Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2007. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a „község teljes közigazgatási területének” helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2007. 10. 01- 2008. 02. 29

Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2007. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a „község teljes közigazgatási területének” helyi építési szabályzatáról

2007.10.01.

Hegykő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az építés helyi rendjének biztosítása érdekében - az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket magába foglalóan - az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja meg.

A RENDELET HATÁLYA

1. § (1) A rendelet hatálya Hegykő község teljes közigazgatási területére kiterjed.

(2) A rendelet hatálya alá eső területen területet alakítani, építményt, építmény részt, épületet tervezni, kivitelezni, építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, használni vagy elmozdítani, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az országos érvényű rendelkezések megtartása mellett csak és kizárólag e rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek együttes alkalmazhatóságával szabad.

Szabályozási tervek:
SZA-1 jelű rajz - Külterület Szabályozási Terve M=1:8.000
Sza-2 jelű rajzok - Belterület Szabályozási Terve M=1:2.000
(3) A rendelet területi és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz, amelyek alól az első fokú építési hatóság – jegyző - csak azon a területen és csak abban a körben biztosíthat eseti eltérést, ahol, és amely tárgyat érintően erre az önkormányzati rendelet kifejezetten feljogosítja.
(4) A csillaggal jelölt szabályozási elemek OTÉK-ban foglalt határértékeknél megengedőbb értékek, melyekhez a minisztériumi hozzájárulást a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Állami Főépítésze a 155-3/2007 számú szakvéleményében megadta.
I. Fejezet

ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

2. § Engedélyhez kötött építési munkák:

Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testület az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet 9. §-ában meghatározott építési munkák körét bővíti és az alábbi építési munkákat is az engedélyköteles építési munkákhoz sorolja:
1.) a településközpont vegyes-, központi vegyes-, üdülő- illetve különleges területeken:
a.) a következő, homlokzatot és tetőzetet érintő beavatkozásokat: bármely reklám-hirdetés-, védőrács, közmű- és klíma berendezések -, külső homlokzatra felszerelt árnyékoló szerkezetek;
b.) önálló antenna elhelyezése.
2.) közterületek kialakítása.
3.) külterületen mindenfajta kerítés létesítése;

3. § (1) Az építési engedélykérelmekhez a 45/1997. (XII. 29.) KTM rendelet 5. §-ában meghatározott (Új építmény esetén az építési engedélyezési tervdokumentációnak különösen az alábbiakat kell tartalmaznia) 1. -17. pontokban felsoroltak az alábbi műszaki munkarésszel egészülnek ki:

Kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési- illeszkedési tervvel a következő esetekben (ld: jelen rendelet 1. számú melléklet):
■ A zöldterületi övezetekben (Z-1, Z-2 jelű övezetek);
■ Utak, terek létesítéséhez (közterületek és magánterületek esetén egyaránt);
■ Üdülőházas üdülőterületek Üü-1 jelű övezeteiben;
■ Különleges területek (K jelű) övezeteiben;
■ Bármely külterületi építés esetén.
(2) A hatályos jogszabályokban elrendelteken túl, a tervezési terület különleges besorolású övezeteiben (K jelű), üdülőházas üdülőterületeinek Üü-1 és Üü-2 jelű övezeteiben, a központi vegyes területeken (Vk jelű), az építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet:
a.) Először a telekalakítás és a beépítés, továbbá az építészeti és településképi követelmények előzetes tisztázása céljából elvi építési engedély készítendő (elvi építési engedély tartalmát ld.: jelen rendelet 2. számú mellékletében).
b.) Az elvi építési engedélyhez tartozó helyszínrajz egész telektömbre terjedjen ki;
c.) A benyújtott elvi engedélyezési tervek dokumentációját, az építészeti és településképi követelmények előzetes tisztázása céljából be kell mutatni az illetékes tervtanácson.1
d.) A tervtanács elnökének szakvéleménye vagy a tervtanács állásfoglalása alapján az elvi építési engedélyezési dokumentáció szükség szerint kiegészítendő.
e.) Az elvi építési engedély alapján elkészített, építési engedélyezési dokumentáció alapján építési engedély kérhető.
(3) Bármely építmény, épület építési engedélyezési eljárása során be kell szerezni az illetékes tervtanács véleményét.2
(4) A Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalását illetve szakvéleményét be kell szerezni, a vonatkozó jogszabályban meghatározott esetekben.3
(5) A tervezési területen az építési engedélyhez be kell nyújtani a benövényesítést igazoló fotó(ka)t mindenütt, ahol beültetési kötelezettséget, kötelező védőfásítást illetve zöldfelületként kialakítandó területrészt ír elő e rendelet.
Beültetési kötelezettségre, zöldfelületként kialakítandó telekrészre, kötelező védőfásításra, vonatkozó előírást ld.: jelen rendelet 5. § (10), (11), (12) bekezdéseiben;
(6) Az e rendelet 2. §-ában építési engedélyhez kötött építési munkák esetében az építési engedélyhez csatolni kell:
a.) Kerítés létesítése esetén M=1:500-as helyszínrajzot, M=1:100-as méretarányú alaprajzot, legalább 1 jellemző metszetet, minden eltérő homlokzatot, műszaki leírást a szerkezetről, anyaghasználatról.
b.) Bármely hirdetési és reklám célú építmény, reklámszerkezet és reklám-, cég-, vagy címtábla, fényreklám, védőrács, közmű- és klíma berendezések felszerelése esetén M=1:50-es méretben minden eltérő nézetet, M=1:100-as homlokzati rajzot, fotómontázst, műszaki leírást a reklám anyagáról, színéről, felszerelésének módjáról.
c.) A 3,0 m-nél nagyobb földvastagságot érintő tereprendezéssel járó építkezés esetén, továbbá a 45/1997. (XII.) KTM rendelet 1. sz. mellékletében felsoroltak közül: kereskedelmi épület, szálloda, oktatási, egészségügyi, szórakoztató épület esetében, valamint a helyi építési hatóság által a felsoroltakon kívül fontosnak ítélt esetekben építési engedély csak a Magyar Geológiai Szolgálat szakvéleménye alapján adható.
d.) Sugárzás céljára (adóantenna) is felhasználni kívánt antenna létesítése esetén, a létesítést megelőzően minden esetben be kell szerezni a HVK Hadműveleti Főcsoportfőnökség és a HM Katonai Légügyi Hivatal szakhatósági hozzájárulását. A szakhatósághoz benyújtott kérelem tartalmát jelen rendelet 3. számú melléklet tartalmazza.

Építési engedélykérelmek elbírálásának szabályai

4. § (1) Az építésügyi hatóság a kérelem elbírálása során vizsgálja mindazon szempontokat, melyeket számára a 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet, kötelezően meghatároz.

(2) Azokon a területeken, ahol a terület-felhasználás vagy az építés minősége a szabályozási terven jelöltek szerint megváltozik, építés csak a változásnak megfelelően engedélyezhető.

(3) Azokon a beépítésre szánt területeken, melyeken az építés 7. 8. 9. 10. 11. §-ban részletezett feltételei nem biztosítottak építési engedély nem adható, elvi építési engedély igen, de ez esetben az építés feltételeit a határozatban közölni kell.

(4) Épület építése csak olyan telken engedélyezhető, amelynek közterületről vagy magánútról gépjárművel közvetlenül történő megközelítése biztosított.

(5) Azon kialakult esetekben, ahol az építmények-, épületek közti távolság kisebb, mint az OTÉK 36. § (2) bekezdésében meghatározott távolság, az építési engedélyezési eljárás során minden esetben be kell szerezni tűzvédelmi szakhatósági véleményt.

(6) Minden beépítésre szánt területen az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 42. §-ában meghatározott mértékű járműtárolót, gépkocsi várakozó helyet és rendszeres teherszállítás esetén rakodóhelyet kell biztosítani.

(7) Állattartó épület csak akkor helyezhető el:

▬ ha az övezetben az állattartás megengedett;
▬ ha a telek mérete legalább két épület elhelyezésére alkalmas,
▬ ha egyéb építmény lakó-pihenő terétől legalább 12 m távolság biztosítható, az övezetre előírt egyéb távolságok betartása mellett,
▬ ha a főépület takarásában úgy helyezhető el, hogy az a tájképben nem zavaró.

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK

5. § (1) A szabályozási tervlapokon kötelező erejű szabályozási elemek a település egésze szempontjából legfontosabb elemek, ezért azok módosítása a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv, esetenként a szerkezeti tervet jóváhagyó önkormányzati határozat módosítását vonja maga után.

(2) A kötelező szabályozási elemek a következők:

a terv határa, közigazgatási határvonal;
beépített és beépítésre szánt, illetőleg beépítésre nem szánt területek határa
-külterületi határ,
-belterületi határ,
szabályozási vonal - közterületet nem közterülettől elválasztó vonal:
- meglévő, megmaradó ingatlanhatár,
- újonnan kialakított, módosított határok,
eltérő terület-felhasználási módok, területegységek határa;
építési vonal;
építési övezet határa;
területegységre, építési övezetre vonatkozó előírások;
építési hely határa (az övezetenkénti előírások paraméterei szerint, a kialakult vagy kialakítandó telekhatárokhoz igazítva);
■ kötelező fásítás, beültetési kötelezettség határa;
■ övezeten belül be nem építhető kertrész (zöldfelület);
■ védőtávolságok.
(3) Amennyiben terület-felhasználási egységgel vagy övezethatárral egybeeső telekhatár változik, vagy nem a tervben javasolt telekalakítás jön létre, akkor a terület-felhasználási -, illetve az övezeti határ értelemszerűen a változással egyezően alakul.
(4) Telekhatár(ok) kialakítása illetve megváltoztatása esetén, az építési hely és határvonala a tényleges határ(ok)tól mért kötelező elő-, oldal és hátsókertek betartásával értelemszerűen alakítandó.
(5) A meglévő, megtartható épület (terven kitöltéssel jelölt) építési helyet is jelent.
(6) Az építési helyen kívül meglévő (terven kitöltés nélkül jelölt) épületek megtarthatók, de bontás esetén új építés csak a jelen előírás szerint lehatárolt építési területen létesíthető.
(7) Ahol a terv csak előkert és hátsókert határt jelöl, ott az oldalkert a beépítési mód függvényében, jelen szabályzat övezeti előírásaiban foglaltak szerint biztosítandó.
(8) Ahol a terv, építési helyet nem jelöl, ott az övezeti előírásokban meghatározott paraméterek szerinti elő-, oldal- és hátsókertek értelemszerűen biztosítandók.
(9) Bontásból eredő új építéseknél a kötelező erejű utcai építési vonal a lebontott épület utcai homlokvonalával azonos, ha a terv másképp nem rendelkezik.
(10) Ahol a terv beültetési kötelezettséget ír elő, ott az OTÉK 25 §-ában meghatározott gyep, cserje és lombkoronaszinten is zárt többszintes növényállomány telepítendő, ha a terv övezetenkénti előírása másképpen nem rendelkezik. A beültetési kötelezettséggel érintett területen épület, építmény nem helyezhető el, parkoló igen.
(11) Ahol a terv ligetes zöldfelületként kialakítandó telekrészről rendelkezik, ott az OTÉK 25 §-ában meghatározott gyep, cserje és lombkoronaszinten részben zárt többszintes növényállomány telepítendő. A ligetesen fásítandó területeken sétaút, kerti bútorok, szobor, ivókút, pergola, tereplépcső, lelátó, színpad, legfeljebb 12 m2 nagyságú esőbeálló, épített medence, szökőkút, a közvilágítás létesítményei, hirdetőtábla ill. oszlop, torony, sportpálya, helyezhető el. Parkoló csak gyephézagos kialakítású várakozóhelyekkel létesíthető.
(12) Ahol a terv, kötelező védőfásítást ír elő, ott az OTÉK 25. §-ában meghatározott, lombkoronaszinten zárt növényállomány telepítendő, ha a terv övezetenkénti előírása másképpen nem rendelkezik.
(13) A növényesítés csak őshonos növényállomány telepítésével végezhető.
Növénykiválasztás elvei ld.: jelen rendelet 1. 2. számú függelék
(14) Az övezeti jelekben előforduló “K” betűjelzés kialakult állapotot jelent. Ha az övezetre előírt paramétereket a kialakult állapot szerinti adatot meghaladják –
a.) a kialakult állapot tartható, telekméret, beépítettség, zöldfelület, építménymagasság, előkert vonatkozásában újjáépítés esetén is;
b.) a kialakult előkert mindig egy utcavonal mentén, vagy legalább 8 egymás melletti telken nagyobb többségben előforduló kialakult méretet jelenti;
c.) oldal- és hátsókert vonatkozásában, ha a kialakult állapot szerint az épületek közti távolság OTÉK 36. § (2) bekezdésében meghatározott értéknél kisebb, ez az érték csak átépítés esetén tartható. Új építésnél a távolságokat az előírás szerint biztosítani kell (ld. még 4. §. (5) bekezdés).
(15) Az irányadó jellegű szabályozási elemek vagy a szabályozás egy lehetséges változatára utalnak, vagy pontosításuk további részlettervezést igényel, ezért azok értelemszerűen módosíthatók az építésügyi hatóság jogkörében.
(16) Az irányadó szabályozási elemek a következők:
irányadó szabályozási vonal,
javasolt telekhatár,
javasolt funkciók;
megszüntető jel;
(17) Egy-egy terület (tömbbelső) feltárása magánút létesítésével is lehetséges.
(18) Amennyiben valamely övezetben magánút létesítésül, a magánút telkének kialakítására az övezeti előírásban rögzített, kialakítható telekméretre vonatkozó paraméterek nem vonatkoznak. A magánutat legalább 6,0 m széles építési területtel kell biztosítani, jelen szabályzat 11. számú melléklet szerint (Köu-5 jelű minta-keresztszelvény). Az út létéből építési jog akkor keletkezhet, ha a magánút telke útként van nyilvántartva.
(19) A kialakult változó -, valamint új beépítésű területeken, a szabályozási terv telekalakításra ill. beépítési módra tett javaslata a kialakult illetve javasolt telekhatárokhoz igazodó lehetőség. Eltérés esetén a kérdéses ingatlan közvetlen környezetére - legalább 3-3 szomszédos ingatlanra -, be kell mutatni, hogy a tervezett új beépítés a szomszédos telkek átépítését illetve beépítését nem akadályozza.
II. Fejezet

