Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételének rendjéről

2023.04.01.

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 1. pontjában, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjában és 37. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutakra azok környezetére (a továbbiakban: helyi közút) a közúti közlekedést szolgáló létesítményekre, valamint az Önkormányzat tulajdonában álló, közforgalom elől el nem zárt magánutakra.

(2)1 E rendelet hatálya kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, vagy amely a helyi közutat a 4. § (1) bekezdésében foglalt tevékenységek céljából igénybe kívánja venni (a továbbiakban együtt: nem közlekedési célú igénybevétel).

(3) A helyi közút területének a (2) bekezdésben meghatározottaktól eltérő igénybevételére a közterület használatáról szóló önkormányzati rendelet szabályai az irányadók azzal, hogy a közút kezelőjének előzetes írásbeli hozzájárulását ezen esetekben is meg kell kérni.

2. Értelmező rendelkezések

2. §2 A közutakkal kapcsolatos fogalmak értelmezése tekintetében elsődlegesen a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) rendelkezései az irányadók. A közutakkal kapcsolatos egyéb szabályok felsorolását a rendelet 1. függeléke tartalmazza.

3. A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételének és felbontásának előkészítése

3. § (1) A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételének koordinálása érdekében a közmű üzemeltetők kötelesek tárgyév március 15-ig a tárgyévre vonatkozó közműhálózat építési- és rekonstrukciós munkáikra vonatkozó éves ütemtervüket a Budapest XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Irodához benyújtani.

(2)3

4. Közútkezelői hozzájárulás

4. § (1)4 A helyi közút burkolatát megbontani, valamint azt érintően - függetlenül annak üzemeltetőjétől - az alatt, felett vagy mellett bármely létesítményt elhelyezni, áthelyezni, közúthoz csatlakozást létesíteni vagy áthelyezni, annak meghibásodása esetén munkálatokat és egyéb nem közlekedési célú tevékenységet végezni csak a közút kezelőjének előzetes hozzájárulásával lehet.

(2)5 A közútkezeléssel kapcsolatos jognyilatkozatokat a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2017. (V. 29.) önkormányzati rendelet 5/b. mellékletében foglaltak szerint átruházott hatáskörben a polgármester (a továbbiakban: Közútkezelő) adja ki. A közút kezelője a hozzájárulás megadásakor megállapíthatja a hozzájárulás e rendeletben foglaltak alapján meghatározott feltételeit. Az igénybevételt kérő a hozzájárulás megtagadása miatt vagy a megállapított feltételekkel szemben a Kkt. 36. §-ában foglaltak szerint a közlekedési hatósághoz fordulhat.

(3) A közútkezelői hozzájárulást annak kell beszereznie, aki a helyi közutat a rendeletben meghatározott célból igénybe kívánja venni (a továbbiakban: kérelmező).

(4)6 A kérelmet a kérelmezőnek a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon - a vonatkozó jogszabályi előírások szerinti tartalommal és mellékletekkel együtt a Polgármesteri Hivatal Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Irodájához kell az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon benyújtani.

(5)7 A Közútkezelői hozzájárulás az abban foglalt határidőig, de legfeljebb egy évig érvényes.

(6)8 A Közútkezelői hozzájárulás a tulajdonosi hozzájárulást, illetve a jogszabályok által előírt további hatósági és egyéb engedélyeket nem pótolja, és a kérelmezőt nem mentesíti az építési szabályok, a területre vonatkozó településrendezési tervben rögzített előírások, a településképi szabályok, valamint egyéb vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának kötelezettsége és a munkavégzés szabályszerűségéért való felelősség alól.

(7)9 Az igénybe vevő köteles gondoskodni arról, hogy a nem közlekedési célú igénybevételhez szükséges valamennyi hozzájárulás, illetve engedély a helyszínen rendelkezésre álljon, valamint köteles azokat a közút kezelőjének megbízottja és a közterület-felügyelő felszólítására, ellenőrzésre bemutatni.

(8)10 Nincs szükség közútkezelői hozzájárulásra a közút nem közlekedési célú - külön jogszabályban meghatározott - rendkívüli, 120 órát meg nem haladó igénybevétele esetén. A munka megkezdését azonban ebben az esetben is az igénybevevő köteles a közút kezelőjének a 13. § (1) bekezdése szerint bejelenteni.

5. §11 (1) Burkolatbontással járó munkát december 1. és március 1. közötti időszakban - a (3) bekezdésben meghatározottak szerint kapott mentesség kivételével - nem lehet végezni (burkolatbontási tilalom).

(2) A közút fejlesztését, felújítását, továbbá a közút (ezen belül az úttest, a járda, a gyalogút, a kerékpárút, valamint a gyalog- és kerékpárút) burkolatának teljes szélességű helyreállítását követő 5 évig azon burkolatbontással járó munka - a közút nem közlekedési célú rendkívüli igénybevételének kivételével - nem végezhető. A közútkezelő csak kivételesen indokolt esetben járulhat hozzá az ilyen munkák 5 év letelte előtti megkezdéséhez.

(3) Közérdekből mentesség adható a burkolatbontási tilalom alól. Közérdeknek minősül különösen:

a) európai uniós, állami, önkormányzati támogatásból megvalósuló,

b) jogszabályon alapuló közszolgáltatást ellátó, közhatalmat gyakorló szervezet alaptevékenységét lényegesen befolyásoló, vagy

c) önkormányzati érdeket érintő beruházás határidőre történő befejezése.

(4)12 A (3) bekezdésben meghatározott mentesség iránti kérelmet a 7. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) A hozzájárulásban egyéb, a munka jellegétől függő egyedi feltételeket lehet előírni.

6. §13 (1) A kérelmező - az 5 éves burkolatbontási tilalomra tekintettel - a közút építésének megkezdése előtt köteles:

a) már a tervezés időszakában felhívni az érintett ingatlanok tulajdonosait azoknak az igényeiknek a bejelentésére, amelyeknek a kielégítése burkolatbontással jár (csatorna, víz-, gázbekötés, stb.);

b) figyelmeztetni az ingatlantulajdonosokat arra, hogy ha a közműbekötési igényüknek megfelelő munkát az útépítéssel összhangban nem végeztetik el, úgy arra az útépítés befejezését követő 5 éven belül nem lesz lehetőségük;

c) felhívni az érintett közművek kezelőit arra, hogy hálózatukat vizsgálják meg, és a szükséges felújítási munkákat végezzék el, valamint az érintett ingatlanok hiányzó csatlakozó-vezetékeit - ha ezek elvégzése 5 éven belül lenne esedékes - építsék ki úgy, hogy a későbbiekben az útburkolat felbontása ne váljon szükségessé.

(2)14 Az (1) bekezdés a)-c) pontokban meghatározott felhívásokra és figyelmeztetésre vonatkozó dokumentumokat a közútkezelői hozzájárulás iránti kérelemhez az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon csatolni kell.

