Királyegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2004. 07. 01- 2023. 11. 23

Királyegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatról

2004.07.01.

Királyegyháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján az építés helyi rendjének biztosítása érdekében - a település önkormányzatának az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel, a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket magába foglalóan - az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja meg:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Királyegyháza teljes közigazgatási területére terjed ki.

(2)1 A rendelet hatálya alá tartozó területen telket alakítani, építményt, építményrészt, épületet tervezni, kivitelezni, építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, használni vagy elmozdítani, rendeltetését megváltoztatni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások megtartása mellett csak és kizárólag a külön jogszabályok, e rendelet és mellékletei együttes alkalmazásával szabad.

A szabályozási elemek értelmezése

2. §2 (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Épületszélesség:

aa) Négyszög alaprajz esetén a rövidebb alaprajzi méret.

ab) Épületszárnyakkal tagolt (L, T stb.) alaprajz esetén az épületszárnyak szélességi mérete.

b) Utcai épület: az építési telek előkerttel meghatározott utcafrontján álló, vagy oda tervezett, az adott területfelhasználási egységben az építési övezeti előírások szerinti fő funkciójú épület.

c) Udvari épület: az utcai épület mögött, esetenként mellett álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkcióját kiegészítő, kiszolgáló funkciójú (gazdasági épület, garázs) épület.

d) Építménymagasság az építmény valamennyi, a telek beépítettsége meghatározásánál figyelembe veendő építmény kontúrvonalára állított függőleges felületre vetített homlokzati vetületi-felület összegének (F) valamennyi, e vetületi-felület vízszintesen mért hosszának összegével (L) való osztásából (F/L) eredő érték.

e) Az építménymagasság megállapítása során:

ea) az egyes homlokzati vetületi-felületeket az adott felületi síknak és a legfelső teljes építményszint záró szerkezetének felső síkjának metszésvonala vagy érintővonala és a síknak a rendezett tereppel való metszésvonala közötti magassággal kell megállapítani, legfeljebb 6,0 m magasságú két oromfal kivételével, amelyek nem az építmény hosszoldalán állnak,

eb) az egyes homlokzatfelületekhez hozzá kell számítani – a kémény, a tetőszerelvények, a 0,5 m2-t meg nem haladó felületű padlásvilágító ablak és az 1,0 m2-t meg nem haladó felületű reklámhordozók kivételével – mindazoknak az építményrészeknek (attikafal, torony, kupola, tető, tetőrész vagy egyéb építményrész) a felületét, amelyek az a) pont szerinti metszésvonalra vagy érintővonalra az építmény irányában emelkedő 45 fok alatt vont – az előzővel párhuzamos – síkkal történő vetítéssel meghatározott magasságával,

ec) a négy oldalról körülhatárolt légakna, légudvar, belső udvar homlokzat felületeit, valamint a loggiák belső oldalfelületeit és azok vízszintesen mért hosszait figyelmen kívül kell hagyni,

ed) az egy telken álló több épület magasságát külön-külön kell figyelembe venni.

f) Az épület egy homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani.

(2) Értelmező rendelkezések

a) E rendelet előírásai és a szabályozási terv szabályozási elemei kötelező érvényűek. Az ezektől való eltérés csak e rendelet módosításával történhet.

b) Az (a) pontban meghatározott előírás nem vonatkozik a szabályozási terv következő elemeire:

ba) irányadó telekhatár

bb) tervezett utak tengelyvonala

bc) megszüntető jel

c)3 A tervezett szabályozási vonal új telekalakítás, új épület építése esetén érvényesítendő.

d) Az építési hely értelmezése oldalhatáron álló beépítési mód esetén

da) Észak-déli, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely az északi telekhatárra tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.

db) Kelet-nyugati, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely a telek nyugati oldalhatárára tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.

e) Az építési övezeti vagy övezeti előírást új építés esetén kell érvényesíteni. Abban az esetben, ha az építési övezeti vagy övezeti előírásnak nem megfelelő állapot e rendelet hatálybalépését megelőzően keletkezett, a következők szerint kell eljárni:

ea) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő telekterület esetén az építési telek vagy telek az adott építési övezetre vagy övezetre vonatkozó egyéb előírás betarthatósága esetén beépíthető

eb) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő utcai telekszélesség esetén az építési telek vagy telek az adott építési övezetre vagy övezetre vonatkozó egyéb előírás és a tűzrendészeti előírások betarthatósága esetén beépíthető

ec) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő beépítési módtól eltérő beépítési módú építmény megtartható, építménymagassága az övezeti előírások betartásával növelhető, de egyéb bővítése, bontást követő átépítése, az adott ingatlan területén új épület építése csak az adott építési övezeti vagy övezeti előírások szerinti beépítési móddal történhet.

ed) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legnagyobb értéket meghaladó beépítettség átalakítás esetén megtartható, de nem bővíthető. Bontásból eredő új építés esetén az adott építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő értéket kell figyelembe venni.

ee) az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő, vagy legnagyobb értéket meghaladó építménymagasságú építmény átalakítás esetén megtartható, de bővítése, bontást követő átépítése, az adott ingatlan területén új épület építése csak az adott építési övezeti vagy övezeti előírások szerinti építménymagassággal történhet.

f)4 Az OTÉK előírásaira való hivatkozáskor

fa) az OTÉK településrendezési tartalmi követelményei (II. és III. fejezet) és jelmagyarázata, valamint az ezekhez kapcsolódó értelmező rendelkezések kivételével az OTÉK aktuális előírásait,

fb) az OTÉK településrendezési tartalmi követelményei és jelmagyarázata, valamint az ezekhez kapcsolódó értelmező rendelkezések esetében az OTÉK 2012. augusztus 6-án hatályos előírásait kell alapul venni.

