Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 24- 2021. 05. 30

SZIGETBECSE KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


4/2020. (II. 24.) önkormányzati rendelete



az Önkormányzat 2020. évi KÖLTSÉGVETÉSRŐL



Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 120 §. (1) bekezdése a) pontjában meghatározott pénzügyi bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el.


  1. fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK



A rendelet célja


  1. §


A rendelet célja Szigetbecse Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) 2020. évi költségvetése – mint az önkormányzat gazdálkodási alapja – egyensúlyának, és a közpénzekkel való szabályszerű, áttekinthető, gazdaságos, hatékony, eredményes és ellenőrizhető gazdálkodásának biztosítása. Az e rendeletben meghatározott bevételi előirányzatok azok teljesítésének kötelezettségét, a kiadási előirányzatok pedig – a bevételi előirányzatok teljesítésének figyelembevételével – azok felhasználásának jogosultságát jelentik.


A rendelet hatálya


  1. §


  1.  A rendelet hatálya kiterjed Szigetbecse Község Képviselő-testületére (továbbiakban: képviselő testület) és a bizottságaira, az önkormányzat irányítása alá tartozó:
  1. Szigetbecsei Közös Önkormányzat Hivatal
  2. Szigetbecsei Tóparti Óvoda










II. fejezet


  1. §


A költségvetés kiadásai


  1. A képviselő-testület az önkormányzati költségvetés kiadási főösszegét 427.496.704 Ft-ban, a  3. számú mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.


ebből:

Szigetbecse Község Önkormányzata287.357.879 Ft

Szigetbecsei Tóparti Óvoda64.618.230 Ft

Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatal75.520.595 Ft


(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott kiadási főösszegen belül

  • az összes kiadást és a kiemelt előirányzatokat az önkéntes feladatok részletezésével a 3. számú melléklet, az önkormányzati feladatokat a 3/a. számú melléklet
  • a beruházási kiadásokat feladatonként a 4. számú melléklet,
  • a felújítási kiadásokat feladatonként az 5. számú melléklet,
  • a működési célú , felhalmozási célú pénzeszköz átadások előirányzatait a 6. számú melléklet szerint állapítja meg.


  1. A képviselő-testület a költségvetési létszámkeretet a 2/d. számú melléklet szerint hagyja jóvá.


(4) A képviselő-testület az intézmények önkormányzati támogatását – címrend szerint – a 3/b. számú mellékletben foglaltak szerint állapítja meg, az intézmények finanszírozását a 3/c. számú melléklet mutatja be.


(5) A képviselő-testület az általános tartalék és a céltartalékok előirányzatát – célonként – a 3/e. számú mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.


(6) A képviselő-testület a költségvetés azon céljait, amely adósságot keletkeztető ügyletnek minősül a 7. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

   

(7) A képviselő-testület a zárt rendszerű mérleget az 1/a. számú melléklet szerint fogadja el.


  1. §


A költségvetés bevételei



A képviselő-testület az önkormányzat bevételi főösszegét   427.496.704 Ft-ban, bevételi forrásonként és a 2. számú mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.


  1. §


A Képviselő-testület megállapítja, hogy működési hiány nincs, működési és likviditási hitel nem kerül betervezésre.

                                                        

  1. §


A Képviselő-testület a működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét az 1. számú mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.


  1. §


  1. A Képviselő-testület a 2020., 2021., 2022. évekre vonatkozóan várható előirányzatokat a rendelet 10. számú melléklete szerint tudomásul veszi.
  2. A képviselő-testület az önkormányzat több éves kihatással járó feladatait a 8. számú mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.


  1. §


A képviselő-testület az előirányzat-felhasználási tervet a 11. számú mellékletben, a likviditási ütemtervet a 12. számú mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.


  1. §


A képviselő-testület a közvetett támogatások tervezetét tartalmazó kimutatást a 9. számú melléklet szerint hagyja jóvá.


III. fejezet


A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések


10.§


A képviselő-testület felhatalmazza az intézmények vezetőit az önkormányzati költségvetésben előírt bevételek beszedésére, a kiadások teljesítésére.


11.§


  1. Az általános tartalékkal való rendelkezés joga a képviselő-testületet illeti meg a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel.
  2. Kötelezettségvállalásra, a jelen költségvetési rendeletben nem szereplő feladatokra, az általános tartalék terhére egyedi esetben 100 e Ft-ig, éves szinten maximum 500 e Ft-ig a polgármester jogosult.


