Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 28

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2024.02.28.

Kiszombor Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra és az általa fenntartott költségvetési szervekre.

2. § Az önkormányzat 2023. évi költségvetését, e rendelet mellékleteit az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések alapján hagyja jóvá.

3. §2 A Képviselő-testület az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek együttes 2023. évi költségvetésének:

a)3 bevételi főösszegét 2 193 572 e Ft-ban, ezen belül

aa) működési költségvetési bevételét 698 098 e Ft-ban,

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 164 244 e Ft-ban,

ac) finanszírozási bevételét 1 331 230 e Ft-ban, ezen belül a maradvány igénybevételét: 1 203 974 e Ft-ban,

b)4 kiadási főösszegét 2 193 572 e Ft-ban, ezen belül

ba) működési költségvetési kiadását 1 162 185 e Ft-ban, ezen belül a személyi jellegű kiadásokat 381 314 e Ft-ban, a munkaadókat terhelő járulékokat 46 694 e Ft-ban, a dologi jellegű kiadásokat 313 558 e Ft-ban, a pénzeszköz átadását 15 908 e Ft-ban, az ellátottak pénzbeli juttatásait 15 908 e Ft-ban, a tartalékot 386 552 e Ft-ban,

bb) felhalmozási költségvetési kiadását 894 763 e Ft-ban, ezen belül a beruházások előirányzatát 354 456 e Ft-ban, a felújítások előirányzatát 540 307 e Ft-ban,

bc) finanszírozási költségvetési kiadását 136 624 e Ft-ban,

c) költségvetési hiányát 0 e Ft-ban, ezen belül

ca) működési költségvetési hiányát 0 e Ft-ban,

cb) felhalmozási költségvetési hiányát 0 e Ft-ban állapítja meg.

4. § A Képviselő-testület Kiszombor Nagyközség Önkormányzata költségvetésének címrendjét e rendelet 1. melléklete szerint határozza meg.

5. § Az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontja rendelkezésének megfelelően az önkormányzati szintű költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban e rendelet 2. melléklete (1 - 17 pontja) tartalmazza.

6. § A Képviselő-testület az egyes címek költségvetését a következők szerint határozza meg:

a) az Önkormányzat költségvetésében szereplő működési jellegű feladatok kiadásait, valamint engedélyezett létszámát e rendelet 2. melléklet 5. pontja,

b) az önkormányzati fenntartású költségvetési szervek (intézmények) kiadásait, valamint engedélyezett létszámát e rendelet 2. melléklet 6. pontja,

c) az Önkormányzat által nyújtott ellátottak pénzbeli juttatásait e rendelet 2. melléklet 5. pontja,

d) az Önkormányzat pénzeszközátadásait e rendelet 2. melléklet 4. pontja,

e) az Önkormányzat kiemelt felújításait és beruházásait e rendelet 2. melléklet 3. és 2. pontja tartalmazza.

7. § A Képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 24. § (1) bekezdés a) pontja és bd) pontja alapján e rendelet 2. melléklet 11. pontja szerint hagyja jóvá.

8. § A Képviselő-testület az Áht. 23. § (3) bekezdése, valamint az Ávr. 24. § (1) bekezdés bc) pontja alapján az Önkormányzat 2023. évi általános és céltartalékát e rendelet 2. melléklet 12. pontja szerint hagyja jóvá.

9. § A Képviselő-testület az önkormányzati szintű előirányzat-felhasználási ütemtervét e rendelet 2. melléklet 18. pontja, az önkormányzati szintű bevételek és kiadások alakulásának mérlegszerű bemutatását e rendelet 2. melléklet 19. pontja, az Önkormányzatot megillető 2023. évi hozzájárulások, támogatások alakulását e rendelet 2. melléklet 20. pontja valamint az önkormányzati szintű 2023. évi költségvetés működési és felhalmozási bevételeit és kiadásait e rendelet 2. melléklet 21. pontja szerint hagyja jóvá.

10. § A Képviselő-testület az Áht. 23. § (2) bekezdés g) pontja alapján az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei, valamint az Áht. 24. § (4) bekezdés b) pontja alapján a több éves kihatással járó kötelezettségei számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve e rendelet 2. melléklet 22. pontja szerint hagyja jóvá.

11. § A Képviselő-testület az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja alapján a közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 2. melléklet 23. pontja szerint hagyja jóvá.

12. § A Képviselő-testület az Áht. 24. § (4) bekezdés d) pontja alapján az Áht. 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevétel és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban e rendelet 2. melléklet 24. pont szerint hagyja jóvá.

13. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint az önkormányzati költségvetési szervek vezetőit, hogy a 2023. évi költségvetésében az Önkormányzatot és az önkormányzati költségvetési szerveket megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, ennek érdekében szerződéseket kössön, illetve pályázatokat nyújtson be, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok felhasználására.

(2) A polgármester 1.000.000, - Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, amelyről tájékoztatja a testületet a soron következő képviselő-testületi ülésen.

14. § (1) E rendelet keretein belül az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek a költségvetési előirányzataik felett teljes jogosultsággal bírnak.

(2) Az Önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben módosíthatók.

(3) Az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv a jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzat fő összegének módosítását – az intézményi költségvetés bevételi főösszegét meghaladó többletbevételből – saját hatáskörében kezdeményezheti. Kiemelt bevételi jogcím többletteljesítése esetén – amíg más bevételi jogcím teljesítése nem éri el az előirányzatot – a költségvetési főösszeg csak szerződés alapján, meghatározott célra átvett pénzeszközökkel emelhető.

(4) A költségvetési szervek a kiemelt előirányzaton belül a részelőirányzatokkal a jogszabályi előírások figyelembevételével önállóan gazdálkodnak.

15. § (1) Az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek pénzmaradványát a Képviselő-testület a zárszámadási rendeletével hagyja jóvá.

(2) A 2022. évi költségvetési pénzmaradvány elszámolása során elvonásra kerül:

a) a végleges feladatelmaradás szerinti összeg;

b) a meghatározott célra rendelkezésre bocsátott, áthúzódó pénzügyi teljesítés nélküli összeg;

c) munkaadókat terhelő járulékok előirányzat támogatással fedezett, illetve arányos részének maradványából azon összeg, amely nem kapcsolódik a személyi juttatások előirányzatának járulékköteles maradványához.