Építési engedélyezés általános szabályai

3. § (1)5 Az építészeti tervek elkészítése a 82 és 291 hrsz. mocsaras területek (valamikori vályoggödrök) telekhatárától számított 20 m-en belül tervezett építés esetén a várható magas talajvízállás hatásainak kiküszöbölése érdekében geotechnikai jelentés alapján történhet.

(2) (2)6

(3)78 A település területén távközlési, illetve hírközlési magasépítmény (adótorony) helyének kijelölése a hatályos jogszabályok és a vonatkozó szabványok előírásain túlmenően az alábbi feltételekkel történhet: Adótorony a település belterületén, illetve külterületi, természeti értéket képviselő földrészletein (gyepek, rétek, legelők) nem helyezhető el.

4. §9 (1) (1)10

(2) (2)11

(3) Gazdasági és általános mezőgazdasági területen technológiai jellegű építmények (szárító, silótorony, kémény, stb.) elhelyezési igénye esetén az ezekre vonatkozó megengedett legnagyobb építménymagasság 30 m.

(4) 12Az építési övezeti és övezeti előírások szerint kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terven jelölt tervezett utak megépítéséhez szükséges területtel csökkenthető.

5. §12

II. Fejezet

Településszerkezet, terület-felhasználás

6. § (1) A belterületi határvonalat a V-1 és V-2 jelű (szabályozási) tervlapok tüntetik fel. A település fejlesztéssel érintett, jelen rendelet hatálybalépésekor külterületi földrészleteinek belterületbe vonását a szabályozási tervlapokon ábrázolt belterületi határvonalon belül a konkrét építési igényekkel alátámasztott ütemezéssel, szakaszosan kell végrehajtani.

(2) Jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek

a) a település igazgatási területét beépítésre szánt, valamint beépítésre nem szánt területre, ezeken belül pedig különböző terület-felhasználási egységekre osztja fel,

b) a beépítésre szánt területbe tartozó terület-felhasználási egységek területeit különböző építési övezetekbe,

c) a beépítésre nem szánt területbe tartozó terület-felhasználási egységek területeit különböző övezetekbe sorolja,

d) az építési övezeteket, illetőleg övezeteket közterületekre és közterületnek nem minősülő területekre osztja.

(3)13 Királyegyháza község közigazgatási területének beépítésre szánt területei a következők:

a) lakóterület, falusias lakóterület,

b) gazdasági terület

ba) kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület,

bb) ipari terület,

c) különleges terület

ca) temető területe,

cb) különleges terület szociális célra,

cc) sportolási célú terület.

(4) A település igazgatási területének beépítésre nem szánt területei a következők:

a) közlekedési és közműterület,

b) zöldterület,

c) erdőterület,

d) mezőgazdasági terület,

e) vízgazdálkodási terület.

(5) A terület-felhasználási egységeket, határaikat és jelkulcsukat a V-1 és V-2 jelű szabályozási tervek mutatják be.

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

Általános előírások

7. § (1) Beépítésre szánt területen a külön jogszabályban rögzített határidőre a következő közművek kiépítését kell biztosítani:

a) közüzemi villamos energiaszolgáltatás

b) közüzemi ivóvíz szolgáltatás

c) közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás

(2) Azokon a területeken, ahol a közüzemi szennyvízcsatorna hálózat nem épült ki, a kiépítésig szakszerű közműpótló alkalmazandó

a) közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés

b) A kialakult, lakóépülettel részben, vagy egészben beépített utcákban a közterületi csapadékvíz elvezető rendszer kiépítéséig a telkekről a csapadékvizek csak csillapítottan vezethetők ki a közterületre. Ennek érdekében minden 15 m2 újonnan engedélyezett beépített alapterület után 0,6 m3 csapadékvíz-tározó kapacitást kell biztosítani.

(3) (2)14

(4) A terepszint alatti építmények

a) Beépítésre szánt területen terepszint alatti építmény a megfelelő műszaki megoldások alkalmazásával bárhol létesíthető. A várható magas talajvízállásra a település teljes területén számítani kell.

b)15 A település területén önálló pince csak geotechnikai jelentés alapján létesíthető.

c) Pince csak épített szerkezettel alakítható ki.

d) Terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül emelkedhet ki a terepszintből.

e) Terepszint alatti építmény földalatti részei sem nyúlhatnak a szomszédos ingatlanok alá.

Falusias lakóterület

8. § (1) (1 )16

(2) A területen az OTÉK 14. § (2) bekezdése szerinti építmények helyezhetők el.

(3)17 A terület övezeti tagozódását a szabályozási terv tünteti fel. Az egyes építési övezetekben betartandó telekalakítási és építési előírásokat a 4. melléklet tartalmazza.

