Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 47/2005. (X.24.) önkormányzati rendelete

Az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékosságot célzó felújításának támogatásáról

Hatályos: 2005. 10. 24


Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 28. §-ában rögzítettek szerint az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések

1. §


(1)   E rendelet célja: az iparosított technológia (panel, blokk, alagútzsalu, öntöttfalas, vasbetonvázas és egyéb előregyártott technológia) felhasználásával épült lakóépületek energiatakarékos felújításának, korszerűsítésének, valamint az épületek környezete felújításának, korszerűsítésének (továbbiakban felújítás) támogatása központi, továbbá önkormányzati költségvetésben biztosított forrásból.


(2)   E rendelet hatálya kiterjed Gyöngyös Város közigazgatási területén lévő, az (1) bekezdés szerinti technológiával megvalósult, legalább 4 lakásos lakóépületekre.[1]


Pályázati feltételek

2. §


(1)  Az 1. §-ban meghatározott támogatás pályázati úton igényelhető. Az önkormányzat által kiírt pályázati felhívást e rendelet melléklete tartalmazza.


(2) Pályázatot  nyújthatnak be az 1. §. (2) bekezdés szerinti feltételeknek megfelelő lakásszövetkezetek és társasházi közösségek.


(3) A pályázónak a szükséges saját erő biztosításának módját közgyűlési határozatba foglalt nyilatkozattal kell igazolnia. A saját erő biztosításának forrása az épület felújítási alapja, a tulajdonosok egyszeri hozzájárulása, valamint bankhitel lehet.


             (4)  A pályázat benyújtása előtt már megkezdett beruházáshoz, valamint a lakóépületben elhelyezkedő, nem

             lakáscélú ingatlanok felújításához, korszerűsítéséhez  támogatás nem igényelhető.


(5) Pályázni csak teljes épületre, vagy annak dilatációval határolt épületrészére lehet.


Támogatási feltételek

3. §


(1) Az önkormányzati támogatás megállapításának feltétele, hogy a lakóépület felújítását a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter is támogassa.


(2) A támogatás egyszer megítélt összeg, amennyiben a pályázó részéről a pályázattól eltérő, pótlólagos költségek merülnek fel, annak megfizetésére a pályázó köteles. Ha a beruházás megvalósítása során a beruházás költségei a támogatásban részesített pályázatban megjelölt költségeknél alacsonyabbak, a támogatás összege ezzel arányosan csökken.   


(3)  Támogatott pályázat esetén a pályázó, a vállalt önerő összegét elkülönített számlán köteles elhelyezni.


(4) Nem nyújtható támogatás olyan lakásszövetkezetnek és társasházi közösségnek, amelynek a közmű-üzemeltetőkkel szemben lejárt tartozása van.


(5) A pályázatban a támogatás szempontjából elismerhető beruházási költség tartalmazhatja a fejlesztések tervezési és engedélyezési költségeit, továbbá a lebonyolítás és a beruházás egyéb költségeit, valamint az ÁFÁ-t.

A támogatás formája, mértéke

4. §


(1) Az önkormányzat által nyújtott támogatás formája, vissza nem térítendő támogatás, mely maximum a pályázott beruházási érték 1/3-a, de legfeljebb lakásonként 400 eFt.


(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás 2006. évtől kezdődően,  az éves költségvetési rendeletben jóváhagyott keretösszeg erejéig nyújtható. 2005. évben az önkormányzat támogatást nem nyújt, így a pályázónak saját erőként vállalnia kell az önkormányzatot terhelő részt is,  azaz a bekerülési költség legalább 2/3-át.    


Támogatható felújítások, korszerűsítések

5. §

(1) A pályázat révén támogatás az iparosított technológiával épített lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása és az épületek környezetének korszerűsítése, felújítása során elvégezhető alábbi munkálatokra igényelhető:


a) Utólagos hőszigetelési feladatok:

  1. Az épület külső nyílászáróinak szigetelése vagy cseréje a lakások, lépcsőházak, valamint az egyéb közös, fűtött helyiségek (pl. közös tárolók stb.) külső nyílászáróinak szigetelése vagy cseréje 100%-ban, és a zárófödém teljes felületének (fölső síkjának) hőszigetelése (hő- és vízszigetelése, ha az épület lapos tetős szerkezetű), vagy az első fűtött lakószint alatti födém hőszigetelése, amennyiben az első fűtött lakószint alatti födém fűtetlen helyiséggel (például pince, garázs stb.) érintkezik.


