Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 48/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

egyes szociális és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 19- 2024. 01. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 48/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

egyes szociális és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

2023.12.19.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete az 1., 3., 4. alcímek tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 2. alcím tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 1/C. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1/C. § A rendelet hatálya a 4/C. alcímben szabályozott támogatási forma tekintetében kiterjed

a) a VI. kerületi lakóhellyel - egyidejűleg egyéb településen tartózkodási hellyel nem - rendelkező vagy

b) a VI. kerületben tartózkodási hellyel rendelkező,

c) életévét betöltött, a tárgyévben legfeljebb 26. életévét betöltő, alap- vagy középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató tanulókra, továbbá felsőoktatási intézményben nappali képzésben részt vevő hallgatókra, akik a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen.”

2. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Tanuló, illetve törvényes képviselője köteles igazolni az önkormányzati támogatás igénybevételének jogosultságát (személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány és lakcímkártya bemutatása, a tanfolyam kezdési időpontjára vonatkozó igazolás, valamint - a tanköteles Tanuló kivételével - a tanulói, illetve hallgatói jogviszony-igazolás csatolása).”

3. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 7/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kerékpáros közlekedéshez nyújtott támogatás pályázati eljárás alapján nyújtható. A pályázatot a Tanuló, illetve törvényes képviselője az erre a célra rendszeresített adatlapon nyújthatja be a támogatás igénybevétele jogosultságának (személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány és lakcímkártya bemutatása, valamint - a tanköteles Tanuló kivételével - a tanulói, illetve hallgatói jogviszony-igazolás csatolása) egyidejű igazolása mellett.”

4. § (1) Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 7/A. § (7)–(10) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) Pozitív elbírálás esetén az Önkormányzat a Tanulóval, illetve törvényes képviselőjével - a (8)-(11) bekezdésben foglalt feltételeket is rögzítő - támogatási megállapodást köt.

(8) A támogatás folyósításának feltétele, hogy a pályázat eredményéről szóló döntést követő hat hónapos jogvesztő határidőn belül

a) a Tanuló eredményesen vegyen részt az Önkormányzat által meghatározott, ingyenes közúti közlekedési elméleti, városi közlekedés gyakorlati és az elsősegély-nyújtási ismereteket nyújtó elméleti és gyakorlati képzéseken,

b) a kerékpár megvásárlását igazoló számlát nyújtsa be,

c) a kerékpárt a vonatkozó országos adatbázisba regisztrálja, valamint

d) a kerékpárra felelősségbiztosítást kössön.

(9) A (8) bekezdés a) pontjától eltérően, amennyiben a Tanuló megszerzi a „B” kategóriás vezetői engedélyt, a kerékpáros közlekedéshez nyújtott támogatás igénybevételéhez kizárólag a gyakorlati kerékpáros közlekedési ismereteket nyújtó oktatáson kötelező részt vennie.

(10) A kerékpár megvásárlását igazoló számla nem kerülhet korábban kiállításra, mint a pályázat benyújtását megelőző harmincadik nap, továbbá kizárólag egy Tanuló támogatásához használható fel. A számla felülbélyegzést követően a Tanuló, illetve törvényes képviselője részére visszaadásra kerül.”

(2) Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 7/A. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) A támogatás elektromos eszköz beszerzésére nem használható fel.”

5. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/D. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat a budapesti helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez szemeszterre szóló bérlettámogatást nyújt

a) a VI. kerületi lakóhellyel - egyidejűleg egyéb településen tartózkodási hellyel nem - rendelkező vagy

b) a VI. kerületben tartózkodási hellyel rendelkező,

c) életévét betöltött, a tárgyévben legfeljebb 26. életévét betöltő, alap- vagy középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató tanulókra, továbbá felsőoktatási intézményben nappali képzésben részt vevő hallgatókra, akik a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen.”

6. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 3. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) E rendeletben szabályozott idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatásra

a) a tárgyév július 1. napján kerületi lakóhellyel rendelkező és

b) 60. életévét betöltött vagy legkésőbb a tárgyév december 31. napjáig 60. életévét betöltő

személy jogosult.”

7. § A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A jogosultság megállapításakor a pályázó családtagjaként kell figyelembe venni

a) szülőjét, a szülő házastársát vagy élettársát,

b) gyermekét,

c) házastársát vagy élettársát,

d) 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező testvérét,

e) 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató testvérét,

f) 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató testvérét, továbbá

g) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetve fogyatékos testvérét.”

8. § A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

9. § Hatályát veszti az egyes szociális, oktatási és egészségügyi tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 45. §-a.

10. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. december 19-én lép hatályba.

(2) Az 1. §, az 5. § és a 9. § 2024. január 1-jén 0 óra 1 perckor lép hatályba.

1. melléklet a 48/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

1. A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 10. pont helyébe a következő pont lép:

„10. „Jóváhagyja az egészségügyi, valamint a szociális és a gyermekjóléti alapellátást biztosító intézmények szakmai programját, szervezeti és működési szabályzatát és házirendjét.”