Településszerkezet, területfelhasználás

6. § (1) Hegykő község területe

-közigazgatási szempontból
a.) belterületre – és
b.) külterületre
-építésügyi szempontból
a.) beépítésre szánt területre és
b.) beépítésre nem szánt területre osztott.
(2) A közigazgatási terület beépítésre nem szánt területein – külterületen –
tömör kerítés nem létesíthető, a kerítés magassága legfeljebb 2,0 m lehet, a kerítést tartó oszlopok keresztmetszeti mérete pedig a 10 cm-t nem haladhatja meg.4
(3) Hegykő a Fertő-táj - kulturtáj – VILÁGÖRÖKSÉG része, erre vonatkozóan „a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Korm. rendelkezik.
(4) A község beépítésre nem szánt területeinek Fertő-Hanság Nemzeti Park területébe tartozó részein új építményt építeni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, rendeltetését vagy használati módját megváltoztatni csak az Igazgatóság engedélyével lehet.
(5) A község beépítésre nem szánt területeinek Fertő-Hanság Nemzeti Park területébe nem tartozó részein új építményt építeni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, rendeltetését vagy használati módját megváltoztatni csak akkor szabad, ha
a.) a terület rendeltetésszerű használatát szolgálja,
b.) közérdeket nem sért.
(6) A beépítésre nem szánt terület termőföldi részletein, bármely építmény létesítéséhez, létrehozásához és módosításához a talajvédelmi hatóság szakhatósági hozzájárulását az 1994. évi LV. tv. 70. § (2) bekezdése előírásainak értelmében be kell szerezni.
(7) A tervezési területen a közművesítettség kötelező mértéke a következő:
a.) Általában a beépítésre szánt területeken az építési engedély kiadása teljes közművesítettséghez kötött (OTÉK 8. § (2) bekezdés a.) pontjában foglaltak szerint). Esetenként, a részletes övezeti előírások ettől eltérően is rendelkezhetnek, továbbá kiköthetik, hogy új légkábel nem létesíthető.
b.) A beépítésre nem szánt területeken az építési engedély részleges közművesítéshez kötött, ahol az OTÉK 8. § (2) bekezdés b.) pontjában meghatározott részleges közművesítés feltételeinek biztosítása mellett, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet által elfogadott egyedi közművel történő szennyvíztisztítást és szennyvízelhelyezést kell biztosítani.
c.) Új építés, bővítés, átépítés, felújítás esetén használatbavételi engedélyt adni az a.) pont szerinti esetekben csak a közműcsatornára való rácsatlakozás megvalósulása után szabad.
(8) Az igazgatási terület beépítésre szánt területei
1. lakó-,
1.1. kertvárosias lakó-, Lke-1, Lke-2, Lke-3
1.2. falusias lakó-, Lf - 1, Lf - 2,
2. vegyes
2.1. településközpont vegyes-, Vt
2.2. központi vegyes terület Vk
3. gazdasági területek
3.1. kereskedelmi, szolgáltató terület-, Gksz
4. üdülő-,
4.1. üdülőházas -, Üü-1, Üü-2, Üü-3,
4.2. hétvégiházas-, Üh
5. Különleges területekre tagolódnak.
5.1. Elsősorban szabadidő központ, szórakoztató-, kulturális-, sportolással kapcsolatos-, vendéglátó- és szolgáltató célú létesítmények épületeinek, illetve az azokhoz kapcsolódó szabadtéri rendezvények ideiglenes, kisebb fedett létesítményeinek elhelyezésére, továbbá azok kiszolgálására létesítendő építmények létesítésére szolgáló övezet. K-1 Szk,Sp,V,Sz,
5.2 A település kistérségi szerepkörű strandja, amely elsődleges funkciója mellett, egészségügyi, vendéglátó-, szolgáltató létesítmények -, látványfürdő, illetve azok kiszolgálására létesítendő építmények elhelyezésére szolgáló övezet. K-2 Str,Eü,V,Sz
5.3 Jelű övezet, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló, elsősorban sportolással, szabadidő eltöltéssel kapcsolatos építmények elhelyezésére szolgál. K-3Sp
5.4 Jelű övezet elsősorban a horgászatra alapozott üdüléssel, pihenéssel kapcsolatos létesítmények, továbbá az azokhoz kapcsolódó ellátó-, vendéglátó-, kereskedelmi és szolgáltató célú létesítmények épületeinek elhelyezésére szolgál. K-4 Hg,V,K,Sz.
5.5 Jelű övezet elsősorban nagykiterjedésű kereskedelmi célú, települési szintű vásárok, kiállítások, szabadtéri rendezvények-, ligetesen növényesített kertek területei, mely kisebb fedett -ideiglenesen is- szabadidős létesítmények -, illetve azok kiszolgálására létesítendő építmények elhelyezésére szolgál. K-5Vá,Nk
5.6 a települést igénybe vevők ellátását szolgáló, elsősorban mezőgazdasági célú gazdasági épületek, állattartó létesítmények, turisztikai célú állattartással összefüggő építmények elhelyezésére szolgáló területek. K-6Mg,
5.7. temető K-7temető
5.8. településüzemeltetés létesítményeinek elhelyezésére szolgáló terület K-8
(9) A beépítésre szánt területekre vonatkozó főbb szabályozási elemeket az alábbiakban értelmezett övezeti jel tartalmazza:


Övezeti jel
Lf-1

Beépítési mód
K(O,Sz,Ikr)/O/Sz

Beépítettség (%)
K/30

Építménymagasság(m)
K/4,5

Teleknagyság(m2)
K/800

a.) Az övezeti jelben a betűjel a terület-felhasználásra utal, a szám pedig az azonos terület-felhasználáson belül eltérő karakterű alövezetek számát jelöli.
b.) Az övezeti jelben indexszel feltüntetett betűjel az elsődleges használatra utal, melyek jelentése a következő:
Spsportolással kapcsolatos -,
Kulkulturális-,
▬V-vendéglátó létesítmények,
SzkSzabadidő központ,
O–oktatási-,
E–egészségügyi-, egészségmegőrzéssel kapcsolatos-,
Sz–szolgáltató-,
Kutkutatási célú-,
Strstrand-,
Hghorgászattal kapcsolatos-,,
Nknövénykert, arborétum-,
-vásárok, nagykiterjedéső kereskedelmi célú területek,
▬Mg mezőgazdasági célú gazdasági épületek, állattartó létesítmények,
▬T-temető,
c.) A beépítési mód sorában a “K” betűjel után zárójelben levő betűjelek az övezetben kialakult beépítési módokat mutatják, a betűjelek sorrendje többségi előfordulást is tükröz. A “/ ” jelekkel elválasztott betűjelek a beépítési módra vonatkozó, szabályozási tervben rögzített lehetőséget mutatják, a betűjelek sorrendje elsőbbséget is jelent, tehát a beépítési mód kizárásos alapon kerülhet meghatározásra a részletes övezeti előírás szerint.
d.) A beépítettség(%) sorában a “K” betűjel kialakult állapotra utal (ld.: jelen előírás 5. §. (14) bekezdésének a.) pontját). A “/ ” jel utáni első szám az övezet telkeinek maximális beépíthetőségét mutatja. Ahol második szám van, az valamely övezeti sajátosságra utal, melyet a szabályzat övezetenként részletez.
e.) Az építménymagasság(m) sorában a “K” betűjel kialakult állapotra utal (ld.: jelen előírás 5. §. (14) bekezdésének a.) pontját). A “/ ” jel utáni szám az övezet létesíthető maximális építménymagasságát mutatja.
f.) A teleknagyság(m2) sorában a “K” betűjel kialakult állapotra utal (ld.: jelen előírás 5. §. (14) bekezdésének a.) pontját). A “/ ” jel utáni szám az övezetben kialakítható teleknagyság legkisebb méretét mutatja.
(10) Az igazgatási terület beépítésre nem szánt területei
1. közlekedési- és közműelhelyezési-, Köu1,Köu2, Köu3, Köu4, Köu5, Köu6,Köu7, Köu8,Kök
2. zöld-, Z-1, Z-2
3. erdő-, E
3.1. védelmi erdő, Ev
3.2. gazdasági erdő, Eg
3.2. turisztikai célú erdő Et
4. mezőgazdasági-, M
4.1. szántó-,1
4.2. gyep, rét, legelő2
4.3. szőlő, gyümölcs, kiskert Mk1
4.4 nagykertes mezőgazdasági terület Mk2
5. egyéb -, vízgazdálkodási-, V
5.1. csatorna, árok, vízfolyás V1
5.2. vízfelület-, V2
5.3. nádas területekre V3 tagolódnak.

Beépítésre szánt területek

Lakóterület

7. § (1) A lakóterületek övezeti tagolódását a szabályozási terv tünteti fel és a következő táblázatok tartalmazzák a vonatkozó részletes előírásokat.

(2) A






Lke-1

K(SZ)/SZ

K/20/30

K/4,5

K/700

jelű övezet laza beépítésű, összefüggő kiskertes lakóövezet, amely legfeljebb kétlakásos, a 4,5 m-t meg nem haladó építménymagasságú lakóépületek elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 13. § . (2) bekezdés: 2, 3, 4, pontja szerinti, kivételesen(3) bekezdés 2, pontja szerinti építmény.

▬Kivételesen elhelyezhető építmények akkor engedélyezhetők, ha a telekméret meghaladja az övezetre előírt kialakítható legkisebb telekméret nagyságát.
▬Kivételesen építmények az OTÉK 31. §. (2) bekezdésében előírtak figyelembe vételével helyezhetők el.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Bármilyen, az alábbi paramétereknek megfelelő telekalakítás engedélyezhető.


A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill. 700 m2

legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill.18 m

kivéve szabálytalan telekforma esetén, ahol a telek átlagos szélessége legalább 16,0 m legyen.

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Szabadon álló

20/30

50

Saroktelken 30 % engedélyezhető;

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

≤ 700 m2 teleknagyság esetén csak egy,
≥ 700 m2 teleknagyság esetén legfeljebb kettő,


8,0 m


3,0 m


8,0 m


Szabadon álló

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

A tető legnagyobb szélessége

A tető
héjazata


Max. 4,5 m


Jellemzően magastető lehet,


max. 10,0 m●●

Hullámpala nem lehet.

Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
●●Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
Nyilvántartott régészeti terület érinti az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.

8.

Sajátos jogintézmények: -

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 08/79-, 08/123-, 08/96-, 08/73 hrsz-ok.

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
1. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 815/2-, ./3-, 815/35-41-, 815/43-47-, 815/49-60-, 815/62-73-, 815/75-95-, 815/88-96-, 815/98-109-, 08/73-, ./79-, 08/96-, ./120-, ./123 hrsz-ok.
13. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait:548/2-, ./3 hrsz-ok.
b.) egyéb:-

(3)A





Lke-2

O

20

4,5

700

jelű övezet laza beépítésű, összefüggő kiskertes lakóövezet, amely legfeljebb kétlakásos, a 4,5 m-t meg nem haladó építménymagasságú lakóépületek elhelyezésére szolgál.

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 13. § . (2) bekezdés: 2, 3, 4, pontja szerinti, valamint (3) bekezdés 2, pontja szerinti építmények.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Bármilyen, az alábbi paramétereknek megfelelő telekalakítás engedélyezhető.

A kialakítható telek

legkisebb területe

700 m2

legkisebb utcai homlokvonala

16 m

kivéve szabálytalan telekforma esetén, ahol a telek átlagos szélessége legalább 16,0 m legyen.

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

oldalhatáron álló

20

50

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

≤ 700 m2 teleknagyság esetén csak egy,
≥ 700 m2 teleknagyság esetén több lehet,


8,0 m


6,0 m


12- 36 m


Oldalhatáron álló

Telekhosszúságok (TH) függvényében meghatározandó a hátsókert (HK) nagysága, jelen rendelet 4. számú melléklet szerint.

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság


Tetőzet és a tető hajlásszöge

A tető legnagyobb szélessége

A tető
héjazata


Max. 4,5 m


Jellemzően magastető lehet,


max. 10,0 m●●

Hullámpala nem lehet.

Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
●●Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
Nyilvántartott régészeti terület érinti az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.

8.

Sajátos jogintézmények: -

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 815/111-,./145-, 08/40-, ./41-, ./68-, ./75 hrsz-ok

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
1. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 803/8-14-, 803/15-28-, 803/29-34-, 803/39-43-, 803/70-73-, 815/124-129-, 815/134-, ./135-, 815/138-, ./139-, ./145-, 08/40-, ./41-, ./42-, ./75 hrsz-ok.
b.) egyéb:-

(4) A






Lke-3

O

30

4,5/6,0

K/900

jelű övezet laza beépítésű, összefüggő nagykertes lakóövezet, amely a 4,5 m-t meg nem haladó építménymagasságú lakóépületek elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 13. § (2) bekezdés : 1, 2, 3, 4, pontja szerinti, valamint kivételesen (3) bekezdés 1, 2, pontja szerinti építmények.

Kivételesen építmények az OTÉK 31. §. (2) bekezdésében előírtak figyelembe vételével, továbbá akkor helyezhetők el, ha az építési telek meghaladja az övezetben kialakítható legkisebb telekméretet másfélszeresét, azaz > 1350 m2

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Bármilyen, az alábbi paramétereknek megfelelő telekalakítás engedélyezhető.

A kialakítható telek

legkisebb területe

K illetve 900 m2

legkisebb utcai homlokvonala

K illetve18 m

A kialakult telek (K) akkor építhető be, ha nagysága legalább 900 m2, legkisebb utcai homlokvonala, vagy szabálytalan telekforma esetén átlag telekszélessége pedig legalább 16 m.

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

oldalhatáron álló

30

50

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

≤ 700 m2 teleknagyság esetén csak egy,
≥ 700 m2 teleknagyság esetén több lehet,


8,0 m


6,0 m


12- 36 m


Oldalhatáron álló

Telekhosszúságok (TH) függvényében meghatározandó a hátsókert (HK) nagysága, jelen rendelet 4. számú melléklet szerint.

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

A tető legnagyobb szélessége

A tető
héjazata


Max. 4,5/6,0 m


Jellemzően magastető lehet,


max. 10,0 m

Hullámpala nem lehet.

Az övezetben saroktelken H=6,0 m is lehet.
Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
Nyilvántartott régészeti területek érintik az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 024/1-, ./27-, 034/8 hrsz-ok

8.3

Elővásárlási jog:

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
5/a.számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 032/5-8-, 032/10-12-, 024/1-, 024/27-32-, 034/6-8 hrsz-ok.
5/b.számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait:034/8-,024/27-36 hrsz-ok.
b.)egyéb:a 885-908/1-, ./2 hrsz-ú telkek 908 hrsz-ú árokra néző nem beépíthető kertjeinek vízelvezetésére fokozott figyelmet kell fordítani;

(5) Az






Lf-1

K(O,SZ)/O/Z

K/30-20

4,5

K/1000

jelű övezet a település ősi lakóterületei, melyek a 4,5 m-t meg nem haladó építménymagasságú lakóépületek és mezőgazdasági építmények elhelyezésére szolgáló, összefüggő hosszú(nagy)kertes lakóterületek.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 14. § . (2) bekezdés: 1, 2, 3, 4, 5 és 6 pontja szerinti építmények.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Bármilyen, az alábbi paramétereknek megfelelő telekalakítás engedélyezhető, nyeles telek létesíthető.


A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill.1000 m2

legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill.16 m

▬kivéve:a.) nyeles telek esetén, ahol a teleknyúlvány szélessége legalább 4,0 m legyen,
b.) szabálytalan telekforma esetén, ahol a telek átlagos szélessége legalább 16,0 m legyen
▬Telekegyesítés esetén, az utcai beépítés a hagyományos oldalhatáron álló beépítést tükrözze, legalább az utcavonaltól 12 m-ig.