(4)18 Udvari épületek elhelyezése:

a) Oldalhatáron álló utcai épület esetén az utcai épülettel azonos oldalhatárra, azzal építészeti egységet alkotva építendő. Az olyan saroktelkek esetében, ahol az utcai épület az utca felé néző oldalhatáron áll, udvari épület a másik oldalhatárra építendő, a szomszéd építési telken létesítendő hasonló funkcióval ikresítve. Gerincmagassága a lakóépületét Lf-K övezetben legfeljebb 1,0 m-rel meghaladhatja, Lf-1 övezetben nem haladhatja meg.

b) Szabadonálló utcai épület esetén annak takarásában, azzal építészeti egységet alkotva építendő. Gerincmagassága az utcai épületét nem haladhatja meg.

c) Újonnan épülő gazdasági épület és különálló garázs az utcafrontra nem építhető.

d)19 Az oldalhatárra merőlegesen beforduló udvari épületek (keresztcsűrök, istállók, górék) szabályozása

da) legalább 20 m telekszélesség

db) oldalhatáron álló beépítés

dc) legalább 20 m előkert

dd) OTÉK szerinti oldalkert.

(5)20

(6)21

Gazdasági terület

Kereskedelmi, szolgáltató terület

9. § (1) (1)22

(2) A területen az OTÉK 19. § szerinti építmények helyezhetők el.

(3)23 A terület övezeti tagozódását a szabályozási terv tünteti fel. Az egyes építési övezetekben betartandó telekalakítási és építési előírásokat az 5. melléklet tartalmazza.

(4) (4)24

(5) (5)25

Ipari gazdasági terület

10. § (1) (1)26

(2)27 A terület övezeti tagozódását a szabályozási terv tünteti fel. Az egyes építési övezetekben betartandó telekalakítási és építési előírásokat a 6. melléklet tartalmazza.

(3) (3)28

(4) (4)29

Különleges területek

11. § (1) A különleges területek lehatárolását a V-1 és V-2 jelű szabályozási terv tünteti fel.

(2)30 A „Kte” jelű különleges terület a település temetője.

a) A területen betartandó építési előírások a következők:

aa) - A területen szabadonállóan, legalább 1 0 m-es elő-, oldal-, és hátsókert

ab) megtartásával, legfeljebb 200 m 2 telekterület beépítésével, legfeljebb 4,0 m-es építménymagassággal (kivéve harangláb, harangtorony), a fő funkcióhoz, kapcsolódó magastetős kialakítású, hagyományos építőanyagok felhasználásával tervezett építmény (pl. ravatalozó, kápolna) helyezhető el.

b) - A terület zöldfelületi mutatója min. 40%.

ba) -31

bb) -32

(3)33 A „Ksp” jelű különleges terület a település sportolási célú területe. A betartandó telekalakítási és építési előírásokat a 7. melléklet tartalmazza.

(4)34 A „Kid” jelű különleges terület a Rigópusztán található szociális intézmény területe. A betartandó telekalakítási és építési előírásokat a 7.2 melléklet tartalmazza.

A BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Közlekedési és közműterület

12. § (1)35 A közlekedési területek lehatárolását és övezeti tagozódását a szabályozási terv tünteti fel, a közúti hálózat elemeinek felsorolását a 8. melléklet tartalmazza.

(2) A közlekedési területen az OTÉK 26. § (3) bekezdés szerinti építmények helyezhetők el.

(3) Országos közutak melletti telken építmény csak a külön jogszabályok szerint helyezhető el.

(4) Közforgalmú vasútvonal szélső vágányától számított 50 m távolságon belül építmény csak a külön jogszabályokban előírt feltételek szerint helyezhető el.

(5) (5)36

(6) (6)37

(7) (7)38

(8) (8)39

(9) (9)40

(10) (10)41

(11)42 Nem vonalas jellegű közműlétesítmény (pl. szennyvíz-átemelő, vízmű kút, gázfogadó állomás, transzformátor állomás stb.) az illetékes szakhatóságok beleegyező véleménye alapján, a külön jogszabályokban rögzített védőtávolságok betartása mellett bárhol elhelyezhető, azok számára a technológiai előírásoknak megfelelő, az adott építési övezeti, illetve övezeti előírásokban rögzített minimális telekterületnél kisebb telek kialakítható.

Zöldterület

13. § (1) A település zöldterületeinek lehatárolását a V-2 szabályozási tervlap tünteti fel.

(2) A területen az OTÉK 27. §-ban foglaltakon túlmenően a következő előírásokat kell megtartani:

a)43 A „Z” jelű övezet a településen kialakult és kialakítandó közparkok, játszóterek, út menti zöldfelületek területe.

aa)44

ab)45 A tervezett közparkok belső elrendezését, növényesítését kertépítész szaktervező által készített tervek alapján kell kialakítani és fenntartani.

ac) Az övezetben épület nem helyezhető el.

ad) Közparkban dísztó kialakítható.

ae) Út menti zöldfelület az építési telkek megközelítését szolgáló bejáróval megszakítható.

b) A „Z-Sk” jelű övezet a település valamikori temetője (sírkert).

ba) b1) A terület jelenlegi beépítettsége nem növelhető.

ba) b2)46

ba) b3) A temető területét mielőbb ki kell tisztítani, a még meglévő, ledőlt sírköveket fel kell állítani és jegyzékbe kell venni.

ba) b4) A terület folyamatos karbantartásáról gondoskodni kell.

(2) (2)47

Erdőterület

14. §48 (1) A rendelet hatálya alá tartozó terület erdőterületeit a szabályozási terv tünteti fel.