  1. Az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelése. Csak panelhézag tömítésre nem lehet pályázatot benyújtani!


  1. 1 Az épület külső nyílászáróinak szigetelése, és/vagy cseréje a lakások legalább 90%-ában, amennyiben az épület külső falszerkezete a pályázat benyújtásakor már kielégíti, illetve a pályázat keretében elvégzett hőszigetelési munkálatok eredményeképpen fogja teljesíteni az érvényben lévő hőtechnikai előírásokat, valamint a nyílászáró cseréhez kapcsolódó szakipari fal cseréje, ha az a nyílászáróval együtt elválaszthatatlan szerkezeti egységet alkot.


3.2      Amennyiben a pályázattal érintett lakóépület külső nyílászáróinak legalább a lakások 90%-át érintő cseréje már korábban, e pályázat keretében megvalósult, a fennmaradó - bizonyítottan a korábbi pályázat tárgyát nem képező -, nyílászárók cseréjére is lehet pályázatot benyújtani.


  1. Az épület egy, vagy mindkét, külső végfalának hőszigetelése.


  1. Lapos tetővel rendelkező épület esetén a tető teljes felületének hő- és vízszigetelése, vagy magas tetővel rendelkező épület esetén az utolsó fűtött lakószint feletti födém (felső síkjának) hőszigetelése.


  1. Az első fűtött lakószint alatti (pince feletti és/vagy árkád) födém hőszigetelése, amennyiben az első fűtött lakószint alatti födém fűtetlen helyiséggel (például pince, garázs stb.) érintkezik.


b) Épületgépészeti  rendszerek   korszerűsítése,   (energiamegtakarítást  eredményező) felújítása,


  1. Meglévő központi fűtési berendezések és rendszerek, valamint a hőleadók és a fűtésszabályozók korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje. Nem támogatható a távfűtőművek tulajdonában lévő berendezések korszerűsítése, cseréje.


  1. Hálózati melegvíz-ellátási berendezések és rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje.


  1. Épületek közös részein elhelyezett, illetve azokon áthaladó villamos kapcsoló-, biztosító-, főelosztó berendezés, valamint a lakások mérőórájáig kiépített méretlen elosztóhálózat és világítási hálózat korszerű berendezésekre történő cseréje.


  1. Az épület valamennyi felvonójának korszerűsítése, illetve szükség esetén cseréje.


  1. Szellőző rendszerek felújítása, korszerűsítése.


6.      Épületgépészet


  1. 1 A meglévő fűtési rendszerek (táv-, tömbfűtés stb.) fűtési energiafogyasztás-szabályozásának és a fűtési energiafogyasztáshoz igazodó díjfizetés műszaki feltételeinek biztosítása, és a fűtési hálózat ezekhez szükséges átalakítása:

a) lakásokban lévő hőleadók (radiátorok), valamint a csatlakozó szelepek korszerű, a hőfogyasztás egyedi szabályozását helyiségenként lehetővé tevő termosztatikus szelepekre történő cseréje;

b) a lakások egyedi hőfogyasztásának mérésére, vagy az épület hőfogyasztásának lakásonkénti költségmegosztására alkalmas mérőeszközök (hőmennyiségmérők és/vagy költségmegosztók) lakásonkénti beszerelése;

c)   az épület közös tulajdonát képező fűtési rendszernek az a) és b) pontban megjelölt munkálatokhoz kapcsolódó átalakítása, ezen belül:

                                   ca) strangszabályozó szelepek beépítése, vagy cseréje;

      cb) az    egycsöves   fűtési rendszer átalakítása a hőleadók elé beépített átkötő szakaszokkal, vagy az egycsöves fűtési rendszer helyett új, kétcsöves fűtési rendszer kialakítása.


6.2    A használati hideg- és melegvíz fogyasztásának lakásonkénti egyedi mérését lehetővé tevő mérőórák felszerelése.


c)  Lakóépületek közvetlen környezetében a már meglévő utak, parkolók,

  játszóterek, parkok korszerűsítése, felújítása, abban az esetben, ha az épület hőszigetelése az érvényben lévő hőtechnikai előírásoknak megfelel. Több szekciós épület esetében a szükséges feltételeknek az egész (több szekciós) épületnek meg kell felelnie. A pályázattal érintett területnek a pályázó önkormányzat vagy/és a lakóközösség kizárólagos tulajdonában kell lennie.