5. Munkakezdési hozzájárulás

7. § (1) A helyi közutakon végzett, az alábbi nem közlekedési célú igénybevétel esetén a tényleges munkavégzés megkezdése előtt legalább 21 nappal munkakezdési hozzájárulást kell kérni:

a) a közút fejlesztése, felújítása;

b) a közútnak építési munkával járó fenntartása;

c) a közúthoz útcsatlakozás (gépkocsi behajtó, áteresz) létesítése;

d) a közúton levő (ideértve a közút alatt és felett levő) vagy azt érintő közmű (víz-, csatorna, gáz-, távközlési vezeték, optikai kábel stb.) létesítése, fenntartása, és

e) a közút területének bontásával járó egyéb munkák végzése esetén.

(2) Egyszerűsített munkakezdési hozzájárulást kell kérni a rendelet 14. §-ában meghatározott esetekben.

(3) Nincs szükség munkakezdési hozzájárulásra a közút nem közlekedési célú - külön jogszabályban meghatározott - rendkívüli, 120 órát meg nem haladó igénybevétele esetén. A munka megkezdését azonban ebben az esetben is az igénybe vevő köteles a közút kezelőjének a 13. § (1) bekezdése szerint bejelenteni.

8. § (1)15 A munkakezdési hozzájárulás iránti kérelmet a rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatvány kitöltésével és az ott meghatározott mellékletek csatolásával kell az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon benyújtani a Polgármesteri Hivatal Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Irodájához.

(2) A munkakezdési hozzájárulást annak kell beszereznie, aki a közutat munkavégzés céljából igénybe kívánja venni.

(3) A munkakezdési hozzájárulás tovább nem ruházható, a munkakezdési hozzájárulás jogosítottja a kérelmező.

(4) A munkakezdési hozzájárulás nem mentesít az egyéb, más jogszabályok által előírt engedélyek, hozzájárulások, nyilatkozatok beszerzésének kötelezettsége alól.

9. § (1)16 A munkakezdés és útcsatlakozási közútkezelői hozzájárulás jogosultja a kivitelezési munkák tényleges megkezdésének és befejezésének időpontját a közút kezelője felé írásban köteles bejelenteni a kozterulet@bp16.hu és a keruletfejlesztes@bp16.hu email címen. A munkaterületről és annak környezetéről a közút kezelője fényképfelvétel készítését írhatja elő.

(2) A munkakezdési hozzájárulás jogosultjának a kivitelezés teljes időtartama alatt gondoskodnia kell arról, hogy a munkaterületen a vonatkozó jogszabályokat, valamint a szabványokat, az útügyi műszaki előírásokat és irányelveket, továbbá a közút kezelője által előírt építési, forgalomtechnikai és egyéb rendelkezéseket betartsák. Az erre vonatkozó hozzájárulásokat a munkaterületen kell tartani.

10. § (1) A helyi közút végleges helyreállítását - ideértve az útburkolati jeleket is - a munkakezdési hozzájárulásban előírt határidőre be kell fejezni.

(2) Amennyiben az engedélyezett határidőn belül a munka nem készül el, legkésőbb a határidő lejártát megelőző munkanapon határidő hosszabbítására vonatkozó kérelmet kell benyújtani.

(3) A határidő hosszabbításról a Közútkezelő soron kívül dönt.

11. §17 Munkakezdési hozzájárulás nem adható a kérelmező részére, amennyiben

a) a korábbi kivitelezésből adódó garanciális javítási vagy helyreállítási kötelezettségének a Közútkezelő többszöri felszólítása ellenére nem tett eleget, és a szükséges munkálatokat a kérelem benyújtásáig nem kezdte meg vagy nem végezte el, vagy

b) Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat felé igénybevételi díj jogcímen tartozása áll fenn, vagy

c) a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet alapján e rendelet szabályainak megsértésével összefüggésben a részére kiszabott bírságot a kérelem benyújtásáig nem fizette meg.

6. Igénybevételi díj

12. § (1) A helyi közút nem közlekedési célú igénybevétele esetén - a (6) bekezdésben, valamint külön jogszabályban meghatározott esetek kivételével - igénybevételi díjat kell fizetni, amelynek megállapításáról és beszedéséről a közút kezelője gondoskodik. (a továbbiakban: igénybevételi díj)

(2) A díjszámítás alapja az elkorlátozással érintett terület nagysága, amely magában foglalja a nyomvonal, a kiszoruló föld, a szükséges elkerítés mértékének területét, mint munkaterületet, valamint a munkához szükséges felvonulási területet is.

(3)18 Az igénybevételi díjat a rendelet 6. melléklete szerinti díjtételek és szorzószámok alkalmazásával kell kiszámítani. A díj számítása szempontjából minden megkezdett nap és minden megkezdett négyzetméter egy egésznek számít.

(3a)19 Amennyiben a (3) bekezdésben alkalmazott díjszámítás alapján a fizetendő díj összege a 10 000 Ft-ot nem éri el, akkor a minimálisan fizetendő díj 10 000 Ft.

(3b)20 A 10. § (2) bekezdés szerinti határidő hosszabbítás esetén a kérelmezőnek a 7. melléklet szerint számított igénybevételi díjat és annak 50%-ával megemelt összegét kell igénybevételi díj címén megfizetnie.

(4) A közútkezelői hozzájárulás alapján fizetendő díjat átutalással kell teljesíteni az Önkormányzat 11784009-15516006-10670006 számú számlájára.

(5) Az (1) bekezdés szerinti díj megfizetését legkésőbb, a munkakezdési hozzájárulás iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolni kell. A díj megfizetésének hiányában munkakezdési hozzájárulás nem adható.

(6) Nem kell díjat fizetni

a) a helyi közút rendkívüli igénybevétele esetén, amennyiben az üzemzavar elhárítás a közút teljes szélességében történő lezárásával nem jár és a közút helyreállítása 120 órán belül megtörténik. Ellenkező esetben a teljes időtartamra járó díjat meg kell fizetni;

b) a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat beruházásában történő munkavégzés esetén;

c) a Budapest Főváros Önkormányzatának beruházásában történő munkavégzés esetén;

d) magánerős beruházás esetén, ha az olyan feladat elvégzésére irányul, amely jogszabályban meghatározott kötelező önkormányzati feladat lenne;

e) külön megállapodás - különösen településrendezési szerződés - alapján, az abban foglaltak szerint,

f) lakóingatlanhoz kapcsolódó útcsatlakozás (kapubehajtó, áteresz) létesítése, és

g) a helyi közút területén fák, fásszárú növények telepítése esetén.

(7) Amennyiben a közút nem közlekedési célú igénybevételére a közterület használatáról szóló rendelet alapján kerül sor, a kérelmezőt nem lehet az e rendeletben megállapított igénybevételi díj megfizetésére kötelezni.

7. Rendkívüli igénybevétel

13. § (1) A helyi közút nem közlekedési célú rendkívüli, 120 órát meg nem haladó igénybevétele esetén az igénybevevő a munkálatok megkezdését, annak várható befejezési időpontját, a rendkívüli igénybevétel okának megjelölését és üzemeltetői nyilatkozatot a rendkívüli esemény tudomására jutásával egy időben, de legkésőbb a munka megkezdését követő 12 órán belül köteles elektronikus úton megküldeni a közútkezelőnek a kozterulet@bp16.hu email címre. A bejelentés elmulasztását úgy kell tekinteni, hogy a helyi közutat az előírt hozzájárulás nélkül vették, nem közlekedési célból igénybe.