(2) Az (1) bekezdés szerinti erdőterületek az erdő rendeltetése szerint gazdasági rendeltetésű – „Eg” és védelmi rendeltetésű (védő) – „Ev” jelű erdők.

(3) Építmények elhelyezése gazdasági rendeltetésű erdőterületen

(4) A területen bármilyen építmény csak az erdő rendeltetésének megfelelő funkcióval, az OTÉK szerinti területen és beépítettséggel helyezhető el a következő előírások szerint:

a) a-b)49

b) A beépítési mód szabadonálló, az épületeket legalább 10 m-es elő-, oldal- és hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

c) Az épületek külső megjelenítéséhez hagyományos építőanyagokat, valamint a táj építési hagyományait követő színezést kell használni.

d) Gazdasági épület kialakításának feltételei:

da) az épület földszintes legyen

db) legnagyobb építménymagasság 7,0 m

e) A fő funkcióhoz kötődő lakó-, vagy egyéb szállásjellegű épület kialakításának feltételei:

ea) legnagyobb építménymagasság 5,0 m

eb) épületszélesség legfeljebb 9,0 m

(4)-(5)50

Mezőgazdasági terület

15. §51 (1) A mezőgazdasági terület a település mezőgazdasági termelés céljára szolgáló része, ahol az OTÉK szerinti építmények helyezhetők el

(2) Telekösszevonás, telekhatár-rendezés során a korábbi telekhatárokon kialakult cserjés, fás mezsgyék (mint természetközeli állapotú biotop sávok) megtartandók.

(3) A telekalakítás, területhasználat és művelés során a meglévő vízelvezető rendszerek szakszerű fenntartására ügyelni kell.

Kertes mezőgazdasági terület

16. § (1) A terület létrehozását a V-2 jelű szabályozási tervlap tünteti fel.

(2) Az „Mk” jelű övezet

a) Az övezetben kialakítható új földrészletek területe legalább 1.000 m 2 szélessége legalább 14 m legyen.

b) Az övezetben az OTÉK 29. § (3) bekezdésének figyelmbevételével gazdasági épület, megfelelő művelési ág és telekterület esetén (OTÉK 29. § (4) bekezdés) lakóépület építhető a következő előírások szerint:

ba) 52

bb) A beépítési mód oldalhatáron álló, az épületeket min. 5 m-es előkert, OTÉK szerinti oldalkert szabadon hagyásával kell elhelyezni. A beépíthető területsáv a telek homlokvonalától számított legfeljebb 50 m .

bc) 53

bd) 54

c) Gazdasági épület kialakításának feltételei,hogy az épület földszintes, legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.

d) Lakóépület kialakításának feltételei:

da) Az épület legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.

da) Az épület szélességi mérete a 8,5 m-t nem haladhatja meg.

e) Az övezet területén birtokközpont nem alakítható ki.

f) Terepszint alatti építmények közterület, vagy idegen telek alá nem nyúlhatnak, azokat, és a meglévő építményeket hatásterületükkel nem érinthetik. Kialakításuknál a várható magas talajvízállást figyelembe kell venni.

Általános mezőgazdasági terület

17. § (1) Az általános mezőgazdasági területek („Má”) lehatárolását és övezeti besorolását a V-1 és V-2 szabályozási terv ábrázolja.

(2) Az „Má- 1” jelű övezetbe a szántóföldek területe tartozik.

a)55

b) Az övezetben bármilyen építmény csak az ingatlan művelési ágához kötődő funkcióval, 10.000 m2-t meghaladó területű telken, az OTÉK 29. § (3) és (4) szerinti beépítettséggel helyezhető el a következő előírások szerint:

ba) 56

bb) Az épületeket szabadonállóan, legalább 10-10 m-es elő-, oldal-, és hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

bb) b4) Az épületek külső megjelenítéséhez hagyományos, vagy ahhoz

bc) hasonló felületet adó építőanyagokat, és a táj építési hagyományait követő színezést kell használni.

c) Gazdasági épület kialakításának feltételeihogy az épület földszintes, legfeljebb 7,5 m építménymagasságú lehet (ld. még 4. § (3) bekezdést is).

d) Lakóépület kialakításának feltételei:

da) - Az épület legalább 4,0 m , de legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.

db) - Az épület a táj építési hagyományainak megfelelően egyszerű tömegű, 32-45 fok hajlásszögű, szimmetrikus nyeregtetővel fedett kialakítású legyen. Keresztszárny építhető.Az épület szélességi mérete a 8,5 m-t nem haladhatja meg.

(3) Az „Má- 2” jelű övezet a gyepfelületek (rét, legelő, kaszáló) területe.

a)57

b) Az övezet természeti értéket képviselő földrészletein (természeti terület) építmény nem helyezhető el.

c) Az övezet természeti értéket nem képviselő földrészletein építmény a (2) bekezdés b) pontja szerint helyezhető el.

(4) Birtokközpont vagy a birtokközponthoz tartozó kiegészítő központ kialakításának feltételei:

a) Birtokközpont, illetve a hozzá tartozó kiegészítő központ az OTÉK 29. § (5)-(8) bekezdése, valamint jelen rendelet 17 .§ (2) bekezdés b) pont b1)-b6) alpontja előírásai szerint alakítható ki.

b)58

(5) Az „Má- 3” jelű övezet a gyümölcsösök területe.

a)59

b) Az övezetben gazdasági és lakóépület a (2) bekezdés b) pontja szerint építhető.