E pont vonatkozásában:

- lakóépületek közvetlen környezete az a telek, amelyen az épület elhelyezkedik, beleértve a telekhatár melletti közterületen már meglévő járdákat, közutakat, parkokat, játszótereket, parkolókat (stb.),

- korszerűsítés, felújítás különösen a parkok, a játszóterek berendezési tárgyainak cseréje, valamint az utak és pakolók burkolatának cseréje.


(2) Az (1) bekezdés a) pont alatt felsorolt, arab számokkal jelölt pontokban megjelölt munkálatok bármelyikére – egy pályázatban többre is – lehet pályázni, de az ott felsorolt munkálatokat teljes körűen el kell végezni.


(3) Az (1) bek. b) 6.2 pontban felsorolt munkálatok csak a b) 6.1 pontban jelzett     munkálatok elvégzésével együtt támogathatók.


(4) Kizárólag az (1) bek. b) 6. pontban felsorolt munkálatokra önálló pályázatot nyújthatnak be a társasházak és lakásszövetkezetek is, amennyiben önálló adószámmal rendelkeznek.


(5) Az (1) bekezdés b) és c) pont alatt felsorolt, arab számokkal jelölt pontokban megjelölt munkálatok bármelyikére - egy pályázatban többre is - lehet pályázni, de az ott felsorolt munkálatokat teljes körűen el kell végezni.


(6) A program megvalósítása során kizárólag az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet szerinti megfelelőségi igazolással rendelkező anyagokat, termékeket lehet felhasználni, a beépítésre kerülő anyagok tekintetében a gyártó cég nevére kiállított ÉME tanúsítvánnyal kell rendelkezni.


Pályázat tartalma, benyújtásának határideje, helye


6. §


(1)   A pályázatot a pályázati felhívásnak megfelelő tartalommal kell elkészíteni, és a  VI. pontjában meghatározott mellékleteket kell hozzá csatolni.


(2) A pályázatot egy eredeti és egy másolati példányban a  Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságnak címezve a Hivatal Városüzemeltetési Igazgatóságához kell benyújtani, a pályázati felhívásban megadott határidőig. 


(3) A pályázatok döntésre való előkészítésével, a megállapodások megkötésével, a teljesítés ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat a Városüzemeltetési Igazgatóság látja el.


Pályázatok elbírálása


7.  §


(1)   Hiányosan benyújtott pályázat esetében - annak beérkezését követő 8 napon belül - a pályázót 15 napos határidő biztosításával hiánypótlásra kell  felhívni. Amennyiben a pályázó a hiánypótlási felhívásnak határidőben nem tesz eleget, a pályázat nem kerül értékelésre.


(2)   A pályázat értékelését – a 8. §-ban foglaltak figyelembe vételével – a  Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság végzi azzal, hogy a pályázatban igényeltnél alacsonyabb összegű támogatásról nem hozható döntés. A döntés a pályázatot vagy minden pénzügyi feltételével együtt támogatja, vagy elveti azt.


Elbírálási szempontok


8. §


(1) Előnyt élvez az a pályázat, amely 1982 előtt épült lakóház energiatakarékos felújítását célozza

(2) Előnyt élvez az a pályázó, amely


-           magasabb saját erőt tud biztosítani, ezáltal kevesebb támogatást vesz igénybe;

-           amely egyszerre nagyobb lakásszámú lakóépület felújítását célozza meg;

-           amelynek az éves megtakarítás/összes beruházási költség hányadosa az adott feladatra vetítve a legnagyobb;

 -          amely a felújítás során korszerű technológiai, technikai eljárásokat alkalmaz;

-          amely közel azonos technikai paraméterek esetén alacsonyabb fajlagos költséggel végzi a felújítási munkákat;


Az önkormányzat által benyújtott pályázat


9. §


(1) Az önkormányzat a benyújtott pályázatok elbírálása után, az állami támogatás elnyerése céljából, az Országos Lakás-és Építésügyi Hivatalhoz (továbbiakban, Hivatal) pályázatot nyújt be olyan lakóépületek felújításának támogatására, amelyek pályázatát az önkormányzat elfogadta.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pályázat tárgya egy épület felújításának támogatása, amennyiben az önkormányzat több épület felújítását is támogatja, a Hivatal felé épületenként külön-külön pályázatot nyújt be.   


(3) A felújítási munkák elvégzésére elnyert támogatás felhasználására Gyöngyös Város Önkormányzata támogatási szerződést köt az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatallal.


(4) Az elnyert támogatás felhasználásakor a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. tv. rendelkezéseinek  figyelembevételével kell eljárni.


Záró rendelkezések

10. §


Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.





[1]

Módosította a 25/2006.(IV.27.)KT. rendelet