Bakonyszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (VII. 6.) önkormányzati rendelete

a településrendezési tervének (TRT) helyi építési (HÉSZ) szabályzatáról

Hatályos: 2021. 06. 18

Bakonyszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (VII. 6.) önkormányzati rendelete

a településrendezési tervének (TRT) helyi építési (HÉSZ) szabályzatáról

2021.06.18.

Bakonyszentlászló község képviselőtestülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény (a továbbiakban építési törvény) 6. § (3) (4) továbbá a 13. § (4) bekezdésében, és a 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelettel közzétett Országos Településrendezési és Építési Követelményekben (a továbbiakban OTÉK) és a módosításáról szóló 36/2002. (III. 7.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás alapján, valamint a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 8. § (1) bekezdésében és a 16. § (1) bekezdésében biztosított feladat- és jogkörében eljárva a következő helyi építési szabályzatot (továbbiakban HÉSZ) megállapítja, a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 jelű szabályozási terveit jóváhagyja, és ezek együttes alkalmazását elrendeli.

Általános előírások, Az előírások hatálya és alkalmazása

1. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed Bakonyszentlászló község teljes közigazgatási területére.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, építési telket és területet alakítani, továbbá – a bányaműveléshez szükséges földalatti építmények kivételével – műtárgyat és más építményt tervezni, építeni, felújítani, helyreállítani átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni és lebontani, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű hatósági előírásoknak (OTÉK, ágazati szabványok stb.) és e rendeletben előírtaknak szabad.

(3)1 2 Jelen rendelet csak TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/A/M, SZ-1/B/M, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 jelű szabályozási terv az SZ/M-1, SZ/M-2, SZ/M-4 jelű tervlapok szerint érvényes, kiegészül az SZÁ jelű szabályozás áttekintő lappal, csak ezekkel együtt módosítható. /rendelet mellékletét képezik/

Szabályozási elemek

2. § (1) A szabályozási terv, valamint jelen rendelet előírásai kötelező és irányadó szabályozási elemeket tartalmaznak.

(2) I. rendű kötelező szabályozási elemek

a) az építési előírások a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területekre

b) a szabályozási vonal (közterületet a nem közterülettől elválasztó vonal)

c) a közúti szabályozási elemek (szabályozási szélességek)

d) területfelhasználási módok határa

e) építési övezet határa

f) beépített és beépítésre szánt illetve beépítésre nem szánt területek határa

g) 10 éven túli szabályozási vonal

h) készítendő részletes szabályozási terv határa

i) telek beépíthető és nem beépíthető területének határa

j) telken belüli kötelező védőfásítás

(3)3 II. rendű szabályozási elemek a (2) bekezdésben nem említett szabályozási elemek: - irányadó telekhatár

(4) Az irányadó szabályozási elemek betartása ajánlott.

(5) A TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 jelű tervein a K jel a kialakult állapotot ill. kialakult méreteket jelenti.

Az állattartásra vonatkozó előírások

3. §4

Építési engedélyhez kötött tevékenységek

4. §5

5. § A szabályozási és övezeti terv Bakonyszentlászló közigazgatási területét az alábbi övezetekre bontja: 1. melléklet 6

Védőtávolságok

6. § (1) A fenntartást akadályozó létesítményeket, építményeket elhelyezni: folyóvizek, csatornák, árkok mentén a partéltől számított 6 méteres sávon

(2) A 20 kV-os és 35 kV-os nagyfeszültségű vezetéknél külterületen a tengelytől mért 6 méteres védőtávolságon belül, belterületen a tengelytől mért 2,5 méteres védőtávolságon belül építmény nem helyezhető el.

(3)7 A település 1000 méteres védőtávolságán belül dögkút, hulladéklerakó (törmeléklerakó és hulladékudvar kivételével) illetve más egyéb bűzös, fertőzésveszélyes tevékenységet folytató telephely nem létesíthető.

(4)8

(5) A vasúti vágány 50 méteres védőtávolságán belül épület, építmény csak a kezelő (Közlekedési főfelügyelet Vasúti felügyelet szakhatóság) hozzájárulásával helyezhető el.

(6) A szennyvíztisztító mű 150 méteres védőtávolságán belül állandó emberi tartózkodásra szolgáló épület, különösen oktatási, egészségügyi, üdülési célt szolgáló létesítmény nem helyezhető el.

(7) A nagylétszámú állattartásra szolgáló mezőgazdasági üzemi terület (állattartó telep) 500 méteres védőtávolságán belül lakóépület nem helyezhető el.

A telekalakítás szabályai

7. § (1) A TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 jelű szabályozási tervein irányadó telekhatárral, megszüntető jellel, vagy a kettő együttes alkalmazásával jelölt telekalakítás ajánlás. Azok a telkek, amelyek megfelelnek az övezeti előírásoknak, telekalakítás végrehajtása nélkül is beépíthetőek. Azok a telkek, amelyeknek valamely mérete nem felel meg az övezeti előírásoknak, csak a jelölt telekalakítások végrehajtása után építhetők be.

(2) A TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 tervein ’K’ jellel ellátott méretek, telekosztások a kialakult állapotot jelentik.

