Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 30- 2021. 10. 31

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.10.30.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.31.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

/: Dr. Nemény András :/
polgármester

/: Dr. Károlyi Ákos :/
jegyző

1. melléklet

4. melléklet
A polgármesterre önkormányzati rendelet útján átruházott hatáskörök jegyzéke
A város címerének és zászlójának megállapításáról és használatának rendjéről szóló 8/1991. (V.23.) önkormányzati rendelet
A rendelet 7. § f./ pontjában meghatározott esetekben engedélyezi a város zászlójának használatát.
Engedélyezi a város címerének és zászlójának felhasználását, alkalmazását, vagy forgalomba hozatal céljából történő előállítását. (9. § (1) bek.)
Indokolással megtagadhatja a város címerének és zászlójának felhasználására, alkalmazására, vagy forgalomba hozatalára vonatkozó engedély kiadását. (13. § (2) bek.)
Az épületek és a közterületek fellobogózásáról, ünnepi feldíszítéséről, valamint a koszorúzás rendjéről szóló 18/1991. (X.3.) önkormányzati rendelet
Ünnepi esemény vagy gyász alkalmával elrendelheti a fellobogózást és a feldíszítést.(3. § (2) bek.)
Az ünnepi zászlónak a (2) bekezdésben foglaltakon túl más helyszínen történő felvonásának elrendelése. (4. § (3) bek.)
Az illetékes bizottság előzetes egyetértésével történelmi események, illetve országos vagy városi szinten kiemelkedő jelentőségű személy születésének vagy halálának kerek évfordulója alkalmából az (1) bekezdésben megjelölt helyektől eltérő helyszíneken történő koszorúzásról is rendelkezhet. (8. § (2) bek.)
A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjáról szóló 11/1993. (IV.1.) önkormányzati rendelet
Megállapítja a személyi térítési díj összegét, ha a kötelezett a személyi térítési díj összegét tartalmazó megállapodás vagy értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül az intézményvezető döntésének jogszerűségét vitatja vagy a személyi térítési díj összegét tartalmazó megállapodás vagy értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül méltányosságból annak csökkentését, illetve elengedését kéri körülményeire való hivatkozással. A kérelmet a polgármesternél kell előterjeszteni. (3. § (3) bek.)
A környezet- és természetvédelem helyi szabályairól 33/2012. (XI.12.) önkormányzati rendelet
A rendeletben szabályozott, közgyűlési hatáskörbe tartozó ügyekben a polgármester jár el. (22. §)
A temetők és a temetkezés rendjéről szóló 25/2000. (IX.28.) önkormányzati rendelet
Díszsírhelyet adományozhat azon elhunyt személyek részére, akik az ország, a megye, a város érdekében hosszú időn át kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki. (13. § (1) bek.)
Az építési engedélyezési eljárás során szükséges parkolóhelybiztosítási kötelezettség elősegítéséről szóló 31/2004. (VI.30.) önkormányzati rendelet
A parkolóhely megváltásra a szerződést az önkormányzat nevében a polgármester köti meg. (6. § (6) bek.)
Az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújításának támogatásáról szóló 21/2005. (V.26.) önkormányzati rendelet
A jóváhagyást megadja az önkormányzat nevében (9. § (1) bek.)
A helyiségbérlet szabályairól szóló 17/2006. (V.25.) önkormányzati rendelet
Az 5. § (2) bekezdésben meghatározott esetben a helyiségbérleti jogot, amennyiben a döntés mérlegelésen alapul a bizottság javaslatára a polgármester hosszabbítja meg. Más esetekben a helyiségbérleti jog meghosszabbítására a polgármester jogosult. (5. § (4) bek.)
Meghatározza a pályázati feltételeket a személygépkocsi-tárolók, életvédelmi célra épített, vagy ilyen célra kijelölt helyiségek, valamint csak tárolás céljára alkalmas pincében vagy alagsorban lévő helyiségek esetében. (8. § (1) bek.)
Kiírja a pályázatot a 8. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak figyelembevételével. (9. § (1) bek.)
Kijelöli a pályázati ajánlatát az előírt időben és tartalommal benyújtó pályázót a pályázati hirdetményben rögzített feltételekkel a helyiség bérlőjévé. (10. § (3) bek.)
Megbízza a pályázati eljárást vezető személyt. (11. § (1) bek.)