(2) A rendkívüli igénybevétel idejére az igénybevevőnek a munkavégzés helyszínén minimum 1,00 m x 0,50 m méretű, az igénybevevő nevét, elérhetőségét, a munkálatok megnevezését feltüntető „üzemzavar elhárítás szövegű táblát kell elhelyeznie. A bejelentést igazoló dokumentumot a munkavégzés ideje alatt a helyszínen kell tartani.

(3) Ha a rendkívüli igénybevétel az útburkolat helyreállítását is beleértve, 120 órán belül nem fejezhető be, az igénybevevő köteles a munka folytatásához a közút kezelőjének a 14. § szerinti hozzájárulását megkérni, a munkát a közút kezelője által meghatározott feltételek figyelembevételével végezni, valamint az igénybe vett területet az abban foglalt előírások szerint helyreállítani.

(4) A helyi közút rendkívüli igénybevételének 120 órás időtartama az (1) bekezdés szerinti ismételt bejelentéssel nem hosszabbítható meg.

8. Egyszerűsített munkakezdési hozzájárulás

14. § (1) Egyszerűsített munkakezdési hozzájárulást kell kérni:

a) a helyi közút rendkívüli igénybevétele 120 órát meghaladó munkálatainak folytatása;

b) a helyi közút területének bontásával nem járó egyéb munkák végzése, ideértve különösen a közművek szerelvényeinek, aknafedlapjainak cseréjét, javítását, szintbehelyezését, oszlopok, felszíni létesítmények cseréjét, útburkolati jelek felfestését, forgalomtechnikai létesítmények elhelyezését.

(2)21 Az egyszerűsített munkakezdési hozzájárulás iránti kérelmet az (1) bekezdés a) pont szerinti esetben legkésőbb a határidő lejártát megelőző munkanapon, a b) pont szerinti esetben legalább 15 nappal a tényleges munkavégzés megkezdése előtt a 3. melléklet szerinti formanyomtatvány kitöltésével és a szükséges mellékletek csatolásával, vagy a közműcég saját hibaelhárítás bejelentő lapján kell az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon benyújtani a Polgármesteri Hivatal Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Irodájához.

(3)22 Amennyiben az egyszerűsített hozzájárulás kiadását követően olyan információ merül fel, miszerint a munkavégzés nem felel meg az egyszerűsített hozzájárulás feltételeinek - különösen az engedélyezett tevékenység és a munkavégzésre megjelölt időszak tekintetében -úgy azt a hozzájárulás jogosultja a közútkezelő felé haladéktalanul írásban jelezni köteles. A hozzájárulást módosítani kell a tényleges igénybevételnek megfelelően.

9. A munkaterület és a forgalom elválasztása

15. § (1) A helyi közúton végzett munkákkal érintett munkaterületet a forgalomtól - a külön jogszabályban meghatározottak és a jóváhagyott ideiglenes forgalomszabályozási terv szerint - el kell választani. A munkaterületre előjelzéssel fel kell hívni a figyelmet és azt közúti jelzéssel meg kell jelölni.

(2) A gyalogosok, a mozgáskorlátozottak, valamint a megkülönböztetett jelzést használó gépjárművek biztonságos közlekedését, a célfuvarok teljesítését, a települési szilárd és folyékony hulladék elszállítását, továbbá az ingatlanokra, üzletekbe való bejárás lehetőségét a közúton - a külön jogszabályban meghatározottak szerint - a munkavégzés ideje alatt is biztosítani kell.

(3) A közúti útelzárás, elkorlátozás és forgalomterelés elemeinek meg kell felelniük a vonatkozó útügyi műszaki előírásokban foglalt követelményeknek.

(4) A forgalom számára fenntartott területen munkagép, anyagszállító jármű nem tartózkodhat, anyagot nem tárolhat, a közútnak bármilyen célból csak a forgalomszabályozási tervben megjelölt része foglalható el.

(5) A közutak, járdák felbontásával járó munkavégzés során az egészségügyi és oktatási intézmények megközelítésének zavartalanságát folyamatosan biztosítani kell.

10. Az ideiglenes forgalmi rend kialakítása és helyreállítása

16. § (1) A munkakezdési hozzájárulás jogosultja köteles a Budapest Főváros közlekedési tájékoztatási feladatainak ellátóját az ideiglenes forgalmi rend kialakításáról - az ideiglenes forgalmi rend életbe lépését megelőzően legalább 3 munkanappal korábban - értesíteni.

(2) A helyi közúton végzett munkálatok ideje alatt az ideiglenes forgalmi rendhez tartozó forgalomtechnikai eszközök üzemeltetése a munkakezdési hozzájárulás jogosultjának feladata és felelőssége.

(3) A jelzőtáblák kivételesen hordozható kivitelű oszlopokra is helyezhetők. Az ellentétes értelmű közúti jelzőtáblákat ebben az esetben is letakarással vagy leszereléssel kell érvényteleníteni.

(4) A munkavégzés során az általános forgalomtechnikai üzemeltetői és technológiai előírásokat is be kell tartani.

17. § Az útburkolat helyreállítását és az egyéb munkák befejezését követően - vagy azzal egyidejűleg - az építést megelőző forgalmi rendet a munkakezdési hozzájárulás jogosultja köteles helyreállítani, és az előírt forgalmi rendet kialakítani. (Helyreállítás esetén a munkavégzés és forgalomterelés miatt kihelyezett ideiglenes közúti jelzőtáblákat, útburkolati jeleket el kell távolítani, az eredeti közúti jelzőtáblákat vissza kell szerelni, ki kell takarni, az eredeti útburkolati jeleket helyre kell állítani, a jelzőlámpákat eredeti állapotába és üzemmódjába kell helyezni és a Budapest Főváros közlekedési tájékoztatási feladatainak ellátóját 3 munkanappal a helyreállítás befejezése előtt értesíteni kell.)

11. A munka megkezdése, végzése és az anyagok tárolása

18. § (1) A helyi közút területén bontással járó munka akkor kezdhető meg, amennyiben a folyamatos munkavégzéshez és az előírt határidőre történő befejezéshez minden feltétel biztosított, továbbá a munka megkezdésének pontos időpontja és szükség esetén a munkavégzés ütemezésének bejelentése megtörtént.

(2) A munka folyamatos végzésének feltételei akkor biztosítottak, ha:

a) az előírt engedélyek és hozzájárulások megvannak,

b) a munka gyors ütemű végrehajtásához szükséges anyag, munkaerő és fuvareszköz rendelkezésre áll,

c) a munka befejezését követően az útburkolat végleges helyreállításának feltételei fennállnak.

(3) A munkakezdési hozzájárulás jogosultja a Közútkezelő felhívására igazolni köteles, hogy a munka folyamatos végzésének feltételei biztosítottak, a munka végzéséhez szükséges engedélyek és hozzájárulások rendelkezésre állnak. A munka végzéséhez szükséges engedélyeket és hozzájárulásokat a kivitelezés teljes időtartama alatt a munkavégzés helyszínén kell tartani.

