Dunaszekcső Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020. (II.17.) önkormányzati rendelete

Dunaszekcső község helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2020. 03. 25- 2021. 02. 21

Dunaszekcső Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020. (II.17.) önkormányzati rendelete

Dunaszekcső község helyi építési szabályzatáról

2020.03.25.

Dunaszekcső Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) kormányrendelet 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

1. A rendelet alkalmazása

1. § (1) Jelen szabályzat az alábbi mellékletekkel együtt érvényes:

1. melléklet: Építési övezetek kapcsolódó előírások összefoglaló táblázata

2. melléklet: Övezetekhez kapcsolódó előírások összefoglaló táblázata

3. melléklet: 1:10000 léptékű és 1:2000 léptékű szabályozási tervlapok.

(2) Jelen szabályzathoz az alábbi függelékek kapcsolódnak.

1. függelék: Műemlékek jegyzéke

2. függelék: A régészeti lelőhelyek jegyzéke

3. függelék: Régészeti lelőhelyek és világörökség várományos helyszínek tervlapja

4. függelék: Helyi védelemre érdemes építmények listája

5. függelék: Országos ökológiai hálózat övezeteinek tervlapja

6. függelék: Egyéb táj- és természetvédelmi elemek tervlapja

(3) A Szabályozási Terven alkalmazott jelek az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 6. mellékletében szereplő jelmagyarázatán alapulnak, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv), valamint az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban OTÉK) vonatkozó előírásai és fogalommeghatározásai szerint értelmezendők.

(4) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az országos érvényű hatályos jogszabályok szerint kell eljárni.

(5) A nem önkormányzati döntéskörbe tartozó jogszabályoktól függő szabályozási elemek, valamint a más önkormányzati rendeletben szabályozott elemek – e rendelet szempontjából informatív elemek – változása, változtatása nem igényel rendezési tervmódosítást. Ide tartoznak a táji, természeti, régészeti, építészeti értékvédelem helyi és országos jelentőségű elemei.

(6) Az irányadó jellegű megszüntető jel nem kötelező rendelkezés, a rendelet keretei között a telekalakításra és az építési telekre vonatkozó országos, és az adott övezetre vonatkozó helyi előírások betartása mellett el lehet tőlük térni.

2. A belterületi határ megállapítása

2. § A rendezési tervi célok megvalósítása érdekében a tervezett belterületi határral érintett területek a település fejlődése által megkívánt ütemben, önkormányzati döntést követően belterületbe vonhatók.

3. Közterület alakításra vonatkozó előírások

3. § A település területén új közterületet csak a Szabályozási Terven jelölt területeken lehet kialakítani a vonatkozó sajátos jogintézmények alkalmazásával.

4. Telekalakításra vonatkozó előírások

4. § (1) A település területén telek csak az adott övezetben, illetve építési övezetben a rendelet 1. és 2. mellékletében meghatározott legkisebb paraméterekkel alakítható, kivéve a települési célokat szolgáló, önálló telket igénylő műtárgyak és köztárgyak telkét, valamint a telket feltáró magánút kialakítását.

(2) Kialakult telekállapotok esetén telekmegosztás, telekcsoport újraosztása csak az övezeti előírásokban szereplő legkisebb telekméretek biztosítása esetén, telekegyesítés, illetve telekhatár rendezés ennél kisebb telekméretek kialakulása esetén is megvalósítható abban az esetben, ha a kialakuló telkek méretei a korábbiakhoz képest az építési előírásokhoz közelítenek.

5. Az épített környezet alakítására vonatkozó előírások

5. § (1) A műemléki védettségű és a műemléki környezetekhez tartozó ingatlanok felsorolását a rendelet 1. függeléke tartalmazza.

(2) A régészeti érintettségű ingatlanok felsorolását a rendelet 2. függeléke tartalmazza.

(3) A régészeti lelőhelyek és világörökség várományos helyszínek tervlapját a rendelet 3. függeléke tartalmazza.

(4) Az Értékleltárban szereplő helyi védelemre érdemes építményeket a Szabályozási Terv és a rendelet 4. függeléke tartalmazza.