Kijelöli a helyiség bérlőjét és megállapítja a bérbeadás feltételeit az (1) bekezdés a) pontjában foglalt esetben. Meghosszabbíthatja a bérbeadás időtartamát a bizottság előzetes hozzájárulásával. (16. § (2) bek.)
Kijelöli a helyiség bérlőjét és megállapítja a bérbeadás feltételeit az (1) bekezdés b)-c) pontjában foglalt esetekben. (16. § (3) bek.)
Kijelöli a helyiség bérlőjét és megállapítja a bérbeadás feltételeit a pályázati hirdetményben rögzítettel egyezően az (1) bekezdés d) pontjában foglalt esetben. (16. § (4) bek.)
Megállapodhat a bérlővel a helyiség alapterületének építés útján való növelésében a bizottság javaslata alapján. (23. §)
Megadhatja a hozzájárulást a bizottság javaslata alapján, amennyiben a 29-32. §-ok rendelkezései szerint a bérbeadói hozzájárulás mérlegelésen alapul. (33. § (1) bek.)
Megadhatja a hozzájárulást azokban az esetekben, amikor a bérbeadói hozzájárulás nem tagadható meg. (33. § (2) bek.)
Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 30/2006. (IX.7.) önkormányzati rendelet
Az egyes ingatlanok esetében az Önkormányzat nevében egyedi hatósági határozattal rendeli el az Étv. 17. §-ában az önkormányzat számára sajátos jogintézményként biztosított az Étv. 25. §-ában részletezett elővásárlási jog bejegyzését. (62. § (8) bek.)
A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik helyi közútra történő behajtásához szükséges közútkezelői hozzájárulásról szóló 26/2007. (X. 25.) önkormányzati rendelet
Kiadja a hozzájárulást a helyi közút tulajdonosa és kezelője nevében. (2. § (2) bek.)
A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelemről 15 munkanapon belül dönt. (4. §)
A közterületek bontás utáni helyreállításáról szóló 3/2008. (IV.1.) önkormányzati rendelet
Jogosult a megállapodás megkötésére. (járda, gyalogút vagy kerékpárút teljes szélességű helyreállítási kötelezettséggel összefüggésben) (10. § (3) bek.)
Jogosult a megállapodás megkötésére. (útburkolat teljes szélességben történő helyreállítási kötelezettségével összefüggésben) (10/A. § (2) bek.)
Az iparosított technológia felhasználásával épült lakóépületek energiatakarékosságot célzó korszerűsítésének, felújításának támogatására vonatkozó 22/2009. (X. 15.) önkormányzati rendelet
Közbeszerzési eljárás lefolytatása esetén a bonyolító a pályázat kiírását megelőzően az ajánlati felhívás és dokumentáció tekintetében köteles az önkormányzat jóváhagyását beszerezni. A jóváhagyást az önkormányzat nevében - az önkormányzat Közbeszerzési Bizottsága véleményezését követően - a Polgármester adja meg. (7. § (1) bek.)
A lakáshoz jutás, a lakbérek és a lakbértámogatás, az önkormányzat által a lakásvásárláshoz és építéshez nyújtható támogatások szabályai megállapításáról szóló 36/2010. (XII.1.) önkormányzati rendelet
E rendelet alkalmazásában:
c) Szociális szállás: önkormányzati bérlakásban lakó és alacsony jövedelmük miatt a bérlakás fenntartására nem képes, így lakhatásukban veszélyeztetett személyek részére szociális helyzet alapján biztosított, szociális szolgáltatásokkal összekapcsolt átmeneti lakhatási forma. A szociális szállások körét a SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (a továbbiakban: kezelő) javaslata alapján a polgármester határozza meg azzal, hogy félkomfortosnál magasabb komfortfokozatú lakás nem minősíthető szociális szállásnak. (3. §)
Az önkormányzat tulajdonában lévő, legfeljebb félkomfortos komfortfokozatú lakások bérbeadására a hasznosításra vonatkozó egyéb elképzelés hiányában - a tájékoztatás kézhezvételétől számított 15 napon belül pályázatot kell kiírni. A pályázatot a polgármester írja ki. (4. § (2) bek.)
A beérkezett pályázatokat a polgármester bírálja el a (4) bekezdésben meghatározott pontszámítási rendszer alapján. (5. § (3) bek.)
