Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017.(II.9.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 02. 10- 2017. 12. 30

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének

1/2017. (II.9.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata 2017. évi költségvetéséről


Méra Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságának, mint a Magyarország helyi önkormányzataikról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 120.§ (1) bekezdés a) pontjában és a Humánpolitikai Bizottságának, mint a Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 8/2014.(XI.21.) önkormányzati rendelete 2. melléklet a) táblájának 1.2. sorszáma alatt biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:


1. A költségvetés bevételei és kiadásai


1. §      A képviselő-testület a helyi önkormányzat 2017. évi költségvetését 207.116.310.-

            forint költségvetési bevétellel, 285.892.473.- forint költségvetési kiadással,

            78.776163.- forint költségvetési hiánnyal - melyből 68.233.337.- forint működési, 

            10.542.826.- forint felhalmozási - fogadja el.


2. §      A költségvetési hiány rendezésére a szabad pénzeszközöket képező korábbi évek megtakarításából származó kamatozó betét visszavonásával és az előző évek költségvetési maradványának igénybe vételével kerül sor.


3. §      A képviselő-testület

a)  a költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások            jogcímenkénti megoszlását helyi önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási  bevételeket és kiadásokat az 1. melléklet szerint,

b)  a helyi önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait működési és felhalmozási bevételek és kiadások és azokon belül kiemelt előirányzatok szerint, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet a)-c) pontjában foglalt            táblázat szerint határozza meg.


4. §      A képviselő-testület a működési és felhalmozási bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen helyi önkormányzati szinten a 3. melléklet szerint állapítja meg.


2. A költségvetés részletezése


5. §      A Képviselő-testület a helyi önkormányzat 2017. évi költségvetésének az önkormányzat és az irányításában lévő költségvetési szervek közötti megoszlását a következők szerint határozza meg:

         

             a) az önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok szerint összevontan a 4.  melléklet,                   kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 5. melléklet a)-c) pontjában foglalt táblázat szerint,

b) a közös önkormányzati hivatal költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok szerint összevontan a 6. melléklet, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 7. melléklet a)-c) pontjában foglalt táblázat szerint,

c) a Mérai Óvoda költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok szerint összevontan a 8. melléklet, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9. melléklet a)-c) pontjában foglalt táblázat szerint.


6. §      A képviselő-testület

             a) az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az                 önkormányzaton kívül megvalósuló ilyen projektekhez való hozzájárulást a 10.                    melléklet szerint,

b) az adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő 2017. évi fejlesztési célokat a 11. melléklet szerint fogadja el.


7. §      A képviselő-testület a helyi önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és önkormányzati garanciákból és kezességekből fennálló kötelezettségeit a futamidő végéig, illetve a garancia, kezesség érvényesíthetőségéig és azokhoz kapcsolódóan az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló Korm. rendelet szerinti saját bevételeit a 12. melléklet szerint állapítja meg.


8. §      A képviselő-testület a kiadások között 42.548.360.- forint általános tartalékot állapít meg. 



3.         A költségvetés végrehajtásának szabályai


9. §      A helyi önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


10. §    A képviselő-testület önkormányzati biztost bíz meg az irányítása alá tartozó költségvetési szervhez, ha a költségvetési szerv 30 napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymás követő hónapban eléri éves eredeti előirányzatának 5 %-át vagy 2 000 ezer forintot.


11. §    A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében - nemleges adat esetén is - havonta a tárgyhó 25-ei állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-éig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.


12. §    (1) A költségvetés terhére egy-egy alkalommal 1 000 ezer forintos és azt meghaladó mértékű kötelezettségvállalás csak a képviselő-testület engedélyével tehető.

(2) Az egyes karbantartási munkákat – ha arra lehetőség van –közfoglalkoztatottakkal kell elvégeztetni.        


13. §    (1) A költségvetési szervek gazdálkodási jogosultságai körében meghatározott bevételi és kiadási előirányzatok felett azok vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az előirányzatok felett rendelkezésre jogosultak bevételük beszedéséről folyamatosan gondoskodni, és a lehetséges takarékossági intézkedéseket saját hatáskörben megtenni kötelesek.

       

14. §    (1) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2) 500 ezer forint összeghatárig a polgármester az általános tartalék terhére utólagos beszámolás mellett kötelezettségvállalásra jogosult, ha a kötelezettségvállalás elmulasztása vagy késedelme az önkormányzat számára anyagi vagy egyéb hátránnyal, vagy anyagi, vagy egyéb előny elvesztésével járna.

(3) A feladatelmaradásból származó személyi és dologi megtakarítások felhasználására csak a képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

(4) A képviselő-testület által a költségvetési rendeletben jóváhagyott kiemelt előirányzatokat – kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.30.) Korm. rendelet 42. §-a szerinti esetet - valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.


4. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


15. §    (1) A költségvetés végrehajtását a belső ellenőrzés, mint társult feladatellátás keretében az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás által foglalkoztatott 1 fő belső ellenőr ellenőrzi, az éves ellenőrzési munkatervben foglaltak szerint.

(2) A költségvetési szervek vezetői kötelesek gondoskodni a vezetésük alatt álló költségvetési szervek tekintetében a belső kontrollrendszer megszervezéséről és működtetéséről.


5. A költségvetést érintő egyéb rendelkezések


16. §    A képviselő-testület a Környezetvédelmi Alap 2017. évi tervezett és előző évekről képződött és fel nem használt bevételét a talaj, valamint a felszín alatti víz védelmére fordítja.



6. Záró rendelkezések


17. §    Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.


18. §    Hatályát veszti a helyi önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló 1/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet.



               Likai-Tóth Adél  sk.                                                                   Timár Herbert sk.

                     jegyző                                                                                   polgármester



Kihirdetési záradék:

Ez a rendelet 2017. február 9. napján kihirdetésre került.


Méra, 2017. február 9.


Likai-Tóth Adél sk.

      jegyző

Mellékletek