6. A táj és a természeti környezet védelmére vonatkozó előírások

6. § (1) Dunaszekcső község területén lévő Országos Ökológiai Hálózat részét képező ökológiai folyosó és magterület, valamint a tájképvédelmi terület lehatárolását az illetékes államigazgatási szervek adatszolgáltatása alapján jelen rendelet 5. függeléke tartalmazza.

(2) Dunaszekcső község területén lévő Natura2000 területek, Duna-Dráva Nemzeti Park területe, természetvédelmi terület lehatárolását az illetékes államigazgatási szervek adatszolgáltatása alapján jelen rendelet 6. függeléke tartalmazza.

(3) Vízfolyások 50 méteres sávjában- amennyiben természeti területet érint – 1996. évi LIII törvény 18. § (3) bekezdése alapján új építmény elhelyezése nem megengedett.

7. Környezetvédelmi előírások

7. § (1) A település közigazgatási területén szennyvíz szikkasztása tilos. Tilos a szennyvizet felhagyott kutakba, árkokba bevezetni, gyűjteni, vagy elhelyezni.

(2) Állattartó, valamint trágyatároló építményt az egyes huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségeket befogadó épületektől a környezetvédelmi hatóság által megállapított védőtávolságot, valamint a (6) bekezdés szerinti elhelyezési távolságot betartva lehet kialakítani és üzemeltetni úgy, hogy az a környezetre zavaró hatással ne legyen.

(3) Egy ingatlanon álló több állattartó építmény esetén, a férőhelyszámot összeadva kell az előírt távolságot meghatározni.

(4) Az egységes környezethasználati engedélyhez és telephely-engedélyezési eljáráshoz kötött tevékenységek esetén a környezetvédelmi hatóság által a védendő épülettől megállapított védőtávolság és az (6) bekezdés szerinti védőtávolság közül a szigorúbb mértéket kell figyelembe venni.

(5) Az állattartással összefüggésben hígtrágya, trágyalé, csurgalékvíz kizárólag szivárgásmentes, szigetelt tartályban, medencében tárolható. A tároló anyagát úgy kell megválasztani, hogy az a korróziónak ellenálljon, élettartama legalább 20 év legyen. Istállótrágyák szigetelt alapú, a csurgalékvíz összegyűjtésére szolgáló gyűjtőcsatornákkal és aknával ellátott trágyatelepen kell tárolni. A tárolókapacitásnak elegendőnek kell lennie legalább 4 havi istállótrágya és trágyalé tárolására.

(6) Az állattartó építmények és ehhez tartozó trágyatárolók megengedett legkisebb távolsága az egyes épületektől az állatok súlya és az állatlétszám függvényében:

állatlétszám (db)*

Állattartó építmény távolsága (m)

minden állandó emberi tartózkodásra szolgáló épülettől (kivétel a saját tulajdonú lakó-, és gazdasági épület), valamint kúttól

oktatási,egészségügyi, szociális funkciójú épülettől

állattartó épület

trágyatároló

20 kg-nál kisebb súlyú állat tartására szolgáló épület, ill. az ehhez tartozó trágyatároló esetén (baromfi, nyúl, stb.)

1-100

15

30

50

101-2000

50

100

100

2000 felett

100

200

300

20-200 kg közötti súlyú állat tartására szolgáló épület, ill. az ehhez tartozó trágyatároló esetén (kecske, juh, sertés, stb.)

1-10

15

30

50

11-50

50

100

100

50 felett

300

300

300

200 kg-nál nagyobb súlyú állat tartására szolgáló épület, ill. az ehhez tartozó trágyatároló esetén (szarvasmarha, ló, stb.)