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett


Beépítési módja


Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Kialakult oldalhatáron álló ill. szabadon álló beépítés tartható, új beépítés oldalhatáron álló legyen, kivételesen zártsorúan csatlakozó beépítés is engedélyezhető


K≤1200 m2 30% de max 300 m2
1201-2000 m2 25% de max 400 m2
>2001 m2 20% de max 500 m2


40
45
50

▬Az övezetben zártsorú beépítés akkor engedélyezhető, ha
■ ha a kialakult oldalhatáron álló beépítésnél, a kialakult oldalkert < 4,5 m;
■ ha a kialakult telekszélesség ≤12,0 m,
■ kialakult, mindkét oldalhatáron álló beépítés tartható, újjáépíthető, amikor az egymással szomszédos épületek a zártsorú beépítésre vonatkozó előírások szerint létesíthetők:
-tűzfalakkal egymáshoz építve, vagy
-jelen rendelet 5. számú melléklete, beépítési javaslata szerint, a kialakult beépítési hagyománynak megfelelő távolság tartásával;
▬Zártsorú beépítés esetén a zártsorú csatlakozás csak az utcai homlokvonaltól beljebb, legalább 12 m-re hozható létre. Utcai oldalon a beépítés az oldalhatáron álló beépítés képét mutassa.
▬Ha a kialakult telekmélység ≤ 25,0 m, akkor a zártsorú beépítés a hátsó telekhatáron is létrehozható.
▬Az övezetben meglévő egytraktusos utcai épület bontása után, új építés esetén az utcai épület legfeljebb 9,0 m-es utcai homlokzatszélességben építhető vissza (kivéve helyi védett épületeket, ott jelen rendelet 19. § . előírásai tartandók), zártsorú összeépítés vagy keresztszárny az utcavonaltól beljebb, legalább 12,0 m-re létesíthető (“T” alakú beépítés).

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert



több épület is lehet


K tartható ill. 0,0 m

K* ill. 6,0/3,0 m

K* ill. 4,5/3,0 m

K* ill. 3,0 m


12- 36 m

Oldalhatáron álló

Zártsorú

Szabadon álló

Saroktelken az oldalhatáron álló beépítés mentén is 0,0 m lehet.
▬Oldalhatáron álló beépítés esetén az oldalkert legalább 6,0 m legyen,
▬Zártsorú beépítés esetén, az udvari épületszárnyak között legalább 4,5 m tartandó,
▬Bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló beépítésnél, zártsorú összeépítést megszakító oldalkertnél, saroktelken, teleknyúlvány mellett) az oldalkert legalább 3,0 m lehet.
▬Ahol a kialakult oldalkert –
-oldalhatáron álló beépítés esetén <6,0 m, ott a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság tartandó,

- bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló beépítésnél, szabadon álló beépítésnél, saroktelken, teleknyúlvány mellett), < 3,0 m, ott a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság fele tartandó.
▬Ahol a kialakult oldalkert oldalhatáron álló beépítés esetén kisebb, mint a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság, bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló, szabadon álló beépítésnél, saroktelken, teleknyúlvány mellett) kisebb mint OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság fele, ott minden esetben az építési engedélyezés során, be kell szerezi a tűzvédelmi szakhatóság véleményét.
▬Telekhosszúságok (TH) függvényében meghatározandó a hátsókert (HK) nagysága, jelen rendelet 4. számú melléklet szerint.
▬Nyelestelken legalább két oldalkert 4,5 m, egy pedig a telek hosszabbik méretéből meghatározható hátsókert értékével legyen egyenlő.
*A <4,5 m-es kialakult oldalkert oldalhatáron álló beépítés esetén, a <2,25 m-es kialakult oldalkert bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló, szabadon álló beépítésnél, saroktelken, teleknyúlvány mellett), OTÉK-ban foglalt határértéknél megengedőbb érték, melyhez hozzájárulását a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Állami Főépítésze 155-3/2007 számú szakvéleményében megadta

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építmény-magasság


Tetőzet és a tető hajlásszöge

A tető legnagyobb szélessége


Tető
héjazata


4,5 m

Jellemzően magastető lehet, 38-42 közti hajlásszögű tetőzettel.


max.9,0/12,0 m


Cserépfedés lehet

Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
▬Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;
▬Udvari keresztszárny esetén max. 12,0 m lehet,

7.

Egyedi előírások
▬Nyilvántartott régészeti területek érintik az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.
▬Az övezet helyi védett épületeire illetve utcasoraira Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testülete külön rendeletben intézkedik, ld.: még jelen rendelet 3. számú Függelékét.

8.

Sajátos jogintézmények: -

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 282-283-,285-286-,288-,290/3-,./5-,294-, 295/1-,297-,303/1-, 304/2-, 306/2-,309/2-, 337-338-, 346-, 348-, 351/1-, ./2-, 352/8-,./9-,./7-,356-357-,359-, 530 hrsz.

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
1.számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait:197-, 198/1-, ./2-, 199/2-, ./3-, ./4 hrsz-ok.
2.számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait:20-, 21-, 35-37-, 48-51-, 56-67-, 72-75-, 81-83-, 88-, 90-93-, 113-, 116-, 118-122-, 125-127-, 130-133-, 139-, 140-, 143-, 144-146-, 147/1-, ./2-, 149-151-, 154-156-, 184-187-, 188/1-, ./2-, 189-191-, 071/1-, hrsz-ok.
8.számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait:83-,114-,115 hrsz-ok.
14.számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait:197-,198/1-, /2-,192/2 hrsz-ok.

Helyi védett épületek az övezetben:Kossuth L.u. 11.sz. 31. hrsz./18.sz. 295/2. hrsz./ 20.sz. 296. hrsz./ 22.sz. 298/1,298/2 hrsz./24.sz. 280 hrsz./ 26.sz. 279 hrsz./28. sz. 277 hrsz./ 31.sz. 68. hrsz./ 37.sz. 83. hrsz./34.sz. 272. hrsz./ 36.sz. 258 hrsz./ 44.sz. 245 hrsz./ 61.sz. 146 hrsz./ 58.sz. 232 hrsz./69.sz. 151 hrsz./ 79.sz. 187 hrsz./ 95.sz. 199/4 hrsz./ Szent M.u.2.sz.304/1 hrsz./3.sz. 273 hrsz./ 4.sz. 304/1 hrsz./9. sz. 243 hrsz./19. sz. 230/2 hrsz./22.sz. 530 hrsz./ 25. sz. 226. hrsz./ Petőfi S.u.6. sz. 325 hrsz.
Egyedi tájértékek az övezetben: -
b.) egyéb: a Kossuth L. utcától északra elhelyezkedő telkek nem beépíthető kertjeinek vízelvezetésére fokozott figyelmet kell fordítani;

(6) Az






Lf-2

K(O,SZ)/O/Z

K/30

K/4,5

K/800

jelű övezet összefüggő nagykertes lakóterület, mely a 4,5 m-t meg nem haladó építménymagasságú lakóépületek és mezőgazdasági építmények elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 14. § . (2) bekezdés: 1, 2, 3, 4, 5 és 6 pontja szerinti építmények.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Bármilyen, az alábbi paramétereknek megfelelő telekalakítás engedélyezhető.

A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill.800 m2

legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill.18 m

▬kivéve: a.) nyeles telek esetén, ahol a teleknyúlvány szélessége legalább 4,0 m legyen,
b.) szabálytalan telekforma esetén, ahol a telek átlagos szélessége legalább 18,0 m legyen,
▬Telekegyesítés esetén, helyi védett épületeknél az utcai beépítés megtartandó, legalább az utcavonaltól 12 m-ig.

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett


Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Kialakult oldalhatáron álló ill. szabadon álló beépítés tartható, új beépítés oldalhatáron álló legyen, kivételesen zártsorúan csatlakozó beépítés is engedélyezhető


30


50

▬Az övezetben zártsorú beépítés kialakult, mindkét oldalhatáron álló beépítés esetén engedélyezhető, amikor az egymással szomszédos épületek a zártsorú beépítésre vonatkozó előírások szerint bővíthetők illetve újjáépíthetők:
-tűzfalakkal egymáshoz építve, vagy
-jelen rendelet 5. számú melléklete, beépítési javaslata szerint, a kialakult beépítési hagyománynak megfelelő távolság tartásával;
▬A mindkét oldalhatáron álló beépítés között zártsorú csatlakozás csak az utcai homlokvonaltól beljebb, legalább 12 m-re hozható létre. Utcai oldalon a beépítés az oldalhatáron álló beépítés képét mutassa.

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert



több épület is lehet


K tartható ill. 0,0 m

K* ill. 6,0/3,0 m

K* ill. 4,5 m

K* ill. 3,0 m


6- 36 m

Oldalhatáron álló

Zártsorú

Szabadon álló

Saroktelken az oldalhatáron álló beépítés mentén is 0,0 m lehet.
▬Oldalhatáron álló beépítés esetén az oldalkert legalább 6,0 m legyen,
▬Zártsorú beépítés esetén, az udvari épületszárnyak között legalább 4,5 m tartandó,
▬Bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló, szabadon álló beépítésnél, saroktelken) az oldalkert legalább 3,0 m lehet.
▬Ahol a kialakult oldalkert –
-oldalhatáron álló beépítés esetén <6,0 m, ott a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság tartandó,
-bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló beépítésnél, szabadon álló beépítésnél, saroktelken), < 3,0 m, ott a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság fele tartandó.
▬Ahol a kialakult oldalkert oldalhatáron álló beépítés esetén kisebb, mint a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság, bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló, szabadon álló beépítésnél, saroktelken), kisebb mint OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság fele, ott minden esetben az építési engedélyezés során, be kell szerezi a tűzvédelmi szakhatóság véleményét.
▬Telekhosszúságok (TH) függvényében meghatározandó a hátsókert (HK) nagysága, jelen rendelet 4. számú melléklet szerint.
*A <4,5 m-es kialakult oldalkert oldalhatáron álló beépítés esetén, a <2,25 m-es kialakult oldalkert bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló, szabadon álló beépítésnél, saroktelken), OTÉK-ban foglalt határértéknél megengedőbb érték, melyhez hozzájárulását a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Állami Főépítésze 155-3/2007 számú szakvéleményében megadta

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések


Megengedett építménymagasság


Tetőzet és a tető hajlásszöge

A tető legnagyobb szélessége


Tető
héjazata


4,5 m

Jellemzően magastető lehet, átlag 40-os hajlásszögű tetőzettel.


max.10,0/12,0m

Cserépfedés lehet.

▬Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
▬Kivéve helyi védett épületek esetén, ott jelen rendelet 19. § . (10)-(13) bekezdései tartandók.
▬Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;
▬Udvari keresztszárny esetén max. 12,0 m lehet,

7.

Egyedi előírások
▬Nyilvántartott régészeti területek érintik az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.
▬Az övezet helyi védett épületeire illetve utcasoraira Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testülete külön rendeletben intézkedik, ld.: még jelen rendelet 3. számú Függelékét.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom:

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 032/10-12, 206-, 544-, 603 hrsz-ok.

8.3

Elővásárlási jog:

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
6. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 394-401-, 414-421hrsz-ok.
7. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait:406-, 407 hrsz-ok.
9. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 470-472 hrsz-ok.
15. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait:214-216 hrsz-ok.
17. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait:467/1-,447-449hrsz-ok.
Helyi védett épületek az övezetben: Petőfi S. u. 41. sz. 487. hrsz./ 57. sz.478 hrsz./77. sz. 468. hrsz./ Iskola u. 2. sz.539. hrsz./ Jókai M. u. 5. sz. 496. hrsz./ 12. sz. 566 hrsz./ 50. sz. 595. hrsz./ Mező I. u. 5. sz.405 hrsz./ 27. sz.394 hrsz./
Egyedi tájértékek az övezetben: Petőfi Sándor u. 81. sz. előkertjéhez kerítve Hétfájdalmas Szűzanya szobor, 466 hrsz.
b.) egyéb:-

Vegyes terület

8. § (1) A vegyes területek övezeti tagolódását a szabályozási terv tünteti fel és a következő táblázatok tartalmazzák a vonatkozó részletes előírásokat.

(2) A






Vt

K(O,Z,SZ)/Z

K/60

K/5,0/6,0

K/400

jelű övezet, az 5,0 m (kivéve templom) építménymagasságot meg nem haladó, lakó és elsősorban települési színtű igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek, valamint sportépítmények elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 16. § . (2) bekezdés: 1, 2, 3, 4, 5, 6, pontja szerinti építmények.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó, új légkábel nem létesíthető.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Bármilyen, az alábbi paramétereknek megfelelő telekalakítás engedélyezhető.

A kialakítható telek

Legkisebb területe

K tartható ill. 400 m2

Legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill. 20 m

kivéve szabálytalan telekforma esetén, ahol a telek átlagos szélessége legalább 20,0 m legyen,

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett


Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Kialakult oldalhatáron álló, zártsorú ill. szabadon álló beépítés tartható, új beépítés zártsorú legyen,


K tartható ill. 60


20

Kivéve oktatási létesítmény elhelyezése esetén „A közoktatás nevelő és oktató intézményei tervezési előírásai” című 19/2002. (V.8.) OM rendelet betartása kötelező, amely szerint a beépítettség legfeljebb 25 % lehet.

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület is lehet, de
egységes tömegnek látszó épületegyüttes létesíthető


K tartható ill. 5,0/0,0 m


K ill. 6,0/3,0 m

K* ill. 6,0/3,0 m

K* ill. 3,0 m


6,0/0,0 m


Zártsorú

Oldalhatáron álló

Szabadon álló

Legalább 4,0 m széles földszinti árkádsor létesítése esetén 0,0 m is lehet;
▬Zártsorú beépítés esetén, az udvari épületszárnyak között legalább 6,0 m tartandó, zártsorú beépítést magszakító oldalkert a tényleges építménymagasságnak megfelelő távolság, de legalább 3,0 m legyen;
▬Ahol a kialakult oldalkert –
-oldalhatáron álló beépítés esetén <6,0 m, ott a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság tartandó,
-bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló beépítésnél, szabadon álló beépítésnél, saroktelken), <3,0 m, ott a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság fele tartandó.
▬Ahol a kialakult oldalkert oldalhatáron álló beépítés esetén kisebb, mint a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság, bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló, szabadon álló beépítésnél, saroktelken), kisebb mint OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság fele, ott minden esetben az építési engedélyezés során, be kell szerezi a tűzvédelmi szakhatóság véleményét.
Az övezet Termálfürdővel szomszédos telkein 0,0 m is lehet.
*A <5,0 m-es kialakult oldalkert oldalhatáron álló beépítés esetén, a <2,25 m-es kialakult oldalkert bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (váltakozó oldalhatáron álló, szabadon álló beépítésnél, saroktelken), a 0,0 m-es hátsókert, OTÉK-ban foglalt határértéknél megengedőbb érték, melyhez hozzájárulását a Nyugat-dunántúli Regionális
Közigazgatási Hivatal Állami Főépítésze 155-3/2007 számú szakvéleményében megadta

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

A tető legnagyobb szélessége

Tető
héjazata


5,0/6,0 m

Jellemzően magastető lehet, átl.40-os hajlásszögű tetőzettel.