Vízgazdálkodási terület

18. § (1) A „V” jelű terület a vízgazdálkodással kapcsolatos területek elhelyezésére szolgál (vízfolyások, jelentősebb árkok, vízmű területek).

(2) A terület lehatárolását a V-1 és V-2 szabályozási terv ábrázolja.

(3)60 A „V -1” jelű övezetbe az állandó vízfolyások, jelentősebb árkok területe tartozik. Az övezetben csak a vízügyi jogszabályokban megengedett vízkárelhárítási létesítmények helyezhetők el.

(4)61 A „V- 2” jelű övezetbe a település területén található vízmű területek tartoznak. A területen az elsődleges funkciót kiszolgáló létesítmények építményei (pl. szivattyúház, stb.) helyezhetők el a következő előírások betartásával:

a) oldalhatáron álló beépítési mód

b) legfeljebb 5% beépítettség

c) legfeljebb 4,0 m építménymagasság

d) tájbaillő tömegformálás és színezés

e) legalább 0 m-es elő-, és hátsókert, OTÉK szerinti oldalkert

Közterületek kialakítása és használata

19. § (1) (1)-(4)62

(5) A közterületen elhelyezhető építményekkel szembeni elvárások a következők:

a)63

b)64

c) Zöldterületen elhelyezhető építményekkel kapcsolatban ld. jelen rendelet 13. § előírásait.

III. Fejezet

Kulturális örökségvédelem

20. §65 (1)66 Műemlékek védelmére vonatkozó előírások

a) A rendelet hatálya alá tartozó terület országos műemléki védelem alatt álló értékeit és azok műemléki környezetébe tartozó ingatlanokat az 1. melléklet tartalmazza.

b) Az 1. melléklet szerinti védett építményeket és azok műemléki környezetét a szabályozási terv tünteti fel.

c)67 A műemlékek és műemléki környezetük esetében a kulturális örökség védelméről szóló jogszabályok szerint kell eljárni.

(2) (2)68

(3)69 Régészeti lelőhelyek védelmére vonatkozó előírások

a) A rendelet hatálya alá tartozó terület nyilvántartott régészeti lelőhelyeinek és régészeti érdekű területeinek listáját a 3. melléklet tartalmazza, az érintett területeket a szabályozási terv határolja le.

b) Régészeti érintettség esetén a kulturális örökség védelméről szóló törvény, és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek szerint kell eljárni.

IV. Fejezet

Az élővilág, a táj és a természet védelme

21. § (1)70 A táj jellege, a természeti értékek, az egyedi tájértékek és esztétikai adottságok megóvása érdekében:

a) A vadon élő szervezetek élőhelyeinek, azok biológiai sokféleségének megóvása érdekében minden tevékenységet a természeti értékek kíméletével kell végezni.

b) Gondoskodni kell a használaton kívül helyezett épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények, berendezések új funkciójának megállapításáról, illetve ennek hiányában megszüntetésükről, elbontásukról, az érintett területnek a táj, a településkép jellegéhez illő rendezéséről.

(2)71 A rendelet hatálya alá tartozó területen található természeti értékeket a 9. melléklet sorolja fel és a szabályozási terv ábrázolja.

A környezet védelme

22. §72 (1) Általános követelmények

a) A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változtatás(-ok), valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírása szerint.

b) Az újonnan kijelölt építési övezetek területei beépítésének előfeltétele a közművesítés, különös tekintettel a szennyvízcsatorna- és csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítésére, illetve a meglévő övezetek területein a közművek megvalósításáig szakszerű közműpótló (pl. zárt gyűjtő) betervezése és kivitelezése kötelező. Egyedi szennyvíztisztító kisberendezés kialakítása a követelmények teljesíthetősége esetén az ÉME engedéllyel és a CE megfelelőségi jelöléssel rendelkező szennyvízkezelő berendezés létesítésének és használatbavételének kivételével vízjogi engedély alapján történhet.

c) A csapadékvíz elvezetéséről vagy a szennyezetlen vizek elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell. A vízfolyásba csak az első fokon eljáró környezetvédelmi és vízügyi hatóság hozzájárulásával és feltételeinek betartásával szabad csapadékvizet bevezetni.

d) A „nagyvízi medrek, a parti sávok, vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével” kapcsolatos eljárásokról szóló vízügyi követelményeket be kell tartani, valamint az előírásoknak megfelelő védősáv fennmaradását biztosítani kell.

e) Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.

f) A telkek területének az övezeti előírásokban meghatározott részét zöldfelületként kell kialakítani.

(2) Környezetterhelési határértékek esetébena az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a kibocsátási és a környezetterhelési követelményeket, határértékeket (levegő, élővíz, közcsatorna, földtani közeg, zajterhelés).

(3) Speciális eljárási szabályok

a) A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárások során állapítja meg a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság az elérhető legjobb technikán alapuló intézkedéseket.

b) Erdőterületeket érintő beruházások során az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

c) Beruházások megvalósítása során a termőföldről és a termőföld védelméről szóló jogszabályokban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

d) A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizi létesítmények védelméről szóló jogszabályoknak megfelelően kell a vízügyi hatóság előírásai szerint az engedélyezéseket lefolytatni.

Tűzvédelmi rendelkezések

23. §73 (1) Az épületek közötti tűztávolság megfelelőségének szabályozását, a tűzoltóság beavatkozását biztosító követelményeket, és az oltóvíz nyerési lehetőségek biztosításával kapcsolatos követelményeket külön jogszabályok rögzítik.