(3) Az előző évi Képviselő-testület által jóváhagyott pénzmaradvány összegével az intézmény költségvetését a Képviselő-testület módosítja.

16. § (1) Az Önkormányzat gazdálkodása során az év közben létrejött hiány fedezésének módjáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

(3) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többlet értékpapír vásárlásra fordítható.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeit a számlavezető pénzintézetnél, a bank által biztosított legkedvezőbb kamatfeltételekkel lekösse.

(5) Az Önkormányzat értékpapír állománya értékesítésére és vásárlására az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 1/2021.(II. 11.) önkormányzati rendelet 14. § (2) és (3) bekezdéseiben foglalt rendelkezések az irányadóak.

17. § (1) A tárgyévi költségvetési törvényben a kis összegű követelések értékhatárát kötelezettenként el nem érő, be nem hajtható követelések lemondásáról és törléséről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben eljárva a polgármester dönt.

(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv a 2022. december 31-én fennálló 1.000 Ft-ot meg nem haladó követeléseket az önkéntes teljesítésre történő felhívástól számított 6 hónap elteltével saját hatáskörben törölheti.

18. § (1) Az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek számláit az OTP Bank Nyrt. vezeti. Az Önkormányzat a Magyar Államkincstárnál az európai uniós forrásból nyújtott támogatás elkülönített kezelésére szolgáló számlát vezet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 111. § (3) bekezdése értelmében.

(2) Az Önkormányzat az átmeneti finanszírozási gondjainak áthidalására a működés folyamatosságának biztosítására a számlavezető pénzintézettől a bankszámlaszerződés alapján likviditási hitelt vehet igénybe. A hitel felvételével kapcsolatos előzetes intézkedések megtételére – a Képviselő-testület jóváhagyásával – a polgármester jogosult.

19. § (1) A kiadások teljesítésekor (a beszerzések, szolgáltatások pénzügyi teljesítésénél) az Áht. 85. §-ára figyelemmel előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módokat.

(2) A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak az e rendeletben szabályozott esetekben kerülhet sor.

(3) Az alábbi esetekben igényelhető készpénz felvétele, illetve készpénzes kifizetés a házipénztárból:

a) bérjellegű kifizetések:

aa) közfoglalkoztatottak személyi juttatása,

ab) eseti megbízási díj,

ac) önkormányzati képviselők és külsős bizottsági tagok tiszteletdíja;

b) illetményelőleg,

c) belföldi kiküldetéseknél útiköltség térítések,

d) a saját személygépkocsi hivatali célú használatáért fizetett költségtérítés,

e) üzemanyag vásárlással kapcsolatos kiadások,

f) helyi és helyközi utazási költségtérítés,

g) készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások,

h) reprezentációs kiadások,

i) jogszabályban meghatározott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátás,

j) az önkormányzat és az intézmények rendezvényeivel kapcsolatos kiadások,

k) vásárlásra, elszámolásra kiadott előlegek,

l) egyéb fentiekben nem részletezett működtetéssel, üzemeltetéssel kapcsolatban felmerülő azonnali kifizetések esetei egyedi engedély alapján.

(4) A (3) bekezdésben foglalt eseteken túlmenően az Önkormányzat és az általa fenntartott költségvetési szervek házipénztárából csak a kötelezettségvállalásra jogosult egyedi írásbeli engedélye alapján teljesíthető készpénzkifizetés.

20. § (1) A költségvetési szerv az Áht. 71. § (1) bekezdésében foglaltak bekövetkeztét haladéktalanul köteles az irányító szervnek jelezni.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelésére, megbízására, a költségek viselésére az Ávr. 116-118. §-aiban foglaltak az irányadók.

21. § (1) A Képviselő-testület a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (1) bekezdése alapján az önkormányzat saját forrásai terhére a Képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (a továbbiakban: Kttv.) foglaltaktól eltérően – a köztisztviselők illetményalapját 2023. január 1-jétől 52 000,- Ft-ban határozza meg.

(2) A Képviselő-testület a felsőfokú és az érettségi végzettségű köztisztviselők illetménykiegészítését egységesen 10 %-ban határozza meg a Kttv. 234. § (3) bekezdés b) pontja és (4) bekezdése alapján. Az illetménykiegészítés csak egy jogcímen érvényesíthető.

(3) A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, ügykezelői, továbbá a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott – köztisztviselőnek, ügykezelőnek nem minősülő – munkavállalói részére az Ávr. 51. § (1) bekezdésével összhangban jutalom céljára az egységes rovatrend K1101 törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 8 %-os mértékéig vállalható kötelezettség.

(4) A költségvetési szervek a személyi jellegű kiadások eredeti előirányzatának 3,5 %-át a dolgozók illetményelőlegének folyósítására használhatják, negyedéves ütemezésben. Az illetményelőleg törlesztéséből visszafolyó összeg az igénybe vehető előlegkeretet nem növeli.

(5) A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, ügykezelői, továbbá a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott – köztisztviselőnek, ügykezelőnek nem minősülő – munkavállalói részére 260.000, - Ft/fő/év cafetéria-juttatást biztosít.

(6) A Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek adható szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokról és a szociális és kegyeleti támogatásokról szóló 23/2001.(X. 30.) KKÖT rendelet 5. §-a szerinti szociális keret 2023. évben 5.000 Ft/fő.

(7) A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II.26.) Korm. rendelet alapján az önkormányzat és a költségvetési szervek főállású dolgozóinak a saját gépjárművel történő munkábajárás esetén 30 Ft/km költségtérítést biztosít.

22. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

23. § E rendelet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet a 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelethez

Cím- és alcímrend
I. cím Önkormányzat

1. alcím Önkormányzati jogalkotás

2. alcím Köztemető-fenntartás

3. alcím Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás

4. alcím Közfoglalkoztatás

5. alcím Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése

6. alcím Piac üzemeltetése

7. alcím Turizmusfejlesztési támogatások és tevékenységek

8. alcím Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek

9. alcím: Településfejlesztési projektek és támogatásuk

10. alcím Közvilágítás

11. alcím Zöldterület-kezelés

12. alcím Város- és községgazdálkodás

13. alcím Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

14. alcím Könyvtári szolgáltatás

15. alcím Művelődési Ház

16. alcím Óvoda

17. alcím Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

18. alcím Idősek nappali ellátása

19. alcím Bölcsőde

20. alcím Gyermekétkeztetés (bölcsőde)

21. alcím Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

22. alcím Ellátottak pénzbeli juttatásai

23. alcím Pénzeszközátadás

24. alcím Kiemelt felújítási kiadások

25. alcím Kiemelt beruházási kiadások

26. alcím Általános és céltartalék

27. alcím Finanszírozási kiadások

II. cím Polgármesteri Hivatal

28. alcím Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

III. cím Óvoda

29. 29. alcím Óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai

30. 30. alcím Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének, ellátásának szakmai feladatai

31. 31. alcím Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

32. 32. alcím Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

IV. cím KSZGYI

33. alcím Idősek nappali ellátása

34. alcím Gyermekek napközbeni ellátása

35. alcím Gyermekétkeztetés bölcsődében

36. alcím Család és gyermekjóléti szolgálat

37. alcím Szociális étkeztetés

38. alcím Házi segítségnyújtás

39. alcím Közfoglalkoztatás

2. melléklet a 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelethez5

Költségvetési táblák

1. Bevételek

2023. évi előirányzat

Megnevezés

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal, intézmények

Összesen

Helyi önkormányzatok működésének általános tám. B111

140 757

0

140 757

Települési önkormányzat köznevelési feladat tám. B112

122 285

0

122 285

Települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása (B1131)

114 755

0

114 755

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása (B1132)

62 864

0

62 864

Települési önkormányzat kulturális feladatok tám. B114

13 329

0

13 329

Műk. célú költségvetési támogatás és kiegészítő tám. B115

0

0

Elszámolásból származó bevételek B116

15 145

0

15 145

Önkormányzatok működési támogatása összesen B11

469 135

0

469 135

Központi központi költségvetési szervtől kapott működési célú tám. B16

0

0

0

Tb. pénzügyi alap működési célú támogatás bevétele B16

7 261

0

7 261

Elkülönült állami pénzalap működési célú támogatás bevétele B16

22 917

8 810

31 727

Egyéb működési célú támogatás bevétele ÁH-on belül B16

30 178

8 810

38 988

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások (B21)

0

0

0

Fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozása
felhalmozási bevétele B25

123 284

0

123 284

Elkülönült állami pénzalap felh. célú támogatás bevétele B25

139

0

139

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről B25

123 423

0

123 423

Termőföld bérbeadása miatti SZJA B311

19

0

19

Magánszemélyek kommunális adója B34

12 220

0

12 220

Állandó jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adó B351

79 073

0

79 073

Talajterhelési díj B36

514

0

514

Egyéb bírságok B36

314

0

314

Helyi adópótlék, adóbírság, elkobzás B36

593

0

593

Közhatalmi bevételek összesen B3

92 733

0

92 733

Készletértékesítés bevétele B401

11

0

11

Szolgáltatások bevétele B402

267

0

267

Közvetített szolgáltatások ellenértéke B403

17 016

0

17 016

Önkormányzati vagyon bérbeadásából származó bevétel B404

26 686

0

26 686

Intézményi ellátási díjak B405

8 785

6 305

15 090

Kiszámlázott általános forgalmi adó B406

11 442

1 268

12 710

Általános forgalmi adó visszatérítése B407

0

1 057

1 057

Kamatbevételek B4082

22 862

424

23 286

Biztosítók által fizetett kártérítés

236

0

236

Egyéb működési bevétel

59

43

102

Működési bevételek összesen B4

87 364

9 097

96 461

Ingatlanok értékesítése B52

40 001

0

40 001

Felhalmozási bevételek B5

40 001

0

40 001

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről B64

5

0

5

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök B65

768

8

776

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről B74

820

0

820

Maradvány igénybevétele B8131

1 203 352

622

1 203 974

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése B8123

110 210

0

110 210

ÁH-n belüli megelőlegezések B814

17 046

0

17 046

Finanszírozási bevételek összesen B8

1 330 608

622

1 331 230

Bevételek összesen

2 175 035

18 537

2 193 572

2. Önkormányzat költségvetésében szereplő működési jellegű feladatok bevételei 2023. évben

adatok ezer forintban

2023. évi előirányzat

Cím-szám

Alcím-szám

Megnevezés

Működési bevétel

I.

Önkormányzat

1.

Önkormányzati jogalkotás

27 314

2.

Köztemető-fenntartás

1 454

3.

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás

42 605

7.

Turizmusfejlesztési támogatások és tevékenységek

75

13.

Könyvtári szolgáltatás

70

14.

Művelődési ház

254

15.

Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

10 890

Gyermekek napközbeni ellátása

267

Önkormányzatok funkcióra nem sorolható bevételei államháztartáson kívülről

1 310

Forgatási és befektetési célú finanszírozási műveletek

3 125

Összesen:

87 364

3. Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek bevételei 2023. évben

adatok ezer forintban

2023. évi előirányzat

Cím-szám

Alcím-szám

Megnevezés

Működési bevételek

II.

Polgármesteri Hivatal

173

III.

Óvoda

128

IV.

KSZGYI

8 796

28.

Idősek nappali ellátása

165

29.

Gyermekek napközbeni ellátása

0

30.

Gyermekétkeztetés bölcsődében

257

31.

Család- és gyermekjóléti szolgálat

0

32.

Szociális étkeztetés

7284

33.

Házi segítségnyújtás

1090

Összesen:

9 097

4. Önkormányzati szintű kiadások 2023. évben

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2023. évi előirányzat

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal, intézmények

Összesen

1.

Személyi jellegű kiadás

80 638

300 676

381 314

2.

Szociális hozzájárulási adó

8 890

37 804

46 694

3.

Dologi kiadások

276 126

37 432

313 558

4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

15 908

0

15 908

5.

Pénzeszközátadás

18 159

0

18 159

6.

Beruházási kiadások

353 800

656

354 456

7.

Felújítási kiadás

540 307

0

540 307

8.

Tartalék

386 552

0

386 552

9.

Finanszírozási kiadások

136 624

0

136 624

Összesen:

1 817 004

376 568

2 193 572

5. Önkormányzat költségvetésében szereplő működési jellegű feladatok kiadásai 2023. évben

adatok ezer forintban

Cím sz.

Alcím-szám

Megnevezés

Működési kiadások

Beruházási kiadás
K6

Felújítási kiadás
K7

Kiadás
össz.