1-5

15

30

50

6-30

50

100

100

30 felett

300

300

300

*A tenyésztett állatokat kifejlett korukban lévő súlyuk alapján kell a megfelelő kategóriába sorolni
(7) Állattartó épület, illetve trágyatároló létesítésekor saját tulajdonú lakóépülettől, illetve gazdasági épülettől nem kell védőtávolságot tartani.
(8) Hígtrágyás állattartás csak úgy folytatható, hogy az nem járhat együtt szabadtéri trágyalégyűjtő létesítésével.
(9) A (6) bekezdésben szereplő épületek közti távolságot nem kell betartani olyan lakóépület esetén, amely az állattartásra szolgáló külterületi mezőgazdasági üzem, tanya vagy farmgazdaság telkén helyezkedik el.
(10) Az illegális hulladéklerakó helyeket fel kell számolni az adott terület helyreállításával egyidejűleg, az esetleges hulladékot össze kell gyűjteni és engedéllyel rendelkező lerakóhelyre kell elszállítani. Az illegális hulladéklerakást folyamatos ellenőrzés mellett önkormányzati szabályozással is korlátozni kell.

8. Veszélyeztetett területekre vonatkozó előírások

8. § (1) A nagylétszámú állattartó telep 300 méteres védőterületén belül újonnan lakófunkció nem alakítható ki.

(2) Elsődleges levezető sávban új építmény nem helyezhető el, kivétel a vízi felépítmény.

(3) Másodlagos levezető sávban új építmények az alábbiak szerint létesíthetők :

a. ha a folyómeder használatával és a vízfolyás fenntartásával közvetlenül összefüggő megfigyelő, jelző állomás, a nagyvízi meder használatával összefüggő vízilétesítmény, valamint kikötői, rév-, kompátkelőhelyi vagy vízirendészeti építmény elhelyezésére irányul; vagy
b. közcélú nyomvonalas építmény vagy vízilétesítmény elhelyezésére irányul, és az építmény, vízilétesítmény az árvízlevezetési viszonyokat nem befolyásolja kedvezőtlenül;
vagy
c. a nagyvízi mederben fekvő települési belterületen történő építmény elhelyezésre irányul, és a megvalósítandó építmény árvíz elleni védelmének biztosítását ideiglenes védmű kiépítésével a települési önkormányzat vállalja.
(4) Az átmeneti levezető sávban
a. Új építmény akkor létesíthető, ha a nagyvízi mederben fekvő települési belterületen történő építmény elhelyezésre irányul, és a megvalósítandó építmény árvíz elleni védelmének biztosítását ideiglenes védmű kiépítésével a települési önkormányzat vállalja;
b. Illetve azon a területen, amely az a. pontban foglaltaknak nem felel meg:
b.a. Rendezvények ideiglenes építményei legfeljebb 90 napig kihelyezhetők;
b.b. Meglévő üdülőterületen a beépítettség növelése nélkül létesíthető (pl. egyidejű bontással) üdülőépület vagy a vízpartot használókat kiszolgáló kereskedelmi, szolgáltató létesítmény, továbbá a nagyvízi mederkezelési tervben előírt, a biztonsági szintet is magában foglaló magasságú padlószinttel, lábakon álló építmény;
b.c. Meglevő épületek felújítása, átalakítása, bővítése az elsődleges és másodlagos sávra vonatkozó pontok szerint lehetséges, de a földszint körbeépíthető, továbbá a 10 éven belül létesült épület használatba vétele, bővítése az építési előírásoknak és kezelői hozzájárulásnak megfelelően megengedett;
b.d. A beépítésre nem szánt területen a nem megfelelő használatból származó lefolyási akadályok felszámolása és az építési övezetben az építési engedély és kezelői hozzájárulás nélkül épült létesítmények felszámolása szükséges.
(5) Az omlás- és csúszásveszélyes helyszíneken, az erősen alápincézett településrészeken és a felhagyott bányaterületen, mint földtani veszélyforrás övezetében a földrészleteken történő építmény kialakításnál eleget kell tenni az általános érvényű jogszabályi környezetben előírt kötelezettségnek.

9. Egyes sajátos jogintézményekkel kapcsolatos előírások

9. § (1) Beépítésre nem szánt területen új építményt építeni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, rendeltetését vagy használati módját megváltoztatni csak az Étv. 19. § (2) bekezdésében előírtak figyelembe vétele mellett szabad.

(2) A Szabályozási Terven jelölt forgalmi utak szabályozásával érintett területrészek az Étv. 26. §-ában foglalt szabályok szerint kisajátíthatók.