(2) Az építmények építészeti-műszaki tervezése során a tűzvédelmi műszaki kialakítást jogszabályban meghatározott esetben és tartalommal, megfelelő jogosultsággal rendelkező természetes személy által készített tűzvédelmi műszaki leírásba, tűzvédelmi dokumentációba kell foglalni.

Ásványvagyon gazdálkodási követelmények

24. §74 Ásványi nyersanyag kitermelésével járó tevékenység (bányászat, tereprendezés, egyes építési tevékenységek, vízrendezés) a külön jogszabályban előírtak szerint végezhető.

V. Fejezet

Egyes sajátos jogintézmények követelményrendszere

25. §75

A település területét érintő tilalmak, korlátozások, kötelezések

26. §76 (1) A településrendezési feladatok feladatok megvalósítása érdekében, a HÉSZ keretein belül az építési törvényben felsorolt sajátos jogintézmények működtethetők.

(2) Jelen rendelettel egyidejűleg az önkormányzat az alábbi sajátos jogintézményekkel él: Kiszolgáló út céljára történő lejegyzés

a) Az építésügyi hatóság az 1. sz. függelékben felsorolt ingatlanok szabályozási terven jelölt területsávját tervezett kiszolgáló utak létesítése, szélesítése céljából az önkormányzat javára lejegyzi.

b) A települési önkormányzat az érintett területeken, a közérdek megvalósítása érdekében a lejegyzés eszközét - az építési törvény vonatkozó előírásai szerint – a szabályozási terven jelölt szükséges legkisebb mértékben és csak akkor alkalmazza, ha a közérdekű cél megvalósítására más lehetőség nincs.

(3)77 Településrendezési kötelezések

Beültetési kötelezettség: Az önkormányzat külön képviselő-testületi határozatban a közérdekű környezetalakítás céljából a 3. függelékben felsorolt ingatlanok területére az övezeti előírásokban meghatározott módon és telekrészen a 3. függelékben rögzített határidőre elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

27. § (1) Ez a rendelet a kihirdetésétől számított második hónap 1. napján lép hatályba.

(1a) Egyidejűleg a 3/1992. (III.20.) számú rendelet hatályát veszti.

(2) E rendelet szabályait a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(3) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

1. melléklet a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1. ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK

R.k. templom - Petőfi S. utca - 442/1 hrsz. - M 366 - III. bírságkategória

2. MŰEMLÉKI KÖRNYEZETBE TARTOZÓ INGATLANOK

2.1 - A 441/2, 442/2 és a 443 hrsz, valamint a 78/1, 80, 82, 83, 85, 86, 340/2, 341,

2.2 437-440, 441/1, 444/1 és 444/2 hrsz. V-2 tervlapon jelölt része.

2. melléklet a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

2. sz. melléklet78

3. melléklet a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

NYILVÁNTARTOTT RÉGÉSZETI LELŐHELY ÉS KÖRNYEZETE

1. a 057, 058, 068/5, /7-10, /12, 0112/7-8, 0143, 0143/1, 0169/1-3 hrsz., valamint a 018, 081/5-8, 0112/9, 0154/4, 0205, 116-127, 128/1-2, 132-143, 300-307, 263-267 és 520 hrsz. V-1 és V-2 tervlapon jelölt része.

1a. Az M60 gyorsforgalmi út tervezése során azonosított lelőhelyek

Név

Nyilvántartási szám

Lelőhely jellege

Lelőhely kora

Pozíciója

Szentlőrinc-Alsó-Mező-dűlő (Királyegyháza területét is érinti)

92933

telep
telep
telep

rézkor
római kor
Árpád-kor

főpálya 50+500-51+200

Királyegyháza-M60/91.lh.

52494

telep
telep
telep
telep

telep

bronzkor
vaskor
római kor népvándorlás kor
Árpád-kor

főpálya 48+300-49+300

Királyegyháza—Acsata-dűlő-M60-99.lh.

66426

telep
telep

neolit
római kor

főpálya 49+500-49+700

Királyegyháza—Acsata-dűlő-M60-100.lh.

66428

telep
telep, temető
telep, temető
telep
telep

neolit
bronzkor

vaskor

római kor
Árpád-kor

puffer-zónában, főpálya 49+400

1b. RÉGÉSZETI ÉRDEKŰ TERÜLET

1b.1a. (talaj bolygatásával járó tevékenység során régészeti szempontból kiemelten vizsgálandó terület)

1b.1b. a 020, 066/8, 069, 0112/10-13, 0161/1,3 hrsz., valamint a 018, 068/1-4, /13-14, 0112/9, 0118/1, 0123/5, 7, és a 242-251 hrsz. V-1 és V-2 tervlapon jelölt része.

4. melléklet a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK a FALUSIAS LAKÓTERÜLETEN

5. melléklet a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK

1.) KERESKEDELMI SZOLGÁLTATÓ GAZDASÁGI TERÜLETEN

6. melléklet a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK

1.) IPARI GAZDASÁGI TERÜLETEN

7. melléklet a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK

1.) EGYES KÜLÖNLEGES TERÜLETEKEN

8. melléklet a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

A TELEPÜLÉS KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ELEMEI

A.

B.

C.

Közlekedési terület övezeti jele

Út

Közlekedési terület szélessége

KÖu-A

M60 gyorsforgalmi út

kisajátítási terv szerint változó

2.