(3) A falusias lakóterületeken telket összevonni 50 méteres telekszélességig lehet. Kivételt képez ez alól a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján jelölt I., II., III., IV., V., VII., VIII., és IX. jelű tömb, ahol telket összevonni csak 25 méteres utcafronti szélességig lehet.

(4)9

A létesítmények elhelyezésének szabályai

8. § (1) Azokon a területeken, ahol a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 jelű tervei telek beépíthető és nem beépíthető területének határát jelölnek meg épületet elhelyezni csak a beépíthető területen belül (azaz általában az utcafront felőli telekrészen) lehet. A terveken jelölt beépíthető telekrész határán kívül eső telekrészen csak az eredeti terepszint alatti létesítmény (pince) helyezhető el.

(2) Ahol a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 jelű szabályozási terve nem tartalmaz építési hely határvonalat, ott az épületek elhelyezésére szolgáló területet az övezetre vonatkozó elő-, oldal-, és hátsókerti méretek betartásával kell meghatározni.

(3) Oldalhatáron álló beépítés esetén

a) kelet-nyugati fekvésű teleknél az északi oldalhatáron

b) dél-kelet – észak-nyugati fekvésű teleknél az észak-keleti oldalhatáron

c) észak-kelet – dél-nyugati fekvésű teleknél az észak-nyugati oldalhatáron

d) észak-déli fekvésű teleknél a keleti oldalhatáron kell az épületeket elhelyezni.

(4) Az építmények közötti legkisebb távolságok 14 m-nél nagyobb telekszélesség esetében az OTÉK 36 §-ban foglaltak kötelezően betartandóak. A 14 m-nél kisebb telekszélességek esetében az építmények közötti megengedett legkisebb távolság egyedi tűzoltó szakvélemény alapján csökkenthető.

(5)10 Oldalhatáron álló beépítés esetén melléképítmény (pl: garázst) a fő funkciót hordozó épülettel egybeépítve, vagy a fő funkciót hordózó épülettel megegyező oldalhatáron lehet elhelyezni.

(6) Azokon a helyeken, ahol a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 jelű tervei 10 éven túli szabályozási vonallal tervezett utakat jelölnek, ott az utak nyomvonalában épületeket elhelyezni nem lehet.

A kialakult esetekre vonatkozó rendelkezések

9. § (1) Az építési övezeti előírásoktól eltérően kialakult telekméreteket, telekhasználatot, vagy megvalósult épületet és bármely más, a követelményeknek meg nem felelő övezeti tényezőt, ha az jogszerűen vagy jóhiszeműen valósult meg a HÉSZ közreadása előtt; továbbá, ha annak megvalósulása érvényes építési engedély alapján folyamatban van, kialakultnak kell tekinteni.

(2) Ha a beépítési százalék magasabb a telken a megengedettnél, akkor a telken meglévő épület felújítható, átalakítható, de a beépítettség nem növelhető. A szintterület növelése a tetőtér beépítésével lehetséges. Amennyiben a telken lévő épület elbontásra kerül, maximum az eredeti épülettel megegyező nagyságú épület építhető, az elő- oldal- és hátsókerti követelmények valamint a tűztávolságra vonatkozó előírások figyelembe vételével. A megengedett maximális építménymagasság az övezetben előírt méret.

(3) Amennyiben a telek területe kisebb a megengedettnél és a telekhatár módosítása semmilyen módon nem lehetséges, valamint a rajta lévő épület elbontásra kerül, maximum az eredeti épülettel megegyező nagyságú épület építhető. Az építési hely kötelező határa az eredeti épület helyének határa, kivéve, ha a szabályozási terv más építési helyet, vagy építési vonalat nem jelöl. A megengedett maximális építménymagasság az eredeti épület építménymagassága.

(4) Az övezeti előírásoknak nem megfelelő, kialakult építménymagaságok esetén az épület felújítható, átalakítható, új épület építésekor azonban az övezeti előírásoknak megfelelő építménymagasságot kell az építési telken alkalmazni.

(5) Azokon a területeken, ahol a telekméretekre vonatkozó előírás „K” kialakult, építési telek alakítása a tömbben jellemzően kialakult telekméreteknek megfelelően – az építési telek beépítési módjára beépítettségére és az építmények között megengedett legkisebb távolságokra vonatkozó előírások figyelembe vételével – történhet. A kialakított telek területe a tömbben illetve a tömbön belüli övezetben kialakult és beépített telkek területének átlagától maximum 10 %-al térhet el.

(6) Az építési telekre már korábban túlnyomórészt felosztott telektömb területén, amennyiben a már kialakult telek valamely mérete nem felel meg az övezeti előírásoknak a telek a beépítési mód, beépítettség és az építmények között megengedett legkisebb távolság figyelembevételével beépíthető.

(7) Már kialakult tömbbelső estén a telekhatárok módosítása esetén, az övezeti határvonaltól max. 10 méter eltérés engedélyezett.

A közművekre vonatkozó rendelkezések

10. § (1) Útépítésnél, útrekonstrukciónál a csapadékvizek elvezetéséről, a közművek kiépítéséről, illetve szükséges rekonstrukciójáról gondoskodni kell.