  1. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 11. számú mellékletben lévő előirányzat felhasználási tervben foglaltaktól évközben a tényleges bevételekhez és kiadásokhoz igazodóan, szükség szerint eltérjen.


(4) A képviselő-testület az alábbi előirányzatok tekintetében magának tartja fent a jogot az előirányzatok megváltoztatására:

- átadott pénzeszközök, egyéb kiadások,

- felhalmozási kiadások,

- szociálpolitikai juttatások.

- a céltartalék felhasználást

- személyi juttatás növelést


(5) Az önkormányzati feladatok (3/d. számú melléklet) működési kiadásainak előirányzatai közötti átcsoportosítási jogát a kormányzati funkciók között - összeghatár nélkül - a polgármesterre ruházza át a (1) bekezdésekben foglalt eltérésekkel.


 (6) A céltartalék felhasználására a képviselő-testület jogosult.


 (7) Pályázat útján elnyert és/vagy egyéb átvett pénzeszköz, amennyiben az felhalmozási célokat szolgál, az előirányzat módosítására a polgármester jogosult az átvett pénzeszköz összegéig.


 (8) A polgármester több éves kihatással járó kötelezettséget csak a képviselő-testület előzetes egyetértésével vállalhat.


 (9) Az évközben keletkező önkormányzati többletbevételek felhasználására kizárólag a képviselő-testület jogosult.


(10) A polgármester az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszély helyzetben) átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi testületi ülésén be kell számolnia.

12. §


(1) A költségvetési szerv adósságot keletkeztető ügyletet érvényesen nem köthet, továbbá törvényben meghatározott kivétellel értékpapírt nem bocsáthat ki, nem szerezhet meg, pénzügyi lízinget vagy faktoringot magában foglaló szerződést nem köthet, és garanciát, kezességet nem vállalhat.


13. §


Részvények vétele, értékesítése a képviselő-testület kizárólagos hatásköre.


14. §


A 2020.  évi költségvetés terhére kötelezettségvállalás tárgyévi kifizetésre – a saját bevételek teljesülési ütemére figyelemmel -, előirányzaton belül vállalható. Tárgyéven túli kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában a rendeltetésszerű működés, az Önkormányzat kötelező feladatainak maradéktalan ellátása, a feladatellátás veszélyeztetése nélkül finanszírozható.



15. §.


  1. A képviselő-testület a jelen rendelet mellékletében szereplő hitel és járulékainak visszafizetésének biztosítékául az önkormányzat saját bevételeit ajánlja fel.


  1. A képviselő-testület kötelezettséget vállal arra, hogy a hitelvisszafizetés időtartama alatt a kért hitelt és járulékait a futamidő éveiben – felhalmozási és tőke jellegű kiadásokat megelőzően – a költségvetésbe betervezi és jóváhagyja, illetve a költségvetési előirányzat módosításai során figyelembe veszi azt.


Az előirányzatok átcsoportosítása, módosítása


16. §


(1) Az előirányzatok módosítása, átcsoportosítása az adott költségvetési évben érvényesülő (a továbbiakban: egyszeri) vagy a költségvetési éven túl tartósan érvényesülő (a továbbiakban: tartós) lehet.


  1. A Költségvetési bevételek a bevételi előirányzatokon felül is teljesíthetők.


  1. A bevételi előirányzatok kizárólag azok túlteljesítése esetén növelhetők (kivéve ha jogszabály másként rendelkezik), és a költségvetési bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell.


  1. A helyi önkormányzati költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetekben saját hatáskörben módosíthatók, ill. egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester a költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a Képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja.


  1. Ha az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei elmaradnak a tervezettől, e tényről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.


  1. A Képviselő-testület a költségvetési rendeletének módosítási időpontja és az I. félévi beszámoló, illetve a zárszámadás fordulónapja közötti időszakban történt módosításokról az I. félévi beszámolóval, illetve a II. félév tekintetében legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal dönt.



  1. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

     

  1. A Közös Önkormányzati Hivatal és a Szigetbecsei Tóparti Óvoda előirányzatai közötti átcsoportosítás joga a képviselő-testületet illeti meg.


  1. A költségvetési szervek személyi juttatások kiemelt előirányzata
  • az Ávr. 35. §-a szerint jóváhagyott többletbevétellel,
  • a költségvetési szerv kötelezettség vállalással terhelt költségvetési maradványának személyi juttatásokból származó részével,
  • a költségvetési szervnél eredeti előirányzatként nem megtervezett év közben rendelkezésre bocsátott, felhasználási célja szerinti személyi jellegű kifizetést tartalmazó egyéb forrásból növelhető.


