Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2011 (X.28.) önkormányzati rendelete

az I. kerület közterületein a járművel várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás kiadásának szabályozásáról

Hatályos: 2024. 05. 24

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2011 (X.28.) önkormányzati rendelete

az I. kerület közterületein a járművel várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás kiadásának szabályozásáról1

2024.05.24.

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2

A rendelet hatálya

1. §3 Az önkormányzati rendelet hatálya Budapest Főváros I. kerületének közigazgatási területén belüli, a Budapest Főváros Közgyűlésének a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: R.) meghatározott védett övezetre a várakozási övezetekre, és a kizárólagos várakozóhelyekre terjed ki.

Behajtási, behajtási-várakozási és várakozási hozzájárulások

2. § A lakossági behajtási-várakozási hozzájárulás, lakossági várakozási hozzájárulás éves díját a lakásra jutó első gépjármű esetén a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat teljes mértékben elengedi. A lakásra jutó második gépjármű esetén a hozzájárulás éves díjából a Budavári Önkormányzat a R. 10. § (5) és a 25. § (4) bekezdésében meghatározott maximális mértékű kedvezményt biztosítja.

3. §4 A gazdálkodói várakozási hozzájárulás a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában álló közúti várakozóhelyeken és a R. 4. számú mellékletében megjelölt fővárosi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyeken 50 %-os díjkedvezményre és üzemidő alatt korlátozás nélküli várakozásra jogosít.

4. §5 Az R. 13. § (2) bekezdése szerint az Egyházi és Idegenforgalmi Bizottság - egyedi kérelem alapján - méltányosságból lakossági hozzájárulást adhat.

4/A. §6 (1) A Budai Vár közterületeinek forgalmát és parkolási lehetőségeinek korlátozását érintő magas rangú külföldi delegációk látogatásának, valamint a Budai Vár területén állami, egyházi ünnepek alkalmával szervezett központi rendezvények időtartamára a Budai Vár védett övezetében várakozásra jogosultak részére a polgármester Budapest I. kerület teljes várakozási övezetére ideiglenes méltányossági várakozási hozzájárulást adhat.

(2) A polgármester az ideiglenes méltányossági várakozási hozzájárulást hivatalból adja meg.

5. §7 A rendeletben meghatározott, - mind a védett, mind a várakozási övezet tekintetében – a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörébe tartozó hozzájárulások kiadásának költségtérítése 2.000 forint. A megrongálódott, elveszett, ellopott, illetve megsemmisült hozzájárulás (proxy kártya) cseréjéért, pótlásáért 2.000.- forint költségtérítést kell fizetni.

5/A. §8 (1) A Budapest I. kerületi várakozási övezet területén működő bölcsődékbe, óvodákba, napközi otthonokba, családi napközikbe, általános iskola 1 – 4. évfolyamára járó gyermek szülői felügyeletet gyakorló szülőjének vagy más törvényes képviselőjének (a továbbiakban együtt: szülő) kérelemre várakozási tárcsa adható, a szülő által megjelölt személygépkocsira.

(2) A várakozási tárcsa kiadásának feltételei:

a) a költségtérítés megfizetése,

b)9

c) a bölcsőde, óvoda, napközi otthon, családi napközi, általános iskola intézménylátogatási igazolása, amelynek tartalmaznia kell az intézmény megnevezését és címét, a szülő, valamint a gyermek nevét, születési helyét, idejét és lakcímét, továbbá azt, hogy az igazolásban megjelölt nevelési/tanítási évben a gyermek az intézmény ellátottja, tanulója

d) a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezőnek helyi adó jogcímen az Önkormányzattal szemben tartozása nem áll fenn.

(3) Gyermeket gondozó háztartásonként legfeljebb 2 db várakozási tárcsa adható ki.

(4) várakozási tárcsa az intézménylátogatási igazolásban megjelölt bölcsőde, óvoda, családi napközi, napközi otthon címe szerinti utcaszakaszon 8 - 9 óra és 15 - 17 óra között legfeljebb 20 perc díjfizetés nélküli várakozásra jogosít, abban az esetben, ha a várakozás megkezdésének időpontja a tárcsán beállításra kerül.

