Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020.(III.10.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének szabályairól

Hatályos: 2020. 03. 11- 2020. 12. 17

Szuha Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében, a Magyarország önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 111. § (1)-(3) bekezdése alapján az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.

I. fejezet

A rendelet hatálya

1.§


(1)A rendelet hatálya az Önkormányzatra, képviselő-testületére és annak bizottságaira az általa fenntartott költségvetési szervekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre

II. fejezet

Az önkormányzat összesített 2020. évi költségvetése

2.§


A képviselő-testület az önkormányzat önkormányzati szinten összesített 2020. évi költségvetési kiadási és bevételi főösszegét 177.407.423 forintban állapítja meg.

3.§


(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2020. évi előirányzatát


            a) 177.407.423,- Ft. költségvetési bevétellel

            b) 177.407.423,- Ft költségvetési kiadással

            c) 0- Ft költségvetési egyenleggel

            d) 50.312.533,- Ft működési kiadással

            e) 113.356.890,- Ft felhalmozási kiadással


(2)          a) 10.160.000- Ft működési többlet

                b) -113.356.890- Ft felhalmozási hiány


(3)          a) 13.738.000,-Ft finanszírozási kiadással

            b) 113.356.890-Ft finanszírozási bevétellel

állapítja meg.


(4) Az Önkormányzat az (1) bekezdés a) pontjában megállapított bevételek forrásonkénti, az (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadási jogcímenkénti megosztását, valamint a finanszírozási bevételeket és kiadásokat mérlegszerűen a rendelet 1. melléklete szerint állapítja meg.



(5)  Az (1) bekezdésben megállapított kiadások és bevételek kiemelt előirányzatok és részletes előirányzatonként (rovatonkénti) csoportosítását és a (3) bekezdésben megállapított finanszírozási kiadásokat és finanszírozási bevételeket a 2. és 3. sz. melléklet részletezi.



(6) Az (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadási főösszegen belül


                            50.312.533- Ft működési költségvetés

                            ebből:

                            a) 16.399.000.- Ft személyi juttatás

                            b) 2.929.000.- Ft munkaadót terhelő járulékkal és szociális hozzájárulási adó

                            c) 23.013.533.- Ft dologi kiadás

                            d) 630.000.- Ft ellátottak pénzbeli juttatás

                            e.) 7.141.000,- Ft átadott pénzeszköz

                            113.356.890,- Ft felhalmozási költségvetés

                            ebből:

                            f) 102.695.096,- Ft beruházási célú kiadás

                            13.738.000,- Ft finanszírozási kiadás

                            ebből

                            g)13.738.000,- Ft központi irányító szervi támogatás


(7) Az Önkormányzat nem tervez olyan fejlesztési célokat, melyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: stabilitási törvény) rendelkezései alapján, mint adósságot keletkeztető ügylethez a Kormány hozzájárulásának megszerzése szükséges, vagy szükséges lehet.


(8) A stabilitási törvény rendelkezései alapján adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeket az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéig és az Önkormányzat jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit a 9. számú melléklet tartalmazza.


4.§


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évre összesített – közfoglalkoztatottak nélküli – létszám-előirányzatát az alábbiak szerint állapítja meg

                a) engedélyezett létszámkeret 5 fő

(2) A közfoglalkoztatottak engedélyezett létszámkerete 9 fő


5.§


Az Önkormányzat összevont költségvetésében az általános tartalék 200.000 Ft, céltartalék 0 Ft

6.§


Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak és bevételeinek beruházásonkénti részletezését a 10. melléklet tartalmazza.


7.§


Az Önkormányzat feladatonkénti előirányzatait az 5. melléklet a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban tartalmazza.

8.§


(1) Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások a 4. melléklet tartalmazza.


(2) Az előirányzat felhasználási tervet a 8. számú melléklet mutatja be.


(3) 2020. évben tervezett pénzeszköz átadásokat és pénzeszköz átvételeket a 6. számú melléklet részletezi.


(4) A kormányzati funkciók szerinti dologi kiadásokat a 7. számú melléklet, a működési bevételeket a 15. számú melléklet tartalmazza


(5) Az ellátottaknak nyújtott pénzbeli juttatásait a 11. számú melléklet ismerteti.