KÖu-1

5805. sz. Szentlőrinc – Nagycsány összekötő út
5806. sz. Királyegyháza – Sellye összekötő út
Gerde - Magyarmecske közötti összekötő út
5833 sz. összekötő út

kialakult

kialakult

18 m

kialakult

3.

KÖu-2

Külterületi egyéb út

kialakult
tervezett 22 m

4.

KÖu-3

5805. sz. út belterületi szakasza (Petőfi S. utca ) - gyűjtőút

kialakult

5.

KÖu-4

Tervezett kiszolgáló út
Meglévő kiszolgáló út

8,5- 12 m
kialakult

6.

KÖu-5

Kerékpárút

kialakult

9. melléklet a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

TÁJVÉDELEM

1. számú függelék a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

1. sz. függelék79
KISZOLGÁLÓ ÚT CÉLJÁRA TÖRTÉNŐ LEJEGYZÉS
A szabályozási terven KÖu-4 övezeti jellel ellátott utak szabályozási vonallal lehatárolt része kiszolgáló út építése céljából

2. számú függelék a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

2. sz. függelék80
TELEPÜLÉSRENDEZÉSI KÖTELEZÉSEK
BEÜLTETÉSI KÖTELEZETTSÉG
A helyi építési szabályzat a közérdekű környezetalakítás céljából az alábbi ingatlanokon az övezeti előírásokban meghatározott módon és telekrészen a használatbavételi engedély megadásának feltételeként elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő:
Minden újonnan beépítésre kerülő gazdasági területen fekvő ingatlanon.
Birtokközpont, valamint a hozzá tartozó kiegészítő központ területén.

3. számú függelék a 7/2004. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

3. sz. függelék81
A HÉSZ KÖRNYEZETVÉDELMI FEJEZETÉHEZ KAPCSOLÓDÓ JOGSZABÁLYOK
(1) Általános követelmények
a) A környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII.25.) Kormányrendelet, vagy a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól szóló 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet határozza meg.
b) A felszín alatti vizek védelméről szóló, a többször módosított 219/2004. (VII.21.) Kormányrendelet, a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló 220/2004. (VII.21.) Kormányrendelet és a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területen levő települések besorolásáról szóló, a 7/2005. (III.1.) KvVM rendelettel módosított 27/2004. (XII.25.) KvVM rendelet szerint. Egyedi szennyvíztisztító létesítése esetén a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet szerint kell eljárni. A 72/1996.(V.22.) Kormányrendelet 3. § (12) alapján az ÉME engedéllyel és a CE megfelelőségi jelöléssel rendelkező szennyvízkezelő berendezés létesítése és használatbavétele kibocsátási engedély köteles.
c) A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet szerint kell eljárni.
d) A vízügyi követelményeket a nagyvízi medrek, parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásról szóló 83/2014.(III.14.) Kormányrendelet tartalmazza.
e) Az előírásokat jelenleg a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet 4. §-a szerint.
f) A víziközmű ellátást a víziközmű szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. Törvény alapján kell végezni.
(2) Környezetterhelési határértékekre vonatkozó jogszabályok
a) Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet és a végrehajtására kiadásra kerülő jogszabályok szabályait kell alkalmazni. A levegőterheltségi szint határértékeit és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeit a 4/2011. (I.14.) VM rendelet tartalmazza. A levegőterheltségi szint és a helyhez kötött légszennyező források kibocsátásainak vizsgálatáról, ellenőrzéséről és értékelésének szabályairól a 6/2011. (I. 14.) VM rendelet rendelkezik. Az egyes tevékenységek illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról 26/2014. (III.25.) VM, a 140 kWth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről a 23/2001. (XI.13.) KöM rendelet rendelkezik.
b) Az élővízbe és a közcsatorna-hálózatba bocsátott szennyvíz vagy folyékony hulladék esetén a szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket, küszöbértékeket a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló, módosított 220/2004. (VII.21.) Kormányrendelet és a vízszennyező anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól szóló 28/2004. (XII.25.) KvVM rendelet határozza meg.
c) A földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről szóló 6/2009. (IV.14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet követelményei.
d) Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket a zajtól védendő területeken a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza, mely a kibocsátási határérték megállapításának az alapja.
e) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, valamint új út létesítése, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés esetén az érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.
f) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, valamint új út létesítése, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés esetén az érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.
g) Épületek zajtól védendő helyiségeiben az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől és az épületen belől vagy azzal szomszédos épületben folytatott tevékenységnél érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.
(3) Speciális eljárási szabályok
a) A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás szabályait a 314/2005. (XII.25.) Korm. rendelet határozza meg.
b) Erdőterületeket érintő beruházásokra az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVll. törvény és a végrehajtására kiadott 153/2009.(Xl.13.) FVM rendelet előírásai vonatkoznak.
c) Az előírásokat a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CCXII. törvény határozza meg. Figyelembe veendő továbbá a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól szóló 90/2008.(Vll.18.) FVM rendelet.
d) A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizi létesítmények esetében az engedélyezéseket a 123/1997. (VII.18.) Korm. rendelet szerint kell lefolytatni.
e) Királyegyháza településen az állattartásra vonatkozóan a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésének megelőzése, csökkentése érdekében irányadó jelleggel érvényesíteni kell a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008.(IV.29.) FVM rendelet előírásait.
1