(5) 10 A várakozási tárcsa az intézménylátogatási igazolásban megjelölt iskola címe szerinti utcaszakaszon 13 – 17 óra 30 perc között legfeljebb 20 perc díjfizetés nélküli várakozásra jogosít, abban az esetben, ha a várakozás megkezdésének időpontja a tárcsán beállításra kerül.

(6) A várakozási tárcsa a kiadás napjától a nevelési év illetve a tanítási év utolsó napjáig érvényes. A várakozási tárcsa igénybevételének további feltétele a gépjármű első szélvédő üvege mögött – kívülről teljes egészében jól látható módón – elhelyezett tárcsa, amelyen jelezni kell a várakozás megkezdésének időpontját. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

(7) A várakozási tárcsa kiadásáért, a megrongálódott, elveszett, ellopott, illetve megsemmisült tárcsa cseréjért, pótlásáért 5.000 Ft költségtérítést kell fizetni.

(8) A várakozási tárcsa használatára vonatkozó szabályok megszegése a gépjármű pótdíjazását vonja maga után.

5/B. §11 (1)12 A R. 2. § i) pontja értelmében, a R. 7. § (5) bekezdése alapján a zöld alapszínnel ellátott forgalmi rendszámmal rendelkező környezetkímélő gépkocsi számára Budapest Főváros I. kerületének várakozási övezetében a várakozás díjmentes.

(2) Budapest Főváros I. kerületének közigazgatási területén belül elhelyezett zöld alapszínnel ellátott elektromos töltőállomásokat kizárólag környezetkímélő gépjárművek töltése céljára használhatják.

(3)13

(4)14

5/C. §15 (1) A Budai Vár védett övezetébe személygépkocsival hozzájárulás nélkül behajthat és időtartam korlátozás nélkül várakozhat, akinek úti célja a Rendelet 1. mellékletében meghatározott kedvezményezett szervezeteknél vagy az adott címen van.

(2) A kedvezményezett szervezetekkel az Önkormányzat határozott, egy éves időtartamú megállapodást köthet. A megállapodás alapján a kedvezményezett szervezet jogosult az erre a célra rendszeresített készülék használatával igazolás kiadására. (továbbiakban: kódolás).

(3) A védett övezetbe behajtó személygépkocsi után a várakozási díj megfizetése a kódolás alapján, az alábbi módon történhet:

- a személygépkocsi vezetője vagy

- a kedvezményezett szervezet által.

(4) Amennyiben a várakozási díj a kedvezményezett szervezet által kerül megfizetésre, arról utólag, havonta, tételes elszámolás alapján az Önkormányzat a kedvezményezett szervezetnek számlát állít ki.

(5) Az Önkormányzat a kódolást rendszeresen ellenőrzi. Amennyiben a kedvezményezett szervezet a kódolást a jelen rendelettől és a megállapodástól eltérően végzi, az Önkormányzat jogosult a megállapodást azonnali hatállyal felmondani.

5/D. §16 A szomszédos önkormányzatok által kiadott lakossági, egészségügyi, gazdálkodói várakozási hozzájárulások elfogadásának (átparkolás) feltétele, hogy a kerület határon található mobilparkolási zónákon belüli címre kiadott, érvényes lakossági, egészségügyi és gazdálkodói várakozási hozzájárulások megfelelnek az R. 48. § (3a) bekezdésében szereplő díjövezetekre vonatkozó feltételeknek is.

5/E. §17 (1) Az autóbusszal a Budai Vár várakozási övezetében történő várakozáshoz szükséges előzetes regisztráció a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat honlapján található internetes felületen történik.

(2) Az előzetes regisztrációt legkésőbb a behajtást megelőzően 24 órával kell végrehajtani akként, hogy egy autóbusz egy naptári napon legfeljebb 4 időpontra regisztrálhat.