12,0m

Cserép vagy nádfedés lehet.

Az övezetben saroktelken H=6,0 m is lehet.
Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
▬Nyilvántartott régészeti területek érintik az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.
▬Az övezet helyi védett épületeire illetve utcasoraira Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testülete külön rendeletben intézkedik, ld.: még jelen rendelet 3. számú Függelékét.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom:

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 86-, 201/4-, 531-, 010/21-, ./26 hrsz.

8.3

Elővásárlási jog:

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
1. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 202/11-, 204/66-69-, 204/71-, ./84-, ./87-, 010/21-, ./26 hrsz-ok.
8. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 85-, 86 hrsz-ok
Helyi védett épületek az övezetben: Kossuth L. u. 39. sz. 86.hrsz. régi iskola/ Templom tér 85.hrsz. templom
Egyedi tájértékek az övezetben: Szent Antal–szobor (85 hrsz.)/ Szent Mihály –szobor (270 hrsz.)/
b.) egyéb:-

(3) A






Vk

K/SZ /O

K/40/30

K/5,0/7,5

K/2500/800

jelű övezet, elsősorban központi oktatási, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató, egyházi, egészségügyi, szociális épületek, valamint sportépítmények elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 17. § . (2) bekezdés: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8. 9 pontja szerinti építmények, valamint kivételesen (3) bekezdés 2. pontja szerinti lakóépület és látványtó is létesíthető.

▬Kivételesen építmények az OTÉK 31. §. (2) bekezdésében előírtak figyelembe vételével, továbbá akkor helyezhetők el, ha az egyes lakóépületek számára legalább 800 m2 nagyságú építési telek kialakított.
▬Látványtó létesítése vízjogi engedélyhez kötött.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó,

3.

A telekalakítás lehetőségei

Bármely, az alábbi paramétereknek megfelelő telekalakítás engedélyezhető


A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill. 2500/800 m2

legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill. 18 m

Lakóépületek számára legalább 800 m2 nagyságú építési telek alakítandó.
lakóépület számára kialakítandó teleknél tartandó, kivéve szabálytalan telekforma esetén, ahol a telek átlagos szélessége legalább 18,0 m legyen,

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett


Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

szabadon álló legyen, kivételesen oldalhatáron álló beépítés is engedélyezhető


40/30


40/50

Oldalhatáron álló beépítés lakóépület építése esetén engedélyezhető;
Lakóépület építése esetén a második érték tartandó;

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület is lehet, de
egységes építészeti kivitelben létesíthető


K ill. 6,0 m


4,0/6,0 m

6,0 m




8,0 m


Szabadon álló

Oldalhatáron álló

Árok, vízfolyás mellett legalább 6,0 m tartandó.

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság


Tetőzet és a tető hajlásszöge

Tető legnagyobb szélessége

Tető
héjazata


5,0/7,5 m

Jellemzően magastető lehet, átlag 40-os hajlásszögű tetőzettel.


12,0 m

Cserép vagy nádfedés lehet.

Az övezetben központi épületnél, pl.: nagyterem építése esetén H=7,5 m is lehet, illetve eltérés jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (6) bekezdés e szerint is engedélyezhető;
Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Nyilvántartott régészeti területek érintik az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom:

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: -

8.3

Elővásárlási jog:

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
1. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 803/49-52 hrsz-ok.
3. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 045/28 hrsz.
b.) egyéb:-

Gazdasági terület

9. § (1) A gazdasági terület övezeti tagolódását a szabályozási terv tünteti fel és a következő táblázat tartalmazza a vonatkozó részletes előírásokat.

(2) A






Gksz

K(SZ)/SZ

50

6,5

2000

jelű övezet elsősorban nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató, kézműipari tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Elhelyezhető funkció továbbá: OTÉK 19. § . (2) bekezdés: 1, 2, 3, 4, 5, pontja szerinti építmények.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó,

3.

A telekalakítás lehetőségei

Bármilyen, az alábbi paramétereknek megfelelő telekalakítás engedélyezhető.


A kialakítható telek

Legkisebb területe

2000 m2

Legkisebb utcai homlokvonala

30 m

kivéve szabálytalan telekforma esetén, ahol a telek átlagos szélessége legalább 30,0 m legyen,

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett


Beépítése

Legnagyobb
Beépítettsége %

Legkisebb
zöldfelület (%)

Kialakult szabadon álló beépítés tartandó, új beépítés is szabadon álló legyen


50


30

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület is lehet,

12,0 m fásított parkolóval

6,0 m takaró fásítással

6,0 m takaró fásítással


Szabadon álló

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építmény-magasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

A tető legnagyobb szélessége

Tető
héjazata


6,5

Jellemzően magastető lehet,


-

Hullámpala nem lehet.

7.

Egyedi előírások
A konkrét program alapján, jelen szabályozásra épülő telekalakítási terv készítendő.
▬Régészeti érdekű terület érinti az övezetet, ld. jelen rendelet 4. § .(1) bek. c.) pontját;

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat:

8.3

Elővásárlási jog:

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:-
b.) egyéb:-

Üdülőterületek

10. § (1) Az üdülőterületek övezeti tagolódását a szabályozási terv tünteti fel és a következő táblázatok tartalmazzák a vonatkozó részletes előírásokat.

(2) Az




Üü-1

SZ

25

8,5

7500

jelű övezetben olyan több üdülőegységes üdülőépületek helyezhetők el, amelyek elhelyezésük, kialakításuk és felszereltségük, infrastrukturális ellátottságuk alapján, túlnyomóan változó üdülői kör hosszabb üdülési célú tartózkodására alkalmasak.

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 22 §. szerinti építmények. Előzőeken túl a terület rendeltetésével összhangban, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló vendéglátó, kereskedelmi, szolgáltató, szálláshely szolgáltató illetve egészségügyi-, szociális létesítmények létesíthető.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó, új légkábel nem létesíthető.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Telekalakítás engedélyezhető jelen rendelet paraméterei szerint.

A kialakítható telek

Legkisebb területe

7500 m2

Legkisebb utcai homlokvonala

50 m

kivéve szabálytalan telekforma esetén, ahol a telek átlagos szélessége legalább 50,0 m legyen,

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítése

Legnagyobb beépítettsége

Legkisebb zöldfelület (%)

Szabadon álló

25 %

50

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület is lehet, de
egységes építészeti kivitelben létesíthető




12,0 m




6,0 m




12,0 m




Szabadon álló

Előkertben fásított parkoló létesítendő, a létesítmény kapacitásának megfelelő nagyságrendben, fásítás őshonos fa fajokból telepítendő, jelen rendelt. 1. 2. számú függeléke szerint.

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

Tető szélessége

Tető héjazata


8,5 m

Jellemzően magastetős, környezetébe illeszkedő tömeg létesíthető,


max.
12,0 m

Cserép, fém ill. üveghatású egyéb fedés alkalmazható;

Ettől eltérni kivételes esetben, jelen jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (6) bekezdés e alapján lehet;
Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Építési engedélykérelemhez csatolni kell kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési-, illeszkedési tervet jelen rendelet 3. § .(1) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 1. számú melléklet).
▬Kötelező védőfásítással kapcsolatban jelen rendelet 3. § . (5) bekezdése tartandó.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom:

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: -

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.)örökségvédelem szerint:-
b.)egyéb: kötelező védőfásítás őshonos növényállománnyal telepítendő (ld.:jelen rendelet 1.2.számú függelék).

(3) Az




Üü-2

K(O)/Sz

30

7,5

K/2000

jelű övezet túlnyomóan változó üdülői kör, hosszabb üdülési célú tartózkodására alkalmas, több üdülőegységes üdülőépületek elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 22 §. szerinti építmények, kivéve Camping, illetve üdülőtábor. Előzőeken túl a terület rendeltetésével összhangban, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló vendéglátó, kereskedelmi, szolgáltató, szálláshely szolgáltató illetve egészségügyi létesítmények is létesíthető.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó, új légkábel nem létesíthető.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Telekalakítás engedélyezhető jelen rendelet paraméterei szerint.

A kialakítható telek

Legkisebb területe

K tartható ill. 2000 m2

Legkisebb utcai homlokvonala

30 m

kivéve szabálytalan telekforma esetén, ahol a telek átlagos szélessége legalább 30,0 m legyen,

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítése

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Kialakult oldalhatáron álló beépíts tartható, új beépítés szabadon álló legyen


30


50

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület is lehet, de
egységes építészeti kivitelben létesíthető



8,0 m

6,0 m

8,0 m



8,0 m

Szabadon álló

Oldalhatáron álló

▬Ettől eltérő méret, a terven külön jelölt esetben tartandó.
▬Előkertben kötelező védőfásítás telepítendő, őshonos fa fajokból, jelen rendelt 1.2.számú függeléke szerint.
▬Bármely olyan beépítés esetén, ahol az oldalkertek találkoznak (szabadon álló, váltakozó oldalhatáron álló beépítésnél, saroktelken) az oldalkert legalább 6,0 m lehet.
▬Oldalhatáron álló beépítés esetén az oldalkert legalább 6,0 m legyen,

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

Tető szélessége

Tető héjazata


7,5 m

Jellemzően magastetős, környezetébe illeszkedő tömeg létesíthető,


max. 12,0 m

Cserép, fém ill. üveghatású egyéb fedés alkalmazható;

Ettől eltérni kivételes esetben, jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (6) bekezdés e alapján lehet;
Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Nyilvántartott régészeti területek érintik az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom:

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 202/5-, ./6-, ./11-, ./12-, 205/5-, 010/13-, ./14 hrsz.

8.3

Elővásárlási jog:

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
1. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 202/5-, ./6-, ./12-, 205/5-, 205/15-, 010/14-, 010/13 hrsz-ok-at.
b.) egyéb:-

(4) Az




Üü-3

SZ

20

5,0

700/1200

jelű övezet jellemzően azonos üdülői kör, hosszabb tartózkodására alkalmas, üdülőépületek elhelyezésére szolgál.

1.

Elhelyezhető funkció: OTÉK 22 §. szerint, két illetve hat üdülőegységes üdülőépületek, kivéve Camping, illetve üdülőtábor. Előzőeken a terület rendeltetésével összhangban, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló vendéglátó, kereskedelmi, szolgáltató, szálláshely szolgáltató illetve egészségügyi létesítmények létesíthető. OTÉK. 22. §. (1) bekezdése szerint. A területen elhelyezhetők továbbá vendéglátó, kereskedelmi, szolgáltató, egészségügyi rendeltetésű épületek.

▬két üdülőegységes üdülőépület 700 < 1200 m2 teleknagyság esetén létesíthető;
▬hat üdülőegységes üdülőépület ≥ 1200 m2 teleknagyság esetén létesíthető;

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó,

3.

A telekalakítás lehetőségei

Telekalakítás engedélyezhető jelen rendelet paraméterei szerint.

A kialakítható telek

Legkisebb területe

700 /1200 m2

Legkisebb utcai homlokvonala

18/22 m

elhelyezhető üdülőegységek száma telekméret függvényében az 1. sor szerint változó;
▬ 700 < 1200 m2 teleknagyság esetén 18,0 m tartandó;
▬ ≥ 1200 m2 teleknagyság esetén 22,0 m tartandó;
▬ szabálytalan telekforma esetén az értékek átlag telekszélességet jelentenek;

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítése

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Szabadon álló lehet

20

60

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

700<1200 m2 teleknagyság esetén egy lehet, ≥1200 m2teleknagyság esetén több épület is lehet,



8,0 m



4,0 m



12,0 m



Szabadon álló

Előkertben kötelező védőfásítás telepítendő, őshonos fa fajokból, jelen rendelet 1.2.számú függeléke szerint.

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

Tető
szélessége

Tető
héjazata


5,0 m

Jellemzően magastetős tömeg létesíthető

max.10,0 m

Cserép, fém ill. üveghatású egyéb fedés lehet;

Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.:jelen rend. Általános építészeti előírások 12. § (5)bek;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.:jelen rend.Általános építészeti előírások 12. § (8)bek;

7.

Egyedi előírások
▬Nyilvántartott régészeti területek érintik az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 010/21-, ./26 hrsz-ok

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
1. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 205/14 hrsz-ot.
b.) egyéb:-

(5) A


Üh

K(O)/O

K/15

K/4,0

K/360

jelű hétvégi házas üdülő övezet, legfeljebb egy üdülőegységes üdülőépületek elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Elhelyezhető funkció továbbá: a terület rendeltetésével összhangban kereskedelmi, vendéglátó, vallási, kulturális célú létesítmények, valamint sport építmények,

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó,

3.

A telekalakítás lehetőségei

A <360 m2 teleknagyságig csak olyan telekhatár rendezés engedélyezhető, amely során a telekalakításban részt vevő telkek együttes mérete nem változik. Telekegyesítés, telekcsoport újraosztás engedélyezhető.

A kialakítható telek

Legkisebb területe

K tartható ill. 360 m2

Legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill.18 m

Szabálytalan telekforma esetén az érték átlag telekszélességet jelent;

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

oldalhatáron álló,

15

70

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

elhelyezhető
épületek száma

megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Csak egy épület is lehet,



K ill 5,0/0,0 m


K* ill. 6,0 m



6,0 m


Oldalhatáron álló

Saroktelken, az oldalhatáron álló beépítés mentén 0,0 m lehet;
▬Oldalhatáron álló beépítés esetén az oldalkert legalább 6,0 m legyen,
▬Ahol a kialakult oldalkert –
-oldalhatáron álló beépítés esetén <6,0 m, ott a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság tartandó,
▬Ahol a kialakult oldalkert oldalhatáron álló beépítés esetén kisebb, mint a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság, ott minden esetben az építési engedélyezés során, be kell szerezi a tűzvédelmi szakhatóság véleményét.
▬Ahol a kialakult oldalkert oldalhatáron álló beépítés esetén kisebb, mint a tényleges építménymagasságból OTÉK 36. § (2) bekezdése szerint meghatározott távolság, ott minden esetben az építési engedélyezés során, be kell szerezi a tűzvédelmi szakhatóság véleményét.
*A <4,0m-es kialakult oldalkert oldalhatáron álló beépítés esetén, OTÉK-ban foglalt határértéknél megengedőbb érték, melyhez hozzájárulását a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Állami Főépítésze 155-3/2007 számú szakvéleményében megadta.

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság


Tetőzet

A tető legnagyobb szélessége

Tető
héjazata


4,0 m

Jellemzően magasteős,
könyezetébe illeszkedő lehet


Legfeljebb 9,0 m

Hullámpala nem lehet

Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
-

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat:

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:-
b.) egyéb:-

Különleges területek

11. § (1) A különleges területek övezeti tagolódását a szabályozási terv tünteti fel és a következő táblázatok tartalmazzák a vonatkozó részletes előírásokat.