19. § (1) A munkavégzés során biztosítani kell a közművek és a forgalomtechnikai létesítmények megközelíthetőségét. A közműlétesítmények felszíni szerelvényeit szabadon kell hagyni.

(2) A bontási munkákat - kézi feltárással történő kivitelezés esetén is - különös óvatossággal kell elvégezni.

(3) Földmunka esetén a munkaárok fát 2 m-nél jobban nem közelíthet meg. Amennyiben a nyomvonalas létesítmény kiépítése más módon - valamilyen kényszerhelyzet miatt - nem oldható meg, a gyökérzet megóvása mellett kézi vagy gépi átfúrást kell alkalmazni. Az átfúrás a fa törzsét 1 m-nél jobban nem közelítheti meg.

(4) Fa törzsétől mért 3 m-es sugarú körön belül a gyökérzónában lévő föld kitermelését kizárólag kézzel szabad végezni. A munkák során 5 cm-nél vastagabb gyökér nem vágható el. A 2 és 5 cm közötti vastagságú elvágott gyökerek esetében merőleges, sík metszési felületet kell kialakítani, azokat óvni kell a huzamosabb kiszáradástól, ezért mielőbbi földtakarást kell alkalmazni.

(5) Az építési munkák által érintett területen a munkagépek hatósugarán belüli, és a szállítójárművek útvonalába eső fák törzsét - amennyiben a fák sérülésének veszélye fennáll - a munkálatok ideje alatt kalodával kell védeni. A kalodát a törzshöz rögzíteni nem szabad..

20. § (1) Ha az előre tervezett bontási munkák folyamán az útburkolat szintjéhez viszonyítva gyalogúton, járdán, kerékpárúton, valamint gyalog- és kerékpárúton a 25 cm-t, úttesten a 40 cm-t meghaladó mélységig kell lehatolni, ezt a hozzájárulás jogosultja a munka megkezdése előtt köteles az érintett közműszolgáltatónak bejelenteni.

(2) Járdán, gyalogúton és kerékpárúton nyomvonalas létesítmény munkálatait úgy kell végezni, hogy a vezetékfektetés, valamint a helyreállítás folyamatosan kövesse a nyomvonalat. A nyitott munkaárok hossza nem haladhatja meg az egy kábeldobon levő kábelmennyiség hosszát.

(3) A munkaárok visszatöltését szakszerű tömörítéssel kell elvégezni, amely során a kitermelt, de visszatöltésre alkalmatlan, fagyott vagy veszélyes anyagot nem szabad felhasználni.

(4) A munkavégzés során a hozzájárulás jogosultjának gondoskodnia kell a csapadékvíz akadálytalan lefolyásáról, és az egyéb szennyeződések folyamatos eltakarításáról.

(5) A földmérési jelek megrongálódását, jogosulatlan elmozdítását a hozzájárulás jogosultja köteles a területileg illetékes földhivatalnak bejelenteni, és a helyreállítás költségeit viselni.

21. § (1) A munka végzése során biztosítani kell az építőanyagok, csövek, sínek, stb. kiszállítására és a munkahelyen történő megfelelő tárolására vonatkozó előírások maradéktalan betartását. A munkahelyen csak a folyamatos munkavégzést biztosító anyagmennyiség tárolható.

(2) A felbontott burkolat olyan idomköveit, amelyeket a hozzájárulás jogosultja visszaépít, úgy kell tárolni, hogy az a közlekedést ne akadályozza, biztonságát ne veszélyeztesse, és ne okozzon szennyeződést.

(3) A kitermelt anyagot - mind a gyalogos-, mind a járműforgalom felőli oldalon - a szétszóródást megakadályozó megtámasztással kell biztosítani.

(4) A hézag-kiöntő anyagot (bitument stb.) az elszállításig úgy kell tárolni, hogy az útburkolatot ne szennyezze be.

(5) Fák tövében, zöldterületen, a közművek felszíni szerelvényein az építési anyagokat, a kitermelt földet és törmeléket tárolni még ideiglenes jelleggel sem szabad.

(6) A felbontott burkolat olyan - jó állapotú - idomköveit, amelyeket nem építenek vissza, megtisztítva a Közútkezelő által megjelölt helyre kell szállítani, és ott idomba rakva kell - dokumentálva - átadni.

(7) A munkavégzés folyamán kitermelt, de fel nem használt anyagot (föld, törmelék, kőanyag stb.) a közút területén tárolni nem szabad, és legkésőbb a következő nap reggel 7 óráig - el kell szállítania.

12. Ideiglenes helyreállítás

22. § (1) A munka elvégzésével egy időben - amennyiben a végleges helyreállítás nem történhet meg azonnal -, az útburkolatot ideiglenes jelleggel kell helyreállítani. Az ideiglenes helyreállítást hidegen bedolgozható aszfaltanyaggal, a kőburkolat szakszerű helyreállításával, vagy az erre a célra szolgáló műkő- vagy betonidomokkal kell elvégezni úgy, hogy az ideiglenesen helyreállított burkolat a biztonságos közlekedésre alkalmas legyen.

(2) Az útburkolatot - annak végleges helyreállításáig - a munkakezdési hozzájárulás jogosultjának biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban kell tartania.

23. § (1) Téli, illetve technológiailag alkalmatlan időben az ideiglenes helyreállítást kell megkövetelni, a végleges helyreállítás határidejének meghatározása mellett.

(2) A téli hónapokban - üzemzavar elhárítás érdekében végzett közút felbontása esetén - a szabvány szerinti tömörítés biztosítása érdekében minden esetben talajcserét kell alkalmazni.

13. Végleges helyreállítás

24. § (1) A helyi közutat a Közútkezelő által a munkakezdési hozzájárulásban, a vonatkozó irányelvekben, jogszabályokban, a szabványokban és útügyi műszaki előírásokban előírt módon, legalább a felbontott útburkolattal azonos minőségű, tartósságú, valamint teherbírású burkolatnemmel kell véglegesen helyreállítani.

(2) A helyi közút területén, alatta, felette elhelyezkedő közművek, közmű fedlapok, szerelvények közutat érintő bontása, építése, javítása, karbantartása esetén a közmű üzemeltetője vagy megbízottja köteles az úttestet úgy helyreállítani, hogy az út függőleges vonalvezetésében a közmű fedlapok, szerelvények indokolatlan eltérést ne okozzanak.

(3) A helyreállítási (földvisszatöltési) munkák során a Közútkezelő a munkakezdési hozzájárulás jogosultjának terhére talajmechanikai, vagy egyéb ellenőrző vizsgálatokat rendelhet el.

(4) Zöldterület megrongálása esetén a kivitelezéssel érintett zöldterületek növényzetét helyre kell állítani, és az ennek tényét igazoló iratokat át kell adni a zöldterületek kezelőjének

(5)23 A munkakezdési hozzájárulás jogosultja köteles az igénybevett munkaterületet az építkezés befejezése után, de a forgalom részére történő átadást megelőzően, műszaki átadás-átvételi eljárás során a Közútkezelőnek visszaadni. Ennek keretében át kell adnia a Közútkezelő részére a munkavégzés (földvisszatöltés, burkolat-helyreállítás) minőségére vonatkozóan a munkakezdési hozzájárulásban meghatározott vizsgálatok bizonylatait. Az átadás-átvételi eljárást az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon lehet megindítani. A helyreállított munkaterületről és annak környezetéről, a műszaki átadás-átvételi eljárás sikeres lezárásához fényképfelvételt kell készíteni és azt kérésre a Közútkezelő részére átadni.