(3)18

(4) Az autóbusz várakozási hozzájárulás iránti kérelmet az első behajtást megelőzően 30 nappal kell benyújtani, a hozzájárulást Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Városfejlesztési, Innovációs és Környezetvédelmi Bizottság adja ki.

(5)19 A Magyar Honvédség, a Rendőrség üzemben tartásában, valamint a HILTON Szállóval szerződésben levő autóbuszok előzetes regisztráció nélkül, a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat által kiadott egyedi engedéllyel várakozhatnak a Budai Vár várakozási övezetében

5/F. §20 (1) Nem adható ki autóbusz várakozási hozzájárulás annak, akinek várakozási megváltási díj meg nem fizetése miatt az Önkormányzat felé 30 napon túl fennálló tartozása van.

(2) Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Városfejlesztési és Környezetvédelmi, Innovációs Bizottsága megtagadhatja az autóbusz várakozási hozzájárulás kiadását abban az esetben, ha a helyi sajátosságokra figyelemmel a lakosság egészségének védelme, az utasforgalom biztonságos és magas színvonalú ellátása, vagy a környezetvédelem érdekében indokolt.

Jogorvoslat

6. §21 A 7. §-ban meghatározott engedélyezési eljárásban, valamint az engedélyezési eljárásban hozott határozattal szembeni jogorvoslati eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit, az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni. Az engedélyező érdemi döntésével szemben – az Ákr-ben meghatározott kivételekkel - a Képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani. Fellebbezéssel nem támadható döntések esetén az Ákr. és a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.) szabályai szerint közigazgatási per indítható.

Eljárási szabályok és a jogosulatlan használatra vonatkozó szankciók

7. § (1) A lakossági várakozási hozzájárulást, a lakossági behajtási-várakozási hozzájárulást, a gazdálkodói várakozási hozzájárulást, az egészségügyi várakozási és egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulást, kérelemre a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete megbízásából a polgármester (továbbiakban: engedélyező) adja ki. A kérelem elektronikus űrlapon is benyújtható, ezáltal az elektronikus ügyintézési mód is választható.

(2) A (6) bekezdés kivételével a hozzájárulás kiadásához igazolni kell:

a) természetes személy esetében a kérelmező nevét, lakcímét, anyja nevét, születési helyét és idejét,

b) nem természetes személy esetében a kérelmező elnevezését, székhelyét, telephelyét, cégjegyzékszámát, nyilvántartási számát, a kérelmezőt képviselő személy nevét, lakcímét és aláírási címpéldányát

c) a jármű gyártmányának, típusának megnevezését, össztömegét, forgalmi rendszámát, a jármű forgalmi engedélyének műszaki érvényességi határidejét,

d) a kért hozzájárulás típusát,

e) a kért érvényességi időtartamot,

f) a kérelem indokait,

g) nyilatkozatot arról, hogy a jármű az adott lakcímen az első, vagy a második gépkocsi,

h) ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell a kérelem benyújtásával egyidejűleg a kérelmező hozzájáruló nyilatkozatát ahhoz, hogy a kérelemben közölt személyes adatainak ellenőrzése és az engedélyre jogosultság feltételeinek megállapítása céljából az engedélyező a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, a közúti közlekedési járműnyilvántartásból adatot igényeljen, valamint az említett nyilvántartásokat és a kiadott hozzájárulások nyilvántartását összekapcsolhassa,

i) költségtérítés megfizetését igazoló átutalási megbízást vagy annak másolatát,

j)

k) a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott, a munkáltató által üzemben tartott, vagy lízingelt, vagy tartósan bérelt személygépkocsi esetén a munkáltató erről szóló igazolását,

l) az 5/A. § (1) bekezdése szerint igényelhető várakozási tárcsa iránti kérelem esetén intézménylátogatási igazolást.