Módosította: 7/2017. (V. 23.) rendelet 1. §-a Hatályos: 2017. június 7. napjától

2

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 2. §-a Hatályos: 2013. január 19. napjától

3

Módosította: 13/2016. (XI.15.) rendelet 1. §-a Hatályos: 2016. november 16. napjától

4

Beiktatta: 7/2017. (V.23.) rendelet 13. §-a Hatályos: 2017. Június 7. napjától

5

Módosította: 7/2017. (V. 23.) rendelet 2. §-a Hatályos: 2017. június 7. napjától

6

Hatályon kívül helyezte: 1/2008. (I. 25.) rendelet 2. §-a Hatályos: 2008. január 25. napjától

7

Módosította: 6/2005. (X. 3.) rendelet 1. § (6) bekezdése Hatályos: 2005. október 3. napjától

8

Számozását módosította: 1/2008. (I. 25.) rendelet 2. §-a Hatályos: 2008. január 25. napjától

9

Módosította: 19/2009. (XII. 3.) rendelet 4. §-a Hatályos: 2010. február 1. napjától

10

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

11

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 4. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

12

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 5. §-a Hatályos: 2013. január 19. napjától

13

Módosította: 7/2017. (V.23.) rendelet 3. §-a Hatályos: 2017. június 7. napjától

14

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 6. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

15

Módosította: 7/2017. (V.23.) rendelet 4. §-a Hatályos: 2017. június 7. napjától

16

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 7. § (1) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

17

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 7. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

18

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 7. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

19

Módosította: 7/2017. (V.23.) rendelet 5. § (1) bekezdése Hatályos: 2017. június 7. napjától

20

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

21

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

22

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 8. § (1) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

23

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 8. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

24

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

25

Hatályon kívül helyezte: 7/2017. (V.23.) rendelet 14. § (2) bekezdése Hatályos: 2017. június 7. napjától

26

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 9. § (1) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

27

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 9. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

28

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

29

Hatályon kívül helyezte: 7/2017. (V.23.) rendelet 14. § (2) bekezdése Hatályos: 2017. június 7. napjától

30

Módosította: 19/2009. (XII. 3.) rendelet 10. §-a Hatályos: 2010. február 1. napjától

31

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

32

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

33

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 10. §-a Hatályos: 2013. január 19. napjától

34

Módosította: 7/2017. (V. 23.) rendelet 6. §-a Hatályos: 2017. június 7. napjától

35

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 11. § (1) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

36

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

37

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 11. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 13. napjától

38

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

39

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

40

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

41

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

42

Beiktatta: 6/2005. (X. 3.) rendelet 1. § (12) bekezdése Hatályos: 2005. október 3. napjától

43

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 12. § (1) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

44

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

45

Módosította: 13/2016. (XI.15.) rendelet 3. §-a Hatályos: 2016. november 16. napjától

46

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 12. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

47

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

48

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 13. §-a Hatályos: 2013. január 19. napjától

49

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

50

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

51

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 14. §-a Hatályos: 2013. január 19. napjától

52

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

53

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

54

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

55

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

56

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

57

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) 16. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

58

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

59

Hatályon kívül helyezte: 13/2016. (XI. 15.) rendelet 7. § (2) bek.-e Hatályos: 2016. november 16. napjától

60

Módosította: 19/2009. (XII. 3.) rendelet 13. §-a Hatályos: 2010. február 1. napjától

61

Módosította: 19/2009. (XII. 3.) rendelet 13. §-a Hatályos: 2010. február 1. napjától

62

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 17. §-a Hatályos: 2013. január 19. napjától

63

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

64

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

65

Módosította: 19/2009. (XII. 3.) rendelet 14. §-a Hatályos: 2010. február 1. napjától

66

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 18. § (1) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

67

Módosította: 7/2017. (V.23.) rendelet 7. §-a Hatályos: 2017. Június 7. napjától

68

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 1.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

69

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 18. § (2) bekezdése Hatályos: 2013. január 19. napjától

70

Módosította: 19/2009. (XII. 3.) rendelet 15. §-a Hatályos: 2010. február 1. napjától

71

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 19. §-a Hatályos: 2013. január 19. napjától

72

Módosította: 7/2017. (V. 23.) rendelet 8. §-a Hatályos: 2017. június 7. napjától

73

Módosította: 7/2017. (V. 23.) rendelet 9. §-a Hatályos: 2017. június 7. napjától

74

Módosította: 23/2012. (XII. 20.) rendelet 22. §-a Hatályos: 2013. január 19. napjától

75

Hatályon kívül helyezte: 23/2012. (XII. 20.) 23. §-a Hatályos: 2013. január 19. napjától

76

Módosította: 19/2009. (XII. 3.) rendelet 19. §-a Hatályos: 2010. február 1. napjától

77

Módosította: 7/2017. (V.23.) rendelet 10. §-a Hatályos: 2017. június 7. napjától

78

Hatályon kívül helyezte: 6/2018.(IX.27.) rendelet 2.§-a Hatályos: 2018. szeptember 28. napjától

79

Beiktatta: 19/2009. (XII. 3.) rendelet 19. §-a Hatályos: 2010. február 1. napjától

80

Beiktatta: 19/2009. (XII. 3.) rendelet 19. §-a Hatályos: 2010. február 1. napjától

81

Módosította: 7/2017. (V. 23.) rendelet 12. §-a Hatályos: 2017. június 7. napjától