(2) Az






K-1
Szk,Sp,V,Sz

K(Sz)/Sz

15+5

K/6,5

K/25000

Jelű övezet elsősorban szabadidő központ, szórakoztató-, kulturális-, sportolással kapcsolatos-, vendéglátó- és szolgáltató célú létesítmények épületeinek, illetve az azokhoz kapcsolódó szabadtéri rendezvények ideiglenes, kisebb fedett létesítményeinek elhelyezésére, továbbá azok kiszolgálására létesítendő építmények létesítésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Az övezetben elhelyezhető továbbá: A terület rendeltetésével összhangban, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló vendéglátó, szálláshely szolgáltató, szolgáltató, kereskedelmi, egészségügyi, fitness-welness célú létesítmények. Az övezet telkein látványtó, medence, szökőkút is létesíthető.

Látványtó létesítése vízjogi engedély kötele;

2.

Az övezetben a közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó, új légkábel nem létesíthető.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Telekalakítás az alábbi paraméterek szerint engedélyezhető.


A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill.25000 m2

legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill.40 m

Szabálytalan telekforma esetén az érték átlag telekszélességet jelent;

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Szabadon álló

15+5

50/35

▬Az övezetben építés az elő-, oldal- illetve hátsókertek biztosítása után fennmaradt sávban, de legfeljebb átl. 80 m szélességű sávban lehet, a terv szerint.
▬Az övezetben az építési hely és az elő-, oldal-, hátsókert között fennmaradó területek be nem építhető, ligetesen fásított gyepszinten zárt kertrészek a terv szerint, melyek kialakítása jelen rendelet 5. § . (11) és (13) bekezdése szerint engedélyezhető.
Ideiglenes létesítmény, sátor legfeljebb 5 % nagyságban telepíthető;
Az övezet telkeinek burkolt felületei, a 35 %-ot nem haladhatják meg.

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

Elhelyezhető épületek száma

Megengedett legkisebb

Beépítési mód függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület lehet, egységes építészeti kivitelben


12,0/18,0 m


12,0 m••


12,0 m••



Szabadon álló

▬Kétoldali fásított parkoló számára 18,0 m-es előkert biztosítandó, a létesítmény kapacitásának megfelelő nagyságrendben. Egyéb helyeken, illetve saroktelek további előkertjei esetében 12,0 m lehet.
••A 12,0 m-es elő-, oldal- és hátsókertre, beültetési kötelezettség vonatkozik, melyet OTÉK 25. §-ának, valamint jelen rendelet 5. § .(10) és (13) bekezdéseinek figyelembe vételével kell elvégezni őshonos növényállomány felhasználásával (ld.: még jelen rendelet 1. 2.számú függelék)

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

Magastető leg-nagyobb szélessége


Tető héjazata


K/max.6,5m

Jellemzően magastető•• legyen


max. 12,0•••m

Cserép, fém vagy üveghatású fedés lehet

Ettől eltérni kivételes esetben, jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (6) bekezdés e alapján lehet;
••Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Építési engedélykérelemhez csatolni kell kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési-, illeszkedési tervet jelen rendelet 3. § .(1) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 1. számú melléklet).
▬Nyilvántartott régészeti területek érintik az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.
▬Beültetési kötelezettséggel, ligetes zöldfelületként kialakítandó telekrésszel, kötelező védőfásítással kapcsolatban jelen rendelet 3. § . (5) bekezdése tartandó.
▬ Az övezet ligetesen kialakítandó zöldfelületei többfunkciós szabadtéri rendezvények színtere, ahol:
a.) rendezvények idejére ideiglenes jellegű szerelt szerkezetű építmény (sátor, pavilon) felállítható.
b.) belső útjai gyalogos forgalomra alkalmas, kőszegélyek között, kavicsburkolatúak lehetnek,

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 010/28-, ./29-, ./30-, ./31-, ./32-, ./33-, 08/68-, 548/4-, 543-, 549 hrsz-ok,

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
1. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 010/28-34-, 08/79 hrsz-okat.
b.) egyéb: Beültetési kötelezettség, ligetes zöldfelületek kialakítása, kötelező védőfásítás őshonos növényállománnyal engedélyezhető (ld. jelen rendelet 1.2. számú függelék).

(3) Az






K-2
Str,Eü,V,Sz

K(Sz)/Sz

8+7

K/6,5

K/30000

jelű övezet a település kistérségi szerepkörű strandja, amely elsődleges funkciója mellett, egészségügyi, vendéglátó-, szolgáltató létesítmények -, látványfürdő, illetve azok kiszolgálására létesítendő építmények elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Az övezetben elhelyezhető továbbá: A terület rendeltetésével összhangban, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló vendéglátó, egészségügyi ellátó, fitness-welness, kereskedelmi célú létesítmények épületei, kivételesen szálláshely szolgáltató létesítmény és kemping is létesíthetők. Az övezet telkein épített medence is létesíthető.

▬Kivételesen építmények az OTÉK 31. §.(2) bekezdésében előírtak figyelembe vételével helyezhetők el.
▬Kivételesen elhelyezhető építmények akkor engedélyezhetők, ha a telekméret meghaladja az övezetre előírt kialakítható legkisebb telekméret nagyságát, és a létesítmények az övezet folyamatos, szezontól független használatát segítik elő.

2.

Az övezetben a közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó, új légkábel nem létesíthető.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Telekalakítás az alábbi paraméterek szerint engedélyezhető.


A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill.30000 m2

legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill.40 m

A strand kialakult területe nem megosztható;
Szabálytalan telekforma esetén az érték átlag telekszélességet jelent;

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Szabadon álló

K/8+7

50/25

▬Az övezetben építés az elő-, oldal- illetve hátsókertek biztosítása után fennmaradt, átl. 50 m szélességű sávban lehet, kivéve a kialakult beépítések környezetét a terv szerint.
▬Az övezetben az építési hely és az elő-, oldal-, hátsókert között fennmaradó területek be nem építhető, ligetesen fásított gyepszinten zárt kertrészek a terv szerint, melynek kialakítása jelen rendelet 5. § . (11) és (13) bekezdése szerint engedélyezhető.
A strand beépítésére vonatkozó további előírások:
▬ Az épített medencék felülete legfeljebb 7,0 %lehet;
▬ Az övezetben a burkolt felület legfeljebb 25 % lehet;
▬ Az egy főre számítandó zöldfelületi igény 10 m2;
Az övezet telkeinek burkolt felületei, a 25 %-ot nem haladhatják meg.

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

Elhelyezhető
épületek száma

Megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület lehet, egységes építészeti kivitelben


12,0 m


K(6,0)/12,0 m••


12,0 m••



Szabadon álló

Az övezet elő-, oldal- és hátsókertjeiben kötelező védőfásítás, határültetvény létesítendő, jelen rendelet 5. § . (12) és (13) bekezdése szerint engedélyezhető.
••▬Kialakult 6,0 m-es oldalkert tartható, új építés esetén a 12,0 m tartandó.
▬A 12,0 m-es oldal- és hátsókert többszintes fásítását a terv szerinti helyeken, OTÉK 25. §-ának figyelembe vételével kell elvégezni őshonos növényállomány felhasználásával (ld.: még jelen rendelet 1. 2. számú függelék)

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

Magastető leg-nagyobb szélessége


Tető héjazata


K/max.6,5m

Jellemzően magastető•• legyen


max. 12,0•••m

Cserép, fém vagy üveghatású fedés lehet

Ettől eltérni kivételes esetben, jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (6) bekezdés e alapján lehet;

••Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Építési engedélykérelemhez csatolni kell kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési-, illeszkedési tervet jelen rendelet 3. § .(1) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 1. számú melléklet).
▬Ligetes zöldfelületként kialakítandó telekrésszel, kötelező védőfásítással kapcsolatban jelen rendelet 3. § . (5) bekezdése tartandó.
▬ Az övezet ligetesen kialakítandó zöldfelületei többfunkciós szabadtéri rendezvények színtere, ahol:
a.) rendezvények idejére ideiglenes jellegű szerelt szerkezetű építmény (sátor, pavilon) felállítható.
b.) belső útjai gyalogos forgalomra alkalmas, kőszegélyek közti, kavicsburkolatúak lehetnek.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: -

8.3

Elővásárlási jog: 010/13 hrsz-ú területre önkormányzat javára elővásárlási jog írandó elő;

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:-
b.) egyéb:-

(4) Az






K-3
Sp,V,Sz

K(Sz)/Sz/O

K/20

K/6,5

K/10000

jelű övezet, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló, elsősorban sportolással, szabadidő eltöltéssel kapcsolatos építmények elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Az övezetben elhelyezhető továbbá: A terület rendeltetésével összhangban, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló vendéglátó, egészségügyi, szolgáltató, szálláshely szolgáltató, kulturális célú létesítmények, valamint a tulajdonos vagy bérlő, a személyzet, a karbantartás, felújítás, javítás céljából használók számára lakás. Az övezet telkein látványtó, medence is létesíthető.

Látványtó létesítése vízjogi engedély köteles;

2.

Az övezetben a közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó, új légkábel nem létesíthető.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Telekalakítás az alábbi paraméterek szerint engedélyezhető.


A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill. 10000 m2

legkisebb utcai homlokvonala

-

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett


Beépítési módja

Legnagyobb
beépítettsége
%

Legkisebb
zöldfelület (%)

Kialakult beépítés tarható, új beépítés szabadon álló legyen, kivételesen oldalhatáron álló beépítés is engedélyezhető


20


50/35

▬Az övezetben oldalhatáron álló beépítés térszín alatt engedélyezhető, illetve olyan esetben, ha az oldalhatáron a talaj állékonyságát biztosító támfal szerkezet építése szükséges.
▬Az övezetben az elő-, oldal- és hátsókert, valamint az építési hely beépített része között fennmaradó területek, ligetesen fásított, gyepszinten zárt kertrészek, melyek kialakítása jelen rendelet 5. § . (11) és (13) bekezdése szerint engedélyezhető.
▬Az övezet elő-, oldal- és hátsókertjeiben kötelező védőfásítás, határültetvény létesítendő, jelen rendelet 5. § . (12) és (13) bekezdése szerint engedélyezhető.
Az övezet telkeinek burkolt felületei, a 35%-ot nem haladhatják meg.

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

Elhelyezhető
épületek száma

Megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület lehet, építészeti egységben


12,0m


6,0 m••


6,5 m••



Szabadon álló

A legalább 12,0 m-es előkertben fásított parkoló létesítendő, a létesítmény kapacitásának megfelelő nagyságrendben.
••Az övezet elő-, oldal-, és hátsókertjeiben optikai lehatárolást biztosító fásítás létesítendő jelen rendelt 1. 2. számú függeléke szerint;

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a tető hajlásszöge

Magastető legnagyobb szélessége


Tető héjazata


max. 6,5 m

Jellemzően magastető•• legyen


-

Cserép, fém vagy üveghatású fedés lehet

Ettől eltérni kivételes esetben, jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (6) bekezdés e alapján lehet;
•• Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Építési engedélykérelemhez csatolni kell kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési-, illeszkedési tervet jelen rendelet 3. § .(1) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 1. számú melléklet).
▬Ligetes zöldfelületként kialakítandó telekrésszel, kötelező védőfásítással kapcsolatban jelen rendelet 3. § . (5) bekezdése tartandó.
▬Az övezet ligetesen kialakítandó zöldfelületei többfunkciós szabadtéri rendezvények színtere, ahol:
a.)rendezvények idejére ideiglenes jellegű szerelt szerkezetű építmény (sátor, pavilon) felállítható.
b.)belső útjai gyalogos forgalomra alkalmas, kőszegélyek közti, kavicsburkolatúak lehetnek.
▬Az övezetben max. 1,80 m magasságú növényzettel átszőtt (takart), illetve áttört kerítés létesíthető.
▬A kapuzat és az előkertbe elhelyezett építmények a központi épülettel építészeti összhangban épüljenek.

▬Nyilvántartott régészeti területek érintik az övezetet, ld. jelen rendelet 3. § .(4) bek.
▬ védőfásítás, övezeten belül fenntartandó intenzív zöldfelület, nem beépíthető kertrész – esetén, ld. jelen rendelet 3. § .(5) bekezdést;
▬ Az övezet zöldfelületeinek kialakítása ligetes növénykert legyen, többfunkciós szabadtéri rendezvények színtere, ahol:
a.) rendezvények idejére ideiglenes jellegű szerelt szerkezetű építmény (sátor, pavilon) felállítható.
b.) belső útjai gyalogos forgalomra alkalmas, kőszegélyek között, kavicsburkolatúak lehetnek.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: -

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:
1. számú nyilvántartott régészeti terület érinti az övezet következő ingatlanjait: 200/2-, ./3hrsz-okat.
b.) egyéb: Ligetes zöldfelületek kialakítása, kötelező védőfásítás őshonos növényállománnyal engedélyezhető (ld. jelen rendelet 1.2. számú függelék).

(5) A






K-4
Hg,V,K,Sz

SZ

15

4,5

5000

Jelű övezet elsősorban a horgászatra alapozott üdüléssel, pihenéssel kapcsolatos létesítmények, továbbá az azokhoz kapcsolódó ellátó-, vendéglátó-, kereskedelmi és szolgáltató célú létesítmények épületeinek elhelyezésére szolgál.

1.

Az övezetben elhelyezhető funkció: A terület rendeltetésével összhangban, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló szálláshely szolgáltató, fitness-welness célú létesítmények, a tulajdonos vagy bérlő, a személyzet, a karbantartás, felújítás, javítás céljából használók számára lakás, kereskedelmi-, vendéglátó-, egyházi-, egészségügyi-, szociális épületek. Az övezet telkein horgásztó is létesíthető.

Horgásztó létesítése vízjogi engedély kötele;

2.

Az övezetben a közművesítettség mértéke: 6. § .(6) bekezdés b.)pontja szerint biztosítandó.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Telekalakítás az alábbi paraméterek szerint engedélyezhető.


A kialakítható telek

legkisebb területe

5000 m2

legkisebb utcai homlokvonala

30 m

Szabálytalan telekforma esetén az érték átlag telekszélességet jelent;

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Szabadon álló

15

70/15••

▬Az övezetben építés az elő-, oldal- illetve hátsókertek biztosítása után fennmaradt területen, de legfeljebb, átl. 30 m szélességű sávban lehet, a terv szerint.
▬Az övezetben az építési hely és az elő-, oldal-, hátsókert között fennmaradó területek be nem építhető, ligetesen fásított gyepszinten zárt kertrészek a terv szerint, melynek kialakítása jelen rendelet 5. § . (11) és (13) bekezdése szerint engedélyezhető.

▬Az övezet elő-, oldal- és hátsókertjeiben kötelező védőfásítás, határültetvény létesítendő, jelen rendelet 5. § . (12) és (13) bekezdése szerint engedélyezhető.
Az övezet telkeinek burkolt felületei, a 15 %-ot nem haladhatják meg.