(2) Mindennemű építési tevékenységnél a meglévő és megmaradó közművezetékek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.

(3) A közművekkel kapcsolatos mindennemű egyéb építési tevékenység során az ágazati előírásokat és a vonatkozó szabványokat kell figyelembe venni.

(4) A teljes közművel nem rendelkező területeken a közművek kiépítéséig a szennyvíztárolást zárt szennyvíztározóban kell megoldani.

(5) A település belterületén az ivóvízhálózaton 200 méterenként tűzcsapot kell elhelyezni.

(6) A szabályozási előírások során a teljes közművesítettség nem foglalja magában a zárt csapadékvíz elvezetés meglétének követelményét.

(7) Új lakóterületek, lakóutcák kialakításánál a közművek védőtávolságának biztosítása, biztosíthatósága érdekében közterület szabályozási tervet kell készíteni.

Művi értékvédelem

11. §11

Táj-és településkép védelem

12. § (1) A településkép védelme érdekében az épületek földszinti padlóvonal magassága az épület és a terepszint csatlakozásától mért 0,15-0,60 méter között legyen. A már túlnyomórészt meglévő, kialakult beépítésű lakóterületeken az épületek utcai homlokzatmagasságára külön is teljesülnie kell a 4,5 méteres építménymagassági korlátozásnak az építménymagasság számítási szabályai szerint számolva.

(2) Az előkertek mélysége a meglévő épületek többségéhez igazodjon. Új beépítés esetén az előkert mélysége minimum 5 méter legyen.

(3) A TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján meghatározott I.-IX. jelű tömbben az épületeket kötelezően az SZ-1 jelű tervlapon jelölt építési vonalra kell elhelyezni.

(4)12 13

(5) Melléképítmény kivételével tetőhéjalásra szürke pala és hullámpala nem alkalmazható.

(6) A település területén sátor, lakókocsi, mobil árusítóhely és más hasonló ideiglenes jellegű építmény csak eseti, alkalomhoz kötött és határozott időre szóló ideiglenes engedély alapján helyezhető el. A mobil árusítóhelyet üzemen kívüli időben a területről el kell távolítani.

(7) A település területén meglévő növényzetet kivágni (tervszerű ritkítás és csere kivételével) csak indokolt esetben és a hatályos jogszabályoknak megfelelően lehet.

(8)14

(9) A település belterületén található fasorokat, zöldfelületeket, vízfolyások illetve holtágak mentén futó zöldfelületeket, növénysávokat igényesen, tervezetten kell kialakítani.

(10) A TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján védendő fasorként megjelölt gesztenyefasor (a vasútállomáshoz bevezető út mentén) fáit kivágni nem lehet, a beteg vagy hiányzó fákat pedig az adott fajtával pótolni kell.

(11) A településkép védelme szempontjából és a tájba, környezetbe illeszkedés elősegítésére a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 jelű tervlapján jelölt helyeken a kötelezően telepítendő fasorokat és telken belüli védőfásításokat ki kell alakítani.

(12)15 A település központi belterületén gerendaház nem létesíthető.

(13) A település területén az épületek homlokzatán szerelt kémény csak a hátsókert felőli épülethomlokzaton helyezhető el, oly módon, hogy az utca felől az ne legyen látható.

(14) A településkép védelme érdekében a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján jelölt kilátás és látványvédelemmel érintett területeken épület, építmény nem helyezhető el.

(15) Külső szerelt gázkémény utcáról látható módon, lakó- és vegyesterületeken belül az épületeken nem helyezhető el

(16)16 A település területén erdőterületeken belül elhelyezendő épület esetén csak tájba illeszkedő tömegalakítású és homlokzati anyaghasználatú épület létesíthető.

Természetvédelem

13. § (1) Országos védelemben részesített természeti érték a településen a Fenyőfői Ősfenyves Természetvédelmi Terület 0296., 0292/3,4., 0293/3,4., 0292/1., 0234/16,13,12,11,24,26,19,22., 0236/2 hrsz.-ú területei és a Hódoséri Ciklámenes Természetvédelmi Terület 0203 hrsz.-ú földrészlet egyes területei.

(2) A természetvédelmi területeken bármilyen beavatkozás esetén az illetékes környezet- és természetvédelmi hatóságok hozzájárulása szükséges.

(3) Művelési ág változása a természetvédelmi területeken nem engedélyezhető.

(4) A természetvédelmi területeken valamint a természetvédelmi terület védőövezetén belül vegyszeres növényvédelem nem alkalmazható.

(5)17 A Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületébe vagy az ökológiai folyosóba tartozó területeken nem folytatható olyan tevékenység, ill. nem helyezhető el olyan létesítmény, amely a meglévő növényállományt, ökoszisztémákat és egyéb természeti képződményeket veszélyezteti, a tájkép jellegét megváltoztatja. A kialakult tájhasználatot megváltoztatni kizárólag a természeti állapothoz közelítés érdekében szabad.