A pályázat érvényességéről, valamint a megállapított pontszámról a polgármester a pályázót a pályázat benyújtására tűzött határidő lejártától számított 8. napon a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, valamint a város honlapján közzétett hirdetmény útján értesíti; a pályázat érvényességére, valamint a megállapított pontszámra vonatkozóan a hirdetmény kifüggesztésétől számított 8 napon belül észrevételnek van helye. A polgármester a (6) bekezdés szerinti döntését az észrevételben foglaltak ismeretében hozza meg. (5. § (5) bek.)
A polgármester az 5. § (6) bekezdés szerinti döntését az 5. § (5) bekezdés szerinti észrevétel megtételére vonatkozó határidő lejártától számított 15 napon belül hozza meg. Amennyiben a pályázó egyidejűleg több lakásra nyújtott be nyertes pályázatot, úgy a döntést a pályázónak a bérbe venni kívánt lakásra vonatkozó nyilatkozata alapján kell meghozni. A döntésről az érintetteket haladéktalanul írásban értesíteni kell. (6. § (1) bek.)
A pályázat nyertesét a polgármester az (1) bekezdés szerinti értesítéssel egyidejűleg bérlőnek jelöli ki, melyről szociális szolgáltatót értesíteni kell. A kijelölésben a polgármester felhívja a pályázat nyertesének figyelmét arra, hogy köteles a szociális szolgáltatóval a kijelölés kézhezvételétől számított 8 napon belül együttműködési megállapodást kötni. A bérlőnek kijelölt személlyel a bérleti szerződést a kijelölés kézhezvételétől számított 15 napon belül, legfeljebb 1 év időtartamra a kezelő köti meg. (6. § (2) bek.)
A bérleti szerződés megkötésére tűzött (2) bekezdés szerinti határidő jogvesztő. Ha a pályázó a bérleti szerződést neki felróható okból az (2) bekezdés szerinti határidőn belül nem köti meg, úgy a kezelő e tényről írásban értesíti a polgármestert, aki köteles a kijelölést visszavonni, a nyertes pályázatot érvénytelennek nyilvánítani. (6. § (3) bek.)
A helyreállított lakások bérbeadására – a hasznosításra vonatkozó egyéb elképzelés hiányában - a tájékoztatás kézhezvételétől számított 15 napon belül pályázatot kell kiírni; a pályázatot a polgármester írja ki. (7. § (2) bek.)
A beérkezett pályázatokat a polgármester bírálja el a (2) bekezdésben meghatározott pontszámítási rendszer alapján. (9. § (1) bek.)
A pályázat érvényességéről, valamint a megállapított pontszámról a polgármester a pályázót a pályázat benyújtására tűzött határidő lejártától számított 8. napon a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, valamint a város honlapján közzétett hirdetmény útján értesíti. A pályázat érvényességére, valamint a megállapított pontszámra vonatkozóan a hirdetmény kifüggesztésétől számított 8 napon belül észrevételnek van helye. A polgármester a (5) bekezdés szerinti döntését az észrevételben foglaltak ismeretében hozza meg. (9. § (4) bek.)
A pályázat nyertesét a polgármester a 9. § (6) bekezdés szerinti értesítéssel egyidejűleg bérlőnek jelöli ki; (10. § (1) bek.)
A bérleti szerződés megkötésére tűzött, az (1) bekezdés szerinti határidő jogvesztő. Ha a pályázó a bérleti szerződést neki felróható okból az (1) bekezdés szerinti határidőn belül nem köti meg, úgy a kezelő e tényről írásban értesíti a polgármestert, aki köteles a kijelölést visszavonni, valamint a nyertes pályázatot érvénytelennek nyilvánítani. (10. § (2) bek.)
A polgármester a kezelő tájékoztatása alapján meghatározza azon lakások körét, amelyek a kérelmező általi helyreállítással adhatók bérbe; a döntéstől számított 15 napon belül a polgármester a helyreállítással történő bérbeadásra vonatkozóan pályázatot ír ki. A pályázati felhívást a város lapjában, a város honlapján, valamint a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kell közzétenni úgy, hogy a felhívás közzétételének napja, és a pályázat benyújtására megjelölt határnap között rendelkezésre álló időtartam 15 napnál kevesebb nem lehet. A közzététel időpontja a pályázati kiírás Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára történt kifüggesztésének időpontja. (11. § (2) bek.)
