Tiszavasvári Város Polgármesterének 2/2021. (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 16- 2021. 03. 25

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése és a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat-és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a Gazdasági Kamarákról szóló 1999. évi CXXI. tv. 37. §. (4) bekezdésében foglaltak alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményének kikérésével a következőket rendelem el:

  1. Fejezet

A költségvetés általános szabályai


  1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai


2. § (1) Tiszavasvári Város polgármestere az önkormányzat 2021. évi költségvetését:

a)       2.958.996.769 Ft     költségvetési bevétellel

b)       3.809.048.190 Ft     költségvetési kiadással

c)          850.051.421 Ft     költségvetési hiánnyal, ebből:

ca)          31.269.246 Ft     működési hiánnyal

cb)        818.782.175 Ft     felhalmozási hiánnyal

d)       1.774.011.918 Ft     finanszírozási bevétellel

e)          923.960.497 Ft     finanszírozási kiadással

f)           850.051.421 Ft     finanszírozási többlettel, ebből:

fa)           46.860.776 Ft     működési többlettel

fb)         803.190.645 Ft     felhalmozási többlettel

állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat e rendelet 1.1. melléklete alapján határozom meg.

(3) Az előirányzatokat bevételi és kiadási előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok, vállalkozási feladatok szerinti bontásban az 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, mellékletek szerint állapítom meg.

(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának felhasználását rendeli el.

3. A költségvetés részletezése


3. § (1) Tiszavasvári Város polgármestere az önkormányzat 2021. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

b) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    

c) Az önkormányzat 2021. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet tartalmazza.     

d) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

e) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

f) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8.-8.6. mellékletek szerint hagyja jóvá.

g) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves tervezett létszám előirányzatot költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, vállalkozási feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9.1-9.7.2, 10. mellékletek és a 7. tájékoztató szerint határozza meg.

h) Az önkormányzat költségvetésében a kiadások között  10.000.000 Ft általános, 106.379.151 Ft céltartalékot állapít meg.

II. Fejezet

A költségvetés teljesítésével kapcsolatos rendelkezések


4. A költségvetés végrehajtásának szabályai


4. § Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

5. § A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

6. § (1) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 100 millió forintot, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) A költségvetési szerveknél a saját hatáskörben kezdeményezett jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a törvény szerinti illetmények, munkabérek előirányzatának 2 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

7. § A kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

8. § A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja, kivéve a 10. §. (2) bekezdésében alapján végrehajtott módosításoknál.

9.§ Az intézmények személyi juttatás és járulékai előirányzatai az éves tervezett létszám alapján számítottakhoz képest csökkentett mértékben kerülnek megállapításra.

5. Az előirányzatok módosítása



10. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a Képviselő-testület dönt.

(2) A polgármester a Képviselő-testület felé utólagos beszámolási kötelezettség mellett a két testületi ülés közötti időszakban maximum 50.000.000 Ft erejéig a kiadási előirányzatok között átcsoportosíthat az alábbiak szerint:

a) előirányzatot biztosíthat az éves költségvetési tartalék terhére,

b) előirányzatot biztosíthat kormányzati-funkción lévő szabad előirányzat közötti átcsoportosítással,

c) előirányzatot biztosíthat kormányzati-funkciók közötti átcsoportosítással.

Az átcsoportosításhoz 30.000.000 Ft-ig a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnökének egyetértése, e fölött a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság előzetes jóváhagyása szükséges. A polgármester ezt a jogát 2021 december 31-ig gyakorolhatja.

(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást kezdeményezhet.

(4) A képviselő-testület a (1)-(2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével – negyedévenként, legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(5) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(6) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(7) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(8) A Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában a 2021. évi illetményalapot Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényben rögzített illetményalaphoz képest az ott kapott felhatalmazás alapján 20%-al növelt összegben, azaz 46.380 Ft-ban állapítja meg.

(9) A köztisztviselői cafetéria juttatás összege 2021. évben 231 900 Ft/fő, mely összeg a munkáltatót terhelő közterheket is tartalmazza.

6. A gazdálkodás szabályai


11.§ A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

III. Fejezet

Záró és vegyes rendelkezések


12.§. (1) Ez a rendelet 2021. február 16-án lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a 2021. évi költségvetés megalkotásáig végrehajtandó átmeneti gazdálkodásról szóló 31/2020.(XII.17.) önkormányzati rendelet.


Tiszavasvári, 2021. február 15.



                           Szőke Zoltán                                                    Dr. Kórik Zsuzsanna

                           polgármester                                                                jegyző



Kihirdetve: 2021. február 15.




                     Dr. Kórik Zsuzsanna

                                 jegyző


a Tiszavasvári Város Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021.(II.15.)
önkormányzati rendelet indokolása


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS



Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdése szerint a polgármester a jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet február 15-ig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.


A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés értelmében: Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.


A helyi önkormányzat a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg. A rendeletalkotás kötelező.



RÉSZLETES INDOKOLÁS


1.§-hoz


A rendelet hatálya kerül megállapításra.


2.§-hoz


Az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének bevételi és kiadási fő összegei, valamint a költségvetés egyenlege (hiány, többlet) és annak finanszírozási módja kerül megállapításra.


3.§-hoz


A költségvetés részletezését tartalmazza a rendelet mellékleteinek felsorolásával, valamint az általános és a céltartalék összegét állapítja meg.


4.§-hoz


A költségvetés végrehajtásának szabályai kerülnek meghatározásra.


5.§-hoz


Az önkormányzat gazdálkodására vonatkozó egyéb szabályok kerülnek meghatározásra.



6.§-hoz


A költségvetési szerv tartozásállományára vonatkozó előírásokat tartalmazza.

A költségvetési szerveknél saját hatáskörben kezdeményezett jutalmak mértéke és ennek fedezete kerül meghatározásra.


7.§-hoz


A kiegészítő támogatás igénylésének szabályait írja le.


8.§-hoz


Az önkormányzati költségvetés finanszírozási célú műveleteinek végrehajtásával kapcsolatos előírásokat tartalmazza.


9.§-hoz


A költségvetés személyi juttatásokkal kapcsolatos szabályai kerülnek meghatározásra.


10.§-hoz


Az előirányzatok módosításának szabályai vannak részletezve. A köztisztviselők vonatkozásában az illetményalap, valamint a cafetéria juttatás összege kerül megállapításra.



11.§-hoz


Az intézményvezetők előirányzat-felhasználási jogköre kerül megállapításra rendeletben megahatározott bevételi és kiadási előirányzatok felett.


12.§-hoz


Az önkormányzati rendelet hatálybalépésének napját határozza meg, illetve tartalmazza a hatályon kívül helyezett jogszabályt.