(6) A foglalkoztatottak személyi juttatásait, a munkaadót terhelő járulékokat, valamint az engedélyezett létszámkeretet a 12. számú melléklet mutatja be.


(7) Az Önkormányzat hitelállományának alakulását a 13. számú melléklet részletezi.



A Szuhai Kikerics Óvoda költségvetése


9. §


(1) A Önkormányzat Képviselő-testülete a Szuhai Kikerics Óvoda 2020. évi költségvetési főösszegét 13.738.000 Ft-ban állapítja meg.

(2) A Szuhai Kikerics Óvoda költségvetését a 14. és 14/1. számú melléklet tartalmazza.


A Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal költségvetése


10.§


  1. Az Önkormányzat Képviselő-testülete a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal 2020. évi költségvetési főösszegét 63.307.433-Ft-ban állapítja meg.


  1. A Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal részletes költségvetését Mátramindszent Község Önkormányzat költségvetése tartalmazza. A Mátramindszenti közös Önkormányzati Hivatal részletes költségvetését a 16.számú melléklet tartalmazza.



(3) A Képviselő-testület a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló köztisztviselőinek illetményalapját 2020. évre vonatkozóan 46.380.-Ft forintban állapítja meg.

Az önkormányzat engedélyezett létszámkerete


11.§


(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat és költségvetési szervei engedélyezett létszámát 14 főben határozza meg.


(2) A közfoglalkoztatottak létszáma 9 fő, közfoglalkoztatás csak az Önkormányzatnál történik.


(3) Az Önkormányzatnál közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott dolgozók munkabérét a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben foglaltak alapján állapítja meg.


(4) A Képviselő-testület a költségvetési törvényben foglaltak figyelembe vételével az Önkormányzat dolgozóinak adható cafeteria-juttatás keretösszegét a cafeteria-szabályzat tartalmazza. A cafeteria-juttatáshoz kapcsolódó –munkáltatót terhelő – közterhek az éves keretösszeg részét képezik.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


12.§


(1) Az önkormányzat szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős. A jegyző gondoskodik az önkormányzat költségvetési rendeletének megfelelően a költségvetési szervek pénzellátásáról.


(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési rendeletben szereplő önkormányzatot érintő bevételek beszedésére és az ott meghatározott kiadások teljesítésére.


   (3) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy rendkívüli esetben két testületi ülés között hatáskörében       eljárva, a költségvetési szabályoknak megfelelően - utólagos tájékoztatási kötelezettség mellett – 500 e.Ft-ig döntsön. E keret nem használható az önkormányzat bármely költségvetési szervének alkalmazotti béremelésére, jutalmazásra.


(4) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén köteles beszámolni.


(5) A feladatelmaradásból származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.


(6) Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.


(7) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.


(8) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.


(9) Amennyiben az Országgyűlés előirányzatot zárol az Önkormányzatnál, annak kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


(10) Az összevont mérlegben jóváhagyott kiemelt előirányzatok és az önkormányzati és intézményi szintű létszámkeretek megváltoztatását, valamint a címrendben szereplő költségvetési szervek kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosítás jogát a Képviselő-testület magának tartja fenn.

A költségvetési hiány, a hiány finanszírozásának módja


13.§


(1) Az Önkormányzati gazdálkodás során év közben létrejött hiány finanszírozásának módja: hitelfelvétel pénzügyi szolgáltatótól, illetve a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásának igénylése.


(2) Hitel csak a Képviselő-testület döntése után vehető fel, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásainak figyelembe vételével. Az erre vonatkozó előterjesztést a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.


(3) A Képviselő-testület hatáskörébe tartozik a garancia és kezességvállalás, értékpapír vásárlás, váltókibocsátás és elfogadás, kötvénykibocsátás, pénzügyi lízing vagy faktoring ügyletre vonatkozó szerződéskötés figyelembe véve a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény előírásait.


(4) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többlet pénzintézeti lekötés, illetve értékpapír vásárlás útján hasznosítható. A költségvetési többlet felhasználásáról a Képviselő-testület határozatban dönt.


(5) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert 3.578.000 Ft, rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatás igénylésére.

III. fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


Hatályba léptető rendelkezések


14.§


  • E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.
  • A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.