A pályázatokat a polgármester bírálja el a 9. § (2) bekezdésben meghatározott pontszámítási rendszer figyelembevételével. A 9. § (2) bekezdés szerinti pontszámítási rendszerben akkor állapítható meg pontszám, ha a feltétel teljesülését a pályázó a 2. melléklet szerinti formanyomtatványban meghatározott okirattal igazolja. (11. § (6) bek.)
A polgármester a (2) bekezdés szerinti döntésével egyidejűleg a nyertes pályázót bérlőnek jelöli ki azzal a feltétellel, hogy bérleti szerződés megkötésére a lakás helyreállítását és műszaki átadását követően kerülhet sor. A (2) bekezdés szerinti döntésről, valamint a kijelölésről a kezelőt írásban értesíteni kell. (12. § (4) bek.)
A szolgálati lakás bérlőjét az erre irányuló kérelem alapján a polgármester jelöli ki. (14. § (3) bek.)
A lakás bérlőjét a munkáltatói jogkör gyakorlójának kérelmére a polgármester jelöli ki. A kijelölés feltétele, hogy a kérelmet előterjesztő munkáltató a lakbér, valamint a közüzemi díjak megfizetésére vonatkozóan a Polgári Törvénykönyv szerinti kezességet vállal. (15. § (4) bek., Bérbeadás városi érdek által indokolt feladatok megoldására)
A Karmelita u. 2/C. szám alatti Nyugdíjas Bérlők Házában lévő lakásokban bérlőként a polgármester által kijelölt, öregségi nyugdíjkorhatárt elérő nyugdíjas, továbbá rokkantnyugdíjas - akinek újabb felülvizsgálata csak állapotváltozás esetén szükséges, és legalább 55. életévét betöltötte - igénylő helyezhető el. 16. § (1) bek.)
A határidőben benyújtott kérelem esetén a bérleti jogviszonyt a polgármester legfeljebb 5 évvel a rendeletben foglalt feltételek együttes fennállása esetén hosszabbítja meg. (17. § (3) bek.)
A lakáshasználó kérelmére a polgármester ismételten bérlőnek kijelöli a lakáshasználót a rendeletben foglalt feltételek mellett. (18. § (2) bek.)
Önkormányzati bérlakásra bérlő-kiválasztási jog az önkormányzattal kötött megállapodás alapján a Polgári Törvénykönyvben meghatározott szervezetek részére térítési díj ellenében biztosítható, amelynek összege a lakás forgalmi értékének 50 %-ánál kevesebb nem lehet. A polgármester a Bizottság javaslatára a bérlő-kiválasztási jog gyakorlásáért megállapított térítési díjat a jogosult szervezet önkormányzati támogatásaként beszámíthatja. (21. § (1) bek.)
A megállapodást a Bizottság – a térítési díj összegére is vonatkozó – javaslatának figyelembevételével a polgármester köti meg. A bérlő-kiválasztási jog átengedésére vonatkozó megállapodást írásba kell foglalni. (21. § (2) bek.)
A rendelet első és második részében, valamint a harmadik rész I-III. fejezeteiben nem szabályozott esetekben – különösen városrendezési, város-rehabilitációs, gazdaságfejlesztési, ellátási vagy egyéb szociálpolitikai érdekre, továbbá a bérlakásban lakó egészségi állapotára tekintettel – a Bizottság javaslatára a polgármester jelöli ki a bérlakás bérlőjét. (21/A. § (1) bek.)
A kezelő és a bérlő a polgármester hozzájárulásával megállapodhatnak, hogy a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti. (26. § (1) bek.)
A bérlő a polgármester előzetes írásbeli hozzájárulásával jogosult befogadni élettársát vagy testvérét, továbbá a bérleménybe jogszerűen befogadott gyermekének házastársát. (29. § (1) bek.)
Az (1) bekezdésben megjelölt feltételek együttes fennállása esetén a lakásban visszamaradó személyt – a kezelővel történt egyeztetést követően - az általa lakott lakásra, vagy más, jogos lakásigénye mértékét meg nem haladó lakásra a polgármester bérlőként kijelölheti. (30. § (2) bek.)
Az ideiglenes lakást a – a kezelővel történt egyeztetést követően - polgármester jelöli ki. (31. § (2) bek.)
A tartási szerződéshez való hozzájárulás megadására a polgármester jogosult. A megkötött tartási szerződés egy példányát az aláírástól számított 30 napon belül be kell nyújtani. (32. § (1) bek.)