14. A helyreállításra vonatkozó előírások

25. § (1) Útpálya hosszirányú felbontása:

a) fő- és gyűjtő utakon az alap és kötő réteget nyomvonalasan, rétegenként 20-20 cm átlapolással kell helyreállítani, a kopóréteget a megbontott forgalmi sáv teljes szélességében kell aszfaltozni. A kopóréteg helyreállításának hossza minimum a helyreállítás szélessége;

b) lakó- és kiszolgáló út amennyiben az út minőségi besorolása tárgyév január 31-i besorolás alapján 1, vagy 2, minőségi kategóriába sorolt, a helyreállítás nyomvonalasan, rétegenként 20-20 cm átlapolással történjen. 5. minőségi besorolású utat, csak kivételes esetben lehet megbontani, a megbontott forgalmi sáv teljes szélességű kopóréteg helyreállításával, 4,5 m széles vagy annál keskenyebb megbontott utat teljes szélességben új kopóréteggel kell ellátni. Egyéb minőségi besorolású utaknál a felbontott területen az alap és kötő réteget nyomvonalasan, rétegenként 20-20 cm átlapolással kell helyreállítani, a kopóréteget a megbontott forgalmi sáv teljes szélességében kell aszfaltozni. 4,5 méternél keskenyebb út esetén teljes szélességű kopóréteg helyreállítás szükséges. A kopóréteg helyreállításának hossza minimum a helyreállítás szélessége;

c) ablakos bontás esetén a helyreállítást a nyomvonalas bontás szabályai szerint kell végezni, a foltszerű helyreállítás nem megengedett;

d) tárgyévet megelőző öt naptári éven belül épített, felújított, vagy korszerűsített út hosszirányú felbontása csak rendkívüli esetben engedélyezhető. Amennyiben a bontás szükségességét elidéző helyzet kezelésére más műszaki megoldás nincs, a felbontott út kopórétegét a nyomvonal teljes hosszában és az út teljes szélességben újra kell építeni.

(2) Útpálya keresztirányú felbontása:

a) az úttest keresztirányú bontása esetén a helyreállítást a szegélyre, illetve az út szélére merőleges munkahézagokkal kell elvégezni, legalább olyan hosszban, mint amilyen szélességet érint;

b) amennyiben egy beruházáson belül két útpályára merőleges munkaárok egymáshoz közelebbi szélének távolsága nem haladja meg a 10 m-t, akkor a két munkaárok területét és a közte lévő területet együttesen új kopóréteggel kell ellátni.

c) tárgyévet megelőző öt naptári éven belül épített, felújított, vagy korszerűsített út keresztirányú felbontása csak rendkívüli esetben engedélyezhető.

(3) Járda, gyalogút felbontása:

a) aszfalt, beton burkolatú járda, gyalogút hosszirányú bontása esetén teljes szélességben új kopóréteget kell teríteni;

b) aszfalt, beton burkolatú járda, gyalogút keresztirányú bontása során - amennyiben egy beruházáson belül két út vagy járdaszélre merőleges munkaárok egymáshoz közelebbi szélének távolsága nem haladja meg a 5 m-t - a két munkaárok területét és a közte lévő területet együttesen új kopóréteggel kell ellátni;

c) aszfalt, beton burkolatú járda, gyalogút gyalogos átkelőhelynél történő bontása esetén a járda akadálymentesítéséről is gondoskodni kell;

d) amennyiben a járda bontása és helyreállítása két keresztező utca között teljes szakaszon, vagy részlegesen, de legalább 50 m hosszon történik, a helyreállítás 1,5 (indokolt esetben 1,3) m szélességgel szegéllyel, térkő burkolattal kell helyreállítani;

e) tárgyévet megelőző öt naptári éven belül épített, felújított, vagy korszerűsített járda felbontása csak rendkívül indokolt esetben engedélyezhető. Amennyiben a bontás szükségességét elidéző helyzet kezelésére más műszaki megoldás nincs, a felbontott járdát a nyomvonal teljes hosszában és a járda teljes szélességben újra kell építeni az eredeti pályaszerkezettel.

(4) Árok, csapadékvízkezelő létesítmény bontása:

a) árkot és csapadékvízkezelő létesítményt csak kivételes estben a Közútkezelő engedélyével lehet megbontani, és azt teljes szerkezetével - beleértve a földalatti szikkasztó rendszereket is - kell helyreállítani;

b) árok és csapadékvízkezelő létesítmény - beleértve a földárkot is - a közút része, megszüntetni csak a Közútkezelő engedélyével, az eredeti funkció pótlásával lehet.

(5) Zöldterület felbontása, helyreállítása

a) a helyi közút területéhez tartozó zöldterület igénybevételéhez, a zöldterület kezelőjének írásbeli hozzájárulása szükséges. A zöldterületet kezelője hozzájárulásában feltételeket írhat elő.

b) amennyiben a zöldterület, bontása során a növényzet vagy kerti építmény, berendezés, felszerelés megsemmisülése várható, az igénybevevő köteles a növényzet áttelepítéséről vagy annak azonos értékű növényzettel történő pótlásáról gondoskodni, a kerti építmények, berendezések, felszerelések ellenértékét megtéríteni, vagy azok áttelepítését biztosítani;

c) azokat a zöldterületeket, , ahol locsolóhálózat biztosított, gyeptégla felhasználásával kell helyreállítani, a nyomvonallal és az építéssel érintett teljes roncsolt felületen;

d) a c) pont alá nem tartozó zöldterületeken 20 cm humuszterítést és füvesítést kell végezni a nyomvonalon, valamint az építéssel érintett és roncsolt teljes felületen;

e) a zöldterületeket érintő építési, bontási munkák során be kell tartani a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló önkormányzati rendeletben foglaltakat.

15. A munkák ellenőrzése

26. § (1)24 A Közútkezelő az engedélyezett és a folyamatban lévő összes munkáról - beleértve a rendkívüli igénybevétel bejelentéseket is - nyilvántartást vezet. A munkákat rendszeresen - a Közterület-felügyeleti Iroda bevonásával - ellenőrizni kell.

(2) A Közútkezelő az ellenőrzés során tapasztalt hibák megszüntetése érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket.

(3) Az ellenőrzés eredményes lefolytatása érdekében - a munkakezdési hozzájárulás jogosultjának - az építési engedélyt, a közútkezelői hozzájárulást, a munkakezdési hozzájárulást, a tervdokumentációt , valamint az ideiglenes forgalomszabályozási tervet a munka helyszínén kell tartania.