Engedélyezett
létszám

Személyi jell. kiad.
K1

Munkaadókat
terh.jár.
szociális hj.
adó
K2

Dologi
kiad.
K3

Összesen

Főfogl.

Rész
fogl.

I.

Önkormányzat

1.

Önkormányzati jogalkotás

12 980

845

25 157

38 982

694

39 676

2.

Köztemető-fenntartás

4 102

495

2 219

6 816

6 816

1

3.

Önkormányzati vagyonnal való
gazdálkodás

0

0

25 665

25 665

2 242

2 900

30 807

4.

Közfoglalkoztatás

18 256

1 439

2 076

21 771

394

22 165

18

5.

Közutak, hidak,alagutak
üzemeltetése

0

0

622

622

622

6.

Piac üzemeltetése

0

0

716

716

716

7.

Turizmusfejlesztési tám. és
tevékenységek

0

0

722

722

722

8.

Ár- és belvízvédelemmel
összefüggő tev.

0

0

65 213

65 213

65 213

9.

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

0

0

30 801

30 801

30 801

10.

Közvilágítás

0

0

26 119

26 119

26 119

11.

Zöldterület-kezelés

558

65

500

1 123

1 123

12.

Város- és községgazdálkodás

14 005

1 942

20 812

36 759

2 905

1 425

41 089

3

1

13.

Család- és nővédelmi eügyi
gondozás

5 863

764

1 321

7 948

5

7 953

1

14.

Könyvtári szolgáltatás

9 492

1 255

2 375

13 122

58

13 180

2

1

15.

Művelődési ház

7 196

936

12 708

20 840

821

21 661

2

1

16.

Óvoda

0

0

637

637

10 942

11 579

17.

Gyermekétkeztetés köznevelési
int.-ben

5 919

854

56 738

63 511

269

63 780

2

18.

Idősek nappali ellátása

0

0

43

43

43

19.

Bölcsőde

0

0

390

390

88

478

20.

Gyermekétkeztetés (bölcsőde)

0

0

25

25

25

21.

Intézményen kívüli
gyermekétkeztetés

0

0

826

826

826

Gyermekek napközbeni ellátás

0

0

441

441

0

0

441

Közművelődés - kulturális alapú gazdaságfejl

2267

295

0

2 562

0

0

2 562

Összesen:

80 638

8 890

276 126

365 654

7 476

15 267

388 397

29

3

6. Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek kiadásai 2023. évben

adatok ezer forintban

Címsz.

Alcím-szám

Megnevezés

Működési kiadások

Beruházási kiadás

Felújítási kiadás

Kiadás
összesen

Engedélyezett
létszám

Személyi
jell. kiad.

Szociális
hozzájárulási
adó

Dologi
kiad.

Összesen

Főfogl.

Rész
fogl.

II.

Polgármesteri Hivatal

86 885

11 604

7 567

106 056

0

0

106 056

13

1

28.

Önkormányzatok és
önkormányzati hivatalok
jogalkotó és általános
igazgatási tevékenysége

86 885

11 604

7 567

106 056

0

0

106 056

13

1

III.

Óvoda

105 026

12 484

6 059

123 569

538

0

124 107

19

1

29.

Óvodai nevelés, ellátás
szakmai feladatai

99 082

11 728

266

111 076

0

0

111 076

18

0

30.

Sajátos nevelési igényű
gyermekek óvodai
nevelésének, ellátásának
szakmai feladatai

523

51

0

574

0

574

0

0

31.

Óvodai nevelés, ellátás
működtetési feladatai

1 492

194

5 793

7 479

538

0

8 017

0

1

32.

Intézményi gyermekétk.

3 929

511

0

4 440

0

0

4 440

1

0

IV.

KSZGYI

108 765

13 716

23 806

146 287

118

0

146 405

22

6

33.

Idősek nappali ellátása

14 211

1 867

3 392

19 470

33

0

19 503

1

2

34.

Gyermekek napközbeni
ellátása

52 234

6801

6 241

65 276

55

0

65 331

8

1

35.

Gyermekétkeztetés
bölcsődében

8 623

1 110

4 645

14 378

0

0

14 378

1

2

36.

Család és gyermekjóléti szolg.

10 557

1 358

518

12 433

0

0

12 433

2

0

37.

Szociális étkezés

1 437

187

8 828

10 452

0

0

10 452

1

38.

Házi segítségnyújtás

13 427

1 745

182

15 354

30

0

15 384

3

0

39.

Közfoglalkoztatás

8 276

648

-

8 924

0

0

8 924

7

0

Összesen (II.- IV.)

300 676

37 804

37 432

375 912

656

0

376 568

54

8

7. I. cím Önkormányzat 22. alcím Ellátottak pénzbeli juttatásai

adatok ezer forintban

Sor-szám

Megnevezés

Szociálpolitikai juttatás önkormányzat

2023. évi előirányzat

1.

Természetben és pénzben nyújtott gyermekvédelmi tám. K48

5 683

2.

Felsőfokú okt. pénzbeli jutt. Bursa Hungarica K506

1 740

3.

Köztemetés K48

303

4.

Települési tám. lakásfenntartási támogatás K48

2 459

5.

Települési tám. gyógyszertámogatás K48

770

6.

Települési tám. temetési segély K48

241

7.

Települési tám. Krízis segély K48

796

8.

Települési tám. Rendkívüli tám. K48

128

9.

Egyéb települési támogatás K48

3 788

10.

Ellátottak pénzbeli juttatása összesen :

15 908

8. I. cím Önkormányzat 23. alcím Pénzeszközátadás

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2023. évi előirányzat

1.

Makói Kistérség Többcélú Társulása

3 428

2.

Dél-Alföldi Hulladékgazdálkodási Társulás

230

3.

TÖOSZ

96

4.

MFP pályázat el nem költött összege

5 193

5.

Helyi önkormányzatok előző évi elszámolásából származó kiadásai

7 201

6.

KSH felé visszautalás

274

7.

Civil szervezetnek átadott műk. célú tám. (Pinceszínház)

1 000

8.

EMMI visszafizetés

10

9.

KMHHK támogatás

33

10.

EFOP-3.9.2 el nem számolt előleg

694

Összesen:

18 159

9. I. cím Önkormányzat 24. alcím Kiemelt felújítási kiadások

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2023. évi előirányzat

1.