A lakástörvény 29. §-a szerinti hozzájárulás megadására a polgármester jogosult. (34. §)
A bérlő a határozatlan időre bérbe adott lakása legfeljebb 50 %-át írásbeli szerződés alapján albérletbe adhatja, melyhez a polgármester előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges. (35. § (1) bek.)
A polgármester azon szociális szállássá nem minősíthető önkormányzati bérlakásban lakó lakáshasználó részére, aki szociális szállás használatára irányuló kérelmet terjeszt elő, vagy akinek bérleti jogviszonya a felmondást vagy a megszűnést követő 12 hónap elteltét követően nem került visszaállításra, és lakbér vagy közüzemi díj hátralékkal rendelkezik, a (2) bekezdésben foglaltakra figyelemmel, a kezelővel történt egyeztetést követően szociális szállást ajánlhat fel. A szociális szállás felajánlásáról a szociális szolgáltatót valamint a kezelőt értesíteni kell. (37. § (1) bek.)
Amennyiben a lakáshasználó a szociális szolgáltatóval az együttműködési megállapodást határidőben megkötötte, úgy a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül a kezelő a lakáshasználóval a szociális szállásra vonatkozóan, a szociális szolgáltató javaslata alapján első alkalommal legfeljebb 6 hónap időtartamra szálláshasználati szerződést köt. Amennyiben a szálláshasználó a 39. § (1) bekezdés szerinti megállapodásban foglaltakat teljesíti – mindaddig, amíg lakbér vagy közüzemi díj hátralékkal rendelkezik - a polgármester a szálláshasználati szerződést legfeljebb 1-1 évvel meghosszabbíthatja. (37. § (5) bek.)
A polgármester a kezelővel történt egyeztetést követően olyan bérlakást is szociális szállásnak minősíthet, amelyben lakbér vagy közüzemi díj hátralékkal rendelkező lakáshasználó lakik, és - amennyiben bérleti jogviszonnyal rendelkezett - bérleti jogviszonya a felmondást vagy a megszűnést követő 12 hónapon belül nem került visszaállításra. Az átminősítésről a szociális szolgáltatót haladéktalanul értesíteni kell, amely az értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül felhívja a lakáshasználót a 39. § (1) bekezdés szerinti együttműködési megállapodás megkötésére. (38. § (1) bek.)
A kezelő a 39. § (1) bekezdés szerinti együttműködési megállapodás kézhezvételétől számított a 15 napon belül a lakáshasználóval a szociális szolgáltató javaslata alapján első alkalommal 6 hónap időtartamra szerződést köt. Amennyiben a szálláshasználó a 39. § (1) bekezdés szerinti megállapodásban foglaltakat teljesíti – mindaddig, amíg lakbér vagy közüzemi díj hátralékkal rendelkezik - a polgármester a szálláshasználati szerződést legfeljebb 1-1 évvel meghosszabbíthatja. (38. § (4) bek.)
A kérelem elbírálására a polgármester jogosult. (40. § (3) bek., szociális szállás)
Az átmeneti szállás használóját a polgármester jelöli ki. (41. § (1) bek.)
A szállás legfeljebb egy évig használható. A használatot indokolt esetben kérelemre, további egy évvel a polgármester meghosszabbíthatja, amennyiben a szálláshasználónak szálláshasználati, valamint közüzemi díj tartozása nincs. A használat meghosszabbítása esetén a használati díjat újból meg kell állapítani. (41. § (3) bek.)
A polgármester jogi személlyel kötött külön megállapodás alapján a (3) bekezdésben foglalt időtartamtól eltérhet. (41. § (6) bek.)
A szállások használóját - a sportügyeket ellátó bizottság előzetes véleményezése után - a polgármester jelöli ki. (42. § (2) bek.)
A szállás a sportolóval kötött munka vagy vállalkozási szerződés időtartamáig, de legfeljebb egy évig használható. A használat időtartamát a polgármester további egy-egy évvel meghosszabbíthatja. A használat meghosszabbítása esetén a használati díjat újból meg kell állapítani. (42. § (5) bek.)
A MOP-Házban elhelyezésre kerülő szálláshasználót a polgármester jelöli ki. (46. § (1) bek.)
A házirendet a szálláshasználók gyűlésének előzetes véleményezése után a kezelő állapítja meg és a polgármester hagyja jóvá. (51. § (3) bek.)