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

Elhelyezhető
épületek száma

Megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület létesíthető

6,0 m

6,0 m

6,0 m

Szabadon álló

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a magastető hajlásszöge

Magasető leg- nagyobb szélessége

Tető héjazata


4,5 m

Környezetéhez illeszkedő, jellemzően magastető•• legyen


max. 8,0 m

Szürke pala nem lehet

Ettől eltérni kivételes esetben, jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (6) bekezdés e alapján lehet;
••Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Építési engedélykérelemhez csatolni kell kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési-, illeszkedési tervet jelen rendelet 3. § .(1) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 1. számú melléklet).
▬Ligetes zöldfelületként kialakítandó telekrésszel, kötelező védőfásítással kapcsolatban jelen rendelet 3. § . (5) bekezdése tartandó.
▬ Az övezet ligetesen kialakítandó zöldfelületei többfunkciós szabadtéri rendezvények színtere, ahol:
a.) rendezvények idejére ideiglenes jellegű szerelt szerkezetű építmény (sátor, pavilon) felállítható.
b.) belső útjai gyalogos forgalomra alkalmas, kőszegélyek között, kavicsburkolatúak lehetnek.
▬Az övezetben max. 1,80 m magasságú növényzettel átszőtt (takart), illetve áttört kerítés létesíthető.
▬A kapuzat és az előkertbe elhelyezett építmények a központi épülettel építészeti összhangban épüljenek.
▬ Védőfásítás, övezeten belül fenntartandó intenzív zöldfelület, nem beépíthető kertrész – esetén, ld. jelen rendelet 3. § .(5) bekezdést;

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 038/59 hrsz.

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:-
b.) egyéb:-

(6) A


K-5
Vá,Nk,

SZ

10+5

6,0

K/5000

jelű övezet elsősorban nagykiterjedésű kereskedelmi célú, települési szintű vásárok, kiállítások, szabadtéri rendezvények-, ligetesen növényesített kertek területei, mely kisebb fedett -ideiglenesen is- szabadidős létesítmények -, illetve azok kiszolgálására létesítendő építmények elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Az övezetben elhelyezhető funkció továbbá:A terület rendeltetésével összhangban, a területet igénybe vevők ellátását szolgáló szálláshely szolgáltató létesítmények, a tulajdonos vagy bérlő, a személyzet, a karbantartás, felújítás, javítás céljából használók számára lakás, kereskedelmi-, vendéglátó-, egyházi-, egészségügyi-, szociális épületek.Az övezet telkein horgásztó létesíthető is létesíthető.

Horgásztó létesítése vízjogi engedély kötele;

2.

Az övezetben a közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Telekalakítás az alábbi paraméterek szerint engedélyezhető.


A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill. 5000 m2

legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill. 30 m

▬Szabálytalan telekforma esetén az érték átlag telekszélességet jelent;
▬Kialakult állapot esetén a ≤1500 m2 nagyságú telek, illetve a ≤ 20 m szélességű telek, csak e táblázat paramétereinek megfelelő telekalakítás után építhető be.

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Szabadon álló

10+5

50/35

▬Az övezetben építés az elő-, oldal- illetve hátsókertek betartása mellett fennmaradó területen, de legfeljebb 30,0 m széles sávban lehet, a terv szerint.
▬Az övezetben, a +jellel jelölt érték csak ideiglenes, időszakos létesítmények elhelyezésére vonatkozik.
▬ A burkolt felületek mindösszesen a telek 35 %-át nem haladhatják meg

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

Elhelyezhető
épületek száma

Megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület létesíthető

50 m/18,0/8,0

4,0/6,0 m••

8,0 m

Szabadon álló

▬ Az előkert 50,0 m-nél kisebb akkor lehet, ha a 30,0 m-es építési sáv és a hátsókert másképpen nem biztosítható, de az előkert legalább 18,0 m maradjon.
▬Az előkertben fásított parkoló számára 18,0 m biztosítandó, kivéve:
- saroktelek esetén, ahol az egyik oldalkert 8,0 m lehet;
- azon telkek esetében, ahol a létesítmény kapacitásához számított parkolási igény, a közvetlen feltáró út mentén biztosítható.
▬Az előkert kialakítása, kivéve a fásított parkolók területét, ligetesen kialakítandó legyen, erre vonatkozó rendelkezést ld.: jelen rendelet 5. § (11), és (12) bekezdéseit.
••Vízfolyás, árok mentén 6,0 m legyen.
•••A hátsókertre beültetési kötelezettség vonatkozik, melyre vonatkozó rendelkezést ld.: jelen rendelet 5. § (10) bekezdés ében

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a magastető hajlásszöge

Magasető leg- nagyobb szélessége

Tető héjazata


6,0 m

Környezetéhez illeszkedő, jellemzően magastető•• legyen


max. 12,0 m

Szürke pala nem lehet

Ettől eltérni kivételes esetben, jelen rend. Általános építészeti előírások 12. § (6) bek. alapján lehet;
••Jellemzően magastető fogalmának meghatározását ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (5) bekezdés ;
Magastető legnagyobb szélességének értelmezését ld.: jelen rendelet Általános építészeti előírások 12. § (8) bekezdés ;

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Építési engedélykérelemhez csatolni kell kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési-, illeszkedési tervet jelen rendelet 3. § .(1) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 1. számú melléklet).
▬Ligetes zöldfelületként kialakítandó telekrésszel, kötelező védőfásítással kapcsolatban jelen rendelet 3. § . (5) bekezdése tartandó.
▬Az övezet ligetesen kialakítandó zöldfelületei többfunkciós szabadtéri rendezvények színtere, ahol:
a.) rendezvények idejére ideiglenes jellegű szerelt szerkezetű építmény (sátor, pavilon) felállítható.
b.) belső útjai gyalogos forgalomra alkalmas, kőszegélyek között, kavicsburkolatúak lehetnek.
▬Az övezetben max. 1,80 m magasságú növényzettel átszőtt (takart), illetve áttört kerítés létesíthető.
▬A kapuzat és az előkertbe elhelyezett építmények a központi épülettel építészeti összhangban épüljenek.
Védőfásítás, övezeten belül fenntartandó intenzív zöldfelület, nem beépíthető kertrész – esetén, ld. jelen rendelet 3. § .(5) bekezdést;

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: 038/16-24-, 038/3-, ./5-11 hrsz-ok

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:-
b.) egyéb: az övezet nagyrészt „kiemelten fontos érzékeny természeti terület” övezetébe tartozik az OTrT szerint (A terven jelöl területeken művelési ág változtatásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges).

(7) A


K-6
mg

K(SZ)/SZ

K/30

K/7,5

K/5000/1000

a települést igénybe vevők ellátását szolgáló, elsősorban mezőgazdasági célú gazdasági épületek, állattartó létesítmények, turisztikai célú állattartással összefüggő építmények elhelyezésére szolgáló területek.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Az övezetben elhelyezhető funkció továbbá: a tulajdonos vagy bérlő, a személyzet, a karbantartás, felújítás, javítás céljából használók számára szolgáló lakóépületek, igazgatási és egyéb irodaépület, sportépítmény, kereskedelmi, vendéglátó célú létesítmények épületei illetve mindenfajta nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület. Látványtó is létesíthető.

Látványtó létesítése vízjogi engedély kötele;

2.

Az övezetben a közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés b.) pontja szerint biztosítandó.

3.

A telekalakítás lehetőségei

Telekalakítás az alábbi paraméterek szerint engedélyezhető.


A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill.5000/1000 m2

legkisebb utcai homlokvonala

K tartható ill. 50 m

Az övezetben, lakóépülethez kialakítható telek, legkisebb nagysága 1000 m2 legyen.
Szabálytalan telekforma esetén átlag telekszélességet jelent.

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

szabadon álló beépítés tartható, új beépítés szabadon álló legyen,


K tartható, ill. 30


50/20

A burkolt felületek mindösszesen a telek 20 %-át nem haladhatják meg,

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

Elhelyezhető
épületek száma

Megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert

Több épület létesíthető

K tartható ill. 8,0 m

6,0 m••

12,0 m

Szabadon álló

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a magastető hajlásszöge

Magasető leg- nagyobb szélessége

Tető héjazata

K tartható, új épület esetén legfeljebb 7,5 m lehet

Egységes építészeti együttesben épülhet.


-


-

Kivéve toronyszerű építmény esetén, amikor jelen szabályzat 12. § . (6) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Építési engedélykérelemhez csatolni kell kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési-, illeszkedési tervet jelen rendelet 3. § .(1) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 1. számú melléklet).
▬ Védőfásítás, beültetési kötelezettség esetén, ld. jelen rendelet 3. § .(5) bekezdést;

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: -

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint:-
b.) egyéb:-

(8) A







K-7
temető


SZ

K tartható legfeljebb
500 m2 új építés engedélyezhető


K/6,0

K védendő, illetve terv szerint bővíthető

jelű különleges övezet, a község temetője számára kijelölt terület.

1.

Általános előírások
A temető bővítési területét a szabályozási terv szerint biztosítani kell. A temető tényleges bővítéséig a jelenlegi használat folytatható, más célra nem változtatható.

2.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a magastető hajlásszöge

Magasető legnagyobb szélessége

Tető héjazata


K/6,0 m

Környezetéhez illeszkedő szerkezet legyen.


max. 14,0 m

Cserép-, fém- és üvegfedés alkalmazható

Ravatalozóhoz, kápolnához torony,stb. építése esetén ettől el lehet térni jelen szabályzat 12. § .(6) bek).

3.

Egyedi előírások
▬Az övezetben építési engedélykérelem két lépcsőd lehet, jelen szabályzat 3. § . (2) bek. szerint kiegészítendő.
▬Építési engedélyezés során jelen rendelet 3. § a (3), (5), esetenként (4) bekezdései szerint kell eljárni.

4.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) örökségvédelem szerint, helyi védelem alatt áll: temetői kereszt
b.) egyéb: -

5.

Sajátos jogintézmények:

5.1

Építési tilalom: -

5.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: -

5.3

Elővásárlási jog: Önkormányzat számára elővásárlási jog jegyezendő be a 032/3-./8 hrsz-ú telkekig.

(9) A






K-8

K/SZ

K/40

K/7,5

K/10000

jelű különleges övezet, elsősorban települési szintű, település üzemeltetési, szolgáltató, karbantartó létesítmények elhelyezésére szolgál.

“K” betű jelentését ld.: jelen rendelet 5. § (14) bekezdés ében

1.

Az övezetben elhelyezhető funkció: vízmű telephely, szennyvíztisztító telep, átemelő, hulladékudvar, valamint nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény.

2.

A közművesítettség mértéke: 6. § . (6) bekezdés a.) pontja szerint biztosítandó,

3.

A telekalakítás lehetőségei

A kialakult telekméret tartható, új telek az alábbi paraméterek szerint alakítható.


A kialakítható telek

legkisebb területe

K tartható ill. 10000 m2

Legkisebb homlokvonala

K

4.

Az övezet kialakult és kialakítható telkeinek megengedett

Beépítési módja

Legnagyobb beépítettsége %

Legkisebb zöldfelület (%)

Szabadon álló

K vagy 40 %

40/20 %

Az övezet telkeinek burkolt felületei, a 20 %-ot nem haladhatják meg.

5.

A beépítés paraméterei

Az övezet telkein

Elhelyezhető
épületek száma

Megengedett legkisebb

Beépítési mód
függvényében

előkert

oldalkert

hátsókert


több létesíthető

K tartható ill. 12,0 m

K tartható ill. 12,0 m

K tartható ill. 12,0 m


Szabadon álló

Az övezet elő-, oldal- és hátsókertjeire beültetési kötelezettség vonatkozik (a beültetési kötelezettségre vonatkozó előírást ld. jelen szabályzat 5. § (10) és (13) bekezdés einek figyelembe vételével kell elvégezni őshonos növényállomány felhasználásával (ld. még jelen rendelet 1. 2. számú függelék).

6.

Az övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó megkötések

Megengedett építménymagasság

Tetőzet és a magastető hajlásszöge

Magasető leg- nagyobb szélessége

Tető héjazata


7,5 m

Környezetéhez illeszkedő szerkezet legyen.


max. 14,0 m

Szürke pala nem lehet

7.

Egyedi előírások
▬Építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárás két lépcsős lehet, jelen rendelet 3. § .(2) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 2. számú melléklet).
▬Építési engedélykérelemhez csatolni kell kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési-, illeszkedési tervet jelen rendelet 3. § .(1) bekezdése szerint (ld.: jelen rendelet 1. számú melléklet).
A szabályozási terv szerinti beültetési kötelezettségről az üzemeltető gondoskodik.
▬Beültetési kötelezettséggel, ligetes zöldfelületként kialakítandó telekrésszel, kötelező védőfásítással kapcsolatban jelen rendelet 3. § . (5) bekezdése tartandó.

8.

Sajátos jogintézmények:

8.1

Építési tilalom: -

8.2

Helyi lakó és kiszolgáló utak számára történő lejegyzés érinti a következő ingatlanokat: -

8.3

Elővásárlási jog: -

9.

Vonatkozó védelmi kategóriák

a.) Örökségvédelem szerint:-
c.)Egyéb: -

Általános építészeti előírások

12. § (1) A főfunkció építményét/építményeit (továbbiakban: főépület(ek)) kiegészítő épületek, építmények elhelyezhetősége, beépítési mód szerint:

a.) Oldalhatáron álló beépítés esetén a főépülettel azonos oldalhatárra, azzal építészeti egységet alkotva építhető.
b.) Szabadon álló beépítés esetén a főépület takarásában helyezhető el, azzal építészeti egységet alkotva, az övezeti előírás szerinti oldalkertet tartva.
c.) A főfunkciót kiegészítő épületek homlokzat-, illetve gerincmagassága a főépületét nem haladhatja meg, tömegarányaival annak méreteit kell követni.
d.) Lakókocsi és/vagy konténer egy hónapnál hosszabb idejű tárolása, csak a főépület takarásában lehetséges.
(2) Az elő-, oldal- és hátsókert értékei, ahol övezetenként erre külön szabályozás nincs, az OTÉK szerint tartandók.
(3) Előkert csak a kialakult állapot és az övezeti előírás szerint engedélyezhető, a 8,0 m-nél kisebb előkert esetén az épületek utcai homlokzatán erkély vagy loggia nem létesíthető.
(4) A kerítés vonalában, azzal építészeti összhangban, legfeljebb 30 m2nagyságban porta épület létesíthető.
(5) Az új épületeket a természeti illetve az épített környezethez igazodóan, jellemzően magastetővel kell kialakítani. Jellemzően magastetőnek számít az a tetőzet, ahol az épület vagy építmény bruttó alapterületének legalább 70 %-át magastető fedi, így terasz, torony stb. létesítése nem kizárt.
(6) A tervezési terület bármely övezetében, a megengedett legnagyobb építménymagasságtól pozitív irányban akkor lehet eltérni, ha a település történeti múltját, híres személyiségét, bármilyen egyházi, kulturális nevezetességét őrző, jelen image-át hirdető, idegenforgalmi vonzerőt jelentő céllal vagy technológiai okok miatt, stb. torony, torony szerű építmény létesítésének igénye merül fel. Ilyen esetben a helyi építési hatóság a tervezett ingatlan táji- ill. épített környezetbe illeszkedését igazoló utcaképi fotómontázzsal vagy látványtervvel (jelen rendelet 1. számú melléklet k.) és l.) pontja szerint) egészíttesse ki az építési engedélykérelmet a 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet 12. §-án, illetve 17. §-án túlmenően. Ezt követően építési engedélyt kiadni az illetékes tervtanács állásfoglalása alapján lehet.
(7) A tervezési terület beépítésre szánt területein föld alatti építmény létesíthető (pince, mélygarázs, egyéb), melynek nagysága az övezetre előírt beépítést legfeljebb 20 %-al haladhatja meg, kivéve azon eseteket, ahol mélygarázs is létesül, ott a telek 80 %-a is lehet.
(8) Az övezeti előírásokban meghatározott magastető szélessége, a magastető tetőidomainak legnagyobb fesztávolságát jelenti.
(9) A tervezési terület falusias lakó területfelhasználású övezeteiben, csak vakolt homlokzatú épületek létesíthetők
(10) Telekalakítás:
a.) Az övezetre előírt legkisebb telekméretet el nem érő telkek esetében -
- telekhatár-rendezés akkor engedélyezhető, ha a telekalakításban érintett telkek együttes nagysága nem csökken.
- telekméret növekedést eredményező bármely telekalakítás akkor is engedélyezhető, ha az így megnövekedett nagyságú új telek mérete továbbra is az övezeti határérték alatt marad.
b.) A fennmaradó telek esetében is be kell tartani a kialakítható telekre vonatkozó paramétereket.
c.) Amennyiben a kialakult teleknagyság az övezetre előírt legkisebb teleméret többszöröse, de közút számára lecsökken, úgy a telekalakítás az eredeti nagysághoz viszonyítva engedélyezhető.
(11) Tömbbelsők feltárása közút vagy magánút létesítésével, illetve ahol az övezeti előírás erről külön rendelkezik, nyeles telek kialakításával lehet.
(12) Magánút létesítése esetén, a magánútra nem vonatkozik az övezetre előírt kialakítható legkisebb telekméret, de a magánutat a 11. számú melléklet Köu-5 jelű mintakeresztszelvénye szerint kell kialakítani, a teljes tömbre elkészített telekalakítási terv alapján.
(13) Ahol az övezeti előírásban a kialakítható telek legkisebb homlokvonala meghatározott, az minden esetben utcai homlokvonalra vonatkozik, kivéve:
▬nyelestelek, ahol a teleknyúlvány szélessége legalább 4,0 m,
▬zsákutca végén elhelyezkedő, legalább 4,0 m közterületi kapcsolattal rendelkező telek, valamint
▬szabálytalan telekforma esetén, ahol az átlagos telekszélességre vonatkozik.
(14) Ha a település egyes részeit érintő kiszolgáló és lakóút, valamint a hasonló rendeltetésű és szerepkörű külterületi helyi közutak létesítése, bővítése vagy szabályozása szükséges – kisajátítási eljárás nélkül, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv-ben szabályozottak szerint - a teleknek az út céljára szükséges részét az önkormányzat igénybe veheti és lejegyezheti. A lejegyzéshez az érdekeltek hozzájárulása nem szükséges. A lejegyzést a jegyző határozattal rendeli el. Másodfokon a megyei közigazgatási hivatal jár el.
(15) Az állattartás szabályairól Hegykő Község Önkormányzata Képviselő-testülete „az állattartás szabályozásáról” szóló külön rendeletével rendelkezik.

Beépítésre nem szánt területek

Közlekedési és közműterületek

13. § (1) A közutak számára a tervlapokon jelölt építési területeket biztosítani kell.

(2) A közlekedési területek körébe a következő közlekedési létesítmények tartoznak:

1. főút KÖu

2. forgalmi út , összekötő út, KÖu1

3. gyűjtőút KÖu2

4. fontosabb kiszolgáló utak KÖu3

5. kiszolgáló utak KÖu4

6. vegyesforgalmú utak KÖu5

7. gyalogos és kerékpárutak KÖu6

8. földutak KÖu7

9. vasút KÖk

(3) A közutak közterületnek minősülő építési területein minden esetben elhelyezhetők az OTÉK. 26. § (3) bekezdés 1. pontja szerinti építmények, valamint:

a.) hirdető berendezések,
b.) közúti közlekedés várakozóhelyei,
c.) köztisztasággal kapcsolatos építmények,
d.) szobor, díszkút,
e.) távbeszélő fülke.
(4) A közterületek építési területén a közművek a 11. számú melléklet mintakeresztszelvényei alapján helyezhetők el.
(5) Útépítéskor, felújításkor vagy javításkor a felszínt rendezni kell:
a.) a megbolygatott területek füvesítendők,
b.) az érintett fasorok favédelemmel ellátandók.
c.) a rendezés a mindenkori kivitelező feladatköre.
(6) Közterületi parkolók csak fásított kialakításúak lehetnek.
(7) Egyedi tájértékek:
Köu-2 jelű övezetben: kőkereszt Kossuth u. 52. / kőkereszt Kossuth u. 204/73 hrsz. / Szent Család Petőfi S. u. 27./ Szt. György szobor 024/74 hrsz.
Köu-3 jelű övezetben: Piéta 043 hrsz.

A település zöldfelületi rendszere

14. § (1) A település zöldterületeit a tervlapok tüntetik fel, mely övezetekben kertépítés csak engedélyezett kertépítészeti-, tájvédelmi-, elrendezési- illeszkedési terv terv alapján történhet jelen rendelet 3.,§. (1) bekezdése szerint (tartalmát ld.: jelen rendelet 1. számú mellékletben).

(2) A Z-1 jelű övezet elsősorban a területet igénybe vevők pihenését- és szabadidő eltöltésé szolgáló létesítmények elhelyezésére szolgál.

a.) Az övezetben a beépítettség 0% lehet, már kialakult beépítés esetén, a beépítettség 2%-ig bővíthető.
b.) Az övezetben elhelyezhető építmények hirdető, reklám berendezés, szobor, diszkút, pihenő pad, köztisztasággal kapcsolatos tárgyak, hulladékgyűjtők, továbbá pihenés céljára szolgáló műtárgyak, szökőkút, tereplépcső, OTÉK. 1. számú melléklet Fogalom meghatározások 54. melléképítmény c.) e.) f.) g.) h.) m.) n.) pontja szerint;
c.) Az övezetben elhelyezhető építmények magassága a 6,0 m-t nem haladhatja meg.
(3) A Z-2 jelű övezet elsősorban a területet igénybe vevők pihenését-, sport- és szabadidő eltöltését szolgáló létesítmények elhelyezésére szolgál.
a.) Az övezetben a beépítettség 2 % lehet.
b.) Az övezetben elhelyezhető építmények hirdető, reklám berendezés, szobor, diszkút, pihenő pad, köztisztasággal kapcsolatos tárgyak, hulladékgyűjtők, továbbá pihenés céljára szolgáló műtárgyak, szökőkút, tereplépcső, OTÉK. 1. számú melléklet Fogalom meghatározások 54. melléképítmény c.) e.) f.) g.) h.) m.) n.) pontja szerint, továbbá –
- vendéglátó épület,
- a terület fenntartásához szükséges épület,
- távbeszélő fülke,
- közúti közlekedéssel kapcsolatos várakozóhelyek,
- fix árusító pavilon,
- illemhely, pihenő és elsősegélynyújtó helyiséggel, szociális blokkal (kerékpáros, gyalogos pihenőhelyek).
c.)Az övezetben épületek szabadon állóan létesíthetők.
d.)Az övezetben létesítendő épületek építménymagassága a 4,5 m-t, az elhelyezhető építmények magassága pedig a 6,0 m-t nem haladhatja meg.
(4) A szabályozási tervlapon jelölt kötelező védőfásítás, a zárt lombszerkezet biztosítására min. 1 sor 5 m-enként telepítendő lombos fasorból, és 2 sor min. 50 cm-enként telepítendő cserjesávból kell kialakítani.
(5) A fásított parkolókban 4 parkolónként min. 1 nagy lombkoronájú fát kell telepíteni. A fatörzs körül min. 1 m2 burkolatlan felületet kell biztosítani.
(6) Az alkalmazott növényzetet az 1. sz. függelékben ismertetett elvek és 2. sz. függelékben felsorolt növényfajok figyelembe vételével kell összeválogatni. Fenyőfélék telepítése kerülendő.
(7) Az zöldterületi övezetekben csak természetes anyagú (kő, fa, gyöngykavics, stb.) ill. nemes felületű kiselemes és műkő burkolatok építése engedélyezhető. Beton, ill. bitumenes burkolatok nem létesíthetők.
(8) Az övezeti előírások szerint kiépített telkeken fát kivágni csak fakivágási engedély alapján lehet. Fakivágás csak akkor engedélyezhető, ha
- a fák egészségi állapota
- balesetveszély elhárítása
- közegészségügyi állapotok indokolják.
(9) Egyedi tájértékek:
Z-1 jelű övezetben: Pestis szobor Kossuth u. 271/1 hrsz. / Szentháromság szobor Hősök tere 281/2 hrsz. / Hősök szobra Hősök tere 281/1 hrsz.

ERDŐTERÜLETEK

15. § (1) Hegykő közigazgatási területén meglévő és telepítendő erdők rendeltetés szerint :5

1. védett ill. védelmi erdő Ev

2. gazdasági erdő Eg

3. turisztikai erdő Ee

(2) A gazdasági rendeltetésű erdőben -

- legfeljebb 0,5 % beépítés akkor hozható létre, ha az erdő nagysága meghaladja a 10 ha-t, és 50 m-nél minden irányban szélesebb terjedelmű;
- ha az erdőterület nagysága a 10 ha többszörösét is meghaladja, a 0,5 %-os beépítés 10 ha-ént megbontva, külön-külön helyezhető el;
- a kialakítható funkció az erdő rendeltetésének megfelelő gazdasági épület, az ott dolgozók ellátását, pihenését szolgáló szállás, ellátás lehet;
- létesíthető építmények a következő paraméterek betartása mellett engedélyezhetők:
□ az építménymagasság legfeljebb 4,5 m magas lehet;
□ az épületet magastetővel kell kialakítani, legfeljebb 10,0 m tetőszélesség tartásával.
(3) A turisztikai rendeltetésű erdőben -
a.) horgászattal kapcsolatos és turisztikai építmények, legfeljebb 5 %-os beépítéssel helyezhetők el akkor, ha az erdő nagysága legalább a 25000 m2-t eléri és 50 m-nél minden irányban szélesebb terjedelmű.

Erdészeti szolgálat külön véleménye alapján engedélyezhető,

b.) Amennyiben egy telek területe nem éri el az építmény elhelyezhetőségéhez szükséges területnagyságot, úgy a közvetlen szomszédos telkek (038/54-, 038/55-, 038/2-, 042/1-, 042/2 hrsz-ok) együttes területe vehető figyelembe.
c.) A 038/54-, 038/55-, 038/2-, 042/1-, 042/2 hrsz-ok használatba vétele azonban csak a 038/2 hrsz-ú volt dögtér rehabilitációja után lehetséges.
d.) A turisztikai rendeltetésű erdőben továbbá -
□ beépítés a terv szerinti építési helyen, a 10. számú melléklet telepítési vázlata szerint létesíthető;
□ építési engedély legalább részleges közművesítés esetén adható;
□ építhető építmények a következő paraméterek betartása mellett engedélyezhetők:
▫ az építménymagasság legfeljebb 3,5 m magas lehet;
▫ az épületet magastetővel kell kialakítani, legfeljebb 4,8 m tetőszélesség tartásával;
▫ az épületek héjazata nád, vagy zsindely lehet, de egy-egy 4-es egység (ld. 10. számú melléklet) csak egyféle fedést kaphat.
e.) építési engedély legalább egy négyes együttesre adható, az építési engedélyhez készüljön a teljes területre kiterjedő elvi építési engedély (kétlépcsős engedélyeztetés).

Mezőgazdasági területek

16. § (1) A mezőgazdasági rendeltetésű területek elsősorban növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és – tárolás építményeinek elhelyezésére szolgáló területek.

(2) A területen bármely építmény létesítéséhez, létrehozásához és módosításához a talajvédelmi hatóság szakhatósági hozzájárulását az 1994. évi LV. Tv. 70. § (2) bekezdése előírásainak értelmében be kell szerezni.

(3) A Fertő-Hanság Nemzeti Park területébe eső területeken-

a.) művelési ág változás csak a Nemzeti Park Igazgatóságának külön engedélyével lehetséges,
b.) csak a vízlevezető árkok, meglévő utak, földutak, közművek karbantartásával, rekonstrukciójával járó építési tevékenység engedélyezhető.
(4) Az Má1 jelű szántóterületeken, kivéve a Fertő Hanság Nemzeti Park területébe eső szántókat:
a.) 2000 m2-nél kisebb telken építményt elhelyezni nem szabad,
b.) A 2000 m2-t meghaladó teleknagyság esetén 3 %-os beépítettséggel, de legfeljebb 100 m2 bruttó alapterületű gazdasági épület helyezhető el,
c.) A 6000 m2-t meghaladó nagyság esetén 2 %-os beépítettséggel, egy gazdasági épület, és lakóépület helyezhető el.
d.) Az épületek építménymagassága legfeljebb 4,5 m legyen, magastetővel készüljenek,
e.) A lakóépületek tetőszélessége legfeljebb 10,0 m legyen,
f.) A gazdasági épület tetőszélessége legfeljebb 14,0 m legyen,
g.) A tető héjazata szürke pala, hullámpala nem lehet.
(5) Az Má2 jelű gyep művelési ágban nyilvántartott területeken építmény nem létesíthető.
(6) Az Mk1 jelű szőlő és kiskert művelési ágban nyilvántartott területeken épület csak OTÉK 29. § (3) bekezdése szerint engedélyezhető, de a területeken elhelyezhető épület építménymagassága legfeljebb 4,0 m legyen.
(7) Az Mk2 jelű nagykertes övezetekben -
a.) terménytároló és horgászattal kapcsolatos építmények létesíthetők, az OTÉK 29. §. (5) és (6) bekezdése szerint.
b.) Ha a terület nagysága a 10000 m2 többszörösét is meghaladja, a 3%-os beépítés 10000 m2-ként, a terv szerinti építési területen létesíthető
c.) Az övezetben építési engedély legalább részleges közművesítés esetén adható.
d.) Az övezetben a telekalakítás lehetőségei:
e.) A szabályozási terven jelölt építési területen az útvonaltól számítva legalább 18 m mélységű és legalább 54,0 m szélességű telek alakítható ki. Két telek között legalább 32 m-es szabad terület biztosítandó.
f.) A telken belül épületet elhelyezni a 10. számú melléklet telepítési vázlata szerint lehet.
g.) építhető építmények a következő paraméterek betartása mellett engedélyezhetők:
▫ az építménymagasság legfeljebb 3,5 m magas lehet.
▫ az épületet magastetővel kell kialakítani, legfeljebb 4,8 m tetőszélesség tartásával.
▫ az épületek héjazata nád, vagy zsindely lehet, de egy-egy 4-es egység (ld. 10. számú melléklet) csak egyféle fedést kaphat.
h.) Építési engedély legalább egy négyes együttesre adható, az építési engedélyhez készüljön a teljes területre kiterjedő elvi építési engedély (kétlépcsős engedélyeztetés).