(3)

(4) Amennyiben a kérelem az Ákr., az Itv., valamint a R. és e rendelet előírásainak maradéktalanul megfelel, az engedélyező a kérelmezett hozzájárulást nyolc (8) napon belül határozattal kiadja a kérelmező részére, ellenkező esetben a kérelmet indokolással ellátott határozattal elutasítja. A méltányossági kérelemre kiadott várakozási és behajtási-várakozási engedélyek kivételével, amennyiben a hozzájárulás feltételeinek megléte a rendelkezésre álló nyilvántartásokból megállapítható, az engedélyező a hozzájárulás meghosszabbítását január 31. napját követően hivatalból is kezdeményezheti.

(5) A hozzájárulással rendelkező köteles a hozzájárulással kapcsolatos valamennyi adat változását, a változás tudomására jutásától számított 8 napon belül bejelenteni. A változás-bejelentési kötelezettség elmulasztásáért a felelősség a mulasztót terheli.

(6) A védett övezeten kívüli várakozási hozzájárulás tekintetében kérelemnek minősül – a már éves hozzájárulással rendelkező gépjármű használó tekintetében – feltéve, hogy kérelmező a változás-bejelentési, valamint nyilatkozattételi kötelezettségének eleget tett. Az éves hozzájárulás érvényességi időtartamának lejártáig a következő évi hozzájárulást a 100%-os kedvezménnyel rendelkező gépjármű esetében az engedélyező az általa ismert adatokkal adja ki.

(7) A jogosulatlanul használt hozzájárulásokat az engedélyező határozattal visszavonja, a kártyát érvényteleníti, és a parkolás-üzemeltető elektronikus rendszeréből a gépjármű forgalmi rendszámát haladéktalanul törölteti.

(8) Amennyiben a hozzájárulás visszavonása hivatalból indul, úgy az engedélyező a kiadott engedélyt határozattal visszavonja, ilyen esetben a parkolási várakozási díj időarányos összegének visszafizetésére a kérelmező nem tarthat igényt. Ez alól kivételt képez, ha a hozzájárulás jogosultjának a lakcímében vagy a gépjármű központi nyilvántartásban szereplő adataiban változás következik be.

(9) 22

Értelmező rendelkezések

8. § (1) Első autó: amennyiben egy lakásra bejelentett lakosok közül egynél több rendelkezik gépjárművel, azaz üzembentartója vagy a munkáltató által üzemben tartott, lízingelt vagy tartósan bérelt gépjármű kizárólagos használója, az első autó ezen személyek valamelyike által megjelölt gépjármű, amelyet időben először jelentettek be.

(2) Második autó: az első autóként megjelölt autón kívüli további egy – másodikként bejelentett – gépjármű.

(3) Időarányos: időarányosság alatt a napokban történő számítást kell érteni a tárgyéven belül.

(4) Tárgyév: a kiadás napjától a kiadás évét követő naptári év január 31. napjáig tartó időszak.

(5) Tanítási év: minden naptári év szeptemberének első munkanapjától a következő naptári év június 16-át megelőző utolsó munkanapjáig tartó szorgalmi időszak

(6) Várakozási tárcsa: 5/A § (1) bekezdésében meghatározott, díjfizetés nélküli várakozásmódra jogosító eszköz.

(7) Nevelési év: minden naptári év szeptember 1-től a következő naptári év augusztus 31-ig tartó időszak.

(8) A rendelet alkalmazásában környezetkímélő gépkocsi: az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi.

(9) A rendelet alkalmazásában elektromos gépkocsi:

a) a tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);

b) a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága - az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve - legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);

c) a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely a b) pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

(10) A rendelet alkalmazásában nulla emissziós gépkocsi: az a gépkocsi, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki légszennyező anyagot (5Z környezetvédelmi osztály).

(11)23 Az 5/E. § és 5/F. § alkalmazása során autóbusz: a különcélú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás vagy különjárati személyszállítás céljából üzemeltetett 17 főnél több utas befogadására alkalmas D kategóriás vezetői engedéllyel vezethető gépjármű.

Hatályba léptető rendelkezés

9. § (1) A rendelet a 2012. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az I. kerület közterületein a járművel való várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás rendjének, valamint az I. kerület területén létrehozandó zónák kialakításának szabályozásáról szóló 27/2009. (XI. 30.) Kt. rendelet.