(6)18 A település területén az alábbi területek tartoznak NATURA 2000 hálózatba:

a) különleges madárvédelmi területek: 0190, 0191, 0192, 0193/1, 0193/2, 0194, 0195, 0196, 0197, 0198, 0199, 0202/13, 0202/14, 0202/15, 0202/16, 0202/17, 0202/18, 0202/19, 0203, 0204, 0205, 0206, 0207, 0208, 0209, 0210, 0211, 0212, 0213, 0214, 0215, 0216, 0217, 0218, 0219, 0220, 0221, 0222, 0223, 0224, 0225, 0226, 0227, 0228, 0229, 0230/1, 0230/2, 0231/1, 0232/2, 0290/1, 0291/1

b) kiemelt jelentőségű természet megőrzési területek: 0190, 0191, 0192, 0193/1, 0193/2, 0194, 0195, 0196, 0197, 0198, 0199, 0202/13, 0202/14, 0202/15, 0202/16, 0202/17, 0202/18, 0202/19, 0203, 0204, 0205, 0206, 0207, 0208, 0209, 0210, 0211, 0212, 0213, 0214, 0215, 0216, 0217, 0218, 0219, 0220, 0221, 0222, 0223, 0224, 0225, 0226, 0227, 0228, 0229, 0230/1, 0230/2, 0231/1, 0232/2, 0290/1, 0291/1

Környezetvédelem

14. § (1)19

(2)20

(3)21

(4) A tervezési területen az egyéb funkciójú területekkel (lakó, vegyes) határos zajkibocsátónak kell gondoskodnia a zajvédelemről. A zajt kibocsátó szükség esetén saját telkén köteles gondoskodni a zajvédelemről, és a zajt csökkentő berendezés elhelyezéséről.

(5) A zaj kibocsátója és a levegő szennyezője indokolt esetben mérésre kötelezhető.

(6) A területen feltöltések kialakítására a környezetet károsító anyag ill. veszélyes hulladék nem használható fel. A területen esetleg található környezetet károsító anyagokat a tereprendezés során el kell távolítani.

(7) Építési munkáknál a terület előkészítése során a termőföld védelméről, összegyűjtéséről és megfelelő újrahasznosításáról gondoskodni kell. A kivitelezés és üzemeltetés során pedig biztosítani kell, hogy a környezeti hatások a termőföld minőségében kárt ne okozzanak.

(8) Teljes közművel el nem látott területeken a terület tulajdonosa köteles gondoskodni a keletkező szennyvíz, kommunális és egyéb hulladék ártalommentes átmeneti tárolásáról és a hulladéktelepekre való szállításáról.

(9) Külterületen és belterületen az eddig a lakosság által illegális szemétlerakónak használt területeken a hulladék elhelyezését meg kell szüntetni. Az eddig felhalmozott hulladékot el kell szállítani, majd a területet rekultiválni kell.

(10)22

(11)23

(12)24

(13)25

(14)26

Övezeti előírások, Beépítésre szánt területek, Lakóterületek

15. § (1) Épületek elhelyezése:

a) már beépült utcák foghíjbeépítései esetén az elő- és oldalkert méreteknek az utcában már jellemzően kialakult méretekhez kell igazodni.

b) új beépítésű területeken az elő-, oldal- és hátsókert méretek meghatározásánál az OTÉK 35. § –ban foglaltak az irányadóak

(2) Az oldalhatáron álló beépítés esetén az előkerti, oldalkerti, hátsókerti méretek betartásával meghatározott építési helyen, a 18 méternél nagyobb szélességű építési telken az épület szabadon állóként is elhelyezhető. A 18 méternél keskenyebb telkek esetében csak oldalhatáron álló beépítés alkalmazható.

(3) A lakóterületek övezeti tagolását a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2, SZ-3 és SZ-4 jelű szabályozási tervlapja tartalmazza.

(4) Az újonnan kialakított falusias lakóterület övezeteiben az oldalkertek szélessége min. 6 m, a hátsókertek mélysége min. 10 m.

(5) Az új lakóterületen belül melléképítmény csak a fő funkciót hordozó épülettel megegyező oldalhatáron helyezhető el. A melléképítmény építménymagassága nem haladhatja meg a fő funkciót hordozó épület építménymagasságát, minimális magassági korlát melléképítmény esetében nincs. Állattartás céljára szolgáló épület maximum 30 m2 hasznos alapterületig létesíthető

(6) A falusias lakóterület (FL) jellemzően alacsony laksűrűségű, összefüggő nagy kertes, általában egy önálló rendeltetési egységet magába foglaló telkeket tartalmazó övezet. A falusias lakóterületen telkenként egy, legfeljebb kétlakásos lakóépület, vagy két egylakásos lakóépület helyezhető el. A részletes övezeti előírásokat az alábbi táblázatok tartalmazzák: 2. melléklet

(7) L f-T Templom: Az övezet kizárólag a templom elhelyezésére ill. egyházi jellegű építmények (pl. harangláb) elhelyezésére szolgál. A kialakult telekterület nem változtatható.