16. Késedelmes vagy hibás kivitelezés

27. § (1) A munkakezdési hozzájárulás jogosultja, vagy a rendkívüli igénybevétel bejelentője felelős azokért az általa, vagy megbízottja, kivitelezője által okozott károkért, balesetekért, amelyek az e rendeletben, a közútkezelői hozzájárulásban vagy a munkakezdési hozzájárulásban meghatározott feltételeknek a megsértéséből erednek, és amelyek egyébként a kivitelezési munkák során, vagy azokkal összefüggésben keletkeznek.

(2) Ha a munkakezdési hozzájárulás jogosultja nem tartja be a munkakezdési hozzájárulásban előírt, vagy a rendkívüli igénybevételre meghatározott határidőt, nem végzi el a szükséges útburkolat-helyreállítási munkát (az útburkolati jeleket is beleértve), a Közútkezelő - a munkakezdési hozzájárulás jogosultja, vagy az ideiglenes igénybevétel bejelentője terhére (költségére) - a vonatkozó beszerzési szabályok figyelembevételével elvégeztetheti.

(3) A kivitelezési munkák befejezése után, a közúton maradt anyagokat, az ideiglenes forgalmi rendhez kapcsolódó közúti jelzéseket a Közútkezelő - a munkakezdési hozzájárulás jogosultjának, vagy a rendkívüli igénybevétel bejelentőjének terhére (költségére) - a vonatkozó beszerzési szabályok figyelembevételével elszállíttathatja.

(4) Ha a véglegesen helyreállított közúton - a kivitelezési munka nem megfelelő elvégzése miatt - süllyedés vagy más hiba mutatkozik, az elvégzett munkára vonatkozó kötelező alkalmassági határidőn belül a munkakezdési hozzájárulás jogosultját, vagy a rendkívüli igénybevétel bejelentőjét a Közútkezelő felhívja a hiba megszüntetésére. A hibából fakadó, annak megszüntetéséig bekövetkező balesetekért, a balesetből eredő károkért a munkakezdési hozzájárulás jogosultját, vagy a rendkívüli igénybevétel bejelentőjét terheli a felelősség.

17. Útcsatlakozás (gépkocsi behajtó, áteresz) létesítése

28. § (1)25 A helyi közúthoz csatlakozást létesíteni csak a közút kezelőjének előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. A kérelmet a rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatvány kitöltésével és a szükséges mellékletek csatolásával kell az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon benyújtani a Polgármesteri Hivatal Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Irodájához.

(2)26 Az útcsatlakozási terveket csak közlekedési tervezői jogosultsággal rendelkező tervező készítheti.

(3) Az útcsatlakozási hozzájárulás a kiállítás napjától számított egy évig érvényes.

(4)27 A tényleges munkálatok megkezdéséhez munkakezdési hozzájárulás szükséges, amelyet írásban, a szükséges mellékletek csatolásával kell az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon benyújtani a Polgármesteri Hivatal Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Irodájához. A tényleges munkálatok megkezdését és befejezését a kozterulet@bp16.hu és a keruletfejlesztes@bp16.hu email címen kell bejelenteni.

29. §28 (1) A közútkezelői hozzájárulás nélkül történő munkavégzés a 32. §. szerinti eljárás lefolytatását követően utólag fennmaradási engedéllyel jogszerűvé tehető, amennyiben a vonatkozó hatályos jogszabályoknak és műszaki feltételeknek megfelel. A fennmaradási engedély iránti kérelemhez mindazokat a mellékleteket csatolni kell, amelyek a közútkezelői hozzájárulás iránti kérelemhez szükségesek.

(2) Lakóingatlanhoz kapcsolódó útcsatlakozás (kapubehajtó, áteresz) fennmaradási engedéllyel történő létesítése esetén a pótdíj összege 100.000 Ft.

(3) A közútkezelői hozzájárulás nélkül épített szabálytalan útcsatlakozás, melyre fennmaradási engedély nem adható ki, az útcsatlakozást létesítő (a továbbiakban: építtető) költségén elbontandó, továbbá az építtető a (2) bekezdésben foglalt pótdíj megfizetésére is köteles. Amennyiben az építtető a bontási kötelezettségének határidőn belül nem tesz eleget, a közútkezelő bontási eljárást kezdeményez a közlekedési hatóságnál.

(4) A nem közlekedési célú igénybevétellel vagy az útcsatlakozás létesítésével összefüggésben okozott kárért az építtető - ha annak személye nem állapítható meg, akkor az útcsatlakozáshoz tartozó ingatlan tulajdonosa - a felelős.

30. § (1) Útcsatlakozást létesíteni csak a kerületi építési szabályzatról szóló 21/2018. (VII.6.) önkormányzati rendelet (KÉSZ), valamint egyéb vonatkozó jogszabályok figyelembevételével lehet.

(2) Amennyiben az útcsatlakozás kiépítése során az úttest/járda pályaszerkezete/burkolata megsérül, a helyreállítást az eredeti szerkezetben, minőségben kell elvégezni. A gépkocsi behajtó és az úttest csatlakozásánál a lekerekítési sugár minimum 1,5 méter.

(3) A meglévő aszfalt burkolatú járda szerkezetét megbontani nem lehet. A meglévő járda szintjéhez igazodva kell kialakítani a gépkocsi behajtót. Az aszfaltjárda sérülése esetén a kopóréteget, a járda megbontásának szélén 20-20 cm-rel túlnyújtva 4 cm vastag öntött aszfaltból kell építeni és a meglévő burkolathoz szélvágóval történt levágás után, kell csatlakoztatni. A járda kopórétege alatt 10 cm vastag CKT-t vagy sovány betonréteget és 15 cm vastagságú bányakavics réteget /Trg=95%/ kell építeni.

(4) A főútvonal mentén kialakítandó gépkocsi behajtót, a gyalogos járda nyomvonaláigpiros színű térkő burkolattal kell leburkolni kiemelve ezzel a járda folytonosságát, illetve a gyalogos forgalom elsőbbségét.

(5) A behajtó burkolatában a telekhatár vonalában gerincet kell kialakítani, hogy a csapadékvíz ne folyjon a közútra, azt a telken belül el kell szikkasztani. Amennyiben a belső útburkolat magassági kialakítása ezt nem teszi lehetővé, úgy a telekhatár vonalában rácsos folyókát kell elhelyezni, melyből a vizet a telken belül kell elszikkasztani.

(6) Az esetleges víz- illetve a gázelzárót a közművállalatokkal történt egyeztetés után szintben kell helyezni.

(7) A munkálatok alatt a közút nem zárható le, azon építési anyagok még ideiglenesen sem tárolhatók.

31. § (1) Ha a közúton, járdán a korszerűsítés folytán, a megépített létesítmény átalakítása, átépítése, esetleg elbontása szükségessé válik, azt az igénybevevő - felszólítására - a létesítmény használója tűrni köteles.

(2) Ha a helyi közút burkolata, padkája a kivitelezés, vagy az engedély alapján elhelyezett létesítményben keletkezett meghibásodás miatt az átadás-átvétel időpontját követő egy éven belül megsüllyed, és a közút területének felbontása, helyreállítása szükséges, az csak a Közútkezelő külön hozzájárulásával lehetséges. A közutat ez esetben is az igénybevevő köteles saját költségén helyreállítani.

