Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II.22.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek pályázati önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2020. 12. 11- 2023. 04. 04

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II.22.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek pályázati önkormányzati támogatásáról1

2020.12.11.

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a civil szervezetek önkormányzati támogatására a következőket rendeli el2:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy a helyi demokrácia megvalósításában partneri kapcsolatok kialakítására törekszik a kerület polgárainak önszerveződő közösségeivel.

(2)3 E rendelet alkalmazásában az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. tv. 2. § 6. pontjában meghatározott körbe tartozó szervezetek minősülnek civil szervezetnek.

(3) Az Önkormányzat elismeri, megbecsüli a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását és támogatja a kultúra a közművelődés, a hagyományok ápolása, a nevelés-oktatás, a szociális és karitatív tevékenység, az arra rászorulók megsegítése, az egészséges életmód a sportolás feltételeinek megteremtése, a természeti és épített környezet megóvása, a közrend és vagyonvédelem, továbbá az esélyegyenlőség megteremtése terén végzett tevékenységét.

(4)4 Az Önkormányzat anyagi lehetőségeitől függően pénzügyileg is támogatja az Önkormányzat területén működő - az Önkormányzat céljait elősegítő – civil szervezetek programjait.

(5)5 A kölcsönös megbecsülés és egyetértés alapján az Önkormányzat a civil szervezetek részére pályázati úton pénzügyi támogatást e rendelet keretei között azonos feltételek mellett biztosít.

A rendelet célja

2. § A rendelet célja a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, növelése, az Önkormányzattal való partneri kapcsolat előmozdítása, az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása.

A rendelet hatálya

3. § (1)6 E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezet az a bíróság által pályázatának benyújtása előtt legalább egy évvel nyilvántartásba vett egyesület, szövetség, alapítvány, amely az önkormányzat területén székhellyel rendelkezik, az önkormányzat területén folytat rendszeres tevékenységet, és helyi szervezete az önkormányzat területén működik, feltéve, hogy az alapító okiratának megfelelő tevékenységet folytat. Az Önkormányzat területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek csak kivételes esetben támogathatók, nemzeti vagy humanitárius érdekből.

(2)7 Nem minősül az első bekezdésben meghatározott szervezetnek a politikai párt és helyi szervezete, az egyház és annak belső egyházi jogi személye, valamint az egyház által alapított civil szervezet, a szakszervezet, a munkástanács, a biztosító társaság, és a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezet.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki az Önkormányzat kötelező feladatát feladat-ellátási szerződés, közoktatási megállapodás, közművelődési megállapodás alapján átvállaló civil szervezetek és a közösségi célú közalapítványok feladatellátására.

(4) Az (1) bekezdésben fel nem sorolt civil szervezetek támogatásának lehetőségét e rendelet 11. §-a szabályozza.

A támogatás feltételei

4. § (1) A civil szervezet akkor részesíthető támogatásban, ha azt olyan, pártpolitikától mentes közösségi célú feladat ellátására kívánja fordítani, amely a kerület lakosságának érdekeit szolgálja.

(2)8 A pénzügyi támogatásban részesíthető közösségi célú tevékenységi körök a következők:

a) rendezvények, kirándulások szervezése,

b) egészségügyi tevékenység, egészséges életmód népszerűsítése, terjesztése,

c) gyermekek üdültetése, táboroztatása,

d) nevelési, oktatási tevékenység, elsősorban közösségi életre nevelés érdekében programok szervezése,

e) kulturális és közművelődési tevékenység, hagyományok ápolása,

f) természeti és épített környezet védelme, megóvása,

g) természeti és épített környezeti értékek népszerűsítése az önkormányzattal és más közösségekel együttműködve,

h) szociális, karitatív tevékenység, esélyegyenlőséget elősegítő programok,

i) önkéntes tevékenységet népszerűsítő programok szervezése és lebonyolítása,

j) önkéntes tevékenység fejlesztése és az önkéntesek számának növelése,

k) civil szervezetek és az önkormányzat közötti önkéntes tevékenység előmozdítása,

l) az a), b), d), e), h) és i) pontok esetében naptári éven belül rendezendő programsorozatok szervezése és lebonyolítása.

(2a)9 A támogatott tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó közüzemi működési kiadásokra (rezsiköltség) az elnyert támogatás legfeljebb 25%-a számolható el.

(3)10 Nem nyújtható támogatás a kérelmezőnek, ha azt üzleti gazdasági tevékenységre kívánja felhasználni. Sportcélú támogatás az önkormányzat testnevelési és sportfeladatairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltak alapján nyújtható.

A támogatás forrása

5. § Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében biztosítja a civil szervezetek részére nyújtható vissza nem térítendő pénzügyi támogatás keretösszegét.

A pályázat

6. § (1)11 Pénzügyi támogatást pályázat útján e rendelet keretei között lehet igényelni.

(2)12 A polgármester első ízben az Önkormányzat költségvetési rendeletének hatálybalépését követően ír ki pályázatot, amelyben részletesen meghatározza a pályázati feltételeket.

(3) A pályázatot a helyben szokásos módon kell meghirdetni.

(4)13 A pályázat során a civil szervezet egyidejűleg több tevékenységre is kérhet támogatást.

(4a) 14

(5)15 Több pályázat egyidejű benyújtása esetén a pályázatokat a pályázó által meghatározott fontossági sorrend megjelölésével külön-külön kell benyújtani a pályázati kiírásban meghatározott határidőben.

(6) 16

(7) A pénzügyi támogatás iránti pályázatot a polgármesterhez kell benyújtani.

(8)17 A pályázatot az e rendelet 1. mellékletét képező PÁLYÁZATI ADATLAPON kell benyújtani, amelyhez az ott felsorolt mellékleteket is csatolni kell.