(8) A területen a jellemzően közepes laksűrűségű, általában több önálló rendeltetési egységet magába foglaló telkeket tartalmazó övezet. A kisvárosias lakóterületen telkenként max. kettő többlakásos lakóépület, helyezhető el. 3. melléklet

(9)27 Lf-magt elsősorban gazdasági funkciójú falusias terület: A területen az OTÉK 14 § (2) (3) szerinti létesítmények helyezhetők el az alábbiak szerint: 28. melléklet

Vegyes területek

16. § (1) A TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű szabályozási tervlapján Vt jellel jelölt településközpont-vegyes területeken a következő övezeti előírások érvényesek: 4. melléklet

(2)28 A településközpont vegyes területen kivételesen elhelyezhető az OTÉK 16. § (3) 1.2. szerinti építmények. Vt-2 településközpont vegyes terület: A területen az OTÉK 16 § (2) (3) szerinti, létesítmények helyezhetők el az alábbiak szerint: 29. melléklet

Gazdasági területek

17. § (1) A kereskedelmi, gazdasági terület elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célokat szolgáló telephelyek ill. szolgáltató létesítmények elhelyezésére kijelölt terület.

(2) A G ksz jelű övezetekben a telkek korlátlanul összevonhatóak.

(3) A kereskedelmi gazdasági területek esetében a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció Sz-1, Sz-2, Sz-3 és Sz-4 jelű szabályozási tervein jelölt helyeken, telken belüli kötelező védőfásítást kell telepíteni. A részletes övezeti előírásokat a következő táblázatok mutatják: 5. melléklet

(4) A Gksz-2 jelű övezetekben a terület telkeinek és az útjainak kialakításakor 12 méternél keskenyebb szabályzási szélességű közlekedési terület nem létesíthető. A TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció Sz-3 jelű szabályozási tervén jelölt IX. tömb feltáró útját a 099/6 hrsz.-ú vízfolyás mentén kell kialakítani. 6. melléklet

(5) Az ipari gazdasági terület elsősorban zavaró hatású gazdasági tevékenységi célokat szolgáló telephelyek ill. ipari gazdasági létesítmények elhelyezésére kijelölt terület.

(6)29 A G ip jelű övezetben a telkek korlátlanul összevonhatóak. 7. melléklet

(7)30 A 0279/9., 0279/6-9., 0256/7-8., 0253/11 hrsz.-ú ingatlanokon történő beépítés esetén zajvizsgálati számítás készítendő a tervezett tevékenység által generált többletforgalom által a meglévő huzamos emberi tartózkodásra szolgáló területekre gyakorolt hatás megállapítására. Amennyiben a zaj és rezgésterhelés meghaladja a vonatkozó jogszabályokban meghatározott értékeket, a tervezett beruházás csak a rendezési tervben meghatározott 83107-es jelű mellékúttal összeköttetést biztosító közúti kapcsolat kiépítése mellett valósítható meg.

Különleges területek

18. §31 (1) A különleges területek a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, Sz-2, Sz-3 és SZ- jelű tervlapján K jellel ellátott területek. 8. melléklet

(2) A K sp jelű különleges sport és szabadidős területek elsősorban turista pihenőhelyek kialakítását szolgálják. 9. melléklet

(3)32 K h A hulladéklerakó területén a településen keletkező szilárd hulladékot, építési törmeléket stb. lehet elhelyezni. A kommunális hulladék nem helyezhető el a területen. A terület beépítettsége nem haladhatja meg az 5 %-ot. A fő funkciót hordozó épület megengedett építménymagassága max. 4,5 m. A terület kialakításánál a hulladékgazdálkodásról szóló 2000 évi XLIII. Törvény előírásait kell figyelembe venni. Az övezetben a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-3 jelű tervén jelölt helyeken és szélességekben telken belüli védőfásítást kell telepíteni.

(4)33

(5)34

(6) K t (temető) jelű övezet: A temető területén maximum 2%-os beépítettség mellett a terület funkcióját szolgáló épület, építmény helyezhető el. A fő funkciót hordozó épület megengedett építménymagassága 6,0 méter. Az övezetben szabadon álló és oldalhatáron álló, magastetős épület helyezhető el.

(7) A temető kerítése csak természetes anyagból (kő, tégla, fa) készíthető. A kerítés kegyeleti szempontból minimum 50 %-ban tömör építésű és 1,80-2,50 m közötti magasságú kell legyen.

(8) A temetőben lévő sírjelek magassága nem haladhatja meg kő esetén az 1,5 métert, kopjafa esetében a 3,0 métert. A temetési helyek a temető területének max. 65 %-át foglalhatják el. Egyéb kérdésekben a 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet betartása kötelező.

(9)35 A Kif-3 különleges idegenforgalmi területen a turizmushoz és idegenforgalomhoz kapcsolódó szálláshely szolgáltató, vendéglátó és egyéb kiszolgáló funkciójú épületek, valamint tábor, kemping és kapcsolódó létesítményeik, a pihenést, sportolást, testedzést, szabadidős tevékenységet szolgáló épületek, valamint lakóépület helyezhetők el az alábbiak szerint: 31. melléklet

(10)36 A Kif-3 különleges idegenforgalmi területen a területen belül kialakítandó zöldfelület minimális mértékébe a területen belül kialakított vízfelületek beszámíthatók.