  1. A rendelet 4. és 5. számú mellékletében szereplő felhalmozási és tőke jellegű kiadások, valamint a 6. számú mellékletben szereplő támogatások, pénzeszközátadások előirányzatainak módosítására a képviselő-testület jogosult.



A gazdálkodás általános szabályai


17. §


(1) A Közös Önkormányzati Hivatal a rá bízott alapfeladatok ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzatával a jogszabály keretei között szabadon rendelkezik.


(2) A képviselő-testület fokozottan felhívja minden intézményvezető figyelmét a kötelezettségvállalás pénzügyi szabályainak a betartására, a pénzeszközökkel való hatékony gazdálkodás érdekében.



IV. fejezet


Közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó rendelkezések


18. §.


(1) A képviselő-testület a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 60. §. (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az illetményalapot 2020. január 1-től 60.000.- Ft-ban állapítja meg.


(2) A képviselő-testület biztosítja a köztisztviselők részére a központi költségvetési törvény által adható folyószámla költségtérítést.



V. fejezet


A gazdálkodás felelőssége


19. §.


Az önkormányzat nevében kötelezettséget a Polgármester, vagy az általa felhatalmazott személy, a Közös Önkormányzati Hivatal nevében a jegyző, vagy az általa felhatalmazott személy, a Tóparti Óvoda esetében az intézményvezető, vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat.


20. §.


  1. A kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzésére a Közös Önkormányzati Hivatal gazdasági vezetője, vagy az általa írásban kijelölt, a Közös Önkormányzati Hivatal állományába tartozó köztisztviselő jogosult.


(2) Az Önkormányzat, a Közös Önkormányzati Hivatal és a Tóparti Óvoda kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázott feladat ellátása fenntartói többlettámogatást igényel. Amennyiben a pályázott feladat ellátása többlettámogatási igénnyel nem jár, ez esetben is szükséges a pályázatról annak benyújtásával egyidejűleg a Közös Önkormányzati Hivatalt tájékoztatni.


(3) Az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben foglaltak szerinti – a gazdálkodási adatokra vonatkozó - közzétételi kötelezettséget a jegyző az Önkormányzat honlapján teljesíti.



VI. fejezet


A behajthatatlan követelések kezelése


21. §.


  1. Behajthatatlan fizetési kötelezettség mérséklése, illetve elengedése tárgyában 500.000 Ft-ig terjedő egyedi értékhatárig a Pénzügyi, Műszaki és Fejlesztési Bizottság dönt.


(2) 500.000 Ft egyedi értékhatárt meghaladó esetben a döntés joga a Képviselő-testületet illeti meg.



VII. fejezet


Vegyes rendelkezések


22 §.


(1)  A Képviselő-testület kötelezi a Közös Önkormányzati Hivatalt, hogy folyamatosan ellenőrizze az intézmények költségvetésének végrehajtását.


  1. A Jegyző által elkészített zárszámadási rendelettervezetet, valamint az éves költségvetési jelentést, könyvviteli mérleget, maradvány-kimutatását, eredmény kimutatást a Polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében meghatározott előírásoknak megfelelve a Képviselő-testület elé terjeszti. A Képviselő-testület a zárszámadásról rendeletet alkot.


(3) A Közös Önkormányzati Hivatal időközi költségvetési jelentést, illetve gyorsjelentést állít össze az Önkormányzatra, a Közös Önkormányzati Hivatalra, a Tóparti Óvodára az azokra meghatározott határidőig.


(4) A Polgármester pótköltségvetést köteles készíteni, ha az év végére várható hiány meghaladja az általános tartalék mértékét, vagy a saját többletbevétel eléri a költségvetési főösszeg 3 %-át.


(5) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert arra, hogy e rendelet hatályba lépése előtt keletkezett, 2020-ra vonatkozó önkormányzati kötelezettségvállalást tartalmazó szerződést a szerződés összeg tekintetében módosítsa e rendeletben elfogadott előirányzat erejéig.


(6)  E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2020. január 1-jétől kell alkalmazni.


      

  

         Sósné Michélisz Edina                               Jancsó Emőke

    polgármester                                                        jegyző






Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetve 2020. február 24. napján a Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján.




                                                               Jancsó Emőke

                                                                      jegyző