Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2013.(II.15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 02. 15- 2013. 09. 30

Felcsút Község Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2013 (II.15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről


Felcsút Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában, és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 23. §. (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCVI. törvény előírásaira, illetve azok végrehajtására vonatkozó rendeletekre figyelemmel, a szükséges egyeztetések lefolytatását követően az önkormányzat és szervei 2013. évi költségvetéséről és végrehajtási feladatairól az alábbiakat rendeli el:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1.§ (1) Képviselő-testület a rendelet mellékletei szerint

a) az önkormányzat 2013. évi költségvetési kiadásainak fedezetéül szolgáló bevételek főösszegét a tárgyévi költségvetési bevételekkel egyezően 580. 235 E Ft-ban állapítja meg, amelyből felhalmozási célú bevétel 0 E Ft, a működési célú bevétel 580. 235  E Ft.

b) az önkormányzat összes kiadását 580. 235 E Ft-ban, ezen belül költségvetési kiadását 580. 235 E Ft-ban hagyja jóvá, amelyből a felhalmozási célú kiadás 299. 403 E Ft, a működési célú kiadások összege 280. 832 E Ft.

(2) A tárgyévi költségvetési bevételek és kiadások különbözeteként a költségvetési többlet összege az alábbiak szerint kerül megállapításra:

a) előző évi pénzmaradványt  nem tartalmazó költségvetési bevételek: 428. 882 E Ft

b) finanszírozási műveleteket nem tartalmazó költségvetési kiadások: 580. 235 E Ft

c) a hiány összege (pénzmaradvány): 151. 353 E Ft

(3) A Képviselő-testület a költségvetési szervek bevételi és kiadási főösszegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a) Önkormányzat:                                                      580. 235E Ft

b) Felcsút-Alcsútdoboz-Csabdi-Tabajd-Vértesacsa Községek Körjegyzősége:

                           76. 938E Ft

c) Kastély Óvoda:                                                     63. 066 E Ft

d) Oltalom Családsegítő és Gyermekjóléti Társulás:   31. 811 E Ft


2.§ A bevételi és a kiadási oldal mérlegét az 1. melléklet tartalmazza.


3.§ Az 1. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti és intézményenkénti bevételeit a 2. melléklet tartalmazza.

4.§ (1) A Képviselő-testület a 2013. évi költségvetés kiemelt kiadási előirányzatait intézményenkénti bontásban a 3. melléklet, ezen belül a személyi jellegű kiadásokat, a munkaadót terhelő járulékot és szociális hozzájárulási adót, a dologi jellegű kiadásokat, a költségvetési létszámkeretet a 4. melléklet, az ellátottak pénzbeli juttatásait, a speciális célú támogatásokat az 5. melléklet szerint állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a beruházási előirányzatokat célonként az 6. melléklet, a felújítási előirányzatokat célonként a 7. melléklet szerint állapítja meg, az egyéb felhalmozási kiadásokat a 8. melléklet mutatja.

5.§ A Képviselő-testület az önkormányzat tartalékát 38. 073 E Ft-ban hagyja jóvá, ebből, általános tartalék  38. 073  E Ft, céltartalék nem kerül tervezésre.

6.§ A Képviselő-testület az önkormányzat előző évi pénzmaradványát, 151. 353 E Ft az éves beszámoló készítésekor állapítja meg a beszámolási és könyvvezetési kötelezettségekről szóló jogszabályoknak megfelelően.

7.§ (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó kötelezettségek előirányzatait éves bontásban a 9. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) A fejlesztési célú és a működési célú hitel felvételének engedélyezése a Képviselő-testület kizárólagos hatásköre.

(3) A Képviselő-testület vállalja, hogy az Önkormányzat hiteltartozásának időtartamára a tőke és járulékai törlesztésére szolgáló fedezetet a többi fejlesztési célú kiadását megelőzően betervezi és jóváhagyja.

2. Előirányzat felhasználás, állami hozzájárulás és SZJA

8.§ Az előirányzat felhasználási ütemtervet e rendelet 10. melléklete mutatja be. Az Önkormányzat eredeti állami hozzájárulás bevételét a 11. melléklet tartalmazza.