Beépítésre nem szánt területek, Közlekedési- és közműterületek

19. § (1) A közlekedési és közmű elhelyezési területbe a községen áthaladó országos közutak, az önkormányzati fő- és gyűjtő utak, kerékpárutak, gyalogutak, járdák valamint ezek csomópontjai tartoznak.

(2) A tervezési területen az utak szabályozási szélességét a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, Sz- 2, Sz-3 és Sz-4 jelű szabályozási tervlapjai, valamint az út mintakeresztszelvények tartalmazzák. A külterületi utak szabályozási szélessége csak irányadó jellegű, a konkrét szabályozási szélességek csak engedélyezési szintű úttervek alapján határozhatók majd meg.

(3) Az utak területsávjai mentén létesítményt elhelyezni csak a biztonságos közlekedés feltételeinek fenntartása mellett az út kezelőjének hozzájárulásával és a vonatkozó ágazati szabványok, előírások betartásával lehet.

(4) A közlekedési területen elhelyezhetőek az OTÉK 26. § (3) bekezdésében foglalt létesítmények.

(5) A közutakra rácsatlakozást kialakítani csak az út kezelőjének hozzájárulásával lehet.

(6) A területen az útkategóriák alábbiak:

a) KÖ ám Állami mellékút 30 m

b) KÖ gya Gyalogút 3 m

c) KÖ gy Gyűjtőút 14 m

d) KÖ Kiszolgáló út 12 m

e) KÖ v Vasút terület 10 m

f) KÖ k Kizárólagos közmű terület

g) KÖ p Parkoló terület

h) KÖ t Településközi út 22 m

(7) Gyalogút (B X.):

a) · a Vak Bottyán és Zrínyi utakat a volt temetőn keresztül összekötő tervezett út

b) · a Kereszlaposi-árok mellett tervezett út

c) · a 646/1 hrsz.-ú út

d) · a 31/3 hrsz.-ú területre tervezett út

(8) A belterületen települési gyűjtőút (B V.):

a) a Török Bálint utca és folytatása

b) · a Rákóczi utcával párhuzamosan kialakított új utca

c) · a Jókai Mór utca utca

d) · a László Király utca

e) · a László Király utca és a vasúti terület között tervezett új utca

f) · Vak Bottyán utca

g) · Hunyadi utca

h) · Nádas utca és folytatása

i) · a 486/2 hrsz.-ú utca

j) · a Bauxitbánya központi telephelyét átszelő tervezett utca

k) · Fenyves utca

l) · Béke utca és folytatása

m) · az 566/126 hrsz.-ú utca és folytatása

n) · a 0279/8 hrsz.-ú út

(9) Településközi út (K VIII.):

a) · a Pápateszér felé vezető út melynek tervezett nyomvonala a: 0311, 0319, 0349, 0407 hrsz.-ú utak nyomvonalában vezet

b) · a Bakonytamási és Gic felé vezető út, melynek tervezett nyomvonala a: 07 hrsz.-ú út nyomvonalában vezet

c) · a Bakonygyirót, Veszprémvarsány felé vezető út, melynek tervezett nyomvonala a: 086/1, 0417hrsz.-ú utak nyomvonalában vezet

d) · a Bakonyszentkirály felé vezető út, melynek tervezett nyomvonala a: település észak-keleti közigazgatási határán vezet

e) · Réde felé vezető településközi utak mely közül az egyik tervezett nyomvonala a 0155/1, 0155/2, 0148 hrsz.-ú utak nyomvonalában vezet, másik tervezett nyomvonala 0242/3, 0158/44,45, 0166 hrsz.-ú szántóterületeken, 0157/1, 0153/2, 0151 hrsz.-ú erdőterületeken vezet keresztül, harmadik tervezett nyomvonala pedig Vinyéről indulva a közigazgatási határ nyomvonalán halad.

f) · a Porva és Zirc felé vezető út, melynek tervezett nyomvonala a Hódos-ér és az erdőgazdasági utak nyomvonalán halad déli irányban.

(10) Állami mellékút (K V.):

a) · a Bakonygyirót felől Bakonyszentkirály felé vezető 83107 sz. állami mellékút

b) · a Fenyőfő felé vezető 83118 sz. állami mellékút

(11) Kizárólagos közműterület:

a) · vízművek területei a 0368/2, 0368/4, 03/2 hrsz.-ú területek

b) · vízmű kutak területe a 0368/12 hrsz.-ú terület

c) · szennyvíztisztító mű területe

d) · a 032 hrsz.-ú terület egy része a tervezett lakóterületi fejlesztések megvalósulása után

e) · a 099/3 hrsz.-ú terület Kenyeri-major területén (gáztartályok területe)

(12) A kizárólagos közmű területen csak közműveket és a hozzá kapcsolódó létesítményeket lehet elhelyezni.