A kérelmet polgármester bírálja el, és állapítja meg a ténylegesen fizetendő lakbért. A támogatást új bérbeadás esetén a bérleti jogviszony létesítésétől számított 30 napon belül benyújtott kérelem esetén a bérleti jogviszony kezdő időpontjától tárgyév december 31. napjáig kell megállapítani. Amennyiben a kérelmező a bérleti jogviszony létesítésétől számított 30 napon túl nyújtja be a kérelmet, a lakbértámogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani. (75. § (2) bek.)
A kérelmeket a polgármester bírálja el. Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályait kell alkalmazni. (80. § (2) bek.)
A helyi támogatás törlesztési ideje alatt benyújtott (2) bekezdés szerinti kérelmet a polgármester bírálja el. A kérelem engedélyezése esetén a törlesztési idő az engedélyezett halasztás idejével meghosszabbodik. (83. § (3) bek.)
A kérelmet a polgármester bírálja el. Ha a polgármester a hozzájárulást bármely okból megtagadja, a támogatást 30 napon belül egy összegben az Önkormányzat részére vissza kell fizetni. (84. § (5) bek.)
A jelzálogjog ranghelyének megváltoztatása nélküli kérelem tárgyában a polgármester dönt. A kérelemhez mellékelni kell a jelzálogjoggal terhelt ingatlan egy hónapnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatát. (87. § (2) bek.)
Az önkormányzat javára bejegyzett jelzálogjog ranghelyének megváltoztatása iránti kérelmet kizárólag a lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szerint megjelölt államilag támogatott lakáscélú hitel felvétele esetén lehet engedélyezni. A kérelem tárgyában a polgármester dönt. (87. § (3) bek.)
Ha a kedvezményezett a helyi támogatást teljes egészében visszafizette, illetve a vissza nem térítendő támogatásra bejegyzett jelzálogjog időtartama lejárt, a kedvezményezett kérelmére az helyi támogatásra, valamint a vissza nem térítendő támogatásra bejegyzett jelzálogjogot az ingatlan-nyilvántartásból töröltetni kell. A törlési nyilatkozatot a polgármester adja ki. (88. §)
A közterület használatának szabályairól szóló 2/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet
Ellátja a közterület-használattal kapcsolatos feladatokat. (26. § (2) bek.)
A mezei őrszolgálatról szóló 20/2012. (V.10.) önkormányzati rendelet
A mezőőri járulék megállapításával kapcsolatos ügyekben a polgármester jár el, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény és e rendeletben foglalt eljárási szabályok alapján. (4. § (3) bek.)
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata közútkezelői hatáskörei átruházásáról szóló 7/2013. (III.6.) önkormányzati rendelet
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. §; 7. §; 12. §; 14. §; 29/B. §; 34. § (3), (4), (6) bekezdés; 35-37. §; 39. §; 41. §; 42. §; 42/A. § és 43. §-ában meghatározott hatásköreit a polgármesterre ruházza át. (1. § )
Az autóbusszal végzett különcélú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 35/2013. (X.2.) önkormányzati rendelet
A járati engedély iránti kérelmet a járat üzemeltetőjének Szombathely Megyei Jogú Város polgármesteréhez kell benyújtania, aki a kérelmet 30 napon belül bírálja el. (4. § (1) bek.)
Rendkívüli forgalmi helyzet esetén a polgármester jogosult a megállóhely használatát a rendkívüli forgalmi helyzet megszűnéséig megtiltani. (6. § (2) bek.)
Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatának szabályairól szóló 38/2013. (X.2.) önkormányzati rendelet
A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott valamennyi képviselő-testületi hatáskörben a polgármester jár el. (1. §)
Filmforgatási célú közterület-használat naponta 9,00 – 22,00 óra közötti időszakra engedélyezhető, azonban különösen indokolt esetben a hatósági szerződés jóváhagyásában a polgármester ettől eltérő időtartamra is engedélyezheti. (11. §)
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonáról szóló 40/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelet
Az Önkormányzat képviseletében a polgármester jár el, aki e jogát a polgári jog szabályainak megfelelően bízhatja másra. (7. § (1) bek.)
A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény alapján az Önkormányzatot megillető elővásárlási jog gyakorlására a polgármester jogosult. (7. § (3) bek.)
