Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2018. 11. 05- 2021. 11. 24 17:18

az 5/2012. (III.28.), a 3/2013. (II.6.), a 8/2013. (III.27.), valamint a 17/2018. (XI.5.) módosító önkormányzati rendeletekkel

egységes szerkezetben


Szigetújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, a 79.§ (2) bekezdésében, a 80/A. § (1) bekezdésében, a 80/B. §-ában, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 108. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 80. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  • FEJEZET

A rendelet hatálya


1. §


  1. A rendelet tárgyi hatálya Szigetújfalu Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő ingatlanokra, ingókra, vagyoni értékű jogokra és követelésekre, értékpapírokra, üzletrészekre és pénzvagyonra terjed ki (továbbiakban: önkormányzati vagyon).


  1. A rendelet hatálya nem terjed ki:
  • az önkormányzat tulajdonában levő lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására,
  • a mindenkori éves költségvetési rendelet által jóváhagyott pénzeszközökkel való gazdálkodásra,
  • a közterület használatára vonatkozó önkormányzati rendeletben szabályozott, továbbá közlekedési területek más célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra.



  • FEJEZET

Az önkormányzati vagyon


2. §


(1)     Az Önkormányzat vagyona (továbbiakban: önkormányzati vagyon) az 1. § (1) bekezdésében meghatározott vagyontárgyakból (a továbbiakban: vagyontárgy) áll.


(2)     Az önkormányzati vagyon törzsvagyonból – forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes- és a törzsvagyon körébe nem tartozó 3üzleti vagyonból áll.


3 (3)  A képviselő-testület az önkormányzati vagyonból nem minősít vagyonelemet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak.








33. §


(1)    Az Önkormányzat forgalomképtelen vagyontárgyainak körét az Nvtv. 5.§ (3) bekezdése határozza meg.


 (2)   Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát az 1. melléklet tartalmazza.


4. §


3 (1) Korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak:

  • az Nvtv. 5. § (5) bekezdésében meghatározott vagyon,
  • köztemető,
  • agyaggödrök,
  • önkormányzati tulajdonban lévő köztéri műalkotások (szobrok, emlékművek),
  • buszmegállók.


(2)    Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyonát a 2. melléklet tartalmazza.


5. §


3 Üzleti vagyon mindazon vagyontárgy, amely nem tartozik a törzsvagyon körébe. Az 3 üzleti vagyontárgyak jegyzékét a 3. melléklet tartalmazza.


  • FEJEZET

Az önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlása


3 6. §


(1)    A tulajdonosi jogokat az önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja.


(2)    A tulajdonosi jogok gyakorlója az önkormányzat vagyontárgyainak kezelését jogszabály alapján, illetve vagyonkezelési szerződéssel másra bízhatja. A vagyonkezelő a tulajdonos nevében jogszabály valamint eseti vagy általános meghatalmazás alapján gyakorolja a tulajdonost a polgári jogi kapcsolatokban megillető jogokat és teljesíti a tulajdonos ilyen kötelezettségeit.


(3)    Az önkormányzati vagyon tekintetében a tulajdonost megillető jognyilatkozatok közül az építéshatósági, telekalakítási és egyéb hatósági engedélykérelmek beadására a polgármester jogosult.


(4)    A vagyontárgy elidegenítését, használatba vagy bérbeadását, illetve más módon történő hasznosítását:

a)           a képviselő-testület és bizottságai,

b)           a polgármester,

c)           a jegyző,

d)           az Önkormányzat vagyonának kezelője kezdeményezheti.


7. §


3 (1) Az Önkormányzat vagyonának kezelői a korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak tekintetében:

a)            a polgármesteri hivatal épülete tekintetében a polgármesteri hivatal, mint költségvetési szerv,

b)            az önkormányzati intézményi épületek tekintetében az önkormányzat költségvetési szervei, intézményei,

c)            szerződés alapján, az Nvtv-ben meghatározott szervezet.