(13)37 A közlekedési területek térbútorainak megválasztásakor ügyelni kell azok összhangjára, egységes megjelenésére. Az anyaghasználat során csak természetes anyagokat lehet alkalmazni (kő, tégla, fa), beton, vasbeton elemek nem helyezhetőek el. Az itt elhelyezendő építmények fedésére hullámpala, hullámlemez nem alkalmazható.

(14) Az utcaképi védelemmel érintett utcaszakaszokon a közművek csak felszín alatt vezethetők.

(15) A településen zárt csapadékvíz elvezetést kell kiépíteni az alábbi utcákban:

a) · Jókai utca (a Rákóczi utcáig terjedő szakaszán)

b) · Vak Bottyán utca (a 7 és 22 házszámig)

c) · Hunyadi utca

d) · László király utca

e) · Petőfi utca

f) · József Attila utca

g) · Ady Endre utca

h) · Nádas utca

i) · Rózsa utca

j) · Fenyves utca (a Szabadság utcáig tartó szakaszán)

(16)38 A 0183/23 hrsz.-ú ingatlanon lévő közlekedési parkoló területen önálló épület nem létesíthető.

Zöldterületek (Z kp jelű övezet)

20. § (1) Zöldfelület az állandó növényzettel fedett közpark területe.

(2) A közpark területén elhelyezhetőek a pihenést, testedzést, gyermekek szórakoztatását szolgáló létesítmények (térbútorok, játszóterek) illetve a fenntartást szolgáló létesítmények.

(3) Az övezetben maximum 2% beépítési százalék mellett 3,0-3,5 m-es építménymagasságú építmény építhető szabadon álló módon.

(4) A zöldterületen az OTÉK 27 § (2)-(3)bekezdés előírásait alkalmazni kell.

(5) A zöldterületek térbútorainak megválasztásakor ügyelni kell azok összhangjára, egységes megjelenésére. Az anyaghasználat során csak természetes anyagokat lehet alkalmazni (kő, tégla, fa), beton, vasbeton elemek nem helyezhetőek el. Az itt elhelyezendő építmények fedésére hullámpala, hullámlemez nem alkalmazható.

Erdőterületek

21. § (1)39 A település területén az erdőterületek az erdő rendeltetése szerint az alábbi területfelhasználási egységekre tagolódnak:

a) Ev Védelmi (védett és védő) erdő

b) Eg Gazdasági erdő

c) Ee Egészségügyi-szociális, turisztikai erdő

(2) A gazdasági célú erdő területén a 100.000m2-t (10 ha) meghaladó telken az erdő rendeltetésének megfelelő építmény helyezhető el maximum 0,5 %-os beépítés mellett. Az építmények magassága a 3,5 métert nem haladhatja meg.

(3) A védőerdő területe elsődlegesen környezetvédelmi, tájvédelmi célokat szolgál. A védett és védőerdő területén építmény nem helyezhető el.

(4)40 Az egészségügyi-szociális, turisztikai erdőterületeken:

a) az OTÉK 28. §(4) 2. figyelembe vételével maximum 4,5 építménymagasságú épület helyezhető el.

b) Az Ee jelű erdő területén a 100.000 m2-t (10 ha) meghaladó területnagyságú telken 5 %-os beépítettséggel az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el.

(5)41 A 0234/27 felhagyott bányaterületeken bármilyen építési tevékenység csak földtani, bányászati szakvélemény alapján lehetséges.

(6)42 A 0199/2 hrsz.-ú területen 3 ha nagyságú területen 6 db kalandpark pálya alakítható ki, „csapatépítő pálya” és „panoráma tanösvény pálya” megvalósítása nem megengedett. A kalandpark területe és a pályák a továbbiakban nem bővíthetők.

Mezőgazdasági területek

22. § (1) A területen a mezőgazdasági területek alkalmazott kategóriái az alábbiak:

a) M sz Szántóterület

b) M r Rét és legelő területe

c) M n Nádas, mocsár

d) M gy Mezőgazdasági gyümölcsös terület

e) M k Mezőgazdasági kert terület

(2)43 A szabályozási terven Msz és Mr jellel jelölt szántó, rét és legelő művelési ágba tartozó általános mezőgazdasági területeken 10 000 m2-t el nem érő telken építményt elhelyezni nem szabad. Az 10 000 m2 feletti telkeken a beépítettség nem haladhatja meg a 3%-ot. A 10 000 m2 feletti telkeken lakóépület és gazdasági épület egyaránt elhelyezhető.

(3) Mezőgazdasági területen kerítést csak ott lehet létesíteni, ahol lakóépület vagy mezőgazdasági épület került elhelyezésre.

(4) A mezőgazdasági kert területek elsősorban a szőlő- és gyümölcs- és zöldségtermesztés területei. Ezeken a területek az OTÉK 29. § előírásait kell alkalmazni. A területen állattartó épületek, komposztáló, siló, trágyatároló és provizórikus jellegű épület nem helyezhető el.

(5) A mezőgazdasági gyümölcsös területek elsősorban a gyümölcstermesztés területei. Ezeken a területek az OTÉK 29. § előírásait kell alkalmazni. A területen állattartó épületek, komposztáló, siló, trágyatároló és provizórikus jellegű épület nem helyezhető el. Az övezetben művelési ág változtatás nem engedélyezhető.