A forgalomképes ingatlan és ingó vagyon tekintetében a (2)-(3) bekezdésben, meghatározott kivételekkel a tulajdonosi jogokat 15 millió forint egyedi forgalmi értéket el nem érő forgalomképes ingatlan és ingó vagyon esetében a polgármester gyakorolja. (8. § (1) a) pont)
A forgalomképes önkormányzati vagyon részét képező vagyontárgy megterheléséről - a zálogjoggal való megterhelést kivéve - 15 millió forint értékhatárig a polgármester dönt. (8. § (2) bek.)
A korlátozottan forgalomképes törzsvagyontárgyak vonatkozásában a tulajdonosi jogokat 15 millió forint értékhatárig a polgármester gyakorolja. (9. § a) pont)
A forgalomképtelen vagyonnak egy évet meghaladó időtartamra történő, tulajdonjogot nem érintő hasznosítása esetében a tulajdonosi jogokat a polgármester gyakorolja. (10. § (4) bek.)
Időszakos (legfeljebb 10 nap időtartamra vagy adott rendezvényhez kapcsolódó) ingyenes használatot engedélyezni a polgármester jogosult. (11. § c) pont)
Időszakos (legfeljebb 10 nap időtartamra vagy adott rendezvényhez kapcsolódó) kedvezményes használatot a polgármester jogosult. (12. § c) pont)
Bármely vagyontárgy (ideértve a készpénzt is) tulajdonjoga ingyenes vagy kedvezményes felajánlásának elfogadásáról, a vagyonkezelő kijelöléséről – a felajánlott vagyontárgy terheinek, értékének és hasznosíthatóságának mérlegelésével - a polgármester dönt. (13. § (1) bek.)
Ha a gazdasági társaságban az önkormányzati tulajdonrész 25%, vagy az alatti, úgy a társaság legfőbb szervének (taggyűlés, közgyűlés) hatáskörébe tartozó kérdésekben a polgármester dönt. (17. § (1) bek.)
A társaság legfőbb szervének ülésén a tagsági (részvényesi) jogokat a polgármester gyakorolja. Ezt a jogát az általa meghatalmazott személy úján is gyakorolhatja. (17. § (2) bek.)
Ha a gazdasági társaságban lévő önkormányzati tulajdonrész 25%-nál nagyobb, de 50%-t nem éri el, a társaság legfőbb szervének (taggyűlés, közgyűlés) hatáskörébe tartozó kérdésekben a polgármester dönt. (18. § (1) bek.)
A társaság legfőbb szervének ülésén a tagsági (részvényesi) jogokat a polgármester gyakorolja. Ezt a jogát az általa meghatalmazott személy útján is gyakorolhatja. (18. § (3) bek.)
A társaságok legfőbb szervének hatáskörébe tartozó és az (1)-(3) bekezdésben fel nem sorolt kérdésekben a polgármester dönt. (19. § (4) bek.)
A gazdasági társaságok taggyűléseinek, illetőleg igazgatósági üléseinek állandó meghívottja a polgármester és a mindenkor hatályos polgármesteri utasítás szerint az adott társaságért felelős alpolgármester. A polgármester és az alpolgármesterek akadályoztatásuk esetén jogosultak magukat meghatalmazottal képviseltetni. (19. § (6) bek.)
Többségi vagy kizárólagos tulajdonú gazdasági társaság tulajdonában lévő ingatlan és portfólió vagyon elidegenítésére, megterhelésére, beruházásra üzleti tervnek megfelelően kerülhet sor. Az üzleti tervben tervezett elidegenítés, megterhelés, beruházás a kérdésében 15 millió forint forgalmi érték alatt a polgármester dönt. (20. § (1) bek. a) pont)
A polgármester dönt:
szolgalmi jogot vagy használati jogot alapító visszterhes szerződések megkötéséről, ha a szerződés nem közterületet érint,
önkormányzati tulajdonú ingatlanra vonatkozó fellebbezési jogról való lemondásról,
önkormányzati tulajdonú ingatlanon történő építéshez tulajdonosi hozzájárulás megadásáról,
az Önkormányzatot illető jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom feloldásáról,
elővásárlási jogról történő lemondásról,
társasházi tulajdonban történő építéshez tulajdonostársi hozzájárulás megadásáról. (22. § (2) bek.)
A települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet
Az e rendeletben szabályozott települési támogatások megállapítása iránti eljárásban, valamint a köztemetés elrendelésekor első fokú hatóságként a polgármester jár el. (4. § (1) bek.)
Az e rendeletben szabályozott ellátások, települési támogatások esetén a kérelmet az erre rendszeresített igénylőlapokon, a polgármesternek kell benyújtani. (4. § (3) bek.)