(3) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelete előírásait kell alkalmazni.

(4) A hozzájárulások kiadásával összefüggő hivatali feladatok külön polgármesteri utasításban kerülnek szabályozásra.

24/2011. (X.28.) önkormányzati rendelet 1. melléklete24

A Budai Vár védett övezetében igazolás kiadására jogosult kedvezményezett szervezetek:

1

Arany Hordó Vendéglő Kft. (Arany Hordó Vendéglő)

2

CBA Budavár Kft. (Vár Bisztró)

3

Fortuna-Gasztro Kft.

4

Harlequin Kft. (Pest-Buda Hotel)

5

Honvédelmi Minisztérium

6

Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság

7

Köztársasági Elnöki Hivatal

8

Magyar Halászbástya Kft. (Halászbástya Étterem)

9

Magyar Tudományos Akadémia (Vári Vendégházak)

10

Magyarságkutató Intézet

11

MNB Ingatlan Kft.

12

Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány

13

Szépművészeti Múzeum (Magyar Nemzeti Galéria)

14

Úri Hotel 39. Ingatlanhasznosító Kft.

15

V1 Gasztronómia Kft. (Baltazár Étterem)

16

Várkapitányság Nonprofit Zrt.

1

Egységes szerkezetben a módosító 12/2012. (VI. 1.), 1/2013. (I. 31.), 16/2015. (VI. 18.), 19/2015. (IX. 24.), 6/2016. (IV. 28.), 20/2016. (XI. 24.), 9/2018. (V. 25.), 16/2019. (XII. 16.), valamint 2/2021. (II. 5.) önkormányzati rendeletekkel.

2

A bevezető a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (V. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. §-a a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 3. §-a szerint módosított szöveg.

4

Módosította a 16/2015. (VI.18.) önk. rendelet 1.§-a, hatályos 2015. június 19-től.

5

Módosította a 22/2022. (XI. 14.) önk. rendelet 70.§ (43) bekezdése, hatályos 2022. november 24-től.

6

A 4/A. §-t a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

7

Módosította a 16/2015. (VI.18.) önk. rendelet 3.§-a, hatályos 2015. június 19-től.

8

Megállapította a 16/2015. (VI.18.) önk. rendelet 4.§-a, hatályos 2015. június 19-től.

9

Hatályon kívül helyezte a 2/2021. (II. 5.) önkormányzati rendelet 4. § a) pontja, hatályos 2021. február 6-tól.

10

Módosította a 19/2015. (IX.24.) önk. rendelet 1.§-a, hatályos 2015. szeptember 25-től.

11

Megállapította a 19/2015. (IX.24.) önk. rendelet 2.§-a, hatályos 2015. szeptember 25-től.

12

Módosította a 9/2018. (V.25.) önk. rendelet 2.§-a, hatályos 2018. május 26-tól.

13

Megállapította a 20/2016. (XI.24.) önk. rendelet 2.§-a, hatályos 2016. november 25-től. Az 5/B. § (3) bekezdését a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

14

Módosította a 9/2018. (V.25.) önk. rendelet 3.§-a, hatályos 2018. május 26-tól. Az 5/B. § (4) bekezdését a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

15

Megállapította a 6/2016. (IV.28.) önk. rendelet 1.§-, hatályos 2016. április 29-től.

16

Az 5/D. §-t a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

17

Az 5/E. §-t a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

18

Az 5/E. § (3) bekezdését a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

19

Az 5/E. § (5) bekezdése a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

20

Az 5/F. §-t a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

21

Módosította a 9/2018. (V.25.) önk. rendelet 4.§-a, hatályos 2018. május 26-tól.

22

Hatályon kívül helyezte az 1/2013. (I.31.) önk. r. 1.§ g) pontja, hatályos 2013. január 1-től.

23

A 8. § (11) bekezdését a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

24

Módosította a 9/2018. (V.25.) önk. rendelet 13.§-a, hatályos 2018. május 26-tól. Az 1. melléklet a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2022. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.