Rónay-kúria épülete

1 000

2.

TOP-2.1.3-16 Kiszombor Nagyközség Csapadékvíz-csatornázás fejlesztése II. ütem

0

3.

TOP-Plusz Szolgáltatóház felújítása

456 328

4.

TOP-Plusz Közterületi járdaépítés

-

5.

MFP - Művelődési ház felújítása

29 209

6.

Művelődési ház felújítása saját erő

-

7.

Óbébai utcai lakás felújítása

-

8.

Hivatal napelem bővítés

-

9.

KSZGYI napelem bővítés

4 000

10.

Könyvtár napelem beszerzés

2 000

11.

Bölcsőde csoportszoba kialakítása

-

12.

Mártély - tetőjavítás

-

13.

Ivó-, szennyvíz rekonstrukció

30 753

14.

TOP-Plusz Belterületi utak fejlesztése

1 750

Összesen:

525 040

10. I. cím Önkormányzat 25. alcím Kiemelt beruházási kiadások

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2023. évi előirányzat

1.

Közvilágítás korszerűsítés

54 153

2.

Mobilgarázs

-

3.

MFP - Elhagyott ingatlan megvásárlása

-

4.

TOP-2.1.3-16 Kiszombor Nagyközség Csapadékvíz-csatornázás fejlesztése II. ütem

283 711

5.

Orvosi eszközök beszerzése (Leader)

8 460

6.

Traktor vásárlás

-

Összesen

346 324

11. Az Európai Uniós forrásokkal támogatott fejlesztések tervezett 2023. évi adatairól

adatok ezer forintban

Sorsz.

Megnevezés

Tervezett költségvetési adatok

1.

Kiszombor Nagyközség Csapadékvízcsatornázás fejlesztése II. ütem

Bevétel

Tárgy évet megelőző

0

Kiadások

Terv évet megelőző

32 923

Kiadások (terv évi)

Személyi juttatások

0

Munkaadót terhelő járulékok

0

Pénzeszköz átadás

0

Dologi kiadások

79 441

Ellátottak juttatásai

0

Felhalmozási kiadások

287 636

2.

Szolgáltatóház felújítása Kiszomboron

Bevétel

Tárgy évet megelőző

511 811

Kiadások

Terv évet megelőző

33 809

Kiadások (terv évi)

Személyi juttatások

0

Munkaadót terhelő járulékok

0

Pénzeszköz átadás

0

Dologi kiadások

24 174

Ellátottak juttatásai

0

Felhalmozási kiadások

453 828

3.

Közterületburkolatok felújítása, építése Kiszombor településen

Bevétel

Tárgy évet megelőző

140 000

Kiadások

Terv évet megelőző

2 138

Kiadások (terv évi)

Személyi juttatások

0

Munkaadót terhelő járulékok

0

Pénzeszköz átadás

0

Dologi kiadások

7 021

Ellátottak juttatásai

0

Felhalmozási kiadások

130 841

12. I. cím Önkormányzat 26. alcím Általános és céltartalék

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2023. évi előirányzat

1.

Általános tartalék

120 115

Működési

80 114

Felhalmozási

40 001

2.

Céltartalék

266 437

Tartalék összesen:

386 552

13. I. cím Önkormányzat 27. alcím Finanszírozási kiadások

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2023. évi előirányzat

1.

Hitel visszafizetés

10 952

Tőke (K9111)

8 940

Kamat (K353)

2 012

2.

Államháztartáson belüli megelőlegezés (K914)

15460

3.

Befektési célú értékpapír vásárlása

110212

Finanszírozási kiadás összesen:

136 624

14. Kiszombori Polgármesteri Hivatal 2023.évi bevételi és kiadási előirányzatai

Működési költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

adatok eFt-ban

Bevételek

2023.évi
eredeti
ei.

Kiadások

2023.évi
eredeti
ei.

1.

B1

Működési célú támogatások
államháztartáson belülről

0

1.

K1

Személyi juttatások

86 885

1.1

B1

Egyéb működési célú tám.

0

2.

K2

Munkaadókat terhelő járulékok és
szociális hozzájárulási adó

11 604

2.

B3

Közhatalmi bevételek

0

3.

K3

Dologi kiadások

7 567

3.

B4

Működési bevételek

0

4.

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

4.

B6

Működési célú átvett pénzeszközök

0

5.

K5

Egyéb működési célú kiadások

0

5.1.

K506

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson belülre

0

5.2.

K512

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson kívülre

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK
ÖSSZESEN:

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

106 056

Felhalmozási költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2023.évi
eredeti
ei.

Kiadások

2023.évi
eredeti
ei.

5.

B2

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

6.

K6

Beruházások

0

6.

B5

Felhalmozási bevételek

0

7.

K7

Felújítások

0

7.

B7

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

8.

K8

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK
ÖSSZESEN:

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK
ÖSSZESEN:

0

Finanszírozási bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2023.évi
eredeti
ei.

Kiadások

2023.évi
eredeti
ei.

8.

B8

Finanszírozási bevételek

9.

K9

Működési célú finanszírozási kiadások

0

8.1.

Előző év költségvetési maradványának
igénybevétele (pénzmaradvány) (B8131)

0

8.2.

Központi, irányító szervi támogatás (B816)

106 056

8.2.1.

ebből:

állami támogatás
( 2021. évi XC. törvény alapján)

79 399

ebből:

önkormányzati saját forrás

26 657

Finanszírozási bevételek összesen:

106 056

Finanszírozási kiadások összesen:

0

BEVÉTELEK FŐÖSSZEGE:

106 056

KIADÁSOK FŐÖSSZEGE:

106 056

15. Kiszombori Karátson Emília Óvoda 2023.évi bevételi és kiadási előirányzatai

Működési költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

adatok eFt-ban

Bevételek

2023.évi
eredeti
ei.

Kiadások

2023.évi
eredeti
ei.

1.

B1

Működési célú támogatások
államháztartáson belülről

0

1.

K1

Személyi juttatások

105 026

1.1

B1

Egyéb működési célú tám.

0

2.

K2

Munkaadókat terhelő járulékok és
szociális hozzájárulási adó

12 484

2.

B3

Közhatalmi bevételek

0

3.

K3

Dologi kiadások

6 059

3.

B4

Működési bevételek

0

4.

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

4.

B6

Működési célú átvett pénzeszközök

0

5.