(9)18 Amennyiben a pályázó a pályázatot hiányosan nyújtja be, a polgármester egy alkalommal írásban hiánypótlásra szólítja fel. A hiányt a felhívás kézbesítésétől számított 8 napon belül, jogvesztés terhe mellett pótolni kell, a mulasztás a pályázat elutasításával jár.

A pályázati döntés és előkészítése

7. §19 (1)20 A döntéshozó számára a megalapozott döntés meghozatalának előkészítése érdekében öt tagból és kettő póttagból álló Tanácsadó Kollégium (a továbbiakban: Kollégium) javaslatot tesz.

(2) A Kollégium tagjait a Budapest XV. kerület Díszpolgára Cím, valamint a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem Díj kitüntetettjei közül a képviselő-testület kéri fel.

(3)21 A Kollégium megbízatása 1 évre szól. A Kollégiumot minden év február 28-ig kell felkérni.

(4) A Kollégium maga határozza meg működése rendjét.

(5) A Kollégium tagjai e tisztségükért díjazásban nem részesülnek.

(6)22 A támogatásról alapítványok esetében a képviselő-testület, egyéb szervezetek esetében a polgármester dönt. A döntésben a Kollégium javaslata a döntéshozót nem köti.

A pályázat elbírálása

8. §23 (1) A pályázatokról az arra jogosult a pályázati határidő leteltét követő 30 napon belül dönt.

(2) Az alapítványi formában működő civil szervezet részére biztosított támogatás kifizetését a Képviselő-testület engedélyezi.

(3) 24

A pénzügyi támogatás felhasználása és elszámolása

9. §25 (1) 26

(2)27 A támogatás csak az e rendeletben meghatározott célra használható fel. A támogatás felhasználását a polgármester időközben is ellenőrizheti. Amennyiben a céltól eltérő felhasználást tapasztal, visszafizetési kötelezettséget ír elő, alapítvány esetében pedig ennek elrendelését indítványozza a Képviselő-testületnek.

(3) 28

(4)29 Az elszámolás elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

(5) 30

(6) 31

(7) 32

(8) 33

A pénzügyi támogatás nyilvánossága

10. §34 A polgármester a civil szervezet részére biztosított támogatásról, valamint a támogatott célokról a döntését követő 30 napon belül tájékoztatja a nyilvánosságot a helyben szokásos, valamint jogszabályban meghatározott módon.

Egyéb civil szervezetek támogatása

11. § (1) A 3. § (4) bekezdés szerinti civil szervezetek támogatásáról minden esetben a Képviselő-testület határoz, polgármesteri vagy képviselői előterjesztés alapján.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás forrása nem lehet a kerületi civil szervezetek részére biztosított pályázati keret.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2011. március 1. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 4.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 5. napjával.

2

Módosította az 1/2020. (II.7.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2020. február 8. napjától.

3

Módosította a 8/2012.(III.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. március 29. napjától.

4

Módosította a 8/2012.(III.28.) önkormányzati rendelet 6. § a) pontja. Hatályos 2012. március 29. napjától.

5

Módosította az 50/2012.(XII.20.) önkormányzati rendelet 1. §-a. hatályos 2013. január 1. napjától.

6

Módosította a 8/2012.(III.28.) önkormányzati rendelet 6. § a) pontja. Hatályos 2012. március 29. napjától.

7

Módosította a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a hatályos 2017. március 2. napjától.

8

Módosította az 1/2020. (II.7.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2020. február 8. napjától.

9

(2a) bekezdéssel kiegészítette a 8/2012.(III.28.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2012. március 29. napjától.

10

Módosította a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a hatályos 2017. március 2. napjától.

11

Módosította a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a hatályos 2017. március 2. napjától.

12

Módosította a 27/2017.(XII.21.) önkormányzati rendelet 13. § a) pontja, hatályos 2017. december 22. napjától.

13

Módosította az 50/2012.(XII.20.) önkormányzati rendelet 2. §. (2) bekezdése. Hatályos 2013. január 1. napjától.

14

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a 2017. március 2. napjától.

15

Módosította az 1/2020. (II.7.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2020. február 8. napjától.

16

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a 2017. március 2. napjától.

17

Módosította az 50/2012.(XII.20.) önkormányzati rendelet 2. §. (4) bekezdése. Hatályos 2013. január 1. napjától.

18

Módosította az 50/2012.(XII.20.) önkormányzati rendelet 2. §. (4) bekezdése. Hatályos 2013. január 1. napjától.

19

Módosította az 48/2013.(XII.4.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2013. december 5. napjától.

20

Módosította a 4/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet 1. §-sa, hatályos 2015. február 4-től.

21

Módosította a 4/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet 1. §-sa, hatályos 2015. február 4-től.

22

Módosította a 27/2017.(XII.21.) önkormányzati rendelet 13. § b) pontja, hatályos 2017. december 22. napjától.

23

Módosította az 50/2012.(XII.20.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2013. január 1. napjától.

24

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a 2017. március 2. napjától.

25

Módosította az 50/2012.(XII.20.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos 2013. január 1. napjától.

26

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a 2017. március 2. napjától.

27

Módosította a 27/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelet 13. § c) pontja, hatályos 2017. december 22. napjától.

28

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a 2017. március 2. napjától.

29

Módosította a 28/2020. (XII.10.) önkormányzati rendelet 11. §-a hatályos 2020. december 11-től.

30

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a 2017. március 2. napjától.

31

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a 2017. március 2. napjától.

32

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a 2017. március 2. napjától.

33

Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a 2017. március 2. napjától.

34

Módosította a 27/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelet 13. § e) pontja, hatályos 2017. december 22. napjától