Vízgazdálkodási területek

17. § (1) A tervezési terület egyéb területeit a tervlap tünteti fel:

– Vízfelület – Fertő - V1
– Csatorna, árok, vízfolyás- V2
– Nád - V3
(2) Az övezetekben a vízkár elhárítási építményeken túl, gyalogos hidak építése engedélyezhető az illetékes szakhatóságok eseti hozzájárulásával.
(3) Vízfolyások szabályozásánál figyelemmel kell lenni:
a.) az élőhelyek védelmére,
b.) a partvonalak kialakítása növényzettel fedett legyen, beton meder kialakítás nem megengedhető a tervezési területen,
c.) a vízfolyások- és belvízcsatornák esetében a 21/2006. (I. 31.) korm. rendeletben foglaltak betartandók.

Közterületek

18. § (1) Hegykő igazgatási területén található közterületeit rendeltetésüknek megfelelő célra bárki szabadon használhatja, azonban a használat mások hasonló célú jogait nem korlátozhatja.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához a tulajdonos hozzájárulása szükséges.

(3) Amennyiben az eltérő használat építési tevékenységgel összefügg, úgy a tulajdonosi hozzájáruláson túl az építési hatóság engedélyét is be kell szerezni.

(4) A település közterületein engedélyezhető eltérő használat az alábbi lehet:

a.) hirdető, reklám berendezés-,
b.) fix árusító pavilon-,
c.) közúti közlekedéssel kapcsolatos várakozóhelyek-,
d.) illemhely építménye-,
e.) köztisztasággal kapcsolatos tárgyak-,
f.) szobor, diszkút, pihenő pad-,
g.) távbeszélő fülke elhelyezése.
(5) A közterületen elhelyezhető építményekkel szembeni elvárások:
a.) árusító pavilon legfeljebb 15 m2 alapterülettel, legfeljebb 3,00 m építménymagassággal, magastetős kialakításban létesíthető,
b.) közúti közlekedéssel kapcsolatos várakozóhelyek az egész településben egységes kialakításúak lehetnek,
c.) az építmények közműellátása csak földkábellel történhet,
d.) közterületen építmény elhelyezés miatt fa kivágás nem engedélyezhető.
(6) A közterületek eredeti rendeltetésétől eltérő használatának időtartamát, használatának egyéb feltételeit, a használat díját a közterület tulajdonosa külön rendeletben szabályozza.
III. Fejezet

ÖRÖKSÉGVÉDELEM

19. § (1) Hegykő természetvédelmi és kultúrtörténeti értékeit, azok határait a Sza-1 és Sza-2/1, Sza-2/2 és Sza-2/3 jelű tervlapok tüntetik fel, melyek a következők:

a.) régészeti területek határa. -R-
b.) régészeti érdekű terület határa -R-
c.) műemlék M
d.) műemlék védett környezetének határa, -Mk-
e.) helyi védett épület HV
f.) helyi védett utca sor he
g.) helyi jelentőségű természetvédelmi terület -ht-
h.) egyedi tájérték T
(2) A szabályozási tervlapok külön számmal Hegykő ismert régészeti lelőhelyeit jelölik. Jelen szabályzat övezetenként tartalmazza a lelőhellyel érintett ingatlanokat helyrajzi számok szerint. A 6. számú melléklet pedig a régészeti lelőhelyek összesített listáját tartalmazza.
(3) A nyilvántartott régészeti lelőhelyek területén minden 30 cm-t meghaladó földmunkával járó, illetőleg a terület jellegét veszélyeztető, befolyásoló változtatást csak a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV tv. rendelkezései szerint lehet végezni (ld. jelen szabályzat 3. §. (4) bekezdést).
(4) Az érintett ingatlanokon minden eddigi használattól eltérő hasznosításhoz, építkezéshez, földmunkához a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Igazgatási és Hatósági Igazgatóság Regionális Irodájának a szakhatósági hozzájárulása szükséges.
(5) A régészeti érdekű területet érintő tervezés esetén ki kell kérni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Igazgatási és Hatósági Igazgatóság Regionális Irodájának a véleményét.
(6) A település közigazgatási területén bárhol – a nyilvántartott régészeti lelőhelyeken és a régészeti érdekű területeken kívül – építkezés vagy művelés kapcsán régészeti leletek vagy régészeti objektumok előkerülése esetén a munkákat fel kell függeszteni és értesíteni kell a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságát és a KÖH-t.
(7) Hegykő műemlékeit a szabályozási terv határvonallal feltüntetik, a 7. számú melléklet pedig, az érintett ingatlanokat tartalmazza.
(8) Az országosan védett emlékek esetében a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV tv. rendelkezései szerint kell eljárni.
(9) A település sajátos építészeti karakterének megőrzése illetve visszaállítása érdekében a terv helyi védett épületeket határoz meg, melyeket a szabályozási terv tüntet fel, a 4. számú függelék pedig, cím és hrsz. szerint összefoglalást tartalmaz.
A helyi védett épületekre Hegykő önkormányzatának külön rendelete vonatkozik.
(10) A helyi védett épületek teljes bontása csak nagyon indokolt esetben, akkor engedélyezhető, ha az épület életveszélyes és műszaki állagbiztosítása másképpen nem lehetséges. Ezt a tényt statikai szakvéleménnyel kell alátámasztani.
(11) A helyi védett épületek, építmények esetében engedélyezési eljárást lefolytatni, engedélyt kiadni, a következőképpen lehet:
a.) a benyújtott engedélyezési tervek dokumentációját, az építészeti és településképi követelmények előzetes tisztázása céljából be kell mutatni az illetékes területi tervtanácson (A területrendezési, a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 40/1999. (IV.23.) FVM rendelet alapján, a központi tervtanáccsal közösen működtetett helyi tervtanács -a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület Titkársága, Fertőszéplak, Nagy Lajos u. 43.);
b.) a tervtanács elnökének szakvéleménye vagy a tervtanács állásfoglalása alapján az építési engedélyezési dokumentáció szükség szerint kiegészítendő az épület(ek) történeti kutatását leíró tervanyaggal;
c.) a kialakult épület eredeti állapot szerint rekonstruálandó, régi fotók ill. falkutatás alapján a homlokzati részletek is visszaállítandók:
- a homlokzatokon látszó műanyag-nyílások, redőnyök nem létesíthetők;
- a homlokzat vakolt meszelt felületű legyen;
- az építési engedélyhez színterv és legalább két-két szomszédot bemutató utcakép vagy fotómontázs is készítendő;
(12) A településközpont egyedi építészeti karakterének kialakítása érdekében, a terv helyi védett utcasorokat jelöl, ahol a kialakult építési vonalak szigorúan védendők és a 9. számú melléklet hagyományos építészeti arányai tartandók.
(13) A település egyedi építészeti karakterének megőrzése érdekében a 9. számú melléklet szerinti hagyományos építészeti arányok a helyi védett épületeken esetén is betartandók, egyéb területeken követésük javasolt.
(14) A tervezési terület országosan védett természetvédelmi területeit a tervlapok ábrázolják, a 8. számú melléklet pedig, összefoglalót tartalmaz.
IV. Fejezet

A környezet védelme, Általános követelmények

20. § (1) A beruházások nem okozhatnak olyan hatásokat, melyek a környező területek tervezett használati módját lehetetlenné teszik.6

(2) Újabb területek belterületbe vonása, a termőföldön történő beruházások a környező területeken a talajvédő gazdálkodás feltételeit nem ronthatják, nem csökkenthetik a meglévő talajvédelmi létesítmények működőképességét. A beruházások megvalósítása és üzemeltetése során a termőföldről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.7

(3) A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változás(ok), valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltatói tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírásai szerint.8

(4) Az új területek beépítésének előfeltétele az adott övezetben előírt mértékű közművesítés.9

(5) A csapadékvíz elvezetésről vagy a szennyezetlen vizek elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell. A vízfolyásba csak az első fokon eljáró vízügyi hatóság hozzájárulásával és feltételeinek betartásával szabad csapadékvizet bevezetni.10

(6) A „nagyvízi medrek, a parti sávok, vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásokról” szóló vízügyi követelményeket be kell tartani, valamint az előírásoknak megfelelő védősáv fennmaradását biztosítani kell.11

(7) Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.12

(8) Új jelentős levegőterhelést okozó vagy bűzös tevékenység esetén az engedélyezési eljárás során védelmi övezetet kell meghatározni.13

(9) A térség fejlesztése során előnyben kell részesíteni a hulladékszegény technológiák alkalmazását és a kevésbé vízigényes tevékenységeket.14

KÖRNYEZETTERHELÉSI HATÁRÉRTÉK

21. § (1) Az új létesítmények kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a környezeti levegőtisztasági követelményeket és a levegőtisztaság-védelmi előírásokat, valamint határértékeket.15

(2) A tervezési területen a légszennyezettség ökológiai határértékeit kell alkalmazni.16

(3) Élővízbe bocsátott szennyvíz vagy folyékony hulladék esetén a szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket, küszöbértékeket be kell tartani.17

(4) Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket.18

(5) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, megfelelő beépítési távolság meghatározásával, az épületek védett homlokzatainak megfelelő tájolással, illetve műszaki intézkedésekkel kell biztosítani az előírt zajterhelési határértékek teljesülését.19

(6) Új út létesítésének, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés tervezésekor a zajterhelési határértékeket érvényesíteni kell. Ennek érdekében a hosszú távra tervezett forgalom figyelembe vételével zajcsökkentő létesítmények, berendezések alkalmazását kell szükség esetén előírni.20

(7) Épületek zajtól védendő helyiségeiben az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől és az épületen belől vagy azzal szomszédos épületben folytatott tevékenységből eredő együttes zaj nem haladhatja meg az előírt határértékeket.21

(8) Az előírások hatálya alá eső területen Hegykő külön önkormányzati rendeletben szabályozza a tartható állatok számát, fajtáját és az állattartás módját.

(9) A település nagyüzemű állattartásra szánt területei a szabályozási terv tünteti fel (Má3 jelű övezetek). Új állattartó telep létesítése esetén a szükséges környezeti vizsgálatok alapján, a tartani kívánt állatok fajtájának, számának, az állattartás módjának ismeretében a védőtávolságokat a közegészségügyi, állategészségügyi és környezetvédelmi hatóságok állapítják meg.

(10) Az Lf-1, Lf-2, Lke-3 jelű övezetekben a lakófunkciótól eltérő rendeltetésű épületek úgy és akkor létesíthetők, ha legalább 50 m-es körzetben állattartó építmények mindezeket nem zárják ki.

A védőtávolságot az illetékes hatóságok szigorúbban is meghatározhatják.
(11) A keletkező állati tetemeket fehérje-feldolgozójába kell szállítani, helyben elásni tilos!22
(12) A speciális eljárási szabályokat az 5. számú függelék tartalmazza.
V. Fejezet

Záró rendelkezések

23. § (1) Ez a rendelet 2007. október 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi építési szabályzatról szóló 7/2002. (VI. 20.) rendelet hatályát veszti.

(3) E rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő és a hatálybalépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

1

A településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Korm. rendelet alapján, a központi tervtanáccsal közösen működtetett helyi tervtanács -a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület Titkársága, Fertőszéplak, Nagy Lajos u. 43.

2

A településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Korm. rendelet alapján.

3

A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV tv.

4

Bírósági hatáskörbe tartozik a szomszédos telkeket elválasztó kerítés létesítése, illetőleg visszaállítása tárgyában keletkezett jogvita elbírálása. Az építésügyi hatóság csak városrendezési, közbiztonsági, továbbá más közérdekből, illetőleg a használat módja miatt rendelhet el, vagy tilthatja meg az építési telek határán kerítés létesítését Ptk. 103. § (1), (2) bek. OTÉK 44. § .

5

A meglévő és a telepítendő erdők elsődleges rendeltetéseinek megállapítására az 1996. évi LIV. tv. II. fejezet 18. §. a, b, c, d, e pontja és a végrehajtására kiadott 29/1997.(IV. 30.) FM rendelet 22. § a, pont alkalmazásával az erdészeti hatóság jogosult.

6

Jóváhagyáskor: A követelményeket a környezetvédelem általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény tartalmazza.

7

Jóváhagyáskor: 1994. évi LV. törvény 70.§-a szerint

8

Jóváhagyáskor: A környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII.25.) Kormányrendelet, vagy a “telepengedély” alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenységeket a 80/1999. (VI.11.) Korm. rendelet határozza meg.

9

Jóváhagyáskor: A felszín alatti vizek védelméről szóló, a 367/2004. (XII.26.) Korm. rendelettel módosított 219/2004. (VII.21.) Kormányrendelet, a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló 220/2004. (VII.21.) Kormányrendelet és a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területen levő települések besorolásáról szóló, a 7/2005. (III.1.) KvVM rendelettel módosított 27/2004. (XII.25.) KvVM rendelet szerint.

10

Jóváhagyáskor: A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet szerint kell eljárni.

11

Jóváhagyáskor: A vízügyi követelményeket a 21/2006. (I.31.) Kormányrendelet tartalmazza.

12

Jóváhagyáskor: A levegő védelmével kapcsolatosan kiadott 349/2006. (XII.23.) Korm. rendelet szerint.

13

Jóváhagyáskor: A levegővédelmi övezet meghatározását a 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet 6.§-a és 2. sz. melléklete szerint kell elvégezni.

14

Jóváhagyáskor: A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény elvárásai figyelembe vételével.

15

Jóváhagyáskor: Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél a levegő védelmével kapcsolatosan kiadott és többször módosított 349/2006. (XII.23.) Korm. rendelet és a végrehajtására kiadásra kerülő jogszabályok szabályait kell alkalmazni. A légszennyezettségi határértékeket, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeit a szintén többször módosított 14/2001. (V.9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet tartalmazza. Az egyes tevékenységek és berendezések illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról a 10/2001. (IV.19.) KöM, a 140 kWth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről a 23/2001. (XI.13.) KöM rendelet rendelkezik.

16

Jóváhagyáskor: A légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről a többször módosított 14/2001. (V.9) KöM-EüM-FVM együttes rendelet, az ökológiai határértékekről pedig e rendelet 2. számú melléklete intézkedik.

17

Jóváhagyáskor: A felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló, módosított 220/2004. (VII.21.) Kormányrendelet és a vízszennyező anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól szóló 28/2004. (XII.25.) KvVM rendelet szerint.

18

Jóváhagyáskor: a zajkibocsátásra vonatkozó zajterhelési határértéket a 8/2002. (III.22.) KöM-EüM együttes rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza, mely a kibocsátási határérték megállapításának az alapja.

19

Jóváhagyáskor:az érvényesítendő zajterhelési határértékeket jelenleg a 8/2002.(III.22.)KöM-EüM együttes rendelet 3.sz. melléklete tartalmazza.

20

Jóváhagyáskor: az érvényesítendő zajterhelési határértékeket jelenleg a 8/2002. (III.22.) KöM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.

21

Jóváhagyáskor: az érvényesítendő zajterhelési határértékeket jelenleg a 8/2002. (III.22.) KöM-EüM együttes rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.

22

Jóváhagyáskor: Az állati hulladékok kezelésének és a hasznosításukkal készült termékek forgalomba hozatalának állategészségügyi szabályairól szóló 71/2003. (VI.27.) FVM rendelet tartalmazza.