(2)    Az Önkormányzat vagyonkezelőjét a működés feltételeként rábízott vagyonra vonatkozóan megilleti az ingyenes használat joga.


(3)    Az Önkormányzat vagyonkezelője köteles a rábízott vagyont megőrizni, azt a rendes gazdálkodás szabályai szerint használni és gyarapítani.


3(4) A vagyonkezelő köteles a kezelésében lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, az (1) bekezdés c) pontjában foglalt vagyonkezelő kivételével karbantartásával, felújításával kapcsolatos feladatok ellátására.


3(5)   A vagyonkezelő beruházást, felújítást – az (1) bekezdés c) pontjában foglalt vagyonkezelő kivételével - csak a költségvetési rendeletben biztosított pénzügyi forrás megléte esetén végezhet.


(6)       A vagyonkezelő az önkormányzat által elrendelt tulajdonosi ellenőrzést tűrni köteles.


8. §


(1)    Bármely vagyontárgy tulajdonjogának az Önkormányzat részére történő ingyenes vagy kedvezményes felajánlásának elfogadásáról a képviselő-testület dönt.


(2)    Ha a vagyontárgy ingyenes vagy kedvezményes felajánlása a 7. § (1) bekezdésben megjelölt vagyonkezelő részére történik, a képviselő-testület döntését megelőzően szükséges a vagyonkezelő vezetőjének a nyilatkozata arról, hogy képes-e a felajánlott vagyonhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére.


(3)    Nem fogadható el olyan ingyenes vagy kedvezményes felajánlás, amelynek terhei elérhetik vagy meghaladják a vagyontárgy értékét.



A forgalomképtelen törzsvagyon feletti
rendelkezési jog gyakorlása


9. §


(1)    A forgalomképtelen vagyon gazdasági társaságba nem vihető be, nem idegeníthető el, nem terhelhető meg, nem köthető le, nem lehet követelés biztosítéka, tartozás fedezete, és végrehajtás sem vezethető rá és az elidegenítésére kötött szerződés semmis.


(2)    A képviselő-testület a forgalomképtelen törzsvagyont – annak tulajdonjogát nem érintő -  határozott idejű bérbe, használatba adás útján, az alapfeladatok sérelme nélkül hasznosíthatja. A bérleti szerződés megkötésére a képviselő-testület előzetes döntése alapján a polgármester jogosult.


  1. A forgalomképtelen vagyontárgyak pótlására és gyarapítására irányuló szerződést a költségvetési előirányzat erejéig a polgármester köti meg.


  1. A forgalomképtelen törzsvagyont érintő koncessziós pályázat kiírásáról és elbírásáról a képviselő-testület dönt.


A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon feletti rendelkezési

jog gyakorlása


10. §


  1. A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak tulajdonjogának megszerzése, elidegenítése, bérbeadása, használati jogának átengedése, megterhelése, gazdasági társaságba és alapítványba való bevitele a Képviselő-testület határkörébe tartozik.


  1. A 7. § (1) bekezdése szerinti vagyonkezelők a használatukban lévő ingatlan vagyont határozott időre bérbeadhatják – a 7. § 3 (1) bekezdés a)-b) pontjai szerinti vagyonkezelők a képviselő-testület mindenkori normatív határozatával megállapított bérleti díj szerint - oly módon, hogy az nem veszélyezteti alaptevékenységüket és az abból fakadó kötelezettségeiket.


3 (3) Az önkormányzati tulajdonban álló vagyon tekintetében tulajdonjogot átruházni az átruházás időpontjában hatályos költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt meghaladóan csak versenyeztetés útján lehet. A versenyeztetési eljárás részletszabályait a 4. számú melléklet tartalmazza.


3 (4) Az önkormányzati vagyon nyilvános értékesítésére, hasznosítására vonatkozó döntés alapján a versenytárgyalás lebonyolítása a polgármesteri hivatal feladata.


3 (5) A szerződés megkötésére az önkormányzat képviseletében a polgármester jogosult.


3 (6)  A vagyontárgy forgalmi értéke szempontjából a mindenkori hivatalos értékbecslés az irányadó.


