Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016. (II.18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 08. 02- 2016. 10. 04

Az önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában eljárva, – a Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 35/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 2.1. pontja által biztosított véleményezési jogkörében illetékes Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság, a Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 35/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 2.1 pontja által biztosított véleményezési jogkörében illetékes Szociális és Humán Bizottság - a Gazdasági Kamarákról szóló 1999. évi CXXI. tv. 37. §. (4) bekezdésében foglaltak alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

  1. Fejezet

A költségvetés általános szabályai


  1. A rendelet hatálya


1. §      A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

                                       2. A költségvetés bevételei és kiadásai


2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését:

a) 2 615 117 E Ft költségvetési bevétellel

b) 2 893 218 E Ft költségvetési kiadással

c)   278 101  E Ft költségvetési hiánnyal, ebből:

ca) 179 805  E Ft működési hiánnyal

cb)   98 296 E Ft felhalmozási hiánnyal

d)   414 948 E Ft finanszírozási bevétellel

e)  136 847  E Ft finanszírozási kiadással

f)    278 101 E Ft finanszírozási többlettel, ebből:

fa)  231 646 E Ft működési többlettel

fb)    46 455 E Ft felhalmozási többlettel

állapítja meg.

(2)       Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat e rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(3)       A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(4) A bevételek és kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek részletezik.

(5)        A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának felhasználását rendeli el.

3. A költségvetés részletezése



3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

b) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    

c) Az önkormányzat 2016. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet tartalmazza.     

d) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

e) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

f) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

g) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9.1-9.8, 10., 11. mellékletek és a 6. tájékoztató  szerint határozza meg.

h) Az önkormányzat a kiadások között 2 199 E Ft általános, 84 684 E Ft céltartalékot állapít meg.


                                                                          II. Fejezet


A költségvetés teljesítésével kapcsolatos rendelkezések


1. A költségvetés végrehajtásának szabályai


4. § A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

 5. § (1) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves  eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 100 millió forintot, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 13. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa elismert lejárt tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó végi állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ik munkanapig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(3) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a törvény szerinti illetmények, munkabérek előirányzatának 2 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

 6. § A kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik,  külön képviselő-testületi döntés alapján.

7. § A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

8.§ Az intézmények személyi juttatás és járulékai előirányzatai az engedélyezett álláshelyek alapján számítottakhoz képest csökkentett mértékben kerülnek megállapításra.

2. Az előirányzatok módosítása



9. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a Képviselő-testület dönt.

(2) A polgármester a Képviselő-testület felé utólagos beszámolási kötelezettség mellett a két testületi ülés közötti időszakban maximum 50.000.000 Ft erejéig a  kiadási előirányzatok között átcsoportosíthat az alábbiak szerint:

a) előirányzatot biztosíthat az éves költségvetési tartalék terhére,

b) előirányzatot biztosíthat kormányzati funkción lévő szabad előirányzat közötti átcsoportosítással,

c) előirányzatot biztosíthat kormányzati funkciók közötti átcsoportosítással.

Az átcsoportosításhoz 30.000.000 Ft-ig a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnökének - akadályoztatása esetén a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság legidősebb képviselő tagjának - egyetértése, e fölött a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság előzetes jóváhagyása szükséges. A polgármester ezt a jogát 2016. december 31-ig gyakorolhatja.

 (3)      A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást kezdeményezhet.

(4) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 9. § (2)-(3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével – negyedévenként, legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(5)       A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(6)       Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

 (7)      A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

3. A gazdálkodás szabályai



10.§ A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


III. Fejezet

Záró és vegyes rendelkezések


11. § (1)          A köztisztviselői cafetéria juttatás összege 2016. évben 193 250 Ft/fő, mely összeg a munkáltatót terhelő közterheket is tartalmazza.

(2)   Ez a rendelet 2016. február 19-én lép hatályba.


(3)       A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a 2016. évi költségvetés megalkotásáig végrehajtandó átmeneti gazdálkodásról szóló 30/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet.


Tiszavasvári, 2016. február 15.



                       Dr. Fülöp Erik                                                     Badics Ildikó

                        polgármester                                                             jegyző




Kihirdetve: 2016. február 18-án.


                               Badics Ildikó

                                     jegyző