(6)44

(7)45 A Cser-hegyen lévő Mk mezőgazdasági kertes területen az elhelyezhető épület legmagasabb pontja a rendezett terepsíktól maximum 7,5 m lehet. Az Mk-1 övezetre vonatkozó táblázat előírásai az alábbiak szerint módosulnak: 30. melléklet

Egyéb területek

23. § (1) Az egyéb területekbe a folyóvizek medre és partja, nyílt csatornák, vízelvezető árkok medre és partja tartoznak.

(2) A területen az egyéb területek alkalmazott kategóriája az alábbi: V vízfelület

(3) A vízgazdálkodási területen az OTÉK 30. § (2) bekezdésben foglalt építmények helyezhetőek el.

Záró rendelkezések, Hatálybalépés

24. § (1) Jelen a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet előírásait a hatályba lépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni. A rendelet csak a TH-02-02-10 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű szabályozási tervlapjaival együtt érvényes.

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével a 11/1994(XI.24.) és a 3/2000(II.10.) számú rendelettel módosított 2/1986(IV.30) számú rendelet az ÖRT-ről hatályát veszti.

10. melléklet

1

Az 1. § (3) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete módosította, hatályba lépése 2013. 08. 29.

2

Az 1. § (3) a 10/2021. (VI. 4.) ÖR módosította. Hatályos 2021. 06.18-tól

3

A 2. § (3) bekezdését a 6/2005.(III.25.) számú rendelet módosította, hatályba lépése 2005. 03. 24.

4

A 3. §-t az 7/2016. (VII.28.) ÖR hatályon kívül helyezi. Hatályos 2016. 08 12-től.

5

A 4. §.-t a 18/2008.(XI.28.) számú rendelete hatályon kívül helyezte, hatályba lépése 2008. 11. 28.

6

Az 5. § táblázatát a 13/2007.(XI.29.) számú rendelete módosította, hatályba lépése 2007. 11. 29.

7

A 6. § (3) bekezdését a 13/2007.(XI.29.) számú rendelete módosította, hatályba lépése 2007. 11. 29.

8

A 6. § (4) bekezdést a 16/2015. (XII.15.) ÖR hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2015.12.28-tól.

9

A 7. § (4) bekezdését a 6/2005.(III.25.) számú rendelete hatályon kívül helyezte, hatályba lépése 2005. 03. 24.

10

A 8. § (5) bekezdését a 6/2005.(III.25.) számú rendelete módosította, hatályba lépése 2005. 03. 24.

11

Hatályon kívül helyezte a 7/2018 (X.25) önkormányzati rendelet 34 § (1) bekezdése. Hatálytalan: 2018.11.01-től

12

A 12. § (4) bekezdését a 6/2005.(III.25.) számú rendelete módosította, hatályba lépése 2005. 03. 24.

13

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos 2016.0812-től

14

A 12. § (8) bekezdését a 6/2005.(III.25.) számú rendelete hatályon kívül helyezte, hatályba lépése 2005. 03. 24.

15

A 12. § (12) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete módosította, hatályba lépése 2013. 08. 29.

16

A 12. § (16) bekezdést a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete iktatta be, hatályba lépése 2013. 08. 29.

17

A 13. § (5) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

18

A 13. § (6) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

19

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

20

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

21

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

22

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

23

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

24

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

25

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

26

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

27

A 15. § bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

28

A 16. § (2) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

29

A 17. § (6) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

30

A 17. § (7) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

31

A 18. §.-t 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

32

A 18. § (3) bekezdését a 13/2007.(XI.29.) számú rendelete módosította, hatályba lépése 2007. 11. 29.

33

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

34

Hatályon kívül helyezi a 7/2016. (VII.28.) ÖR. Hatályos: 2016.08.12-től.

35

A 18. § (9) bekezdést a 9/2019. (VI.24.) ÖR egészítette ki. Hatályos 2019.06.24-től

36

A 18. § (10) bekezdést a 9/2019. (VI.24.) ÖR egészítette ki. Hatályos 2019.06.24-től

37

A 19. § (13) bekezdését a 7/2018. (x.25.) rendelet 34. § (1) bekezdése hatályon kivül helyezte. Hatálytalan:2018.11.01-től

38

A 19. § (16) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

39

A 21. § (1) bekezdését a 13/2007.(XI.29.) számú rendelete módosította, hatályba lépése 2007. 11. 29.

40

A 21. § (4) bekezdését a 13/2007.(XI.29.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2007. 11. 29.

41

A 21. § (5) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

42

A 21. § (6) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

43

A 22. § (2) bekezdést a 9/2019. (VI.24.) ÖR módosította. Hatályos 2019.07.09-től.

44

A 22. § (6) bekezdést a 9/2019. (VI.24.) ÖR hatályon kívül helyezte. hatályos 2019.07.09-től.

45

A 22. § (7) bekezdését a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete egészítette ki, hatályba lépése 2013. 08. 29.

46

Az 5. § táblázatát a 12/2013.(VII.30.) számú rendelete módosította, hatályba lépése 2013. 08. 29.