K5

Egyéb működési célú kiadások

0

5.1.

K506

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson belülre

0

5.2.

K512

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson kívülre

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK
ÖSSZESEN:

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

123 569

Felhalmozási költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2023.évi
eredeti
ei.

Kiadások

2023.évi
eredeti
ei.

5.

B2

Felhalmozási célú támogatások
államháztartáson belülről

0

6.

K6

Beruházások

538

6.

B5

Felhalmozási bevételek

0

7.

K7

Felújítások

0

7.

B7

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

8.

K8

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK
ÖSSZESEN:

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK
ÖSSZESEN:

538

Finanszírozási bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2023.évi
eredeti
ei.

Kiadások

2023.évi
eredeti
ei.

8.

B8

Finanszírozási bevételek

9.

K9

Működési célú finanszírozási kiadások

0

8.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele (pénzmaradvány) (B8131)

184

8.2.

Központi, irányító szervi támogatás (B816)

123 923

8.2.1.

ebből:

állami támogatás ( 2021. évi XC. törvény alapján)

119 998

ebből:

önkormányzati saját forrás

3 925

Finanszírozási bevételek összesen:

124 107

Finanszírozási kiadások összesen:

0

BEVÉTELEK FŐÖSSZEGE:

124 107

KIADÁSOK FŐÖSSZEGE:

124 107

16. Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 2023.évi bevételi és kiadási előirányzatai

Működési költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

adatok eFt-ban

Bevételek

2023.évi eredeti
ei.

Kiadások

2023.évi eredeti
ei.

1.

B1

Működési célú támogatások
államháztartáson belülről

0

1.

K1

Személyi juttatások

108 765

1.1

B1

Egyéb működési célú tám.

8 810

2.

K2

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális
hozzájárulási adó

13 716

2.

B3

Közhatalmi bevételek

0

3.

K3

Dologi kiadások

23 806

3.

B4

Működési bevételek

8 796

4.

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

4.

B6

Működési célú átvett pénzeszközök

0

5.

K5

Egyéb működési célú kiadások

0

5.1.

K506

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson belülre

0

5.2.

K512

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson kívülre

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK
ÖSSZESEN:

17 606

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

146 287

Felhalmozási költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2023.évi eredeti
ei.

Kiadások

2023.évi eredeti
ei.

5.

B2

Felhalmozási célú támogatások
államháztartáson belülről

0

6.

K6

Beruházások

118

6.

B5

Felhalmozási bevételek

0

7.

K7

Felújítások

0

7.

B7

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

8.

K8

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK
ÖSSZESEN:

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK
ÖSSZESEN:

118

Finanszírozási bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2023.évi eredeti
ei.

Kiadások

2023.évi eredeti
ei.

8.

B8

Finanszírozási bevételek

9.

K9

Működési célú finanszírozási kiadások

0

8.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele (pénzmaradvány) (B8131)

1 165

8.2.

Központi, irányító szervi támogatás (B816)

127 634

8.2.1.

ebből:

állami támogatás
( 2021. évi XC. törvény alapján)

108 511

ebből:

önkormányzati saját forrás

19 123

Finanszírozási bevételek összesen:

128 799

Finanszírozási kiadások összesen:

0

BEVÉTELEK FŐÖSSZEGE:

146 405

KIADÁSOK FŐÖSSZEGE:

146 405

17. Az Önkormányzat és költségvetési szervei kötelező és önként vállalt feladatai

adatok ezer forintban

Sorszám

Önként vállalt feladatok

2023. eredeti előirányzat

Működési célú önként vállalt feladatok kiadásai

1.

Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat

1 740

2.

Kiszomboron működő civil szervezetek támogatása

0

Összesen

1 740

Sorszám

Önként vállalt feladatok

2023. eredeti előirányzat

Felhalmozási célú önként vállalt feladatok kiadásai

1.

Összesen

0

Működési célú kötelező feladatok kiadásai

2023. eredeti előirányzat

1.

Jogszabályban meghatározott kötelező feladatok

773 893

2.

Tartalék

119 411

3.

Finanszírozási kiadások (megelőlegezés)

15 460

Összesen:

908 764

Sorszám

Működési célú kötelező feladatok bevételei

2023. eredeti előirányzat

1.

Önkormányzatok működési támogatása

469 135

2.

Egyéb működési célú támogatás ÁH-on belül

38 988

3.

Közhatalmi bevételek

78 002

4.

Működési bevételek

96 461

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások visszatérülése

5

6.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

776

7.

Maradvány igénybevétele

210 091

8.

ÁH-n belüli megelőlegezés

17 046

Összesen:

910 504

Sorszám

Felhalmozási célú kötelező feladatok kiadásai

2023. eredeti előirányzat

1.

Beruházási kiadások

354 456

2.

Felújítási kiadás

540 307

4.

Tartalék

267 141

5.

Finanszírozási kiadások (hiteltörlesztés (tőke+kamat))

121 164

Összesen:

1 283 068

Sorszám

Felhalmozási célú kötelező feladatok bevételei

2023. eredeti előirányzat

1.

Maradvány igénybevétele

993 883

2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

110 210

4.

Közhatalmi bevételek

14 731

5.

Felhalmozási bevételek

40 001

6.

Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülről

123 423

7.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

820

Összesen

1 283 068

18. Önkormányzati szintű előirányzat-felhasználási ütemterv 2023. évben

adatok ezer forintban

Jogcímek

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Összesen:

Személyi jellegű kiadás

27663

27663

27663

27663

27663

27663

27663

27663

27663

27663

27664

27663

331957

Szociális
hozzájárulási
adó

3510

3510

3510

3511

3510

3510

3510

3511

3510

3510

3511

3510

42123

Dologi kiadások

24243

24243

24244

24243

24243

24244

24243

24243

24244

24243

24243

24244

290920

Ellátottak
pénzbeli
juttatásai

670

670

670

670

670

670

670

2570

2570

3970

2580

670

17050

Pénzeszköz
átadás

0

0

2397

0

0

3123

0

0

3123

0

0

3123

11766

Beruházási
kiadások

63772

1499

400

15000

0

0

0

0

0

0

80671

Felújítási
kiadások

0

60883

28674

28674

43069

129119

155714

136119

126119

126119

127119

961609

Tartalék

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

138410

138410

Finanszírozási
kiadások

15460

0

2761

0

0

2739

0

0

2717

0

0

2694

26371

Kiadások
összesen:

135318

57585

122128

84761

85160

120018

185205

213701

199946

185505

184117

327433

1900877

Önkormányza-
tok működési
támogatása

32420

32421

32420

32421

32420

32421

32420

32421

32421

32421

32420

32421

389047

Egyéb működési célú támoogatás bevétele

3454

3454

3453

802

802

801

0

0

0

0

0

0

12766

Felhalmozási
célú önkor-
mányzati
támogatások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Egyéb felhal-
mozási célú
támogatások
bevétele

0

0

0

23000

0

0

0

0

0

0

0

0

23000

Közhatalmi
bevételek

0

0

39305

0

8000

0

0

0

25305

0

0

0

72610

Működési
bevételek

5712

5712

5713

5712

5712

5713

5712

5712

5713

5712

5712

5713

68548

Felhalmozási
bevételek

0

0

0

0

0

0

20000

0

0

0

0

0

20000

Működési célú
visszatérítendő
támogatások
visszatérülése

0

0

308

0

0

0

0

0

0

0

0

0

308

Felhalmozási
célú visszatérítendő támoga-
tások vissza-
térülése

104

0

0

103

0

0

104

0

0

103

0

0

414

Finanszírozási
bevételek

93628

15998

40929

22723

38226

81083

126969

175568

136507

147269

145985

289299

1314184

Bevételek
összesen:

135318

57585

122128

84761

85160

120018

185205

213701

199946

185505

184117

327433

1900877

Bevétel-
kiadás
egyenlege

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

19. Önkormányzati szintű bevételek és kiadások alakulásának mérlegszerű bemutatása

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2023. évre terv

1.

Személyi jellegű kiadás

381 314

2.

Szociális hozzájárulási adó

46 694

3.

Dologi kiadások

313 558

4.

Szociálpolitikai juttatások

15 908

5.

Pénzeszköz átadás

18 159

6.

Beruházási kiadások

354 456

7.

Felújítási kiadás

540 307

8.

Tartalék

386 552

9.

Finanszírozási kiadások

136 624

9.

Kiadások összesen

2 193 572

10.

Önkormányzatok működési támogatása

469 135

11.

Egyéb működési célú támogatás államháztartáson belül

38 988

12.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

13.

Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülről

123 423

14.

Közhatalmi bevételek

92 733

15.

Működési bevételek

96 461

16.

Felhalmozási bevételek

40 001

17.

Működési célú visszatérítendő támogatások visszatérülése

5

18.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

776

19.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

820

20.

Finanszírozási bevételek

1 331 230

21.

Bevételek összesen

2 193 572

20. Önkormányzatot megillető 2023. évi hozzájárulások, támogatások

Jogcím

M.E.

Mutató

Összeg Ft-ban

Önkormányzati hivatal működésének támogatása

10,57

58 526 090

Önkormányzati hivatal működésének támogatása kiegészítéssel növelt összege

74 856 271

Településüzemeltetés - Zöldterület-gazdálkodás támogatása - kiegészítés előtt

9 113 000

Településüzemeltetés - Zöldterület-gazdálkodás támogatása

11 655 745

Településüzemeltetés - Közvilágítás fenntartásának támogatása - kiegészítés előtt

10 921 000

Településüzemeltetés - Közvilágítás fenntartásának támogatása

13 968 221

Településüzemeltetés - Köztemető támogatása - kiegészítés előtt

4 371 720

Településüzemeltetés - Köztemető támogatása

5 591 535

Településüzemeltetés - Közutak támogatása - kiegészítés előtt

7 105 000

Településüzemeltetés - Közutak támogatása

9 087 465

Egyéb kötelező önkormányzati feladat támogatása - kiegészítés előtt

10 802 400

Egyéb kötelező önkormányzati feladat támogatása

13 816 528

Településüzemeltetés - Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása - kiegészítés előtt

63 750

Településüzemeltetés - Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

81 538

Határátkelőhelyek fenntartásának támogatása

1 642

Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás

1 805 006

Közvilágítás kiegészítő támogatása

5 350 000

A települési önkormányzatok működésének általános támogatása

136 213 951

Óvodaműködtetési támogatás

114,7

14 911 000

Napi nyolc órát elérő nyitvatartási idővel rendelkező óvodában foglalkoztatott pedagógusok átlagbér alapú
támogatása

11,1

58 418 190

Napi nyolc órát elérő nyitvatartási idővel rendelkező óvodában foglalkoztatott pedagógus pedagógus II. kategóriába
sorolt pedagógusok, pedagógus szakképztettséggel rendelkező segítők kiegészítő támogatása

7

3 273 830

Napi nyolc órát elérő nyitvatartási idővel rendelkező óvodában foglalkoztatott mesterpedagógus kategóriába sorolt
pedagógusok kiegészítő támogatása

1

1 970 180

Napi nyolt órát elérő nyitvatartási idővel rendelkező óvodában foglalkoztatott pedagógus szakképzettséggel nem
rendelkező segítők átlagbér alapú támogatása

6

23 268 000

Napi nyolc órát elérő nyitvatartási idővel rendelkező óvodában foglalkoztatott pedagógus szakképzettséggel
rendelkező segítők átlagbéralapú támogatása

1

5 262 900

A települési önkormányzatok egyes köznevelési célú feladatainak támogatása

107 104 100

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatása

20 694 000

Család- és gyermekjóléti szolgálat

5 128 940

Szociális étkeztetés

26

1 919 060

Házi segítségnyújtás - személyi gondozás

15

6 946 950

Időskorúak nappali intézményi ellátása

20

5 652 600

Bölcsődei ellátás - elismert szakmai dolgozók bértámogatása (felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők)

1

6 990 700

Bölcsődei ellátás - elismert szakmai dolgozók bértámogatása (bölcsődei dajkák, középfokú végzettségű
kisgyermeknevelők)

6,3

34 353 900

Bölcsődei üzemeltetési támogatás

6 229 236

A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatinak támogatása

87 915 386

Intézményi gyermekétkeztetés - bértámogatás

20 738 304

Intézményi gyermekétkeztetés - üzemeltetési támogatás

25 209 889

Szünidei étkeztetés támogatása

757 530

A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

46 705 723

Települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak támogatása

8 537 754

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása

2 570 434

Összesen:

389 047 348

21. Önkormányzati szintű 2023. évi költségvetés várható működési és felhalmozási bevételei és kiadásai

adatok ezer forintban

Megnevezés

Megnevezés

Működési bevételek:

Működési kiadások

Önkormányzati jogalkotás

27 314

Önkormányzati jogalkotás

38982

Köztemető-fenntartás

1 454

Köztemető-fenntartás

6816

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás

42 605

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás

25665

Közfoglalkoztatás

0

Közfoglalkoztatás

21771

Közutak, hidak,alagutak üzemeltetése

0

Közutak, hidak,alagutak üzemeltetése

622

Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenység

0

Piac üzemeltetése

716

Közvilágítás

0

Turizmusfejlesztési tám. és tevékenységek

722

Város- és községgazdálkodás

0

Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tev.