(3) A Szabályozási Terven jelölt kiszolgáló és lakóutak létesítésével, bővítésével vagy szabályozásával érintett területrészek az Étv. 27. §-ában foglalt szabályok szerint lejegyezhetők.

(4) A Szabályozási Terv szerint beültetési kötelezettségre jelölt területeken évelő növényzet telepítendő a használatba vételi engedély megadásának időpontjáig vagy ennek hiányában a Polgármester önkormányzati hatósági döntésében meghatározott módon és időn belül.

(5) Beültetési kötelezettségű területsávon belül legfeljebb bruttó 30 m2 alapterületű és legfeljebb 3,5 m homlokzatmagasságú porta épület kivételével más új épület nem helyezhető el. Temető területének beültetési kötelezettségű területsávjában új sírhely nem alakítható ki.

(6) A beültetési kötelezettséggel érintett telkeken a növénysáv legfeljebb 2 helyen, 6 méter szélességben megszakítható, saját út és közmű szükséglet kialakítása céljából.

(7) Beültetési kötelezettséggel terhelt területen belül meglévő, építési övezet, övezet elsődleges rendeltetésének megfelelő funkciójú épület kontúrján belül felújítható, korszerűsíthető, vertikális irányba bővíthető.

(8) A klimatikus viszonyok megőrzése, javítása érdekében a telkek, építési övezetre meghatározott minimális zöldfelületi arányát biológiailag aktív növényzettel kell kialakítani. Szántóföldi növénytermesztés az előírt zöldfelületi arányon túl fennmaradó szabad területen végezhető.

(9) Az aktív mozgásos területtel és annak védősávjával érintett földrészletekre építési tilalom bejegyzése szükséges.

(10) A közművek mentén jelölt be nem építhető sávban épület nem helyezhető el.

(11) Az Alsó-duna soron, az ideiglenes védmű kiépítéséhez kapcsolódó árvízi védekezési munkák céljára jelölt be nem építhető sávban közlekedést akadályozó építmény nem helyezhető el.

(12) A Lánka-patak mentén végleges árvízvédelmi védmű kiépítése számára szükséges hely biztosítandó a tervlapon jelölt be nem építhető sávban.

(13) Lakó rendeltetésű épület nem helyezhető el azokon a területeken, melyek a másodlagos levezető sávban helyezkednek el és a települési önkormányzat nem biztosítja ideiglenes védművel az árvíz elleni védelmét.

10. Közművek előírásai

10. § (1) A település belterületén a közművek kiépítése az önkormányzat feladata, kivéve ahol a sajátos jogintézményekre vonatkozó szabályok adta lehetőségekkel élve, annak terheit az önkormányzat az érdekeltekre áthárítja.

(2) Új közművezetékeket a vonatkozó jogszabályok és ágazati szabványok betartása mellett elsődlegesen közterületen kell elhelyezni.

(3) Meglévő közművezetékek védőterületeire a vonatkozó előírások érvényesek.

(4) Részlegesen közművesített építési övezetben új épület csak az épület használata során keletkező szennyvizek egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal történő kezeléssel, vagy egyedi zárt szennyvíztárolóban történő időszakos tárolás biztosításával helyezhető el.

11. Az építés általános szabályai

11. § (1) Új, épített utcai kerítés csak a Szabályozási Tervlapon jelölt szabályozási vonalra, ennek hiányában az utcai telekhatárra helyezhető.

(2) Új épületek építési telken belüli elhelyezésére vonatkozó előírások:

a. olyan telken, ahol a Szabályozási Terv előkerti építési határvonalat tüntet fel, új épület csak a kötelezően előírt mélységű előkert szabadon hagyásával helyezhető el,
b. olyan üdülő területek, falusias és kertvárosias lakóterületek és településközpont területek telkein, ahol a Szabályozási Terv előkerti építési határvonalat nem tüntet fel, új épület a kialakult állapothoz igazodóan helyezhető,
c. gazdasági és az idegenforgalmi különleges területek telkein új épület - a legfeljebb 30 m2 beépített területű és legfeljebb 3,5 m épületmagasságú porta épület kivételével – legalább 5 méter mélységű előkert szabadon hagyásával helyezhető el, ha a Szabályozási Terv másként nem rendelkezik.
d. a közmű és présházas különleges terület telkein új épület előkert nélkül is elhelyezhető.
(3) Az oldalkert legkisebb szélessége oldalhatáron álló beépítési móddal szabályozott telek esetén 4 méter, szabadonálló beépítési móddal szabályozott telek esetén 3 méter. Az oldalkert betartandó tényleges szélességi méretét azonban az OTÉK 36. §-ában szereplő telepítési távolságokra és tűztávolságra vonatkozó előírásokra tekintettel kell meghatározni.
(4) Beépítésre szánt terület telkein a hátsókert legkisebb mélysége 6 méter. 25 m-nél kisebb mélységű telken a hátsókert mélysége 0 méter.
(5) Az adott övezeti előírásokban megengedettnél már nagyobb mértékben beépített telek beépítettsége tovább nem növelhető, azonban a meglévő épületek korszerűsíthetők, és a beépítettség további növelése nélkül a megengedett épületmagasság betartása mellett bővíthetők.
(6) Az övezeti előírásokban megengedettnél nagyobb épületmagasságú meglévő épület korszerűsíthető és alapterületileg bővíthető az épületmagasság további növelése nélkül a megengedett beépítettség mértékéig.
(7) Szabályozási vonallal átszelt meglévő épületnek a tervezett közterületbe eső része felújítható, de a tervezett közterületbe eső részen nem bővíthető.
(8) Meglévő épületnek a (3) bekezdés szerinti elő- vagy oldalkertbe eső része felújítható, de a beépített terület nem növelhető ezeken a területeken.
(9) Terepszint alatti építmények (pince) másodlagos levezető, átmeneti levezető és áramlási holttér sávjában nem alakítható ki, egyéb beépítésre szánt területen egy szint mélységben, a telek építési helynek minősülő területén belül létesíthetők.

12. Katasztrófavédelmi osztályba sorolás alapján meghatározott elégséges védelmi szint követelményei

12. § (1) A település a vonatkozó jogszabály szerint katasztrófavédelmi szempontból I. veszélyességi osztályba tartozik.

(2) A településen az elégséges védelmi szint meglétéhez az alábbiak szükségesek:

a. Riasztás: a lakosság központi riasztása, veszélyhelyzeti tájékoztatás feltételeinek biztosítása.
b. Lakosságvédelmi módszer: Kockázatbecslésben megállapítottaknak megfelelően elsősorban elzárkózás, indokolt esetben kitelepítés.
c. Felkészítés: a lakosság évente történő aktív tájékoztatása, a lakosság passzív tájékoztatása nyomtatott és elektronikusan elérhető információs anyagok biztosításával, a lakosság felkészítése a riasztás módszerének és jelének felismerésére, valamint az annak megfelelő magatartási szabályokra.
d. Védekezés: különleges felszerelések és kiképzett szakértők (önkéntes mentőszervezetek) bevonásának tervezése és begyakoroltatása, a kockázatbecslésnek megfelelően a polgári védelmi szervezetek megalakítása, a karitatív és más önkéntes, humanitárius feladatot ellátó szervek bevonásának tervezése és begyakoroltatása.
e. Induló katasztrófavédelmi készlet: teljes induló katasztrófavédelmi készlet megléte.

II. RÉSZLETES ÖVEZETI ELŐÍRÁSOK

13. A település építési övezetei és övezetei

13. § (1) A beépítésre szánt területek az alábbi építési övezeteket tartalmazzák, zárójelben a Szabályozási Terven alkalmazott övezeti jel:

1. falusias lakóterület - Lf

2. kertvárosias lakóterület - Lke

3. településközpont terület - Vt

4. üdülőházas terület- Üh

5. hétvégi házas terület - Üü

6. kereskedelmi, szolgáltató terület Gksz

7. környezetre jelentős hatást gyakorló ipari terület - Gip-z

8. idegenforgalmi különleges terület - Ki

9. közmű különleges terület – Kk

10. présházas különleges terület - Kp

(2) A beépítésre nem szánt területek az alábbi övezeteket tartalmazzák:

1. közúti közlekedési terület - Köu

2. védelmi erdőterület - Ev

3. gazdasági erdőterület - Eg

4. általános mezőgazdasági terület - Má-1 , Má*

5. korlátozott hasznosítású mezőgazdasági terület - Má-2

6. kertes mezőgazdasági terület - Mke

7. vízgazdálkodási terület – V

8. különleges beépítésre nem szánt temető terület - Kb-t

9. különleges beépítésre nem szánt sportolási célú terület - Kb-s

10. különleges beépítésre nem szánt természetvédelmi célú terület - Kb-Tv

11. közparki zöldterület - Zkp

12. közkerti zöldterület – Zkk

13. természetközeli terület - Tk

14. Beépítésre szánt területek építési övezeteinek előírásai

14. § (1) A beépítésre szánt területek építési övezeteiben a (2) – (12) bekezdésben foglaltakon túl elhelyezhető az OTÉK 32. § (1) - (2) bekezdésében foglalt létesítmények is.

(2) Lf jelű falusias lakóterületen az OTÉK 14. §-ában foglaltakon kívül más rendeltetésre szolgáló épület nem helyezhető el. Egy telken legfeljebb 4 önálló rendeltetési egység helyezhető el.

(3) Lke jelű kertvárosias lakóterületen az OTÉK 13. §-ában foglaltakon kívül más rendeltetésre szolgáló épület nem helyezhető el. Egy telken legfeljebb 4 önálló rendeltetési egység helyezhető el.

(4) Vt jelű településközpont területen az OTÉK 16. §-ában foglaltakon kívül más rendeltetésre szolgáló épület nem helyezhető el.

(5) Üh jelű üdülőházas területen az OTÉK 22. §-ában foglaltakon kívül más rendeltetésre szolgáló épület nem helyezhető el.

(6) Üü jelű hétvégi házas területen az OTÉK 23. §-ában foglaltakon kívül más rendeltetésre szolgáló épület nem helyezhető el.

(7) Gksz-1, Gksz-2 jelű kereskedelmi, szolgáltató területen az OTÉK 19. §-ában foglaltakon kívül más rendeltetésre szolgáló épület nem helyezhető el.

(8) Gksz-3 jelű kereskedelmi, szolgáltató területen a közlekedést szolgáló épületeken kívül más rendeltetésre szolgáló épület nem helyezhető el.

(9) Gip-z jelű környezetre jelentős hatást gyakorló területen az OTÉK 20. § (3) bekezdésében foglaltakon kívül minden olyan létesítmény elhelyezhető, amely nem igényel védelmet az elsődleges rendeltetéstől.

(10) Ki jelű idegenforgalmi területen

a) turisztikai, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató, szórakoztató, kulturális, egészségügyi, szociális funkciójú épületek helyezhetők el,

b) a tulajdonos, a személyzet vagy használó számára lakás vagy önálló lakóépület kialakítható, telkenként legfeljebb 4 egység,

c) nem helyezhető el 0,5 MW-nál nagyobb névleges teljesítőképességű, villamos energiát termelő erőmű.

(11) Kk jelű közmű célú különleges területen csak a települési vízellátási, szennyvízkezelési, energiaszolgáltatási és hírközlési rendeltetésű és az adott közmű-szolgáltatási tevékenység kiszolgálásához szükséges rendeltetésű épületek helyezhetők el.

(12) Kp jelű présházas különleges területen a szőlőfeldolgozás, bortárolás, és az ehhez kapcsolódó szolgáltatás, vendéglátás funkció alakítható ki.

(13) Az építési övezetek területén kialakítható telek legkisebb területét, a beépítési módot, a beépítettség megengedett legnagyobb mértékét, a beépítési magasság megengedett legnagyobb mértékét, a közműellátás mértékét és módját, a zöldfelület legkisebb mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

15. Beépítésre nem szánt területek építési előírásai

15. § (1) A beépítésre nem szánt területek övezeteiben a (2) – (14) bekezdésben foglaltakon túl elhelyezhető az OTÉK 32. § (1) - (2) bekezdésében foglalt létesítmények is.