18. A jogellenes magatartások következményei

32. § Az e rendeletben szabályozott, és a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben büntetni rendelt magatartások esetén közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

19. Záró rendelkezések

33. § (1) Ez a rendelet 2019. február 1. napján lép hatályba.

(2) Az e rendeletben foglaltakat a hatálybelépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

34. §29

35. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet30

KÖZÚTKEZELŐI HOZZÁJÁRULÁS IRÁNTI KÉRELEM

Kérelmező

megnevezés:

cím/székhely:

telefonszám:

e-mail cím:

Az igénybevételre vonatkozó adatok

helye:

célja:

tervezett időtartama (napokban meghatározva)

Az igénybe venni kívánt területre vonatkozó adatok
( 12. § (2) bekezdés alapján)

úttest

zöldterület

járda

hosszúsága (m):

szélessége (m):

nagysága (m2):

díjtétel (Ft/m2/nap)

150

100

50

A létesítmény üzemeltetője

név:

cím:

telefonszám:

kézbesítés módja

kérelmező aláírása:

postai

személyes

elektronikus

A kérelmező tudomásul veszi, hogy:
- a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a munkavégzésre;
- a tényleges munkavégzés megkezdése előtt legalább 21 nappal munkakezdési hozzájárulást kell kérnie;
- a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat kell fizetni, melynek mértékét a vonatkozó Önkormányzati rendelet tartalmazza;
- az engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését;
- az engedély a kérelem és annak mellékleteként csatolt tervek alapján kerül kiállításra, minden, az abban foglaltaktól eltérő kialakítás engedély nélküli munkavégzésnek minősül;
- az engedély a kiadásától számított 1 évig érvényes, azt követően újabb kérelemmel kell fordulni az Önkormányzathoz.
A kérelemhez az igénybevételtől függően mellékelni kell az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon:
- az igénybevételt feltüntető, közműegyeztetett helyszínrajzot és az igénybevételt bemutató műszaki leírást (tervezési alaptérkép);
- a közút érintett szakaszának hossz-, illetve keresztszelvényét, feltüntetve azokon a vízelvezetés megoldását;
- 50 m-t meghaladó folyamatos közlekedési terület korlátozásánál az építés idejére szóló forgalomszabályozási tervet;
- részletes fotódokumentáció a bontással érintett közterület eredeti állapotáról.
- amennyiben a kérelmező nem azonos a hozzájárulás jogosultjával, meghatalmazást.
Kérelem dátuma: ...................................... ......................................
Hozzájárulást kérelmező

2. melléklet31

MUNKAKEZDÉSI HOZZÁJÁRULÁS IRÁNTI KÉRELEM

A munkakezdési hozzájárulást kérelmező kivitelező

A munkakezdési hozzájárulást kérelmező beruházó

megnevezés:

megnevezés:

cím/székhely:

cím/székhely:

telefonszám:

telefonszám:

e-mail cím:

e-mail cím:

A kivitelezés felelős építésvezetője

A beruházó felelős vezetője

név:

név:

telefonszám:

telefonszám:

e-mail cím:

e-mail cím:

A tervezett munkára vonatkozó adatok

munkavégzés helye:

projekt megnevezése:

típusa:

vízellátás, gázellátás, csatornázás, hőellátás, elektromos kábel, közvilágítási kábel, BKV-kábel, közvilágítási kandeláber, távközlési alépítmény, közúti műtárgy, vasúti műtárgy, vágány, forgalomirányító létesítmény, útpálya, járda; egyéb:

jellege:

fejlesztés, beruházás, felújítás, korszerűsítés, karbantartás, javítás, kiváltás, bekötés, bontás egyéb:

burkolatbontás kezdetének időpontja:

munkavégzés befejezésének időpontja:

közútkezelői hozzájárulás száma:

forgalomtechnikai kezelői hozzájárulás száma:

építési engedélyt vagy létesítési hozzájárulást kiadó hatóság:

építési engedély vagy létesítési hozzájárulás száma:

A közút területén (az alatt vagy felett) elhelyezett építmény (létesítmény)

tulajdonosának neve és címe:

üzemeltetőjének neve és címe:

burkolat

bontandó burkolat neme

mennyisége (m)

mennyisége (m2)

építendő burkolat neme

mennyisége (m)

mennyisége (m2)

útpálya

járda, gyalogú

útszegély

zöldterület

egyéb

nyomvonalas bontás hossza:

m

bontási helyek száma:

db

törmeléklerakó megnevezése:

A kérelmező tudomásul veszi, hogy:
- a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a konkrét munkavégzésre;
- a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat kell fizetni, melynek mértékét a vonatkozó Önkormányzati rendelet tartalmazza;
- a hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését;
- a hozzájárulás a kérelem és annak mellékleteként csatolt tervek alapján kerül kiállításra, minden, az abban foglaltaktól eltérő munkavégzés engedély nélküli munkavégzésnek minősül.
A kérelemhez az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon mellékelni kell:
- építési engedély vagy létesítési hozzájárulás köteles munkák esetén építési engedély vagy létesítési hozzájárulás;
- részletes építési ütemterv 15 munkanapot meghaladó kivitelezési munkák esetén;
- a beruházó vagy a kivitelező nyilatkozatát arról, hogy a munkával érintett közmű és közműjellegű hálózat üzemeltetőinek nyilatkozatai teljes körűek, és azok a kérelem időpontjában érvényesek;
- közösségi közlekedéssel érintett utak esetén az út üzemeltetőjének nyilatkozatát;
- a terület tulajdonosának hozzájárulását és az abban meghatározott kártalanítási összeg befizetésének igazolását, illetve a kártalanítás alóli mentesítés alapjául szolgáló igazolást;
- fák kivágása esetén az érvényes fakivágási engedélyt;
- a 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet alapján elkészített építési/bontási hulladékkezelési tervet;
- a közútkezelői hozzájárulásban meghatározott díj befizetéséről szóló igazolást;
- amennyiben a kérelmező nem azonos a hozzájárulás jogosultjával, meghatalmazást.
Az igénybevételi díjat a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat 11784009-15516006-10670006 számú bankszámlájára átutalással, vagy készpénz átutalási megbízáson kell megfizetni és a megfizetést igazoló átutalási megbízás, illetve feladóvevény másolatát (díjfizetési igazolás) a kérelemhez mellékelni kell.

kézbesítés módja

hozzájárulást kérelmező kivitelező aláírása:

postai

személyes

elektronikus

3. melléklet32

EGYSZERŰSÍTETT MUNKAKEZDÉSI HOZZÁJÁRULÁS IRÁNTI KÉRELEM

A munkakezdési hozzájárulást kérelmező kivitelező

A munkakezdési hozzájárulást kérelmező beruházó

megnevezés:

megnevezés:

cím/székhely:

cím/székhely:

telefonszám:

telefonszám:

e-mail cím:

e-mail cím:

A kivitelezés felelős építésvezetője

A beruházó felelős vezetője

név:

név:

telefonszám:

telefonszám:

e-mail cím:

e-mail cím:

A tervezett munkára vonatkozó adatok

munkavégzés helye:

projekt megnevezése:

típusa:

vízellátás, gázellátás, csatornázás, hőellátás, elektromos kábel, közvilágítási kábel, BKV-kábel, közvilágítási kandeláber, távközlési alépítmény, közúti műtárgy, vasúti műtárgy, vágány, forgalomirányító létesítmény, útpálya, járda; egyéb:

jellege:

fejlesztés, beruházás, felújítás, korszerűsítés, karbantartás, javítás, kiváltás, bekötés, bontás egyéb:

burkolatbontás kezdetének időpontja:

munkavégzés befejezésének időpontja:

A közút területén (az alatt vagy felett) elhelyezett építmény (létesítmény)

tulajdonosának neve és címe:

üzemeltetőjének neve és címe:

burkolat

bontandó burkolat neme

mennyisége (m)

mennyisége (m2)

építendő burkolat neme

mennyisége (m)

mennyisége (m2)

útpálya

járda, gyalogú

útszegély

zöldterület

egyéb

burkolatnemek: öntött aszfalt, hengerelt aszfalt, makadám, kiskockakő, nagykockakő, keramit, kavicsolt, járdalap, járdakő, beton, egyéb:

nyomvonalas bontás hossza:

m

bontási helyek száma:

db

törmeléklerakó megnevezése:

A kérelmező tudomásul veszi, hogy:
- a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a konkrét munkavégzésre;
- a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat kell fizetni, melynek mértékét a rendelet 7. melléklete tartalmazza;
- a hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését;
- a hozzájárulás a kérelem és annak mellékleteként csatolt tervek alapján kerül kiállításra, minden, az abban foglaltaktól eltérő munkavégzés engedély nélküli munkavégzésnek minősül.
A kérelemhez az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon csatolni kell:
- az igénybevételt feltüntető helyszínrajzot és az igénybevételt bemutató műszaki leírást (tervezési alaptérkép);
- 50 m-t meghaladó folyamatos közlekedési terület korlátozásánál az építés idejére szóló forgalomszabályozási tervet;
- a Közútkezelő által megállapított díj befizetéséről szóló igazolást;
- amennyiben a kérelmező nem azonos a hozzájárulás jogosultjával meghatalmazást.
Az igénybevételi díjat a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat 11784009-15516006-10670006 számú bankszámlájára átutalással, vagy készpénz átutalási megbízáson kell megfizetni és a megfizetést igazoló átutalási megbízás, illetve feladóvevény másolatát (díjfizetési igazolás) a kérelemhez mellékelni kell.

kézbesítés módja

hozzájárulást kérelmező kivitelező aláírása:

postai

személyes

elektronikus

4. melléklet33

KÖZÚTKEZELŐI HOZZÁJÁRULÁS KÉRELEMGépjárműbehajtó / útcsatlakozás létesítéshez
Kérelmező: neve: ...................................................................................................
címe: .........................................................................................................................
A gépjárműbehajtó/útcsatlakozás/közműépítés helye
- közút neve:................................................................................................................................
- település irányítószáma, neve: ................................................................................................
- címe (utca, házszám - lakott terület esetén):..........................................................................
A feltárni kívánt terület hrsz. -a: ............................tulajdonosának
neve:..................................................................................................................................
címe:..................................................................................................................................
A kérelmező tudomásul veszi, hogy:
- a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a konkrét munkavégzésre;
- a tényleges munkavégzés megkezdése előtt legalább 21 nappal munkakezdési hozzájárulást kell kérnie;
- a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat kell fizetni;
- az engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését;
- az engedély a kérelem és annak mellékleteként csatolt tervek alapján kerül kiállításra, minden, az abban foglaltaktól eltérő kialakítás engedély nélküli munkavégzésnek minősül;
- az engedély a kiadásától számított 1 évig érvényes, azt követően újabb kérelemmel kell fordulni az Önkormányzathoz.
Az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon beadandó terv szükséges mellékletei:
- a létesítés pontos helye, helyszínről készült fényképek;
- a meglévő és tervezett állapot helyszínrajzát (M=1:100 vagy M=1:200), ábrázolva az útpályához való csatlakozást;
- a tervezett útcsatlakozás hossz-szelvényét, mintakeresztszelvényét szintadatokkal (a rámpa és a csatlakozó felületek esésviszonyai %-ban megadva);
- a vízelvezetés megoldását a létesítés környezetében;
- műszaki leírást, tervezői nyilatkozatot;
- az érintett közmű szolgáltatókkal egyeztetett tervet;
- hivatalos helyszínrajz, tulajdoni lap másolatát, több tulajdonos esetén a tulajdonostársak beleegyező nyilatkozatát;
Dátum: ......................
.....................................................
Aláírás (A létesítendő gépjárműbehajtó/útcsatlakozás kivitelezésének megkezdését a rendelet 5 mellékeltében szereplő formanyomtatványon be kell jelenteni)

5. melléklet34

6. melléklet35

7. melléklet36

8. melléklet37

1. függelék

1. az 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről

2. a 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény végrehajtásáról

3. az 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról

4. a 19/1994.(V.31.) KHVM rendelet a közutak igazgatásáról

5. a 6/1988.(III.11.) KHVM rendelet az országos közutak kezelésének szabályozásáról szóló

6. az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

7. az 5/2004.(I.28.) GKM rendelet a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól

8. a 4/2001.(I.31.) KöViM rendelet a közúti jelzőtáblák méreteiről és műszaki követelményeiről

1

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §. Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

2

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 2. §. Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

3

Hatályon kívül helyezte: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (1). Hatálytalan: 2020. I. 15-től.

4

A 4. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (1). Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

6

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (1). Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

7

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (2). Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

8

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (2). Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

9

Beiktatta: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (3). Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

10

Beiktatta: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (3). Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

11

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 4. §. Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

12

Az 5. § (4) bekezdése a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja szerint módosított szöveg.

13

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 5. §. Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

14

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (2). Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

15

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (3). Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

16

A 9. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

17

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 6. § (1). Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

18

A 12. § (3) bekezdése a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja szerint módosított szöveg.

19

Beiktatta: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 7. §. Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

20

Beiktatta: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 7. §. Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

21

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (4). Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

22

Beiktatta: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 8. § (2). Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3).

23

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (5). Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

24

Módosította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2020. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 5. § (2) b).

25

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (6). Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

26

A 28. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 4. § e) pontja szerint módosított szöveg.

27

Módosította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2020. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 5. § (2) a). Az első mondat szövegét megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (7). Hatályos: 2022. VII. 30-tól. A 28. § (4) bekezdése a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

28

A 29. § a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

29

Hatályon kívül helyezve: 2010. évi CXXX. törvény 12. § alapján. Hatálytalan: 2019. II. 2-től.

30

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (8), 5. melléklet. Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

31

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (9), 6. melléklet. Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

32

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (10), 7. melléklet. Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

33

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (11), 8. melléklet. Hatályos: 2022. VII. 30-tól.

34

Az 5. melléklet a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 6. melléklet a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

36

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 16. § (12), 9. melléklet. Hatályos: 2022. VII. 30-tól. A 7. melléklet a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

37

Beiktatta: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (4), 3. melléklet. Hatályos: 2020. I. 15-től. Lásd: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (3). A 8. mellékletet a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.