9.§ (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat intézményeiben foglalkoztatottak részére az illetmények a 2013. évi költségvetési törvényben szereplő garantált illetmények és az illetménypótlék számítási alap figyelembe vételével kerültek meghatározásra.

(2) A Képviselő-testület a 2013. évi köztisztviselői cafetéria keret összegét bruttó 200 E Ft összegben határozza meg, mely a személyi juttatások között beépítésre kerül.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési szerv által jutalmazásra fordítható összeg nagyságát az eredeti alapilletmény előirányzatának 8 %-ában határozza meg.


10.§ Az Önkormányzat Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programjait, projektjeit a rendelet 12. melléklete tartalmazza.


11.§ Az Önkormányzat környezetvédelmi alapjának tervezett bevételeit és kiadásait a 13. melléklet tartalmazza.


12.§ A Stabilitási törvény rendelkezéseire tekintettel a saját bevétel és az adósságot keletkeztető ügyfelektől eredő fizetési kötelezettségek összegét a 14. melléklet mutatja be.

13.§ Az Önkormányzat, valamint intézményei kötelező és önként vállalt feladatainak részletezését a 15. melléklet tartalmazza.




3. Az Önkormányzat intézményei


14.§   A Felcsút-Alcsútdoboz-Csabdi-Tabajd-Vértesacsa Községek Körjegyzősége 2013. évi költségvetését a 16. a), b), c), d) mellékletek tartalmazzák. 

15.§  A Kastély Óvoda 2013. évi költségvetését a 17. a), b) melléklet mutatja be.

16.§ Az Oltalom Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény 2013. évi költségvetését a 18. a), b) melléklet tartalmazza.


17.§ A fenti intézmények költségvetései az Önkormányzat költségvetésének a részét képezik.

4. A 2013. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

18.§ (1) Felcsút Község Önkormányzatának, és intézményeinek bankszámla vezetője az OTP Bank Zrt. Székesfehérvári Fiókja (8000 Székesfehérvár, Ösz u.13.)

 (2) A polgármester felhatalmazást kap:

a) pótlólagos működési vagy fejlesztési forrás elérését célzó pályázat benyújtásának elrendelésére, az esetleges saját forrás biztosítása mellett,

b) A Képviselő-testület egymillió forint keretösszeget biztosít a polgármester számára saját hatáskörben történő felhasználásra.

(3) A (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján tett intézkedések esetében a polgármester a Képviselő-testületet utólag tájékoztatni köteles.

19.§ (1) Az önkormányzat számára év közben biztosított pótelőirányzatokról a polgármester tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(2) A Képviselő-testület a központi pótelőirányzatokkal, a polgármesternek adott felhatalmazás alapján a polgármester hatáskörében végrehajtott átcsoportosításokkal, az önállóan gazdálkodó költségvetési szerv – az államháztartásról szóló törvény végrehajtását szabályozó kormányrendelet szerint – saját hatáskörű előirányzat-változtatásával legkésőbb a beszámoló leadási határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja költségvetési rendeletét.

(3) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv előirányzat módosítási jogköre tartós kötelezettséget nem keletkeztethet.

20.§ (1) A gazdálkodás biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) Ha a költségvetési szerv 30 napot elérő vagy meghaladó elismert tartozás állománya további 30 napig fenn áll, és mértékét tekintve a költségvetési szerv éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át eléri, azt az önállóan gazdálkodó költségvetési szerv vezetője haladéktalanul köteles jelenteni a fenntartónak.

(3) A költségvetési szerv vezetője az esetlegesen fennálló tartozásállományról köteles adatot szolgáltatni a tudomást szerzést követően.

5. Záró rendelkezések

21.§ A Képviselő-testület a 2014. évi költségvetési rendelete megalkotásáig felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2014. évi költségvetési gazdálkodás zavartalan megkezdéséhez az intézmények részére az önkormányzatnak átutalt állami támogatás terhére, havonta a 2013. évi önkormányzati támogatás egyhavi összegének megfelelő összeget biztosítson.


22.§  (1) Ez a rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit 2013. január 1-jétől kell alkalmazni.





    Mészáros Lőrinc                                       Dr. Sisa András

      polgármester                                                 körjegyző






Kihirdetve: Felcsút, 2013. február 15.