3 (7)  A hivatalos értékbecslést a képviselő testület előzetes döntése alapján a polgármesteri hivatal rendeli meg.


Az 3üzleti önkormányzati vagyontárgyak feletti

rendelkezési jog gyakorlása


11. §


  1. Az önkormányzat tulajdonában álló 3 üzleti vagyon tulajdonjogának megszerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről, kezeléséről, bérbeadásáról, hasznosításáról kizárólag a Képviselő-testület jogosult dönteni. Az erre irányuló szerződést aláírására a polgármester jogosult.


  1. A 10. § 3 (3)-(7) bekezdéseit kell alkalmazni az 3 üzleti önkormányzati vagyon értékesítése, használati, hasznosítási, vagyon feletti rendelkezési jogának gyakorlásakor.



Tulajdonosi jogok gyakorlása gazdasági társaságokban és társulásokban


12. §


(1) Gazdasági társaság alapítására – az önkormányzati tulajdonrész mértékétől függetlenül – kizárólagosan a képviselő-testület jogosult.


(2) Többszemélyes gazdasági társaságban a társaság legfőbb szervének ülésén a tagsági, jogokat a polgármester gyakorolja. Ezen jogát általa megbízott személy útján is gyakorolhatja. A társaság legfőbb szervének hatáskörébe tartozó kérdésben meghozandó döntést megelőzően a képviselő-testület dönt.


(3) Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaság legfőbb szervének hatáskörébe tartozó jogokat a képviselő-testület gyakorolja.


(4) Önkormányzati társulás esetében a társulási szerződés szerint létrehozandó társulási tanácsba, illetve ellenőrző szervezetbe az Önkormányzatot képviselő személyek megválasztásáról (delegálásáról) a képviselő-testület dönt.


  • FEJEZET

Az önkormányzati vagyon nyilvántartása


13. §


(1) Az Önkormányzat vagyonát a Polgármesteri Hivatal tartja nyilván a számviteli törvény előírásainak megfelelően.


(2)    Az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan vagyont és annak változásait az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992. (XI. 6.) kormányrendelet szerint vezetett ingatlanvagyon kataszterben kell nyilvántartani.


(3)    A jegyző gondoskodik:

a)      a vagyonkimutatás alapját képező nyilvántartó állományok felfektetéséről, a vagyonkimutatás összeállításáról, az adatok egyezőségéről,

b)      a vagyonban bekövetkezett változás e rendelet 1,2,3. mellékletén való átvezetésről,

c)      a nyilvántartásban szereplő közérdekű adatok szabad hozzáférhetőségéről,

d)      az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről, valamint azoknak az ingatlanvagyon-kataszterben való átvezetéséről.


  • FEJEZET

Záró rendelkezések


14. §


(1)    Ez a rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.


(2)    E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás rendjéről szóló 12/1993. (X. 01.) számú rendelete.


Szigetújfalu, 2011. június 29.


            Paulheim Vilmos      s.k.                                         Hangay Mariann      s.k.            polgármester                                                                  jegyző




Záradék:

Ez a rendelet a mai napon kihirdetésre került, folyamatos megtekintését biztosítom.




Szigetújfalu, 2011. június 30.


                                                                                              Hangay Mariann      s.k.                                                                                                           jegyző





1 A rendelet módosítása az 5/2012. (III.28.) önkormányzati rendelettel került bevezetésre 2012. április 1-jei hatállyal.


2 A rendelet módosítása a 3/2013. (II.6.) önkormányzati rendelettel került bevezetésre 2013. február 7-i hatállyal.


3 A rendelet módosítása a 8/2013. (III.27.) önkormányzati rendelettel került bevezetésre 2013. március 27-i hatállyal.


4 A rendelet módosítása a 17/2018. (XI.5.) önkormányzati rendelettel került bevezetésre 2018. november 5-i hatállyal.


Szigetújfalu, 2018. november 5.

                                                                       Bartal Zita

                                                                       aljegyző