre az érintetteken kívül a települési képviselők is jogosultak részt venni.


(2) A licittárgyalást a legmagasabb összegű ajánlatot tevő pályázó nyeri, akivel a polgármester 8 napon belül a polgármester szerződést megköti. Amennyiben a fenti határidőn belül a nyertes pályázó a szerződést nem köti meg és akadályoztatását a mulasztástól számított 8 napon belül hitelt érdemlően nem igazolja, a szerződés megkötésére a soron következő legmagasabb ajánlat-tévővel kell megkötni.


(3) Önkormányzati tulajdonú lakás értékesítésére külön jogszabály rendelkezése az irányadó.


16. §.


(1) A polgármester rendelkezik a nem törzsvagyon körébe tartozó 100.000.-Ftegyedi forgalmi értékhatár alatti önkormányzati ingó vagyon szerzéséről, elidegenítéséről, bérbeadásáról, használatba adásáról és gazdasági társaságba történő beviteléről, melyről a soron következő Képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni a testületnek.


(2) A Képviselő-testület rendelkezik a nem törzsvagyon körébe tartozó ingatlan vagyonról, valamint a 100.000.-Ft vagy a feletti egyedi forgalmi értékű önkormányzati ingó vagyon szerzéséről, elidegenítéséről, bérbeadásáról, használatba adásáról és gazdasági társaságba történő beviteléről.



Önkormányzati vagyon tulajdonjogának ingyenes átruházása, hasznosítása

17. §. [1]


(1) [2] Az önkormányzati vagyon tulajdonjogát ingyenesen átruházni, nemzeti vagyon tulajdonjogát ingyenesen átvenni az nemzeti vagyonról szóló törvényben és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben megfogalmazott feltételek szerint lehet, csak közfeladat ellátása céljából, a közfeladat ellátásához szükséges mértékben, amelyről, ha e rendelet eltérően nem rendelkezik, a Képviselő-testület dönt minősített többséggel.

(2) [3] Az önkormányzati vagyon tulajdonjogának ingyenes átruházása, hasznosítása nem lehet ellentétes hazai és közösségi jogszabály előírásaival, a gazdasági versenyt nem torzíthatja, vagy annak torzításával nem fenyegethet, az Európai Unió tagállamai közötti kereskedelmet nem befolyásolhatja.

(3) [4] Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően önkormányzati ingóság tulajdonjogának ingyenes átruházásáról

a)  a nettó 1 millió Ft forgalmi értékhatárt el nem érő ingóság esetén a Polgármester;

b)  a nettó 1 millió Ft forgalmi értékhatárt elérő, vagy azt meghaladó ingóság esetén a Képviselő-testület dönt.


A felajánlott vagyon elfogadása

18. §.


(1) Öröklés, valamint vagyonról az Önkormányzat javára történő lemondás esetén a vagyon elfogadásáról, annak átvételéről kizárólag a Képviselő-testület dönt.


(2) Az előterjesztést a polgármester köteles elkészíteni, melynek során köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni amennyiben a vagyon nem per-, teher- és igénymentes.


(3)  Ha a vagyonról önkormányzati költségvetési szerv javára mondanak le a 200.000.-Ft-t meghaladó ingó és - értékhatárra tekintet nélkül - ingatlan vagyon esetében az költségvetési szerv vezetőjének elfogadó nyilatkozatához csak a Képviselő-testület hozzájárulása szükséges.


(4) A költségvetési szerv vezetője írásban köteles a polgármestert tájékoztatni a felajánlott vagyonról, aki a (2) bekezdésben meghatározottak szerint köteles eljárni.


Az önkormányzati követelés elengedése

19. §.


(1) Önkormányzatot megillető követelésről részben vagy egészben az alábbi esetekben lehet lemondani:

  • csődegyezségi megállapodásban
  • felszámolási eljárásban, ha a felszámoló írásban nyilatkozata szerint a követelés várhatóan nem térül meg
  • bírói egyezség keretében
  •  a követelés érvényesítése, behajtása bizonyítottan a követelés összegét meghaladó   költségekkel jár
  • bizonyított, hogy a követeléssel érintett szervet, személyt nem lehet elérni vagy fellelni
  • jogszabályok által megfogalmazott közérdekű cél érdekében, ha a lemondás a közérdekű cél megvalósulását szolgálja.


(2) Az önkormányzat követeléseiről - mint az önkormányzati vagyon részéről- való lemondás jogát:

a) a Képviselő-testület gyakorolja az adósok, vevők és egyéb követelések vonatkozásában,

amennyiben az érintett követelés eléri a 100.000.- Ft összeghatárt,

b) a polgármester gyakorolja

ba) az adósok, vevők és egyéb követelések vonatkozásában, amennyiben az érintett

követelés nem éri el az a) pontban meghatározott értékhatárt,

bb) a munkavállalókkal szembeni követelésekről való lemondás jogát értékhatár nélkül.


(3) A követelésekről való lemondás esetében figyelembe kell venni az államháztartásról szóló2011. évi CXCV. törvény 97. § (3) bekezdésében meghatározott, a kis összegű követelésértékhatárát el nem érő követelések behajtására vonatkozó rendelkezést.


Az üzleti titokra vonatkozó rendelkezések

20. §.


(1) A Képviselő-testület a pályázat útján történő vagyonhasznosításról szóló döntésein alapuló ajánlati kiírások, licittárgyalási vagy pályázati dokumentációk tartalmát a Polgármesteri Hivatal köteles titkosan kezelni, ilyen iratokba a pályázati hirdetmény megjelenéséig betekintést nem engedélyezhet. A hirdetmény megjelenését követően dokumentáció csak a hirdetményben közölt feltételek szerint adható át.


(2) A pályázat útján történő vagyonhasznosításoknál a pályázat elbírálási szempontjai nem hozható kívülállók tudomására a pályázati hirdetmény közzétételéig.


(3) Önkormányzati ingatlanszerzés esetén a kötendő jogügylet feltételei a szerződés megkötéséről szóló döntés meghozataláig nem hozhatók nyilvánosságra.


(4) Ha az Önkormányzat olyan szerződési ajánlat címzettje, melyben az ajánlattevő fél kiköti, hogy ajánlatát a szerződéskötésig titkosan kell kezelni, ajánlata tartalma kívülálló tudomására nem hozható.


(5) A Képviselő-testület vagyonával történő rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor az Ötv. rendelkezése alapján zárt ülést rendelhet el.


Záró rendelkezések

21. §.


(1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezései nem érintik a hatályba lépése előtt megkötött jogügyletek (szerződések) érvényességét.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2001. (V.26.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.




  Tóth András Károly  sk.                                                                  Dr. Dudás Katalin sk.

   polgármester                                                                                              jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2012. április 24.




                                                           Dr. Dudás Katalin sk.

                                                                       jegyző


[1]

Módosította a 8/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos:2020. október 1-től.

[2]

Módosította a 8/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos:2020. október 1-től.

[3]

Módosította a 8/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos:2020. október 1-től.

[4]

Módosította a 8/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos:2020. október 1-től.