Az Szt. 109. § (4) bekezdése szerinti esetben az elhelyezés megszüntetésére a polgármester jogosult. (19. §)
Az önkormányzati fenntartású szociális és gyermekjóléti intézmények házirendjét, szakmai programját, továbbá szervezeti és működési szabályzatát a polgármester hagyja jóvá. (32. §)
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozható kitüntetésekről szóló 7/2016. (III.1.) önkormányzati rendelet
Döntés a “Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesterének Emlékérme” odaítéléséről. (4. § (5) bek.)
A “Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesterének Emlékérme” átadása. (4. § (6) bek.)
Előterjeszti a “Díszpolgári Cím”-re vonatkozó javaslatot. (38. § (1) bek.)
A jogi ügyeket ellátó bizottság előzetes véleményének figyelembevételével előterjeszti a "Szombathelyért-díj"-ra vonatkozó javaslatot. (38. § (2) bek.)
A kitüntető díjakat – a díszoklevelet és a pénzjutalmat, illetve az emlékplakettet – a polgármester vagy személyes megbízottja adja át. (39. § (2) bek.)
A „Szombathely visszavár” tanulmányi ösztöndíjról szóló 14/2016. (IV.25.) önkormányzati rendelet
Az ösztöndíj megszüntetéséről és a visszafizetés elrendeléséről a Bizottság indokolással ellátott javaslata alapján a polgármester dönt. (9. § (3) bek.)
A Bizottság javaslata alapján, írásbeli kérelemre, a polgármester indokolt esetben engedélyezheti a visszafizetés részletekben történő teljesítését vagy az (1) bekezdés a) pont szerinti esetben a visszafizetési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti a támogatottat. (9. § (5) bek.)
A településkép védelméről szóló 26/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet
A polgármester – településképi bejelentési eljárásban – az építési tevékenység építési naplóval igazolt megkezdésétől számított az építési tevékenység időtartamára, de legfeljebb 1 évre építési reklámháló kihelyezését engedélyezheti. (21. § (2) bek.)
A reklám és reklámhordozó elhelyezése a településképi bejelentés alapján – a polgármester tudomásul vételét tartalmazó hatósági határozatának birtokában, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges. Amennyiben a polgármester a településképi bejelentési eljárás során a reklámhordozó elhelyezését tudomásul veszi vagy a reklámhordozó elhelyezéséhez nem szükséges településképi bejelentési eljárás lefolytatása, úgy a reklámhordozó közterületen történő kihelyezéséhez a közútkezelő előzetes írásbeli hozzájárulását kell beszerezni. Az (1)-(3) bekezdés szerinti eljárások eredményeképpen megszerzett engedélyek birtokában a reklámhordozó közterületen történő elhelyezése esetén a közterület használatának szabályairól szóló önkormányzati rendelet szerinti közterület használat iránti eljárást kell lefolytatni. (22. §)
A Polgármester a településképi véleményét a 3. melléklet szerinti történelmi városközpont területén tervezett új építésnél az Építészeti - Műszaki Tervtanács (továbbiakban: Tervtanács) álláspontjára, egyéb esetekben a városi főépítész véleményére alapozza. Ha a Tervtanács szakmai álláspontját akadályoztatása vagy határozatképtelensége miatt határidőben nem tudja kialakítani, a Polgármester településképi véleményét a városi főépítész szakmai álláspontjára alapozza. (27. § (2)-(3) bek.)
A polgármester településképi bejelentési tudomásulvételének érvényességi ideje a kiadmányozástól számított egy év, közterületen elhelyezett reklám, illetve reklámhordozó esetében a kiadmányozás évének utolsó napja. (30. § (3) bek.)
A polgármester a Tktv. 11. § (3) bekezdésében foglalt mértékű településképi bírságot szab ki. (31. § (2) bek.)
Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program működtetéséről szóló 1/2018. (II.21.) önkormányzati rendelet
A (3)-(4) bekezdés szerinti pontszámot a polgármester állapítja meg a tárgyév augusztus 15. napjáig. (4. § (7) bek.)
A sikeres pályázóval a polgármester a (12) bekezdés szerinti értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül támogatási szerződést köt. (4. § (13) bek.)
A támogatás megszüntetéséről a Bizottság indokolással ellátott javaslata alapján a polgármester dönt. (7. § (3) bek.)”