(2) Köu jelű közúti közlekedési területen kizárólag a közlekedési, közmű és hírközlési építmények, kereskedelmi és vendéglátó épületek helyezhető el. Épületek közti legkisebb távolság 3 méter.

(3) Ev jelű védelmi erdőterületen kizárólag az OTÉK 28. § (3) bekezdésében foglalt építmények helyezhetők el. Magasles, erdei kilátó építményének legmagasabb pontja 15 méter.

(4) Eg jelű gazdasági erdőterületen csak az OTÉK 28. § (4) bekezdés a) pontjában foglalt építmények helyezhetők el. Magasles, erdei kilátó építményének megengedett legmagasabb pontja 15 méter.

(5) Má-1 jelű általános mezőgazdasági területen az OTÉK 29. § (1) bekezdésében foglalt építmények helyezhetők el, az OTÉK 29. § (3), (4) bekezdésében foglalt előírások figyelembe vétele mellett. A területen mezőgazdasági birtoktest és birtokközpont az OTÉK 29. § (5)-(7) bekezdéseiben foglalt előírások figyelembe vételével alakítható ki. Magasles, kilátó építményének megengedett legmagasabb pontja 15 méter.

(6) Má* jelű általános mezőgazdasági területen kizárólag lakóépület helyezhető el.

(7) Má-2 jelű korlátozott használatú mezőgazdasági területen kizárólag a legeltetéses állattartást szolgáló és a terület fenntartásához szükséges építmények és épületek helyezhetők el. A területen birtokközpont nem alakítható ki, azonban birtoktestbe beszámítható.

(8) Mke-1 jelű kertes mezőgazdasági területen az OTÉK 29. § (1) bekezdésében foglalt építmények helyezhetők el, az OTÉK 29. § (3) bekezdésében foglalt előírások figyelembe vétele mellett. Lakóépület az OTÉK 29. § (4) vagy zártkerti művelés alól kivett terület esetében az OTÉK (8) bekezdésében foglaltak figyelembe vétele mellett helyezhető el. A területen mezőgazdasági birtoktest és birtokközpont az OTÉK 29. § (5)-(7) bekezdéseiben foglalt előírások figyelembe vételével alakítható ki.

(9) Mke-2 jelű kertes mezőgazdasági területen belül épület nem helyezhető el. Az OTÉK 29. § (5) bekezdése szerinti birtoktestbe beszámítató.

(10) V jelű vízgazdálkodási területen csak az OTÉK 30. § (1) bekezdésében foglalt építmények helyezhetők el.

(11) Kb-t jelű temető területen kizárólag ravatalozó, sírok, urnasírok, kripták és a temetkezést kiszolgáló épület és építmény helyezhetők el.

(12) Kb-s jelű sportolási célú területen a sportoláshoz kapcsolódó és azokat kiszolgáló épületek és építmények helyezhetők el.

(13) Kb-Tv jelű természetvédelmi célú területen kizárólag legeltetéses állattartáshoz kapcsolódó építmények helyezhetők el.

(14) Zkp jelű közparki zöldterületen az OTÉK 27. § (3) bekezdésében foglalt építmények helyezhetők el.

(15) Zkk jelű közkerti zöldterületen az OTÉK 27. § (3) bekezdésében foglalt építmények helyezhetők el.

(16) Tk jelű természetközeli területen épületet elhelyezni nem lehet.

(17) Az övezetek területén kialakítható telek legkisebb területét, a beépítési módot, a beépítettség megengedett legnagyobb mértékét, a beépítési magasság megengedett legnagyobb mértékét, a közműellátás mértékét és módját, a zöldfelület legkisebb mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

16. Záró rendelkezések

16. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 2/2005. (IV. 01.) önkormányzati rendelet.

3. melléklet az 1/2020. (II. 17.) önkormányzati rendelethez az 1/2020. (II. 17.) önkormányzati rendelethez