65213

Turizmusfejlesztési támogatások és tevékenységek

75

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

30801

Könyvtári szolgáltatás

70

Közvilágítás

26119

Művelődési ház

254

Zöldterület-kezelés

1123

Gyermekétkeztetés köznevelési int.

10 890

Város- és községgazdálkodás

36759

Önkormányzatok funkcióra nem sorolható bevételei államháztartáson kívülről

1 310

Család- és nővédelmi eügyi gondozás

7948

Gyermekek napközbeni ellátása

267

Forgatási és befektetési célú műveletek

3 125

Polgármesteri Hivatal

173

Könyvtári szolgáltatás

13122

Óvodai nevelés

128

Művelődési ház

20840

KSZGYI

0

Óvoda

637

Idősek nappali ellátása

165

Gyermekétkeztetés köznevelési int.

63511

Gyermekek napközbeni ellátása

0

Idősek nappali ellátása

43

Gyermekétkeztetés bölcsődében

257

Bölcsőde

390

Család és gyermekjóléti szolg.

0

Gyermekétkeztetés (bölcsőde)

25

Szociális étkezés

7 284

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

826

Házi segítségnyújtás

1 090

Gyermekek napközbeni ellátás

441

Önkormányzatok működési támogatása összesen

469 135

Közművelődés - kulturális alapú gazdaságfejl

2562

Egyéb működési célú támogatás államháztartáson belül összesen

38 988

Polgármesteri Hivatal

106056

Közhatalmi bevételek

78 002

Óvodai nevelés

123569

Költségvetési pénzmaradvány

210 091

KSZGYI

0

Működési célú visszatérítendő támogatások bevételei

5

Idősek nappali ellátása

19470

ÁH-n belüli megelőlegezés

17 046

Gyermekek napközbeni ellátása

65276

Egyéb működési célú átvett pénze.

776

Gyermekétkeztetés bölcsődében

14378

Család és gyermekjóléti szolg.

12433

Szociális étkezés

10452

Házi segítségnyújtás

15354

Közfoglalkoztatás

8924

Szociálpolitikai juttatások

15908

Pénzeszközátadás

18 159

Tartalék

119 411

I.

Finanszírozási kiadások

15 460

I.

Működési bevételek összesen:

910 504

I.

Működési kiadások összesen:

910 504

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

123 423

Forgatási célú értékpapír vásárlása

0

Közhatalmi bevételek

14 731

Beruházási kiadások

354456

Maradvány igénybevétele

993 883

Felújítási kiadás

540307

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások visszatérülése

820

Tartalék

267 141

Ép beváltás

110 210

Finanszírozási kiadások

121 164

Egyéb felhalmozási bevételek összesen:

40 001

II.

Felhalmozási bevételek összesen:

1 283 068

II.

Felhalmozási kiadások összesen:

1 283 068

Önkormányzat bevételei összesen:

2 193 572

Önkormányzat kiadásai összesen:

2 193 572

22. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata többéves kihatással járó döntéseinek számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve

adatok ezer forintban

HITELSZERZŐDÉS

Kamat mértéke (%)1

Fennálló tartozás
2022. december 31-én

TÖRLESZTÉS

HITELFELVÉTEL ÉVE

CÉLJA

ÖSSZEGE

2023. évben

2024. évben

2025. évben

2026. évben

2027. évben

2028. évben

2018.

Beruházási hitel

100 000

3,92

46375

10911

10560

10210

9859

9509

9158

Tőketörlesztés összesen:

-

-

46375

8940

8 940

8 940

8 940

8 940

8 940

Éves kamattörlesztés
összesen:

-

-

1971

1 620

1 270

919

569

218

1 A kamat mértéke a futamidő végéig fix.

23. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata 2023. évi közvetett támogatásai

Közvetett tám. megnevezése

Mentesség

Kedvezmény

Összesen

jogcíme (jellege)

mennyis. db.

mértéke Ft

összege

jogcíme (jellege)

mennyis. db.

mértéke %

összege

Ellátottak tér.díjának méltányossági alapon történő elengedése

-

-

Lakosság részére lakásépítéséhez nyújtott kölcsönök elengedésének
összege

-

-

Helyi adó, gépjármű adó esetén
biztosított kedvezmény, mentesség

- kommunális adó

időskorúak járadékában
részesülők

0

8000

0

-

- iparűzési adó

-

-

Helyiségek, eszközök hasznosí-
tásából származó bev.-ből nyújtott
kedvezmény, mentesség összege

-

-

Egyéb nyújtott kedvezmény, vagy
kölcsön elengedésének összege

-

-

24. A költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételi és kiadási előirányzatai az Áht. 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően

adatok e Ft-ban

Bevételi előirányzatok

2023. év

2024. év

2025. év

2026. év

Termőföld bérbeadása miatti SZJA

0

0

0

0

Magánszemélyek kommunális adója

12 220

12 500

12 500

12 500

Állandó jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adó

79 073

58 000

58 000

58 000

Egyéb bírságok

314

250

250

250

Helyi adópótlék, adóbírság, elkobzás

593

500

500

500

Önkormányzati vagyon bérbeadásából származó bevétel

23 670

23 670

23 670

23 670

Kiadási előirányzatok

2023. év

2024. év

2025. év

2026. év

Tőke visszafizetés

8 940

8 940

8 940

8940

Hitelkamat fizetés

1 971

1 620

1 270

919

1

A bevezető a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § a) pontja Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § b) pontja Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének 2. §-ával megállapított szöveg

5

A 2. melléklet a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.